ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Despre împrejurimile Avrigului — Porumbacu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Gheorghe si Ion stau pe prispa casei. După deal, la orizont, apare un deltaplan. Ion ii zice lui Gheorghe:

- Uite, măh, ce păsăroi pa cer. Asta ne mănâncă oile.
- Lasă, zice Ion, îl aranjez eu.
Ion ia pușca și trage un foc.
- Ai nimerit-o, măh?
- Nu știu, zice Ion, dar văd că la om i-a dat drumul.

N-am văzut nici un delta plan duminica trecută la Porumbacu, avioane de agrement în schimb da. Era o zi senină atunci când am vizitat Porumbacu de Jos și Porumbacu de Sus. Excursia face parte din seria personală: să vă cunoașteți județul și recunosc că încă mai există pete albe la mine privind locurile vizitabile din județ dar tot mai puține. Plictisindu-mă în locul unde ne petrecem weekendurile de obicei mi-a venit ideea pe moment s-o iau din loc. Zona vizitată este una turistică, cunoscută atât pentru anumite trasee de munte care pleacă de aici cât și pentru un obiectiv privat denumit Castelul de Lut.

Acces rutier și pietonal în zonă

Porumbacu de Jos se află chiar la drumul național DN1 Sibiu-Brașov. Din Sibiu se vor circula 33 de km, iar din Brașov 109 km. După ce am vizitat Porumbacu de Jos vom vira la dreapta dinspre Sibiu sau la stânga dinspre Brașov pe dumul județean 105 J. Este drumul care leagă Porumbacu de Jos de Porumbacu de Sus și este de o lungime de 5 km. Dacă am terminat și aici vizita și nu sîntem cazați în vreo pensiune sau cabană mai circulă încă vreo 2-3 km până la Castelul de Lut.

Pentru a urca la Cabana Negoiu la intersecția între drumul de lângă Râul Porumbacu și Răul Mare vom folosi prima la dreapta acolo vom observa și indicatorul de traseu montan triunghi albastru. De aici pe jos se vor face în total 5-6 ore sau 16 km cu o mașină cu o gardă înaltă sau un SUV plus o oră, 1,5 ore de urcuș după ce se lasă mașina la capăt de drum forestier. Diferența de nivel între Porumbacu de Sus și cabana Negoiu este de 1150 m atât vom urca pe verticală până acolo.

Despre comuna Porumbacu de Jos.

Comuna Porumbacu de Jos este compusă din satele Porumbacu de Jos și Porumbacu de Sus, Colun, Sărata și Scoreiu. recensământul din 2011 arăta un număr total de 3060 locuitori dar vom afla curând la următorul recensământ câti au mai rămas acolo.

Câteva cuvinte despre istoria satelor

În documente din 1632 se menționează despre 80 de familii iobagi, despre 5 familii libere și despre o casă boierească din Porumbacu de Jos. Se mai poate citi despre o bătălie între soldații lui Rakoczy și curuți în 1705 de asemenea se menționează despre o primă parohie romano-catolică în 1742. Parohia ortodoxă s-a înființat în 1748 iar biserica lor s-a construit în 1850.

În 1756 s-a înființat poșta locală ceea ce a însemnat o stație importantă la traseul Trasilvania-Oltenia, în afară de faptul că aici s-a putut plăti pentru un drum mai lung sau mai scurt cu trăsura în funcție de necesitate, sau pentru o scrisoare trimisă, tot aici se schimbau caii la trăsurile folosite.

În 1900 s-a înființat Banca Populară Porumbăceana asta datorită faptului că aceste sate erau mai înstărite iar oamenii și-au dorit să-și țină banii în siguranță. Ocupația predominantă din sat a fost agricultura.

În Porumbacu de Sus cu o primă menționare în documente din 1223 satul care se află mai aproape de munte agricultura a avut mai puțin succes și aici ocupația sătenilor era complet alta. În 1619 s-a înființat prima sticlărie iar mai târziu din 1629 meșteri olari și-au început activitatea de olarit aici. Sticlăria și-a schimbat locul și s-a reînființat de 3 ori, o dată în 1647 în locul care se numește în prezent La Glăjărie și în 1726 într-o pădure numită Purcărița, tot aici a existat o mânăstire de măicuțe.

