ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 11 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Cutreierând de-a lungul și de-a latul insulei Evia, sau cum a decurs o altă vacanță pe sufletul meu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cum dorul de Grecia devenise din ce în ce mai arzător și vara era încă în toi pe plaiuri elene, tălpile începuseră să ne mânânce rău de tot odată cu intrarea în luna august. Deh, cu trecerea anilor, începi să nu mai ai răbdare prea multă!

Pentru vacanța elenă de anul acesta am ales ca destinație insula Evia fiindcă nu mai fuseserăm în Evia niciodată şi cum părerile celor ce vizitaseră insula erau împărţite, am plecat către aceasta cu inima puţin îndoită. Să nu credeţi că am plecat neapărat să verificăm ceea ce credeau ceilalţi despre ea, ci am plecat spre Evia întrucât vacanţa de septembrie este, în general, alocată Eladei. E drept că văzusem poze, citisem câte ceva despre Evia, însă, din experienţă, spun că realitatea poate fi uşor diferită faţă de impresia pe care ţi-o faci din faţa monitorului, de aceea am purces să explorăm şi să ne bucurăm de această insulă grecească renumită prin faptul că e mai autentică şi mai neturistică decât altele.

Câte ceva despre Evia, aşa cum am am văzut-o eu

Evia este, în general, necunoscută, chiar mulţi prieteni şi multe cunoştinţe, de altfel oameni mult umblaţi prin lume şi destupaţi la minte, auzind că plecăm într-acolo atunci când le răspundeam, mă întrebau la rândul lor unde e insula Evia “... mai dă-mi un indiciu, mai ajută-mă! ” Deşi este o insulă mare, cea de-a doua a Greciei ca dimensiune, după Creta, e un fel de nestemată ascunsă, după părera mea, ţinută în secret de greci, în special de atenieni, care o vor aproape numai pentru ei, un fel de refugiu paradisiac de care îi desparte doar vreo oră de condus şi traversat cu ferry. Se spune că uneori preferă să iasă din nebunia Atenei, venind doar să savureze o cafea în Evia, mulţi dintre aceştia, cu dare de mână, mai mică sau mai mare, având case de vacanţă în insulă, mai ales în sud şi centru. Acolo este, cu precădere, locul unde atenienii traversează Golful Evian în scurt pe la Rafina sau Agia Marina și vin weekend de weekend să-şi descrețească frunțile și să-și încarce bateriile în insulă.

Dacă în nord, turiştii au pătruns în număr mai mare, chiar şi est-europenii (sârbi, români, ruşi) fiind prezenţi printre majoritatea covârşitoare de greci, în centrul şi sudul insulei, am întâlnit puţini turişti străini, așijderea români. Mi s-a părut a fi o insulă preponderent rurală, cu drumuri bune (apropierea de Atena fiind un avantaj net), relativ mai ieftină faţă de alte insule, cu un turism incipient, neinvadată de turişti care ar transforma-o în scurt timp în ţinut comercial.

Evia este tratată diferit de ghidurile de călătorie. În timp ce unele o descriu ca pe o insulă de sine-stătătoare aşa cum este de fapt, altele o consideră ca fiind parte de continent, neţinând cont că e o insulă (mare, ce-i drept), dat fiind că e unită cu acesta prin două poduri. Chiar şi aici pe AFA, am găsit-o într-o secţiune comună cu Sporadele, vecinele sale din nord-est.

Este o insulă de formă alungită, având de la nord la sud 180 km, desfăşurându-se la sud de peninsula Pelion, în dreptul zonelor Attica şi Beoţia de pe continent de care o desparte pe o distanţă cuprinsă între 10 şi 20 km, golful Evian cu subdiviziunile lui, destul de îngust. De aceea, se confundă uşor cu continentul, e aşa o încurcătură de uscat cu apă acolo, mai ales în zona în care se uneşte cu continentul, că mulţi nu-şi mai dau seama că totuşi e vorba de o insulă, şi nu de continent. În punctul cel mai apropiat de continent, respectiv strâmtoarea Euripus, doar patruzeci de metri stau între insulă şi continent, deasupra cărora a fost construit un pod încă din antichitate.

În lăţime insula variază de la 50 km în partea sa centrală, cea mai “burtoasă”, în părţile cele mai subţiri ajungând la 15 km în nord şi doar la 6 km în sud. Predominant muntoasă, insula este destul de greu accesibilă în anumite locuri, chit că are o infrastructură bună, are multe drumuri virajate, “aruncate” pe înălţimi care depăşesc în dificultate Transfăgărăşanul şi Transalpina la un loc. Am remarcat că în nord vegetaţia este foarte bogată, aproape că nu-mi venea să cred că sunt în Grecia, nemaivăzând păduri de pini atât de înalţi şi de deşi nicăieri ca aici. Aproape aş spune că aceştia se apropie atât de tare de ţărm, că sunt gata să cadă în mare. Apoi măslinii, platanii, smochinii completează tabloul foarte verde al Eviei de nord. Din acest motiv, pe tot parcursul nostru prin această zonă, am văzut în păduri, la şosea, pompieri şi maşinile aferente, stând în posturi, gata să intervină la cea mai mică alertă, fiind ştiut pericolul de incendiile care macină în fiecare an Grecia în diverse puncte.

