GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul „Flori de Toamnă” – Grădina Botanică din Iași
Mulți oameni au vizitat Iașiul și ale sale multiple obiective cultural-istorice și la fel de mulți călători au pășit pe aleile Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” doar pentru a se relaxa sau pentru a admira expozițiile tematice. Medicul și naturalistul Anastasie Fătu a creat la jumătatea anilor 1800, în apropierea Râpei Galbene, o grădină botanică care valorifica diverse soiuri de plante și arbuști
Vechea grădină botanică și-a schimbat de câteva ori locul și creatorii, abia în anii '60 stabilindu-se pe Dealul Copoului. Doritorii de frumos o vizitează în toate anotimpurile, sezonul lalelelor, trandafirilor și crizantemelor fiind preferatele vizitatorilor. Am vizitat grădina botanică în vara anului 2021 (vezi impresii) și ne-am bucurat de întreg arealul botanic amenajat pe criterii științifice, dar mai ales de „Rosarium” – un spațiu de 1,5 ha, o împărăție a trandafirilor.
Nu am să insist cu descrierea, istoria sau traseul interior. Acest articol este doar un prilej de a atașa o serie de fotografii care să ilustreze frumusețea toamnei, adunată în festivalul „Flori de toamnă” . Un festival care s-a axat pe soiurile de crizanteme (popular numite „dumitrițe” sau „tufănele” ), dalii și varză ornamentală. Totul „împănat” cu o multitudine de dovleci și ardei!
Cu ocazia acestui festival am vizitat și serele care sunt deschise toată săptămâna (în interior sunt „exponate” specifice toamnei). Biletul de intrare costă pe perioada festivalului 20 lei/adult; program de vizitare: 09.00-17.00 (poarta se închide la ora 18.00). Expoziția florală de toamnă are un succes uriaș, pe tot parcursul zilei coada la intrare nu se termină (chiar dacă mai era o oră până la închidere lumea se așeza la coadă). Pe lângă localnici soseau la Grădina Botanică o mulțime de grupuri de elevi (ne aflam în săptămâna de vacanță de toamnă) și de excursioniști din diverse județe. Era o zi de 31 octombrie și la Iași se înregistrau 26 grade Celsius.
Interesante mi s-au părut panourile cu fructe și semințe care ilustrează puterea de creație a poporului român în ceea ce privește denumirea dată unor plante. Sub numele „Imaginarul în denumirile populare ale plantelor” descoperim forme surprinzătoare, asemănări cu viețuitoare, o întreagă simbolistică legată de religie, medicină, cultură.
Incredibile sunt și colecțiile de ardei iuți – cei mai iuți protejați în vitrine, și cele de dovleci și tigve. Nu îți poți închipui câte feluri de asemenea plante pot exista în spectrul botanic. Doar plimbându-te printre exponate realizezi gradul de diversitate. Jos pălăria!
Crizantemele sunt „cireașa de pe tort” – când citești că există câteva sute de soiuri și chiar poți admira zeci de „modele” în sere și exterior îți dai seama că nu e doar teorie. Culori vii, forme perfecte sau imperfecte și dimensiuni diferite = frumusețea Naturii. Urmăriți fotografiile!
Și nu în ultimul rând trebuie apreciată munca asiduă dusă de angajații Grădinii Botanice pentru a crea, amenaja și întreține mulțimea de plante de pe cele circa 100 de hectare. Paradoxal, nu este așa cum cred mulți dintre vizitatori – o „armată” de salariați care robotesc pe teren. Ei bine, nu! Am vorbit acum trei ani cu câțiva oameni ai Grădinii și am aflat că doar o „mână” de angajați (ingineri horticoli, cercetători, îngrijitori, muncitori etc.) lucrează în Grădina Botanică și reușesc să aducă în fața noastră, a vizitatorilor, aceste minunății. Cinste lor!
P. S. Expoziția „Flori de toamnă” este deschisă până în data de 19 noiembrie 2023. După această dată ne îndreptăm atenția spre Târgurile de Crăciun.
Trimis de tata123 🔱 in 14.11.23 19:53:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 ????: 1001... dar nu de nopți, ci de articole, de data aceasta ????. Primul tău review din următorul set de o mie se dovedește plin de culoare și bună dispoziție, ceea ce inspiră optimism!
Dacă zici tu, atunci” România Express” să fie!
@tata123 ????: Mă gândeam c-ai avut vreun target cu 1,000 de articole și ne-ai abandonat. Da' n-avem noi” norocul” ăsta .
N-o să-ți spun ce-ți doresc ție, dar mie îmi doresc să trăiesc măcar până apuc să citesc și articolul tău cu numărul 3,000.
Foarte frumoase fotografiile. Te-ai îndurat să mai pleci de-acolo?
@tata123 ????: Bine ai revenit din concediu! Îţi dai seama cât de mult ai lipsit dacă de azi noapte până acum, reviewul tău a fost apreciat de 18 useri? Multe înainte, poate mai prind şi eu o sută-două.
@tata123 ????: O frumusețe grădina asta de la Iași, indiferent de anotimp! Și ce frumos sunt puse în valoare florile de sezon!
Încă o dată m-am convins că trebuie să mai ajungem la Iași... să alocăm o zi pentru o plimbare relaxantă prin grădină!
Natura ne oferă... noi trebuie să avem grijă de ea!
Felicitări și pentru acest festival al florilor de toamnă!
@k-lator: Bine zis... 1001 articole... Și ce articol! Cu imagini frumoase - flori de toamnă. Culori, siluete și forme ca într-o feerie dintr-o mie și una de nopți. ????
Într-adevăr un alt „set” de articole... câte or fi. Și bineînțeles: să fie România!!!
Mulțumesc!
@ghisor: Aș mai fi stat în grădina botanică, dar se apropia ora închiderii și aglomerația era „în floare” . ???? Eu tot scriu... cei interesați citesc... și tot așa.
Mulțumesc pentru aprecieri.
@Michi: Back to... work! Ușor, ușor... Mai am câte ceva de povestit de pe meleaguri românești. Sper să inspire cât mai mulți călători.
La bună citire!
@ANILU: Iașiul este inepuizabil!!! Și îmi place să merg de câte ori pot în orașul moldav. De fiecare dată văd câte ceva nou, dar nu termin de vizitat niciodată obiectivele orașului.
Iașiul are un vibe aparte! Atrage cumva.
Spor la călătorii. Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Grădina Botanică ' Anastasie Fătu' - Iași — scris în 26.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Grădina Botanică Iași — scris în 18.10.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Grădina Botanică – un Rai al Naturii — scris în 21.06.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Frumuseţea la ea acasă: Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iaşi — scris în 11.05.20 de gettyy din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Serele din Grădina Botanică Iaşi — scris în 22.08.17 de CATAAS din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 E timpul rozelor — scris în 28.06.17 de Elissa din BACAU - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Gradina Botanica Iasi - Un loc de relaxare — scris în 24.12.15 de sdragos24 din BACăU - RECOMANDĂ