O altă ocupație a sătenilor a fost grăniceritul având în vedere că hotarul între Țara Românească și Transilvania nu era departe.

În 1908 s-a înființat Banca Populară Negoiu iar clădirea în care a funcționat este renovată și vizibilă în prezent. În 1969 s-a început exploatarea într-o carieră de marmură nefuncțională în prezent. Această carieră părăsită se observă de către toți turiștii care vizitează Cabana Negoiu.

În prezent zona Porumbacu de Sus începând de la ieșirea din sat este una turistică și foarte vizitată atât pentru turiștii care doresc să petreacă un sejur într-una din pensiunile din zonă, fie au ales zona ca și punct de plecare pe traseul de creasta din Munții Făgăraș. Acest lucru a fost observat și de mine în duminica de după ziua națională după masă parcă s-a spart conducta de mașini se circula în coloană dinspre munte și nici una nu era cu număr de Sibiu.

De văzut în Porumbacu de Jos

Foarte accesibil satul, mai ales că se află la drumul național. Locuri de parcare se găsesc din belșug iar cele două obiective, lăcașuri de cult se văd din drum. De atâtea ori i-am văzut din drum însfârșit m-am oprit și eu să-i vizitez.

Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului

Porumbacu de Jos un sat locuit predominant de români avea nevoie de o biserică. Cum autoritățile nu prea au ajutat la așa ceva biserica vizitată a fost ridicată în anii 1850-1854 din banii enoriașilor. Poate nu toți banii deoarece am citit că biserica cea veche de lemn a fost vândută parohiei de Șelimbăr ceea ce înseamnă că o strămutare a clădirilor vechi a existat și atunci. Eu cred că totuși s-a demontat în bucăți și s-a transportat pe căruțe până la Șelimbăr distanța nefiind așa mare. Deci cu banii obținuți pe biserica de lemn plus banii credincioșilor s-a construit cea actuală, zidită în stil romanic una bucată navă plus turn clopotniță.

După intrarea în sat dinspre Sibiu și trecerea peste podul deasupra râului Porumbacu virăm la a doua stradă la stânga, se poate parca oriunde. Poarta de acces spre biserică este și intrare în cimitir, acesta se află în jurul lăcașului de cult. După intrare la stânga se află casa parohială și un mic muzeu amenajat. În momentul vizitei duminică după amiază era totul închis nici nu am insistat.

Personal am observat o biserică complet renovată, ceea ce am înțeles că în anii 70 au avut loc ample lucrări de refacere inclusiv pictură interioară, iar în în ultima perioadă s-a axat mai mult la eficientizare energetică și estetizare exterior plus curte. Acest lucru a fost observat și de mine.

Am mai observat ceva interesant, toată curtea fiind un cimitir imens acesta este comun cu cimitirul de la biserica greco-catolică, așa vizitezi doi în unu dacă ai intrat deja pe poartă.

Biserica greco-catolică din Porumbacu de Jos a fost construită ceva mai devreme mai exact 1845-1851. am găsit și acest lăcaș de cult complet renovat și eficientizat energetic. De remarcat este acoperișul turnului în formă de bulb atipic față de celălalte turnuri care se găsesc în această zonă.

De văzut în Porumbacu de Sus

Intrând în sat după câteva sute de metri ne putem opri în dreptul bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este o biserică mai nouă zidită între anii 1902-1903. Stilul arhitectural a bisericii este unul interesant bizantino-gotic. Am găsit această biserică frumos renovată în dreptul unei intersecții cu drumul comunal DC51 care ne duce în Avrig.

Un alt obiectiv să zicem interesant și cu priză la public este Castelul de Lut, o idee originală care aduce și bani proprietarului. O primă impresie foarte entuziasmat am povestit aici: vezi impresii și am sperat încă atunci că în curând se va putea dormi și mânca în castel, din păcate nici în prezent nu se poate face încă. Dar obiectivul rămâne în continuare interesant.

Mult mai realist în privința cazării și servirii mesei sună Cabana Negoiu, ce-i drept o să dăm jos niște calorii până acolo. Am povestit în trecut, mai povestesc și acum deoarece curând îi voi prezenta lui AZE mic și această parte a munților Făgăraș. La cum a pornit în acest an cu excursiile montane se pare că nu se mai oprește... până la Moldoveanu.