Localităţile sunt micuţe, nedezvoltate excesiv, păstrând un aer tradiţional, mai cu seamă cele din interiorul insulei, cele de pe coastă transformate în ultimii ani din sate pescăreşti în staţiuni, mai mult sau mai puţin, strălucitoare. În insulă se vorbeşte un dialect de greacă provenind de la albanezii ce au venit aici acum sute de ani, iar de la schimbul de populaţie cu Turcia din 1923, mulţi greci din Cappadocia s-au mutat în Evia, dând numele localităţilor lăsate în urmă în Anatolia, satelor în care s-au stabilit.

Prin urmare, distanţele considerabile din Evia au determinat ca o “investiţie” de seamă a vacanţei să fie aceea în combustibil, parcursul nostru prin interiorul insulei depăşind 1.500 km şi nu aş putea declara nicidecum că am văzut tot, însă aş putea spune că am reuşit să atingem mai multe puncte de interes. Am gândit abordarea Eviei, ţinând cont de mărimea ei însemnată (a doua din Grecia şi a treia din bazinul Mediteranei [DE EST], după Cipru şi Creta), cu jumătate de vacanţă în nord şi jumătate în sud. Socoteala nu s-a potrivit chiar de tot, întrucât am găsit cazare potrivită bugetului alocat doar în partea centrală, în Kymi, de sud nu m-am putut “lipi”, dar a fost destul de bine şi aşa căci am avut parte de cele frumoase clipe de răsărit de soare în Kymi și ne-am bucurat de superbele apusuri de soare în Loutra Edipsou, în nord-vest.

Prima parte, cinci zile în Evia de nord

Vacanţa eviană a debutat cu cinci zile petrecute în partea de nord, având baza în Loutra Edipsou, cea mai mare staţiune cu ape termale din Grecia, însă eu aş spune că, în fond, e o localitate micuţă, dar destul de animată şi cu mult farmec. Nici n-am apucat să luăm contact prea bine cu băile termale, că ziua următoare, tentaţi de oferta unei agenţii locale ce ne-a ademenit cu imagini de vis, am plecat în croazieră în paradisiacele insule Lichadonisia situate între Evia de nord-vest şi continent. După o plimbare rapidă cu micul vas printre insulele verzi, am lenevit câteva ore bune la una dintre frumoasele plaje, cu nisip aproape alb şi apă turcaoz, c-aş fi zis că sunt în Maldive. Recunosc că articolul lui @cris - vezi impresii mi-a prins bine atunci când a apărut și nu numai.

Apoi, în următoarele zile, am alternat zilele în care am stat la soare, făcând plajă acolo unde ni s-a părut mai frumos, aflându-ne deja la “la vânătoare” de exemplare frumoase de plaje, cu excursii pe munte, peripluri prin orăşele, vizite la mănăstiri vechi şi faimoase. Aşa am cunoscut şi localităţile Eviei nordice, fiecare dintre ele având ceva atrăgător: Loutra Gialtra, cealaltă staţiune cu băi termale, însă ceva mai mică, Agios Georgios ajungând până la capul Kavos, Agiokambos, sătucul unde am ajunseserăm cu ferry în insulă, Oreoi cu o antică statuie a unui taur, Pefki vestit pentru plajă şi viaţă de noapte, Artemissio renumit pentru lupta pierdută în faţa perşilor în 480 Î. C., Istiaia cu un muzeu unic de istorie naturală, Agia Anna cu o plajă lungă-lungă, Mantoudi cu casele sale strălucitor de albe, situat în interiorul insulei, la fel şi încântătorul Limni, dar situat pe coasta vestică, Rovies celebru pentru apusurile sale de soare.

Plajele din partea nordică a Eviei care mi-au plăcut cel mai mult sunt cele de pe latura nord-estică: Ellinika (Agios Nikolaos), Kotsikia, Psaropouli, Agia Anna, Pili, acestea fiind de nisip cu pietre. În nord, plajele au, în general, suport pietros, însă şi acestea au frumuseţea lor: Nisiotissa, Pefki, Agiokambos, Neos Pirgos, Oreoi. Aproximativ la fel şi în est, însă aici alternează plajele de nisip: Agios Nikolaou, Loutra Gialtra, Gregolimano, cu cele de pietre: Loutra Edipsou, Kavos.

