ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Roșiori de Vede
ÎNSCRIS: 16.04.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 17

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La plimbare prin Costeşti, atât cât ne-a permis vremea

TIPĂREȘTE URM de aici

În scurta noastră şedere la Hanul Vatra, ne-am propus să facem şi o plimbare pe raza comunei Costeşti, pentru a vizita măcar câteva dintre obiectivele turistice din această frumoasă aşezare rurală.

Aşadar, discutăm despre comuna Costeşti, din judeţul Vâlcea, o comună întinsă, situată la poalele masivului Buila-Vânturăriţa, parte a Munţilor Căpăţânii, formată din 4 sate, Costeşti (reşedinţa) Bistriţa, Pietreni şi Văratici, locul unde în fiecare an, pe 8 septembrie, de ,,Sf. Maria Mică'' are loc întâlnirea romilor din toată ţara, mai pe româneşte o veritabilă expoziţie în aer liber de maşini de lux şi de bijuterii, locul unde în ianuarie 1999 s-a scris o pagină neagră a istoriei noastre recente, lupta dintre minerii conduşi de Miron Cozma şi forţele de ordine staţionate aici pentru a împiedica deplasarea acestora la Bucureşti.

Comuna Costeşti nu este legată însă numai de cele enumerate mai sus, este cunoscută şi sub denumirea de ,,comună-muzeu'', deoarece aici pot fi văzute şi vizitate mănăstiri şi biserici seculare, care sunt incluse în Patrimoniul Cultural Naţional.

Vineri seara, stam noi liniştiţi în faţa televizorului, pentru sâmbătă şi duminică se anunţa vreme frumoasă, dar pe timpul nopţii ploaia şi-a făcut de cap... semn rău! Sâmbătă dimineaţa, după ce am luat micul dejun, am plecat să vizităm câte ceva, condiţionaţi bineînţeles de starea drumurilor.

Am traversat satul Costeşti, intrând în Pietreni, iar după câteva sute de metri, am oprit pe partea dreaptă a DJ 646 A, în dreptul tăbliţei care ne arată că biserica din lemn Grămeşti se află la o distanţă destul de mică de noi. După ce am urcat circa 150 m pe un drum în pantă, cu mulţi nuci de-o parte şi de alta, am ajuns la sfântul lăcaş. Biserica din lemn din cătunul Grămeşti, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului'' a fost construită în anul 1664 de către mitropolitul Ştefan I al Ţării Româneşti, a doua ctitorie a sa, aici petrecându-şi anii tinereţii. Este cea mai veche biserică din cele opt câte sunt în comuna Costeşti. Pridvorul este deschis, fiind pardosit cu piatră de râu. Pisania de deasupra uşii de acces în pronaos, în slavona veche, este săpată în lemn, mărturisind următoarele: ,,Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, acest Sfant hram dumnezeiesc s-a ridicat in slava si cinstea Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cu truda, de Arhiepiscopul si Mitropolitul Chir Stefan. S-a zidit din temelie pana la savarsire in zilele lui Io Grigorie voievod, in anul 7173 (1664). Am scris eu, popa Stan''. De-a lungul timpului, cea mai importantă restaurare a bisericii a avut loc în anul 1938, în prezent aflându-se într-o stare de conservare destul de bună. Biserica nu are turlă şi nici clopotniţă, clopotul fiind instalat în pridvor, unde este amplasată şi toaca. Fiind închisă, nu am reuşit să fac fotografii din interior, mulţumindu-mă cu cele făcute la exterior. În micul cimitir din spatele bisericii sunt înmormântaţi oameni de vază ai comunităţii locale, preoţi şi rudele acestora.

Am lăsat în urmă biserica de la Grămeşti şi ne-am continuat drumul prin Pietreni, spre ieşirea către munte. La ultima intersecţie, am virat stânga, continuând drumul printre livezi, cam 500-600 m, spre Biserica ,,44 de Izvoare''. Atenţie, drumul către biserică este foarte îngust, în special porţiunea din livezi, neasfaltat, şi chiar e o problemă dacă te întâlneşti cu un vehicul ce vine din sens opus.

