ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
7 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe Vârful Gropșoarele prin Culmea Șuvițelor și Culmea Stâncoasă

TIPĂREȘTE

Munţii Ciucaş oferă multe posibilităţi de petrecere a timpului liber cutreierând potecile care şerpuiesc prin păduri sau printre stâncării cu forme bizare, care iți pun imaginația la incercare. Cred că Ciucașul este muntele cu cele mai variate forme de stânci, de la Babele la Sfat, la Ciobanul cu Oile și Mâna Dracului, ca să mă rezum doar la trei dintre cele mai cunoscute.

Masivul Ciucaș are și câteva vârfuri, nu foarte inalte (sub 2000 m) dar mult bătute de iubitorii drumețiilor montane, in orice anotimp.

Despre cel mai inalt vîrf din masiv, Vârful Ciucaș, v-am povestit intr-un review anterior (vezi impresii). La fel și despre cel de al doilea vârf, Gropșoarele (vezi impresii), vârf pe care am ajuns in acest an de două ori, de fiecare dată pe un alt traseu (vezi impresii).

Azi vă voi povesti despre un traseu circulat mai mult de urși și capre negre decât de turiști, traseu care ajunge până la urmă tot pe Vârful Gropșoarele. Până la urmă contează mai puțin vârful pe care ajungi sau inălțimea lui. Mai important este drumul pe care il faci până să ajungi acolo, sus.

Drumeția noastră pornește din stațiunea Cheia, de unde am părăsit DN1A și am pornit pe un drum forestier până in Poiana Valea Stânii.

Vremea nu era foarte frumoasă, crestele munților erau acoperite de nori, dar noi speram că vom urca deasupra norilor, astfel incât să avem dedesubt o mare albă de nori, așa cum se intamplase in intreaga săptămână abia incheiată.

Dar până sus mai aveam, eram abia la alt. de 940 m, cât măsoară Poiana Valea Stânii, locul de plecare in traseu.

Am pornit pe marcaj triunghi albastru, pe care am mers aproximativ 20 de minute, intr-un urcuș ușor, prin pădure. La intresecția traseelor Pârâul Sterp cu Cheile Pârâului Alb am părăsit marcajul triunghi albastru și am pornit prin Cheile Pârâului Alb, pe marcaj triunghi galben. Nu am mers prea mult pe aceest traseu. La un moment dat ne-am oprit și Ioan ne-a arătat o culme foarte inclinată și impădurită spunându-ne că drumul nostru urma să continue pe acolo. Ere vorba despre Culmea Șuvițelor, nemarcată destul de solicitantă, circulată doar de animalele sălbatice. Se urcă abrupt, printre pomi, ajungând la un moment dat chiar pe lângă un perete stancos. Aici era o mică grotă, loc tocmai bun pentru bârlogul unui urs. Dar Moș Martin nu era acasă, așa că am profitat și ne-am făcut câteva fotografii in garsoniera ursului. Am continuat urcușul, ingreunat pe alocuri și de trunchiurile unor arbori căzuți.

Am ajuns intr-o mică șa, de unde am continuat pe o așa zisă potecă, ingustă, am coborât o porțiune abruptă și alunecoasă ca pe urmă să urcăm din nou până am ajuns la o fostă cabană. Nu știu exact ce rol a avut această construcție, probabil că a fost adăpostul unor ciobani, oricum, acum era foarte deteriorată. Aici am făcut o primă pauză puțin mai mare, am băut ceai cald și am mâncat câte ceva ca să mai prindem puteri.

In timp ce urcam m-am incălzit și am rămas in tricou dar aici frigul incepuse să-și facă simțită prezența, motiv pentru care mi-am scos geaca cu puf.

După ce ne-am recăpătat puterile am pornit mai departe. Mergeam acum pe creastă, pe un durm mai ușor. Peisajul s-a schimbat radical. Totul in jur purta o haină albă și strălucitoare, crengile zadelor și ale brazilor erau acoperite de un strat subțire de zăpadă.