Într-una din zile când soarele s-a ascuns în spatele unor nori neguroși din care s-au prelins ceva picături de ploaie, ne-am zis că e momentul potrivit să vizităm câteva mănăstiri vechi și cu faimă, care oricum erau pe lista noastră. Așa am urcat pieptiș 10 km de la nivelul mării din dreptul orășelului Ilia pe un drum pietruit până la mănăstirea Agios Georgios, cocoțată pe un vârf de deal, la peste 200 m, de unde priveliștea este splendidă. Acolo sus, măicuțele își așteaptă oaspeții cu dulciuri făcute în casă, ceai, cafea și rahat.

Cum vremea dădea semne de îmbunare, am purces către mănăstirea Agios Osios David care se găsește la 13 km pe un drum sinuos ce pornește tot de la nivelul mării, de lângă Rovies și urcă pantele munților Telethrion. De data aceasta, călugării sunt cei care își așteaptă oaspeții cu dulciuri de casă, ceai, cafea și rahat. De acolo am dat o fugă la cascada Drimona, situată destul de aproape, peisajul montan făcându-ne serios cu ochiul.

Apoi, am coborât la mare și, depășind cochetul orășel Limni, am luat-o 8 km spre mănăstirea Agios Nikolaos Galataki, ținând direcția țărmului. Situată la poalele munților Kandili, am găsit colinele din imediata apropiere cu păduri arse, iar urmele incendiilor din anii trecuți îți creează impresia că te afli într-o lume nepământenă.

Ultima mănăstire vizitată, cea mai nouă, dar nu și cea mai neînsemnată, a fost cea de la Prokopi, dedicată lui Agios Ioannis Rossos, acolo unde se păstrează la loc de cinste și moaștele sfântului, aduse din Turcia în 1923, unde își trăise cea mai mare parte din viață. Se spune că sunt miraculoase, că dorințele puse în preajma lor se vor împlini negreșit, de aceea se organizează către această mănăstire pelerinaje din toate țările ortodoxe, inclusiv de la noi.

A doua parte, şase zile în Evia centrală şi de sud

Următoarele șase zile ale vacanței le-am petrecut în Evia centrală și sudică având cazare în orășelul de poveste Kymi de unde am făcut aproape zilnic excursii către plaje de vis, capitală și alte orașe, locuri de interes.

Diferența între nord și centru-sud este clară și izbitoare, vegetația se rărește, cea existentă devenind pitică și nu atât de verde, lăsând loc uscăciunii și aridității, Meltemi, vântul din Ciclade ajunge până aici bătând cu putere, turismul este preponderent pentru greci, indicatoarele, de cele mai multe ori sunt numai în limba greacă, neapărat trebuie știute literele alfabetului grec pentru a te descurca. Asta pentru că localnicii nu mai vorbesc decât arareori engleza, așa încât limbajul internațional al semnelor este la putere. Deși citisem într-un ghid de călătorie că cei ce vizitează Evia, pătrunzând adânc în inima ei, au nevoie de ghid de conversație pentru limba greacă, n-am prea crezut, dar curând mi-am dat seama că limba ”gimnastică” și cele câteva cuvinte învățate în greacă în anii de experiențe turistice sunt sfinte. Curios era că nici copiii nu prea știau engleză. Din acest motiv, în Evia m-am simțit mai aproape de esența Grcciei ca niciodată.

Una dintre zile am alocat-o orașelor din sudul extrem: Marmari și Karystos până la care am mers din Kymi 95 km pe o șosea întreținută care pe porțiunea finală, de 30 km, era denumită în Evul Mediu Drumul Vulturilor deoarece se află la 600-700 m deasupra mării de unde imaginile cu marea, insulițele din golf și continentul merită toți banii (de benzină:) ). Marmari a devenit în ultimele decenii, dintr-un port pescăresc micuț, un orășel cochet și cu fițe, obișnuit cu oameni cu ceva bani. Acolo am mâncat cei mai scumpi gavroși din toată vacanța. În Marmari, după cum se deduce și din nume, se prelucrează marmura verde ce se extrage din Muntele Ochi, cel mai sudic lanț muntos al Eviei.

Karystos este chiar cel mai sudic oraș al insulei și cel de-al doilea ca mărime din Evia. Astăzi, un port fermecător, are două castele medievale, emblematice aș spune pentru acesta, obiective căutate de turiști. Unul se află pe faleză, lângă port, pe nume Bourtzi, ce găzduiește din când în când expoziții de artă, celălalt, Castello Rosso se afă la 2 km de țărm, cățărat pe munte, cu o perspectivă fabuloasă asupra mării.

Lângă satul Stira, o localitate aflată în calea noastră, prin care nu știi când ai intrat, că a și venit ieșirea, am căutat, abătându-ne spre munte pe drumuri lăturalnice groaznice (de pământ), vestitele ”dragospite”, niște case preistorice, de piatră, suspectate de a fi fost ridicate de dragoni, ființe supranaturale.

