ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.02.16
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cheile Turzii si Cheile Copilariei mele

TIPĂREȘTE

Am vazut ca sunt destule informatii despre traseu si cum se poate ajunge acolo. Nu cred ca as mai avea ceva de adaugat, mai ales ca am facut acest traseu intotdeauna pe jos, pornind din satul Petresti. Asa ca vreau sa va ofer doar motivatia de a merge intr-un loc incredibil. Si ce poate fi mai motivant decat povestile batranilor care insufletesc zona. Unele au tenta mitologica, altele istorica, dar cu siguranta intregesc frumusetea peisajului.

Aproape ca nu-mi amintesc sa fi petrecut vreo vacanta la bunici in care sa nu fi umblat prin Cheile Turzii. Am avut norocul sa am bunici intr-unul din satele apropiate si prieteni dispusi sa cutreiere muntii si sa-mi arate drumuri mai mult sau mai putin umblate. Apoi, a venit vremea sa arat eu altora locurile frumoase de langa casa care m-au facut sa iubesc muntele.

De multe ori, am urcat spre cabana dinspre Petrestii de Jos impreuna cu tatal meu. E gata oricand de o plimbare pe dealuri dupa ciuperci sau sa mearga pe jos cativa kilometri numai de dragul drumului, stiind ca la capat il asteapta o bere rece la cabana Cheile Turzii. Drumul pe albia raului e mai usor si destul de sigur chiar si pentru neinitiati. Sau poti urca pe dealul Sindului, traversezi un platou si ajungi la faimoasa Cruce a Sandulestilor. Apoi in jos pe o carare destul de abrupta prin padure, ajungi la aceeasi destinatie: cabana. Am mers mai rar pe acolo pentru ca asa cum imi zicea tata, cu cat drumul e mai greu in sus, cu atat ai tovarasi de calatorie mai putini.

Nu am fost foarte interesata de faptul ca zona a fost declarata rezervatie naturala inca din 1938. Am aflat asta mult dupa ce am indragit locul.

De fapt m-am gandit tot timpul ca e muntele de dincolo de sat, taiat de apa in care ne scaldam, imprejmuit de dealurile de pe care adunam fanul sau unde badea Pavel ne ducea oile. Stiu acum ca zona este inclusa pe listele UNESCO, ca unul dintre cele mai importante monumente ale naturii. Stiu ca se intinde pe 324 de hectare de teren, ca are 60 de pesteri, din care doar 8 sunt mai mari de 20 de metri. Ca e doar una din cele 22 de chei care se gasesc in Muntii Trascaului. Ca pe aproximativ 1270 de metri, raul Hasdate si-a facut loc de trecere prin munti. Toate astea sunt numai cifre, suprafete, date, statistici... Ce m-a atras pe mine de cand ma stiu au fost povestile. Si era plina zona de legende...

Tin minte ca de cate ori treceam cu tata pe defileul cheilor, intr-un loc in care Hasdatele era mai linistit si parea sa fie apa statatoare, tata imi zicea cu seriozitate: "Aicea-i groapa lui Danila." Curioasa din fire, evident ca am vrut sa stiu cine-i Danila. Tata, caruia i-or fi placut povestile da' intr-un alt secol, n-a putut sa ma lamureasca. Am aflat de la el doar ca si-a gasit sarsitul in balta respectiva. Pentru mai mult a trebuit sa intreb oameni mai batrani. Toti stiau ca aia era groapa lui Danila, dar putini isi aminteau de personaj. In cele din urma am aflat povestea lui Danila, care era probabil o legenda, dar oamenii au amestecat in asa fel povestile, incat multi dintre ei chiar cred cu convingere ca legenda a fost adevarata si ca e vorba de un personaj real.

Se zice ca Danila era un tanar sarac ce isi plimba caprele pe dealurile din zona. El s-a indragostit de fata morarului, dar morarul stiindu-l sarac, l-a alungat. Un alt pretendent la mana fetei, cunoscand sentimentele tinerilor a aruncat peste Danila un bolovan strivindu-l. Apoi i-a dus trupul pe stanca de deaspura baltii si dupa ce i-a legat o piatra de gat, i-a dat drumul. Dupa o vreme trupul neinsufletit s-a ridicat la suprafata. Planul ucigasului nu a dat roade pentru ca fata s-a aruncat in apa de pe aceeasi stanca de dorul lui Danila.

