ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2021
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Grădina Botanică Iași

TIPĂREȘTE

Grădina Botanică din Iași ocupă mare parte din versantul vestic al Dealului Copou, intrarea principală fiind prin partea înaltă, dinspre Parcul Expoziției. Traseul este mereu în coborâre, dar asta numai până te hotărăști să te întorci; e bine de conștientizat că tot ce ai coborât trebuie urcat înapoi – doar dacă nu vei folosi pentru ieșire una dintre căile de acces secundare de la capetele Șoselei Munteni.

În principiu, Grădina se împarte în două: un platou cu pantă descendentă lină în partea superioară, la intrare (voi reveni) și o zonă în coborâre abruptă printr-o pădure, în continuarea platoului. Cea de-a doua parte este pentru cei care au timp, adică au alocat măcar trei ore vizitei, și nu este din cale afară de spectaculoasă – încep cu ea.

Aleea de la intrare, după 250 de metri, începe să coboare prin secția numită Biologica către Lacul Grădinii Botanice, aflat în mijlocul zonei dedicată Florei și vegetației României. În dreapta aleii se află secțiile Fitogeografica, apoi Silvostepa Moldovei. Către stânga e un Arboret / Dendrarium de cca 18 ha. Nu am cine știe ce cunoștințe în domeniu, așa că cei curioși pot găsi mai multe pe botanica.uaic.ro/harta_sectoare.htm. Este o zonă plăcută pentru plimbare, mai ales vara, când răcoarea pădurii nu are egal, sau primăvara, când copacii sunt în floare.

În afară de aleea est-vest, de la intrare către lac (de fapt, pe multe segmente sunt șiruri de trepte – ne amintim că se coboară abrupt), există o lungă alee sud-nord. În partea sudică a acesteia (stânga față de intrare) sunt vizibile câteva izvoare de ape minerale, care în anii 90 erau exploatate comercial sub numele de Apa minerală Amfiteatru; au fost reclamații privind calitatea acestei ape, la analize s-au găsit cam multe impurități și izvoarele au fost trecute în conservare. În extremitatea nordică, aleea devine Strada Podgoriilor și intră în cimitirul Mănăstirii Copou vezi impresii.

Șoseaua Munteni, accesibilă autovehiculelor ziaruldeiasi.ro/stiri/far ... nt--290945.html, merge pe la baza dealului, de la sud la nord, trecând pe lângă lac, și unește cele două intrări secundare: cea dinspre cartierul Păcurari cu cea din dreptul Mănăstirii Copou. La aceste intrări nu prea m-a întrebat nimeni de bilet, dar nu pot să spun că am trecut atât de des pe acolo încât să pot afirma că așa e mereu. Cum au acces mașinile, înclin să cred că da.

Ne întoarcem la zona spectaculoasă a Grădinii, situată de-a stânga și de-a dreapta intrării, pe o adâncime de doar vreo 250 de metri. Către dreapta găsim Complexul de sere și secția de Plante ornamentale. Biletele de luni și cele de miercuri sunt mai ieftine (6 lei în loc de 10) și nu includ accesul în sere – sunt zilele dedicate studenților și activităților științifice, precum și celor de întreținere. Dacă nu sunteți presați de un program prestabilit și nici nu veniți des în Iași, să spuneți că vor mai fi și alte vizite, merită să ocoliți cele două zile: chiar e o pierdere să nu vedeți serele / plantele ornamentale de interior.

În fața pavilionului central găsim bustul patronului Grădinii Botanice din Iași, Anastasie Fătu – creator al primei grădini botanice din Iași, astăzi pierdută. Intrările în o parte dintre sere, precum și cea în pavilionul înalt – cel al plantelor tropicale, se realizează pe ușa aflată în spatele acestui bust. Tot în această clădire se pot găsi și toalete, deși nu e prea clar dacă ele sunt pentru public sau doar pentru angajați.