În zona centrală a Eviei am mers la ”vânătoare de plaje”, împușcând cele mai frumoase plaje ale insulei, recomandate de toate ghidurile de călătorie: Korasida, Kalamos, Chiliadou, Metochi, Soutsina, Klimaki, Agioi Apostoloi, Mourteri, Agios Georgios, Ochtonia. Unele sunt mai accesibile, beneficiind de drumuri asfaltate ce duc până la ele, în alte cazuri accesul este mai dificil, dar nu imposibil. Relaxarea la plajă, într-un cadru natural desprins parcă din povești, este cel puțin o binecuvântare.

Într-o altă zi am plecat către capitala Chalkida, iar în drum știam că vom trece și prin Eretria să vizităm situl arheologic din localitate pe care-l văzuserăm încă de când veniserăm în Paralia Kymi. Ambele ne-au ocupat toată ziua și ne-au lăsat o bună impresie, fiecare în felul său. În Eretria am urcat pe acropolisul cetății de unde am admirat panorama ce ni s-a deschis la 360° spre tot din jurul nostru: mare, munți, văi, până hăt, departe. În Chalkida am urmărit minute în șir, de câteva ori, fenomenul Euripus din strâmtoarea cu același nume: curenții marini cu viteză de 12 km/oră ce-și schimbă direcția dintr-un sens în celălalt de nu știu câte ori pe zi, dând naștere unei adevărate bolboroseli. Se spune că însuși Aristotel, supărat că n-a putut dezlega misterul său pe de-a întregul, în final s-a aruncat neputincios în mare, găsindu-și sfârșitul. Deși nu se știe dacă acesta este purul adevăr, în mod clar, se cunoaște că fenomenul curenților este unic și foarte captivant.

Despre acestea, cât și despre drumul spre/dinspre Evia, sper să pot scrie separat fiindcă am întâlnit locuri și lucruri interesante, de multe ori fascinante, aș zice, despre care ar fi imposibil de povestit aici.

Concluzii

- revenind la felul cum am început acest articol, m-am convins că Evia poate să placă sau poate să nu placă, depinde de așteptările fiecăruia dintre noi de la vacanță. Nouă ne-a plăcut, Evia este altceva, este acel ”ceva” pe care nu l-am întâlnit încă în vacanțele din Grecia și unde am tot fost în diferite părți în decursul multor ani. Evia are de toate: munte, mare, natură pură, neșlefuită, aproape sălbatică, drumuri relativ bune, plaje ce rivalizează cu multe surate celebre de pe alte insule, sate tradiționale de munte, orășele-port pline de farmec, o capitală mare, frumoasă, vestigii antice, etc. ;

- este o insulă mare (3.580 kmp), distanțele interioare fiind destul de lungi. De pildă, din nord și până în sud, e nevoie de 5-6 ore pentru a o putea parcurge de la un capăt la altul, din pricina drumurilor cotite. Așadar, trebuie să rezervați bani pentru combustibil, timp pentru șosele virajate tip ace de păr și, nu în ultimul rând, atenție sporită în călătorii;

- Evia este o insulă care poate plăcea atât celor ce vor odihnă și relaxare totală (undeva, în nord, prin Loutra Edisou ar fi locul ideal), cât și celor ce vor mai multă acțiune și intensitate, cu incursiuni mai lungi sau mai scurte;

- nu este o insulă prea scumpă, cel puțin în nord viața este chiar ieftină, în sud prețurile mai cresc, mai ales, prin prisma atenienilor, principalii turiști ai zonei;

- dacă alegeți Kymi/Paralia Kymi ca bază, rezervați timp mai mult pentru a putea ajunge și în insula Skyros, eu am rămas cu marele regret că nu ne-am putut rupe două din cele șase zile pentru o croazieră în Skyros. Programul de ferryboat este de așa manieră că nu poți pleca dimineața din Kymi și să te întorci seara, ci obligatoriu trebuie petrecută o noapte în Skyros, deci se consumă două zile în mod clar;

-Evia ar fi ideală pentru cine nu agreează aglomerația, este sigur locul unde nu te calci pe picioare cu alți turiști iar pentru cei ce caută zone cu puțini conaționali, aceasta e o opțiune de luat în seamă;

Recomandare

Vă invit, prin urmare, descoperiți-o cât încă nu este copleșită de turismul de masă și până să devină prea comercială, pentru a nu-și pierde din șarm. E frumoasă, e o altă față a Greciei, una naturală, nemachiată și neatinsă de spiritul de gloată, doar că trebuie să știi să o înțelegi. Totuși, atât de frumoasă, și în același timp atât de necunoscută!