O alta legenda in care oamenii cred cu putere este cea legata de Pestera Cetatea Mare numita si Pestera lui Balica. Aici se spune ca s-a adapostit in trecut Nechita Balica, un faimos haiduc nascut in Petrestii de Jos, care a participat la revolta antiaustriaca a Curutilor in primii ani ai secolului al XVIII-lea. Se zice ca Balica a fortificat cele doua pesteri numite Cetatea Mare si Cetatea Mica de unde lansa atacuri surprinzatoare asupra armatei imperiale. Cetatea era alcatuita din doua pesteri asezate fata in fata, la peste 20 de metri inaltime pe versantul muntelui. Pesterile aveau cam 6 metri latime si 10-12 metri inaltime, putand sa-i adaposteasca cete intregi de luptatori, dar era de necucerit pentru ostile ce se perindau atunci prin Transilvania. Legenda spunea si despre Balica ca "nici glontul nu-l strapungea, nici sabia nu-l taia." Dupa reprimarea revoltei anti-austriece, a reusit sa reziste inca un an impreuna cu cativa apropiati in cele doua pesteri. In cele din urma a fost arestat si pedepsit ca exemplu pentru oricine refuza sa se supuna regimului. A fost tras in teapa de catre trupele austriece la intersectia dintre actualul DN75 Turda - Campeni si drumul care vine dinspre Cheile Turzii la Cornesti.

Peste apa vaii Hasdate exista 4 poduri suspendate. Acum sunt reabilitate si destul de trainice, dar pe vremea vacantelor mele erau tot ce ne puteam dori. Poduri de scandura, fara balustrada, doar cu niste funii de care ne tineam si care se miscau ca in filmele cu Indiana Jones. Probabil amintirile mele sunt alterate de imaginea de atunci, cand orice lucru ce imi spuneau adultii sa nu-l fac, mi se parea o aventura minunata si plina de pericole. Imi amintesc ca din loc in loc mai lipsea cate o scandura, doar atat cat sa faca trecerea fabuloasa. Acum podurile sunt trainice cu balustrazi sigure din lemn, iar daca indraznesti sa sari un pic pentru a avea parte de emotia vremurilor din trecut, esti atentionat rapid de taxatorii care se cred aproape jandarmi.

Mai era o poveste de demult care zicea ca zanele coborau din inaltul cerului sa aduca oamenilor noroc. Vizita lor era scurta deoarece mamele zanelor nu vedeau cu ochi buni joaca cu pamantenii. Intr-o vara au coborat pe pamant trei zane surori, neinchipuit de frumoase. Locul in care au poposit le-a placut atat de mult incat si-au facut un salas pentru a putea poposi de cate ori vin pe pamant. In fiecare seara dupa ce colindau pamantul veneau acasa, se asezau pe prispa si priveau la ciobanii care coborau oile pe coasta dealului. Fiecareia dintre ele i-a cazut drag cate un flacau, dar s-au ferit sa isi spuna una alteia oful. Ciobanii de care se indragostisera zanele erau trei frati, dar mama lor banuind pasiunea fetelor le-a oprit sa se mai intoarca pe pamant. O zana nu are decat menirea de a aduce noroc oamenilor si doar atat. Afland de suferinta lor, Zana Apelor le-a sfatuit sa mearga intr-un loc anume si sa o astepte. Cu puterea ei, zana a topit zapezile de pe munte si locul unde s-au adunat s-a transformat intr-o balta adanca in care le-a sfatuit pe cele trei zane sa se scalde. Dupa imbaiere s-au simtit diferite. Cand s-au intors in inaltul cerului, nu le-au mai crescut aripi asa ca au ramas pentru totdeauna pe pamant alaturi de ciobanii lor. Balta in care au devenit muritoare a luat numele de Balta Zanelor.

O alta legenda spune ca Decebal, care s-a retras in chei in timpul luptelor duse cu Traian si-a ascuns comorile in Pestera Hornarilor. Nimeni nu a fost in stare sa le caute pentru ca pestera e fara fund, sau ajunge pana pe celalalt taram. Legenda continua cu un hornar din Turda care a coborat in pestera ajutat de 3 prieteni. La inceput hornarul le-a cerut sa-l scoata afara datorita unor emanatii de gaze insuportabil de calde. Apoi le-a cerut sa-i dea drumul din nou, si sa-l lase acolo spunand “lasati-ma fratillor ca multi sunt cei care ma trag in jos”. Oricat s-au chinuit prietenii sa-l scoata la suprafata viu, n-au mai reusit.

Iubesc natura si iubesc locuitorii ei, schimbatori ca ploile, soarele si curcubeul din spatele casei. Vad si simt ca am limite pe care nu le pot depasi singura, dar mi-e drag sa impart bune si rele. Incerc sa fie mai mult bune. Povestile sunt cheile copilariei mele. Prin ele invat si imi amintesc ce e important.

Imi amintesc ca sunt zile care ne gandim la zane si ele ne raspund...

Imi amintesc ca sunt zile in care avem curaj sa urcam mai departe, chiar daca stim ca ca nu toti ne vor fi tovarasi de drum pana in varf.