Biserica ,,44 de Izvoare'', cunoscută şi sub numele de Schitul de Piatră, a fost ridicată în anul 1701, de către egumenul Ştefan al Mănăstirii Bistriţa, şi are hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae''. Denumirea de ,,44 de Izvoare'' este urmarea unei legende care spune că regele Carol al II-lea, aflat într-o vizită aici împreună cu Alexandru Odobescu, ar fi găsit 44 de izvoare în zonă. Din vechiul schit nu s-au mai păstrat în zilele noastre decât biserica şi un zid de incintă. Norocul ne-a surâs în timp ce ne aflam acolo, biserica fiind deschisă de un localnic din comitetul parohial, având astfel posibilitatea să fac câteva fotografii cu interiorul. Pictura interioară, cea originală, opera pictorului bistriţean Efrem Zugravul, se află într-o stare avansată de degradare, din cauza exploziilor de la cariera de piatră din apropiere. Catapeteasma este din zid, iar picturile sunt şterse, însă cele trei icoane mari de la baza acesteia sunt într-o stare destul de bună, fiind pictate în perioada construirii schitului, şi păstrate o perioadă mare de timp la Mănăstirea Bistriţa. În perioada 2009-2011, au fost iniţiate ample lucrări de refacere a bisericii, prin consolidarea structurii de zidărie, injectarea fisurilor şi ţeserea crăpăturilor, urmând ca restaurarea picturilor să se facă în perioada următoare.

La ieşirea din biserică am dat atacul la pomii de pe malul pârâului Costeşti, culegând mere şi nuci. Fără nicio exagerare, nu-mi amintesc de când am mai mâncat mere roşii atât de dulci şi de gustoase! Curate, netratate, mici dar dulci şi parfumate, am mâncat de parcă nu mai văzusem mere până atunci!

I-am mulţumit lui tataie pentru faptul că ne-a lăsat să vizităm biserica, şi am făcut cale întoarsă. Odată ajunşi pe raza satului Costeşti, undeva pe la jumătatea acestuia, am virat la stânga pe un drum îngust dar asfaltat, şi după circa 200 m am ajuns la Biserica de lemn Gruşetu. La drumul principal nu există indicator cu biserica, dacă doriţi să o vizitaţi trebuie să-i întrebaţi pe localnici cum ajungeţi aici.

Ca şi la Biserica ,,44 de Izvoare'', şi aici a fost nevoie de prezenţa unei doamne care răspunde de biserică, aceasta deschizând şi explicându-ne tot ceea ce i-am solicitat noi.

Biserica de lemn din cătunul Gruşetu, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului'' a fost ridicată în perioada 1799 -1801, prin strădania arhimandritului Costandie Peloponisiotul, stareţul Mănăstirii Bistriţa, cu binecuvântarea episcopului Nectarie al Râmnicului. În anul 1892, pereţii bisericii au fost acoperiţi cu mortar, cu această ocazie biserica având aspectul unei construcţii de zid, conform practicii din secolul XIX din zona Vâlcea. Începând cu anul 2006, au fost efectuate lucrări de restaurare, începându-se cu turnul-clopotniţă, apoi biserica, lucrările fiind încheiate în anul 2009.

... şi aveam de gând să continuăm drumeţia noastră, dar vremea nu ne-a lăsat, ploaia a început timid, ne-a dat răgazul necesar pentru a intra în maşină, apoi a început din ce în ce mai tare, când am ajuns la Hanul Vatra se înteţise destul de serios, fiind nevoiţi să stăm în parcare încă 30 de minute. S-a oprit preţ de câteva zeci de minute, cât am băut noi o cafea, apoi iar a început, mai tare... şi întunericul a pus stăpânire peste sat.