Îl rog pe web-ul de serviciu să atașeze videoclipul melodiei Haide/Elena Paparizou https://www.youtube.com/watch?v=OLpibsnLssg și luați-l ca pe un real îndemn de a vizita Evia. A fost melodia ce ne-a însoțit pe toate drumurile Eviei răsunând de la posturile de radio locale, o melodie în mare vogă în prezent.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 12.09.17 18:26:01
Validat / Publicat: 12.09.17 22:17:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 17055 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

40 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Alt răsărit de soare în Kymi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 62750 PMA (din 68 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

40 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 40
webmaster
[12.09.17 22:18:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[12.09.17 22:23:56]
»

@webmaster: Mulţumesc frumos!

maryka
[12.09.17 22:26:16]
»

Te felicit pentru vacanță pe sufletul tău, am citit puțin, promit că revin peste vreo două săptămâni, o să văd și pozele mai bine de acasă. Acum te salut cu drag din Samos unde abia azi am ajuns dar îți spun doar atât - e o încântare. Abia aștept să văd și eu tot despre Evia. Am vrut să mergem acolo de vreo 3 ani deja, dar încă nu-i venise timpul. Acum voi avea cel mai bun ghid.

irinadAUTOR REVIEW
[12.09.17 22:31:05]
»

@maryka: Te salut cu drag şi eu, îţi doresc să ai o vacanţă minunată în Samos! Prinsesem eu un fir că e vorba de o insulă grecească, dar acum am aflat exact despre care e vorba. Te aşteptăm cu impresii când te întorci!

În Samos am fost doar o jumătate de zi acum nouă ani, într-o excursie din Kuşadasî pe când ne aflam acolo în vacanţă, dar n-am făcut mare lucru atunci, fiindcă nu prea ştiam şi nici nu prea aveam curaj să plecăm de acolo spre Pitagorion. Aşa că pentru mine, va fi de real interes ce vei face tu pe acolo!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[12.09.17 23:05:27]
»

@irinad: Excelentă descrierea unei insulesi puțin turistică, mai autentică, mai "altfel", care m-a cucerit și pe mine cu peisajele montane superbe, marea limpede și nu în ultimul rând cu amabilitatea localnicilor.

elviramvio
[13.09.17 00:10:00]
»

@irinad:

Frumos ca de obicei si bine intocmit, bun de pus la dosarul pentru drumurile viitoare. Pozele superbe, am vazut o parte, mai las si pentru maine cateva ca prea-s frumoase, prea grecesti pentru sufletul meu!!

Bine ai revenit!

irinadAUTOR REVIEW
[13.09.17 06:49:04]
»

@Carmen Ion: Mulţumesc mult Carmen, la întânirea de la Slănic, ţi-aminteşti că ţi-am spus că anul acesta "voi merge pe urmele tale" în Sicilia şi Evia?

M-am gândit tot timpul la tine şi la Adrian, mai ales pe când ne aflam în Loutra Edipsou şi vedeam mereu indicatorul ce ne arăta drumul spre" platanii" unde aţi avut cazarea.

Parcă Evia este altceva, nu ştiu cum se face că, după atâţia ani, totuşi Grecia reuşeşte să mă dea gata de fiecare dată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[13.09.17 07:35:48]
»

@irinad: Excelentă destinație! Mărturisesc că a fost pe lista noastră scurtă acum vreo 2-3 ani, când am vrut s-o "cuplăm" cu Sporadele și Pelionul, dar am realizat că ne-ar trebui vreo 3-4 săptămâni pe puțin!

Acum m-ai convins că merită să-i facem loc mai în față în planurile noastre de vacanță. Dar unde să te duci mai întâi, lumea e atât de mare!

Zici că Meltemi își făcea încă de cap prin sudul Eviei? Noi plănuim o escapadă în Ciclade pentru la anul și căutăm cea mai bună perioadă pt ea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[13.09.17 07:57:51]
»

@elviramvio: Bine te-am regăsit! Mulţumesc frumos, mă bucur că ţi-a plăcut plimbarea mea prin Evia, o altă de faţă a Greciei, aşa cum îmi place mie să-i spun.

Să ştii că merită din plin să-i fie alocată o vacanţă, mai cu seamă de cei ce iubesc Grecia, are atâtea de oferit, în condiţiile în care nu este scumpă şi nu te calci pe picioare cu alţi turişti.

Vcanţe frumoase în continuare îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[13.09.17 08:22:00]
»

@crismis: Da, o destinaţie nu foarte îndepărtată, foarte bogată în ceea ce are de oferit, după cum remarci şi tu!

Ai dreptate, pentru Sporade, Evia şi Pelion cred că e nevoie de mai multe vacanţe , altfel abia reuşeşti să funzăreşti câte puţin din fiecare.

Meltemi era prezent pe sud şi est, de pildă într-o noapte a fost furtună (am fost norocoşi că a fost doar pe timpul nopţii) şi acesta bătea rău de tot şi vâjâia cum n-am mai auzit niciodată un asemenea zgomot. M-a cam speriat, muşcase din multe crengi de copac, după cum aveam să-mi dau seama a doua zi.

Corect, lumea e atât de mare, că e din ce în ce mai greu să alegi unde să mergi cu prioritate!

Te pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[13.09.17 09:33:44]
»

@irinad: Articolul tau s-a dus glont la suflet, am admirat pur si simplu pozele (normal, la ele m-am uitat primele) iar mai apoi articolul tau dar si ecourile m-au convins ca este genul de loc unde mi-ar placea sa ajung.