Era frumos chiar dacă era frig. Am ajus pe Culmea Stâncoasă, tot pe drum nemarcat. Din păcate norii nu prea ne permiteau să vedem frumusețile din jur. Pe timp frumos am fi putut vedea Valea Stânii și munții din jur. Acum ne mulțumeam cu marea de alb care ne inconjura. Culmea Stâncoasă a avut și o porțiune scurtă de câțărare. A fost o zonă mai dificilă și expusă peste care am trecut cu bine cu toții.

Am ajuns pe o creastă stâncoasă, cu o cărare ingustă, asemănătoare cu unele porțiuni din Piatra Craiului. Vântul bătea sporind senzația de frig, dar norii rămâneau pe poziții.

Am trecut peste o poiană albă, și am ajuns in zona La Răscruce. De aici până pe Vârful Gropșoarele mai aveam cca jumătate de oră. Dacă tot eram așa aproape, merita să mergem și până acolo, cine știe, poate la 1884 m cât măsoară vârful vom fi deasupra norilor.

Dar, deși lumina soarelui se vedea undeva, deasupra norilor, nu am avut noroc. Frigul, vântul și norii puseseră stăpânire pe Vârful Gropșoarele. Mi-am aminti că in iunie, la ultima mea vizită pe acest vârf, m-am descălțat și mi-am răcorit tălpile pe iarba proaspătă. Acum, nici vorbă de așa ceva. M-am imbrăcat cu toate hainele din dotare, inclusiv cu geaca din puf.

Nu am stat prea mult pe vârf, am făcut cale intoarsă până la răscruce. De aici am inceput coborârea prin Cheile Văii Albe, drum pe care am coborât și in iunie (vezi impresii). Drumul este marcat cu triunghi galben, dar marcajul este deficitar, lipsind in multe locuri. Oricum, nu ai cum să te rătăcești, practic nu prea ai de ales decât să cobori printr-o vale ingustă și stâncoasă. Coborârea este continuă, trece peste câteva săritori unde trebuie puțină atenție, dar drumul este foarte frumos.

Pe drum am văzut și urme proaspete de urs, probabil că era pe acolo pe undeva. Ultima parte a drumului am parcurs-o la lumina frontalelor, in noiembrie se inserează devreme.

Pe la ora 18.00 am ajuns inapoi la mașini, fericiți că am parcurs un traseu frumos pe cărări puțin umblate.

Pentru parcurgerea acestui traseu este necesară condiție fizică bună și o aplicație de orientare in teren, in special pe partea nemarcată.

Nu există apă pe traseu. Dacă mergeți pe vreme rece recomand un termos cu ceai, preferabil de doi litri.

Pe timp de iarnă echipamentul trebuie să fie adecvat acestui anotimp - mănuși, căciulă, geacă hardshell și geacă din puf.

Sper ca fotografiile să vă convingă de frumusețea acestui traseu, chiar și in condiții de vreme nefavorabilă.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Masivul Ciucaș sunt munți frumoși și accesibili, cu trasee ușoare și medii. Sunt și poteci nemarcate, mai dificile datr foarte frumoase, umblate de urși și capre negre.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O zi petrecută in natură = distracție și relaxare 100%

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mika in 29.11.20 19:48:24
Validat / Publicat: 30.11.20 09:26:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CIUCAȘ.

VIZUALIZĂRI: 659 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Și ceva floricele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Dan&Emascris / TELEFON [30.11.20 10:17:32] »

Un traseu marca ©️Ioan. ????????????​​​​

Toate traseele acelea din Valea Stanii catre culmile Ciucasului (Zaganu sau Gropsoarele) raman pentru mine o provocare neimplinita. Zona asta salbatica a Ciucasului si mai putin umblata este pentru mine un tel de atins poate la anul sau cand o fi sa fie daca ma vor tine balamalele si voi avea cu cine. ​​

​​Te felicit pentru tura si cum stii sa te bucuri de munte si cand vremea e cainoasa.  ​​

​​Era cald in barlog?  

​​

​​Numai de bine! ????