Deşi aveam planuri măreţe pentru o zi întreagă de colindat prin Costeşti, am reuşit să vizităm doar trei obiective, însă nu pot să nu vă amintesc faptul că pe raza acestei localităţi pot fi vizitate alte obiective importante, ca Mănăstirea Bistriţa, Mănăstirea Arnota, Parcul Naţional Buila-Vânturăriţa, cel mai mic parc naţional din România, cu o suprafaţă de 4186 ha, Cheile Bistriţei şi Cheile Costeştilor, către Buila-Vânturăriţa sunt mai multe trasee de diferite grade de dificultate. Extinzând aria de vizitare, pe o rază de 25-30 de kilometri nu putem uita de Muzeul Trovanţilor, situat la intrarea în comuna Costeşti venind dinspre Horezu, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Mănăstirea Polovragi, atelierele de ceramică din Horezu, şi atâtea altele pe care nu le mai amintesc, timp să aveţi să le vizitaţi, şi vreme bună!

Vacanţe frumoase vă doresc!


[fb]
---
Trimis de Safta Radu in 29.10.18 17:35:06
Validat / Publicat: 29.10.18 18:57:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 1891 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Turnul-clopotniţă al bisericii Gruşetu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70200 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[29.10.18 19:23:18]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Horezu și împrejurimi, HOREZU" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Oltenia]

webmaster
[29.10.18 20:07:05]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Safta RaduAUTOR REVIEW
[29.10.18 20:08:37]
»

@webmaster: Mulțumesc!

tata123 🔱
[29.10.18 20:23:03]
»

@Safta Radu: Ce bijuterii arhitecturale și de artă ascunde acest teritoriu al Olteniei de sub Munte. De multă vreme urmăresc să vizitez aceste mici bisericuțe, unele parohiale, altele urmașe ale schiturilor de odinioară - sunt printre puținele obiective ce mi-au rămas de văzut în acea zonă. Fostul schit „44 Izvoare” e vizibil de pe înălțimile Mănăstirii Arnota.

Am reușit să văd cea mai mică și veche biserică de lemn din județul Vâlcea - cea din Marița (vezi impresii) și frumoasa Biserică cu poterași de la Viorești (vezi impresii).

O zonă superbă!

Safta RaduAUTOR REVIEW
[29.10.18 21:19:07]
»

@tata123: Şi câte asemenea bijuterii arhitecturale or mai fi, în Oltenia şi nu numai, de care probabil foarte puţini au auzit! Când am să mai merg la Arnota, am să mă uit către, 44 de Izvoare'', de câte ori am ajuns acolo nu am avut curiozitatea să arunc o privire către Costeşti.

Voi intra şi voi citi cu toată plăcerea articolele menţionate de tine în ecou.

Mulţumesc pentru vizită şi pentru vot.

Toate cele bune!

Zoazore
[29.10.18 22:15:04]
»

@Safta Radu: Da, P02 e salamandra de foc!

Și eu care credeam, speram, doream din tot sufletul s-aveți vreme bună și să nu vă mai plouă! Dar e toamnă! Și toamna plouă!

Frumoase cele trei biserici, dar mie cea din Grămești mi-a plăcut mai mult! Se ițeste timidă, parcă să nu deranjeze, ca o bătrânică de la sat.

Cealaltă, cea din zid, pare mai țanțoș, mai mândră, mai falnică!

Iar ultima v-a umplut mâinile și burțile cu mere și nuci, cum îi stă bine unei bunicuțe care-și așteaptă nepoții cu bunătăți curate și gustoase!

Frumos, pur și emoționant!

Să vă fie de bine!

mihaelavoicu
[29.10.18 22:22:24]
»

Frumoasă rău, cea din Grușetu.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[29.10.18 22:24:36]
»

@Zoazore: Problema e ca la mine ploua tot timpul, nu contează anotimpul. Toate cele trei biserici sunt frumoase, au istoria lor. Mere am mâncat la ,,44 de Izvoare'', deci la a doua biserica vizitata, iar nuci am mâncat la prima, cea din Gramesti.

Mulțumesc pentru vizita și vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Safta RaduAUTOR REVIEW
[29.10.18 22:26:42]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc!

Zoazore
[30.10.18 10:02:06]
»

@Safta Radu: Le-am incurcat grav! Si l-am citit, dar oboseala... Oricum se aplica tuturor celor trei obiective.

Oooff, ploaia asta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Safta Radu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Horezu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.81955289840698 sec
    ecranul dvs: 1 x 1