La Cabana Negoiu unde am fost de X ori în trecut se găsește la o altitudine de 1540 m. Acolo s-a construit o primă cabană în 1881, au urmat altele în 1890 și 1915 iar cea mai mare s-a construit în 1962 și se numește cabană hotel. În prezent neavând loc nici un incendiu în decursul timpului vom găsi un complex întreg de cabane. În cea construită în 1890 și mărită în 1915 a dormit și tata de câteva ori. Am urmat eu în anii 90 atunci când cabana hotel cea nouă era plină de turiști iar noi nu am găsit loc. N-am găsit în camere nici în cea veche doar în pod la prici. Dar a fost fain și cazarea acolo a avut un farmec deosebit. În următoarea perioadă am avut ocazia să mă cazez și în clădirea mai nouă. Un obiectiv turistic interesant dar și de o frumusețe rară se găsește la aproximativ 20-30 de minute de cabana Negoiu și se numește Cascada Șerbota. Un alt obiectiv este chiar Vârful Negoiu ce-i drept de la cabană și pănă acolo vom face ore bune.

Cazarea în zonă se face de regulă în pensiuni aflate ori în satul Porumbacu de Sus ori la ieșirea din sat în direcția munte aflate într-o zonă cu o panoramă deosebită. Tot în această zonă mulți și-au construit sau au intenția de a construi propria cabană, un loc unde chiar respiri aer de munte. Găsite pe un site de specialitate pot enumera câteva locuri de cazare iar prețurile sînt undeva în jurul valorii de 120-150 lei pe cameră/noapte. Denumirile locurilor de cazare ar fi Porumbăcel, Curtea Porumbăceană, La Bradul Înalt, Șoimul, La munte, De sub șipote, toate cu nume specific zonei.

Recomand vizita zonei, rog WM să atașeze, mulțumesc youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 08.12.18 00:24:37
Validat / Publicat: 08.12.18 07:07:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 1966 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Castelul de lut 2017
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.12.18 07:06:42]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

balasa violeta
[08.12.18 10:24:46]
»

@AZE: interesant!

Am fost zilele trecute... drumuri proaste, intrare 5 lei la castel, pentru... idee. Am fost sa-l plimb pe tata, pe la Sinca, pe aici, pe la Targul de Craciun de la Sibiu.

La Sinca veche, complexul monahal este o bucatica de rai dar multimea scarilor face ca aceasta sa fie greu accesibila pentru cei varstnici, cu baston.

La Castelul de Lut a avut nevoie la toaleta si a fost trimis in parcare, la un Wc ca la tara, in fundul curtii, aici, langa garla...

La Sibiu, a fost incantat dar la un moment dat simtea nevoia sa se aseze din cand in cand, bancile erau rare si ocupate de tineri; am gresit, nu m-a dus capul sa fac o rezervare pentru masa la restaurant, n-a fost chip sa gasim ceva liber... am luat bunatati de ne-am infruptat in targ, in picioare si cam are 83 de ani si vreo 113kg...

cand l-am intrebat la intoarcere spre casa daca i-a placut plimbarea, a zis ca da (cam cu o jumatate de gura) si continuarea ca fost cam obositoare si ca de acum cam trebuie sa stea pe acasa!!!

Sunt trista pentru ca in vacantele mele intalnesc oameni varstnici, unii cu dizabilitati si totusi au curajul sa se bucure de viata, sa zboare cu avionul, sa plece in vacante.

Un parinte mai am si eu si orice as face, cu greu il clintesc de acasa!

krisstinna
[08.12.18 10:31:02]
»

@balasa violeta: Păi l-ai dus bine, la Sibiu Târgul de Crăciun e super, bine ca nu l-ai dus la Brașov la Piața de Crăciun, nici nu aveai ce mânca. Găseai doar turta dulce tare, vin fiert și țuica fiartă

Restaurantele sunt pline in zilele de sărbătoare, la sfârșit de săptămâna, musai cu rezervare, indiferent de oraș.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Avrig şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063194990158081 sec
    ecranul dvs: 1 x 1