Nu vreau sa starnesc polemici, insa eu inca nu am ajuns in Grecia si inca am retineri in a ajunge acolo. Va trebui sa-mi fac curaj si sa pun pe hartie ceea ce imi doresc pentru aceasta destinatie, insa locul descris de tine aici cred ca ar fi unul potrivit.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[13.09.17 12:45:01]
»

@mishu: Mulțumesc mult, mă bucur mult că am reușit să transmit starea pe care eu chiar am vrut s-o simtă și alți cititori, mai mult sau mai puțin, îndrăgostiți de Grecia.

Nu ai de ce să stârnești vreo polemică referitoare la Grecia, cel puțin în ceea ce mă privește. Te vei duce atunci când te vei simți pregătită, dacă o să vrei să mergi. Până atunci îți trebuie mult timp și multă răbdare să parcurgi sutele de impresii despre această țară.

Mulțumesc pentru vizită, aprecieri, te pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo
[13.09.17 15:08:09]
»

@irinad: Am citit povestea ta prin Bg, la intoarcerea din Grecia.

De obicei ne faceam planul pt anul viitor.

Acum nu am ajuns la nicio concluzie...

Sa fie Evia? Sa nu fie?

Cred ca mie si sotului o sa ne placa, noi umblam mult, nu stam intr- un loc.

Ne plac statiunile mai putin aglomerate dar pitoresti, plajele mai putin amenajate, tavernele modeste.

Am o rezerva in privinta prietenilor cu care mergem de trei ani Grecia.

O sa ma apuc de studiat, daca mai am nevoie de informatii pot sa ti le cer ?

Multumesc.

irinadAUTOR REVIEW
[13.09.17 15:42:38]
»

@adrianaglogo: Nici nu mai este nevoie să mă întrebați, fără nicio problemă, aici sau pe PM, puteți să-mi cereți orice fel de lămurire. Îmi face plăcere să răspund.

În altă ordine de idei, eu cred că v-ar plăcea în Evia, ca să-i împăcați și pe prietenii dvs., ați putea alege o stațiune mai animată ca bază de vacanță de unde ați putea pleca în funcție de dorință, dispoziție, etc.

Evia are câte ceva pentru fiecare, doar că trebuie făcută alegerea potrivită în ceea ce privește ce ar vrea turistul să facă acolo, așa încât să nu apară cumva loc de vreo dezamăgire.

Mulțumesc pentru vizită, ecou, aprecieri!

Aurici
[13.09.17 16:55:17]
»

@irinad: N-am fost în Evia, dar nu înțeleg de ce ar fi controversată. Mie pozele tale mi-au spus un singur lucru, mă doare mâna de cât am click-ăit.

nickro
[13.09.17 19:41:56]
»

O nestemata ascunsa (cel putin pentru mine, in ignoranta mea greceasca), pe care ne-o dezvaluiti superb, prin textul rafinat si pozele ravisante. Nu stiam ca peisaje si culori lefkadiene se regasesc si pe aceasta insula prea putin cunoscuta (din fericire?!). La vara parca v-as urma pasii!

O mica adaugire (dovada ca am citit atent ), daca-mi permiteti! In Marea Mediterana, in ordine descrescatoare, ca suprafata, sunt Sicilia, Sardinia, Cipru, Corsica, Creta, Evia.

irinadAUTOR REVIEW
[13.09.17 20:14:31]
»

@Aurici: Te invit să mergi în Evia dacă ţi-a plăcut articolul meu, sper să te fi"citit" eu bine pe tine şi să fi presupus că s-ar putea să-ţi placă Evia ca şi mie, altfel mi-aş lua-o rău de la tine.

Mă bucur că fotografiile au fost pe gustul tău.

Mulţumesc pentru ecou şi aprecieri.

Vacanţe frumoase pe mai departe îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[13.09.17 20:23:16]
»

@nickro: Nici nu ştiţi cât mă bucur că v-a plăcut Evia şi review-ul meu. Vă îndemn cu mâna pe inimă s-o vizitaţi, nu văva dezamăgi!

În ceea ce priveşte observaţia dvs., vă spun că atunci când am scris bazinul Mediteranei, nu mi-am dus ideea până la capăt, fiindcă m-am gândit la bazinul Mediteranei de est. Recunosc că sunt cam duduită, de fel, sau îmbătrânesc, asta ca o explicaţie, nu ca scuză. Anul acesta, în iunie am fost în Sicilia, anul trecut în Cipru şi Creta, nu aveam voie să omit, dar se mai întâmplă.