Ocolind către dreapta pavilionul înalt aflăm intrări în alte sere, precum și frumoase aranjamente florale exterioare. Peste drum de acestea este un delușor plăcut copiilor (uneori am găsit aici bonzai), precum și un pavilion chinezesc. Tot în această zonă, nu ratați păunul din flori, verzele multicolore sau cele câteva pergole.

Aici se organizează în fiecare toamnă, în luna noiembrie, Expoziția de Crizanteme. Majoritatea pozelor cu Grădina din Iași care circulă pe internet sunt realizate în timpul acestui eveniment: google.com/search?q=gradi ... ih=738&dpr=1.13. În cele două-trei săptămâni cât durează expoziția, cozile de la intrare sunt uriașe – se așteaptă una-două ore pentru a putea vedea cu ochii tăi cum arată Paradisul. Acuși se deschide!

Revenind la aleea centrală, în stânga sa găsim alte două atracții majore ale Grădinii. Mai întâi, identificăm bustul prof. Emilian Țopa, primul director al acestei Grădini Botanice – una relativ nouă, înființată după 1960. Urmând aleea din spatele bustului ajungem la Iazul cu nuferi, aflat alături de Amfiteatru. În orice zi, la orice oră, e plin de copii, care aduc un plus farmecului naturii. Pe lângă nuferi, iazul e plin de pești decorativi – stând pe o bancă, merită să urmărești copiii care urmăresc peștii!

În continuare, nu departe, găsim Rosarium-ul. Există chiar pe AFA articole care îl descriu. Către capăt e și un grup statuar (P8) care aduce cu cel din fața Corpului B al Universității – nu știu dacă au același autor, dar m-a frapat asemănarea. De aici, un șir de trepte ne poartă către Izvorul Amfiteatru.

În final, ar fi de spus că aleile mai mici ale Grădinii au asfaltul destul de denivelat, trebuie atenție la mers, iar tocurile nu se pretează. De vină ar putea fi rădăcinile copacilor, care au tendința să iasă la lumină.

***

Dacă veți căuta care sunt principalele atracții ale Iașului pe un site specializat, de exemplu aici tripadvisor.com/Attractio ... st_Romania.html, veți constata că primele cinci sunt Palatul Culturii, Complexul Palas, Grădina Botanică, Centrul istoric și iarăși Complexul Palas ????. Deci Grădina noastră e singurul intrus în zona Palatului.

Ajungem aici și noi, ca majoritatea ieșenilor, cam de două-trei ori pe an, pentru sufletul nostru. Dacă ai și oaspeți, e cam obligatoriu să îi aduci în Grădina Botanică. Așa a fost acum două săptămâni. Pe scurt:

Am stat la coadă la intrare 20 de minute, deși nu venise încă vremea Expoziției de crizanteme.

M-a distrat numele uneia dintre speciile de cactus, cea din P26. De fapt, de asta am scris articolul – ca să încarc poza asta și pe următoarea:

Trandafirii erau deja trecuți. Dar, în parceluța fiecărei specii, câte o floare obosită tot mai găseai. Mai puțin în parcela celei intitulată sugestiv așa cum se vede în P47.

(Fotografiile mai ochioase din Rosarium sunt făcute tot în 2021, dar în iunie)

În spatele serelor se pregăteau crizantemele pentru expoziție (P30-P34). Le-am pozat în avanpremieră. Vă invit pe dumneavoastră să le vedeți în toată splendoarea!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adso in 18.10.21 00:27:07
Validat / Publicat: 18.10.21 08:21:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 2672 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Rosarium (iunie)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

Aurici
[18.10.21 11:07:47]
»

Eu nu înțeleg cum a rămas Iași-ul nebifat, pentru că mereu a fost în planurile noastre. Cred că este printre puținele orașe de la noi prin care nici măcar nu am trecut vreodată. Și așa îmi doresc să văd și eu Palatul și Grădina, despre care am mai citit și am văzut poze superbe!