Am invatat multe lucruri din povesti...

Si voi mai invata...

Si parca tot nu-i terminat.

Drumul se prelungeste la infinit de atunci...

Calatorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de Maya_C in 17.02.16 08:12:07
Validat / Publicat: 17.02.16 09:12:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 2813 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Frumusetea cheilor se vede dinspre satul Petresti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.02.16 08:19:27]
»

Ce frumoase ar fi fost câteva fotografii care să ilustreze frumoasele legende...

Maya_CAUTOR REVIEW
[17.02.16 08:43:14]
»

@webmaster - rezolvat!

webmaster
[17.02.16 08:53:37]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

Maya_CAUTOR REVIEW
[17.02.16 09:06:19]
»

@webmaster - eram cu mana pe mouse. cu drag

Aurici
[17.02.16 10:30:56]
»

@Maya_C - Excelent! Trebuie să pun cheile astea pe listă că prea am citit des despre ele în ultima vreme.

Și mi-au plăcut poveștile și amintirile tale. Foarte mult.

Maya_CAUTOR REVIEW
[17.02.16 10:46:45]
»

@Aurici - neaparat de vizitat. daca te aventurezi primavara prin padurie acelea sunt pline de ghiocei. n-am mai vazut nicaieri atatia. o sa caut niste poze mai vechi

Aurici
[17.02.16 10:55:09]
»

@Maya_C - Ce înseamnă primavara, că acuș mă urc în mașină? Mă tem însă că nu mai găsesc ghiocei. Cel puțin la mine în grădină sunt înfloriți de o săptămână.

Radu Tudoran
[17.02.16 11:08:16]
»

Frumos review. Chiar ne cheama sa venim acolo. De abia astept sa-mi schimb masina si sa pornesc prin tara. Prin tara mea, de data asta Dar de ce esti zgarcita cu fotografiile, ca doar le votez

Maya_CAUTOR REVIEW
[17.02.16 12:45:09]
»

@Radu Tudoran - unele cam seamana. n-as vrea sa ma repet. multumesc de aprecieri. si daca ajungeti pe aici dati un semn... macar sa va fac cu mana

Maya_CAUTOR REVIEW
[17.02.16 13:52:57]
»

@Aurici - cred ca deja au aparut. dar pana in aprilie sunt sanse sa gasesti. curentii din chei fac ca toate sa intarzie un pic. eu in aprilie am dat peste ei...

webmaster
[18.02.16 04:18:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[18.02.16 04:29:09]
»

@Maya_C - Eram în metrou, citeam și plângeam, lumea se uita la mine. O ador pe Zâna Apelor! Adevărata dragoste învinge întotdeauna. Mai devreme sau poate mai târziu iubirea adevărată va triumfa. Cred în legende, unele sunt triste, ca în cazul lui Dănilă, altele cu final fericit ca în cazul zânelor.

Iar finalul articolului... e de poveste!

Imi amintesc ca sunt zile in care avem curaj sa urcam mai departe, chiar daca stim ca ca nu toti ne vor fi tovarasi de drum pana in varf.

Mulțumesc, te rog să ne mai scrii!

Maya_CAUTOR REVIEW
[18.02.16 07:33:48]
»

@krisstinna - Multumesc pentru incurajari! data viitoare sa zambesti in metrou

krisstinna
[18.02.16 07:44:52]
»

@Maya_C: Draga mea, am citit de doua ori, m-ai impresionat cu cuvintele tale, dar si cu legendele relatate. Spune-mi daca esti alaturi de fiica ta in frumoasa fotografie atasata. Daca da, sper din suflet sa-i spui si ei despre zane. E la o varsta la care copii au nevoie de atentie, de legende, de cuvinte. Mai ales fetitele.

Maya_CAUTOR REVIEW
[18.02.16 18:33:25]
»

@krisstinna - - mititica e Iulia, si da, e fiica mea. ea e mai pragmatica si uneori ma aduce cu picioarele pe pamant. "mama, zanele-s in capul tau. aicea-s oameni reali care se pot numara. abia ai loc sa treci de ei si uneori scapa mizerii pe jos" ca sa o citez...

Dan&Ema
[21.02.16 11:13:32]
»

M-a bucurat mult articolul si mi-a amintit de excursiile mele in zona. Si tot acolo aproape dar mult mai aparte sau cheile turenilor care mi-au placut ca sunt... aproape virgine cum am scris intr-un articol de suflet.

puiutea
[20.03.16 15:30:32]
»

Sunt și Cheile copilăriei mele! Cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, krisstinna, Maya_C, puiutea, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Turzii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069253921508789 sec
    ecranul dvs: 1 x 1