Şi fiindcă mi-aţi scris, pot să vă spun că (gând la gând cu bucurie) astăzi m-am gândit la dvs. şi v-am listat trei articole dintr-o serie care-mi vor fi foarte utile în curând, într-o minivacanţă. Nu mă voi deconspira, vă voi spune la momentul potrivit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nickro
[13.09.17 20:29:04]
»

@irinad: Mai am si ceva ghiduri prin calculator, din fostele noastre vacante, m-as bucura enorm sa va pot ajutal! Trimiteti un PM cand deconspirati destinatia !

irinadAUTOR REVIEW
[13.09.17 20:36:56]
»

@nickro: Mulțumesc mult pentru disponibilitate, deocamdată să le "rumeg" bine pe cele trei. Dacă simt că mi-ar mai trebui încă alte materiale, vă voi da un PM.

dana2104
[13.09.17 23:42:19]
»

Trec printr-o perioada extrem de aglomerata, aproape ca nu mai am timp nici sa respir. In inbox-ul meu staude ceva timp, in asteptare, mai multe articole scrise aici pe AFA pe care vreu sa le citesc-probabil mai spre sfarsitul toamnei-dar articolul tau despre acesta insula nu l-am putut trece la "sa mai astepte" pentru ca era vorba despre Evia, prima si eterna mea dragoste.

Nu te cunosc personal (cu toate ca mi-ar face mare placere), dar citindu-ti aproape toate postarile, am ajuns la concluzia ca afinitatile noastre turistice in materie de Grecia sunt aproape identice si eram foarte curioasa sa vad cum ai perceput tu acesta insula.

Ti-am citit articolul cu sufletul la gura si am avut sentimentul ca pe alocuri e scris de mine. Aceleasi sentimente, aceleasi trairi, aceleasi amintiri unice … …

Anul acesta, pentru prima iesire, ne-am dorit o vacanta relaxanta, intr-un loc unde-candva- ne-am simtit extrem de bine si am ales pentru a patra oara Evia…. si da, am vrut sa le aratam prietenilor cu care am fost si alta fata a Greciei. De trei ani ii purtam prin cele mai frumoase locuri descoperite de noi in cei 12 ani de vacante grecesti si am reusit, fara mai eforturi, sa-i aducem in faza de dependenta. Anul acesta am avut ceva emotii pentru ca urma sa-i ducem intr-o altfel de Grecie, care, asa cum ai spus si tu, nu place oricui. I-am pregatit de acasa spunandu-le ca Evia nu este nici Parga, nici Kefalonia, nici Peloponez. E ALCEVA…. si le-a placut la maxim. Se pare ca in cei trei ani de cand colindam impreuna Tara Zeilor, au invatat sa aprecieze fata necosmetizata si mai putin turistica si adevarata frumusete a acestor meleaguri. Au avut si profesori buni!!!

Din pacate noi nu am vizitat decat jumatatea nordica a insulei, dar pregateste-te sa ma consiliezi pentru ca amintirea accidentului de anul trecut s-a sters aproape definitiv si suntem pregatiti sa ne imbogatim amintirile cu peisajele minunate din sudul Eviei.

Tu ai vazut Evia acum, in 2017, cand o mai gasesti si prin ofertele agentiilor de turism, o mai promovam si noi prin articolele si pozele postate, s-a mai dus vorba de la unul la altul, dar gandeste-te cum era acum zece ani cand am vizitat-o noi pentru prima data... Grecia la ea acasa, pura si autentica din toate punctele de vedere. Si pentru imaginea si amintirea aceea, o iubesc si astazi.

Iti multumesc ca mi-ai inseninat seara si ai reusit macar pentru scurt timp sa ma deconectezi de la stresul asta coditian care ne face sa traim prea repede.

irinadAUTOR REVIEW
[14.09.17 07:12:52]
»

@dana2104: Wow, ce ecou, m-ai dat gata, aşa m-am emoţionat că aproape mi-au dat lacrimile! Mă bucur nespus să citesc că avem, în materie de Grecia, multe afinităţi, că o simţim la fel, însă voi faceţi lucruri mai deosebite şi pentru asta, aprecierile mele faţă de voi sunt maxime. Evia, cel puţin, am perceput-o cam în acelaşi mod, din câte înţeleg. Vei vedea că şi centrul şi sudul, deşi sunt total diferite de nord, îţi vor plăcea şi, desigur, dacă vreodată crezi că îţi voi putea fi de ajutor cu ceva, o voi face cu cea mai mare plăcere.

Îmi pare bine că urmele accidentului vostru nefericit de anul trecut au fost depăşite şi că sunteţi din nou gata de alte explorări. Atunci când ai scris despre el, am suferit odată cu tine, parcă mă vedeam pe mine şi pe soţul meu, mai cu seamă că noi mergem singuri. Cum înţeleg că ai fost a patra oară în Evia anul acesta, ce dovadă mai mare de iubire poate fi pentru această insulă?!

Nu-mi găsesc cuvintele necesare să-ţi mulţumesc îndeajuns pentru acest maxi-ecou care mi-a mers la inimă şi m-a mişcat profund. Când văd că mai sunt oameni cu aceleaşi gusturi ca ale mele, care mă înţeleg în ceea ce priveşte hălăduielile prin diverse ţinuturi, îmi creşte inima!