Cred că tot amânăm pentru că l-am pus la pachet cu Cricova și Chișinău și încă nu s-a ivit sejurul ăla mai lung, care să le cuprindă pe toate. Care ar trebui să fie și într-o anume perioadă, adică ideal pentru grădină, primăvara. Numai că acum îmi dau seama că o expoziție de crizanteme nu poate să fie decât deosebită. Ceea ce n-ai putea vedea primăvara. Da... se pare că ar trebui să separăm Iași-ul de alte destinații și să nu mai condiționăm vizitarea lui de vreun anotimp. Sau nu?

Săracele soacre... de ce mereu ele?

adsoAUTOR REVIEW
[18.10.21 15:02:44]
»

@Aurici: Mie îmi place orașul meu, îndemn pe oricine să-l viziteze. Cunosc puține persoane care au venit, au văzut și au plecat dezamăgite.

Caracteristica principală a Iașului este lunga și spectaculoasa axă Nord-Sud (Copou-Palas). Adică peste cinci kilometri de peisaj urban bine întreținut, cu clădiri istorice renovate și monumente de neratat. (OK, nu totul e perfect, dar la standarde românești e lux.) În plus, numeroase abateri de la acest traseu liniar sunt nu doar binevenite, ci chiar obligatorii.

Palas + Palat + Grădina Botanică + Mitropolie + plimbările standard = 2 zile pline. Dar muzeele, mănăstirile din oraș și cele limitrofe, un spectacol de teatru/operă, un tur ghidat, parcurile, orașul luat la pas = încă 2-3-4 zile. Și, dacă tot ajungeți rar, e păcat să nu stați mai mult. Desigur, fiecare decide în funcție de timp și de ceea ce așteaptă de la un concediu.

Aurici
[18.10.21 15:27:28]
»

@gpopa: Mulțumesc pentru sugestii, o să țin cont. De fapt, cu mici excepții, rezerv de la 5 la 7 zile pentru un oraș important. Nu prea merg în city break-uri scurte, de 3 zile, decât dacă am prins o super ofertă de ceva, avion, cazare, a înglobat foarte bine zilele de week-end sau dacă e vorba mai mult de relaxare. Dacă e cu vizitare, pe principiul că cine știe dacă mai ajung în locul acela, aș vrea totuși să gust ceva din el, pentru că nu știu alții cum sunt, dar în primele 2 zile eu abia mă familiarizez și mă împrietenesc cu locul. Și mi-ar părea rău să plec chiar atunci.

adsoAUTOR REVIEW
[18.10.21 15:27:54]
»

@Aurici: În privința anotimpului potrivit pentru a vizita Grădina: când eram strudent și mai cu fluturi, așa, îmi plăcea cel mai mult iarna. Pădurea înzăpezită - excelent!

Am fost cazat trei ani în Complexul studențesc Târgușor Copou, la câteva sute de metri de intrarea în Grădină. Cu carnetul de student aveam intrare gratuită, deci o am în amintire îmbrăcată în toate straiele.

Dar pentru turiști, nu recomand iarna, desigur. Aprilie-mai - când înfloresc pomii (la noi vremea e ceva mai târzie decât în București), începutul verii - pentru trandafiri, primele săptămâni din noiembrie pentru Expoziția de crizanteme.

Și încă ceva: Chișinău-Cricova nu sunt în drumul direct București-Iași. E de preferat pentru ele varianta București - Bârlad - Huși - vama Albița. Drumul e mai bun, mai liber și cu 200 km mai scurt.

Aurici
[18.10.21 15:40:00]
»

@gpopa: Știu că din București varianta mai bună pentru Cricova este Bârlad-Huși, dar așa le vedeam noi legate, ca să bifăm și Iași-ul. Știu că am făcut o simulare o dată și parcă eram sub 100 de km, ceea ce ni s-a părut ok.

adsoAUTOR REVIEW
[18.10.21 15:51:46]
»

@all: Am uitat să spun: în acest an, Expoziția „Flori de toamnă” începe în acest week-end și durează 3 săptămâni.