​​

Aurici [30.11.20 10:52:27] »

Am unit și noi Gropșoarele cu Creasta Zăganului vara asta, pe traseul clasic, cuminței, dar nu mi-a trecut nici acum frica de la urmele alea de urși, după ce am trecut de stână și am intrat în pădure. Atât de multe și atât de proaspete, ne-a băgat în toate boalele, mai ales că eram singuri-singurei în tot universul ăla.  

Frumoși Munții Ciucaș, și nouă ne plac foarte mult.

Și felicitări pentru drumeții​​, toată admirația pentru tine.

Dana2008scris / TELEFON [30.11.20 11:18:33] »

@Mika:  Bravo iar!!! Ești super tare, munțomano!

Sănătate și spor la urcat și la iarnă!

????​​

mishu [30.11.20 14:34:10] »

@Mika:  Superb ca de obicei. Anul acesta a insemnat o multime de experiente interesante atat pentru tine cat si pentru noi.

In ceea ce priveste prezenta excursie, minunata, nu pot comenta mai mult, iar prezenta ta, lumina de pe fata ta, arata bucuria de care ai avut parte.

Cred ca toate aceste experiente pe mune ar trebui sa le aduni intr-un volum si sa-l pui pe piata, sunt experiente de impartasit cu mult mai multa lume.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​​

Mika [30.11.20 14:35:49] »

@Dan&Ema Era cald și adăpost, pe jos erau multe frunze. Acum nu știu dacă chiar venea acolo un urs dar părea destul de posibil. Poate mergem anul viitor pe unul din traseele care pleacă din Valea Stânii. Sunt puțin mai dificile, necesitând un efort mai susținut. Dar sunt mai frumoase și mai puțin umblate.   Mulțumesc de  aprecieri! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mika [30.11.20 14:40:39] »

@Aurici:  Am citit povestea ta despre drumeția pe Gropșoarele și Zăganu, atunci când ați plecat fără mâncare . Deși am fost de câteva ori prin Ciucaș, tot nu m-am săturat. Sunt munți frumoși cu priveliști minunate de jur imprejur.   Mulțumesc de aprecieri, am incercat să umplu in acest an timpul cu ceva frumos.  

Mika [30.11.20 14:43:29] »

@Dana2008:  Mulțumesc! Sper să reușesc să merg și in această iarnă pe munte. Totul e să nu fim obligați să stăm in casă!  

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [30.11.20 15:41:11] »

@Mika:  Bravo, Mika! Încă o drumeție frumoasă, încă un articol bine elaborat, ne-ai plimbat din nou pe Gropșoarele! În ciuda condițiilor meteorologice nu tocmai prietenoase și a zilelor tot mai scurte din acest moment al anului, ați avut parte de o nouă ieșire în natură. Informațiile și fotografiile tale ne arată frumusețea muntelui în prag de iarnă, iar frigul, vântul și norii sunt oricum ingredientele pe care ne pregătim să le degustăm cu toții în următoarea perioadă.  

Munții Ciucaș sunt printre preferații noștri, am ajuns acolo de mai multe ori în ultimii ani și vom ajunge iar, sănătoși să fim în primul rând (ceea ce dorim tuturor) ​!

Felicitări încă o dată!  

Mika [01.12.20 10:56:27] »

@mishu:  Anul acesta am fost in peste 20 de drumeții pe munte. Multe ar spune unii, nu prea multe aș spune eu. Cu volumul e mai greu, au tot scris alții inainte sau chiar mai scriu si acum, mai buni cunoscători ai muntelui decât mine. Vreau in schimb sa imi fac un blog, dar nu prea mă pricep, și nu prea am timp să mă ocup. Dar o voi face până la urmă. Mulțumesc de aprecierea ta permanentă!

Mika [01.12.20 11:02:10] »

@Crazy_Mouse:  Mulțumesc! Și voi, toți trei, sunteți de admirat pentru drumețiile făcute! Am in plan niște drumeții de iarnă, spetr să imi iasă.   Și iarna edste frumos la munte, poate chiar mai frumos decât vara, atmosfera este mai clară și priveliștile mai frumoase. Dar, noi să fim sănătoși, să trecem cu bine de perioada asta mai grea!  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Ciucaș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.38274502754211 sec
    ecranul dvs: 1 x 1