Îţi urez să ai pe viitor vacanţele pe care ţi doreşti şi la care visezi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Tanyla
[14.09.17 13:36:49]
»

Offff... cum scrii, cum descrii, cu sufletul pentru suflet. Nici nu am venit bine din vacanta si deja mi-e dor... Din nou am fost cu tine acolo! Multumesc

irinadAUTOR REVIEW
[14.09.17 17:07:46]
»

@Tanyla: Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase, mă bucur că te-am purtat cu mine prin Evia, și eu simt la fel, nici nu a trecut bine vacanța, că visez la alta. Asta ține de natura fiecăruia, dar în ultima vreme parcă sentimentul e mai puternic ca altădată.

Vacanțe plăcute în viitor îți doresc, cel puțin de frumoase ca cele pe care le-ai avut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
valileau
[14.09.17 19:17:10]
»

Saptamana viitoare plecam in Evia. Timpul o sa fie mai scurt (doar 6 zile) in Loutra Edipsou.

Suntem obositi si abia asteptam sa plecam, dar dupa ce am citit articolul dvs. nu mai avem rabdare.

Va multumim pentru informatiile oferite, pentru poze si pentru felul in care reusiti sa transmiteti emotia.

Vacante frumoase in continuare va dorim!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[14.09.17 19:36:11]
»

@valileau: Îmi pare bine că v-am ieşit în faţă cu articolul meu despre Evia, sper să vă folosească informaţiile mele, măcar şi parţial. Loutra Edipsou, mie, personal, mi-a plăcut mult, am avut o cazare cu o gazdă foarte bună care ne-a făcut şederea şi mai frumoasă.

Dacă mergeţi cu maşina, puteţi să vă plimbaţi prin insulă mai mult, însă şi pentru cei veniţi cu autocarul am văzut că se organizează excursii opţionale, deci puteţi alterna, oricum, relaxarea cu plimbările.

Spre finalul şederii noastre în Loutra Edipsou veniseră mai mulţi conaţionali cu autocarele, până atunci, turiştii sârbii erau majoritari ca turişti străini, că altfel grecii predomină clar.

Nu-mi rămâne decât să vă urez să vă bucuraţi de o vacanţă cât mai reuşită! Dacă credeţi că vă mai pot ajuta cu vreo informaţie, o fac cu cea mai mare plăcere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[15.09.17 11:30:12]
»

@irinad: O descriere frumoasă, cu suflet, ce reflectă impresiile tale despre această insulă grecească. Fiecare călător percepe într-un fel sau altul un loc, va fi impresionat ori nu - cert este că în descrierile tale toți cei dornici să viziteze Evia vor găsi amănunte și indicații utile. Mulțumim pentru fotografiile superbe care încearcă să redea frumusețea locurilor de pe insulă. Realitatea învinge însă imaginea captată pe mediul de stocare... și nu numai aici. Grecia e o țară superbă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[15.09.17 12:52:52]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou, aprecieri! Sigur suntem diferiți, sigur percepem fiecare diferit o anume destinație, un anume hotel, un anume locșor, de multe ori prin prisma așteptărilor noastre de la acea vacanță. Eu, de felul meu, sunt sensibilă la Grecia, poate ușor subiectivă, dar în stare să văd și aspecte negative acolo unde există.

Mă bucur că ți-au plăcut și fotografiile, am avut „material de pozat” suficient.

Închei prin a fi în asentimentul tău atunci când ai spus că Grecia este o țară superbă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ioana74
[15.09.17 13:14:53]
»

@irinad: O vacanta pe sufletul meu! Evia si Pelionul e pe lista mea de anul viitor, anul asta nu am ajuns in Grecia din pacate. Tocmai asta ma atrage, natura salbatica si satele lor traditionale, sa simti ca esti in Grecia autentica. Citind articolul tau, balanta s-a inclinat serios catre Evia

Scriu in mare viteza intr-o pauza de lucru dar vreau sa te felicit pentru articol si pentru minunata vacanta avuta. O sa am o gramada de intrebari pentru tine despre aceasta destinatie cand ne vedem...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[15.09.17 16:44:50]
»

@ioana74: Și eu îți răspund cu întârziere tot din cauza serviciului, abia pot respira uneori.

Mulțumesc mult pentru vorbele frumoase, am văzut de ce nu te-ai mai dus în Grecia, sunt convinsă că și în Turcia a fost foarte frumos, abia aștept să ne povestești pe larg.

Ai timp destul în viitor să vezi și alte zone din Grecia, rămâne să te hotărăști pe care, sunt sigură că e din ce în ce mai greu, fiindcă din ce în ce mai multe zone frumoase ale Greciei ies la iveală.

Te pup, toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Aurici, crismis, dalumian, dana2104, elviramvio, flaviana77, ioana74, irinad, maryka, mishu, nickro, Tanyla, tata123 🔱, valileau
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin insula Evia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13092088699341 sec
    ecranul dvs: 1 x 1