Este evenimentul Nr. 1 dintre toate cele organizate de Grădina Botanică Iași.

Pentru poze și anunțuri în timp real recomand pagina Fb

pe FB

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[18.10.21 18:27:17]
»

@gpopa: Ce mai face "Teiul lui Eminescu", vedeta parcului Copou, loc unde poetul se intalnea cu Veronica Micle? Prin anii ' 80, teiul n-o ducea prea bine, avea nevoie de ajutor din partea oamenilor, ca sa se mai tina in picioare...

adsoAUTOR REVIEW
[18.10.21 18:47:52]
»

@dorgo: Face bine, stă cuminte la locul lui, în Parcul Copou. Fiind așa de bătrân, nu se încumetă să urce până în Botanică

În continuare are nevoie de ajutorul oamenilor, care au montat niște stâlpi metalici de susținere. Stă în toiag, cum s-ar spune.

Și a dat lăstari! La vârsta lui, imaginați-vă!

webmasterPHONE
[19.10.21 00:27:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[19.10.21 07:28:02]
»

@webmaster: Mulumesc!

Exista in aceasta rubrica articolul lui @gettyy (vezi impresii), foarte complet, pe care il recomand.

Ce mi-am propus a fost doar sa fac o sistematizare a parcursului prin Gradina, mai ales pentru cei care nu sunt ieseni si ajung aici rar.

mihaelavoicu
[19.10.21 10:21:24]
»

La Ploiești avem cea mai tânără Grădină botanică din țară. Nu e chiar „bebeluș” dar „copăcel-copăcel” , da! Am scris despre ea - vezi impresii.

De mult, foarte de mult îmi doresc să vizitez Iașul.

Și încă mai de mult, foare de mult am stat două săptămâni în practica de producție la Fabrica de Ulei, prin anii de facultate. Atunci am văzut multe... dar nimic nu a mai rămas în „cardul” propriu.

Sănătate și să trecem cu bine peste toate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONEAUTOR REVIEW
[19.10.21 11:07:22]
»

@mihaelavoicu: Multumim pentru urari!

adsoAUTOR REVIEW
[27.10.21 15:33:35]
»

Fb mi-a amintit de niște poze de acum doi ani; am încărcat câteva și aici (P56-P60), în limita spațiului pe care îl mai aveam la dispoziție.

Cu ocazia asta, cer iertare și pentru dezinformarea dintr-un ecou anterior, deși nu sunt chiar atât de vinovat, informația era preluată de pe pagina oficială a Grădinii Botanice. Dar se pare că s-a schimbat modificarea ????, după cum urmează:

Expoziţia “Flori de toamnă” , 30 octombrie - 21 noiembrie 2021, organizată la Grădina Botanică din Iaşi, va putea fi vizitată în exterior fară Certificat verde COVID. Doar în sere accesul se va face pe baza certificatului.

Iar prețul biletului se pare că e mai mare în această perioadă, 15 lei/adult.

adsoAUTOR REVIEW
[31.10.21 13:20:18]
»

Poze-pozeee!

pe FB

Și, bineînțeles, o nouă modificare a schimbării :

Dupa ce luni ni s-a confirmat telefonic că numai la intrarea în serele Grădinii Botanice se va solicita certificatul Covid, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași a publicat ieri pe site noile condițiile de vizitare a expoziției "Flori de Toamnă":

- evenimentele culturale în spaţii închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie;

- participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Cu discuțiile de rigoare pe rețele sociale: cum explic eu acum copilului că l-am adus până aici degeaba?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adsoPHONEAUTOR REVIEW
[23.01.22 09:48:10]
»
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Aurici, dorgo, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Gradina Botanică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10370898246765 sec
    ecranul dvs: 1 x 1