ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserici avrigene

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Așa cum am povestit data trecută - vezi impresii - o zi după sărbătoarea centenarului am ieșit la o plimbare în satele din jurul Avrigului iar la întoarcere am vizitat două biserici ortodoxe nevăzute de mine până acum.

Este vorba despre o biserică monument istoric Duminica Floriilor și o biserică mai nouă Adormirea Maicii Domnului. Pentru cei care nu au văzut încă, neapărat de văzut este și biserica fortificată evanghelică care are o istorie începând cu secolul XIII.

Biserica ortodoxă Duminica Floriilor din Avrig

Până să se construiască centura de ocolire a orașului Avrig (astfel cei care circulă pe DN1 între Sibiu și Brașov nu mai trebuie să intre în localitate, menționez faptul că această centură s-a construit înaintea celui de la Sibiu) această biserică se observă la fiecare tranzitare a localității. Dinspre Sibiu (26 km) dacă urcăm spre centru se va observa pe partea stângă pe un teren ridicat iar dinspre Brașov pe partea dreaptă. Strada la care se află se numește strada Bisericii.

Se poate parca în centru în apropierea clădirii Judecătoriei din Avrig sau în apropierea Palatului Brukenthal și bisericii fortificate. O veste bună pentru șoferi care vin să viziteze în sezon este că am văzut o parcare nou construită cu câteva zeci de locuri de parcare. Această parcare este amplasată între biserica ortodoxă și palatul Brukenthal.

Biserica despre care voi povesti este monument istoric și a fost construită în secolul XVIII în jurul anului 1762. Tot în această perioadă o dată cu construcția s-a pictat toată biserica inclusiv pe exterior. Am citit că cei care au lucrat la pictură s-au numit Ionașcu și Pană.

Din punct de vedere arhitectural este vorba despre o biserică tip sală cu o singură navă și turn clopotniță. Turnul este fortificat și avea rol de observare și apărare. După modelul lăcașelor de cult de peste tot și aici a existat alta mai veche înainte, poate chiar din lemn se scrie că ar fi fost din 1570. Cea actuală zidită din piatră și cărămidă dispune și de ferestre gotice și nișe picate în exterior. Deasupra acestora se vede un brâu de medalioane pictate. Acoperișul este format din țiglă. Turnul se ridică cu 2 etaje deasupra corpului bisericii, în partea superioară se observă câte o fereastră pe fiecare latură. Interiorul este pictat în stil neo-brâncovenesc integral nu cred că a rămas loc liber pe pereți.

O amplă lucrare de renovare a avut loc în anii 80, pe atunci s-a mai reînnoit și mobilierul. Am fost în trecut aici cu ocazia unui eveniment, duminica trecută după masă a fost închis. Hramul bisericii este Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Din punct de vedere religios înseamnă cam același lucru.

Pentru acces în curtea bisericii împrejmuite cu un gard parțial zidărie, parțial lemn avem de ales între 2 porți. Prima poartă cea principală situată spre centru este una tradițională sculptată din lemn și cu acoperiș. Cealaltă poartă este din zidărie și pare destul de veche, zidăria porții pare să fi făcut parte din zidul de incintă care înconjura curtea. În curtea frumos amenajată din punct de vedere peisagistic cu vizibilitate dinspre stradă vom observa monumentul eroilor avrigene căzuți în războiale mondiale. Pe monument am găsit coroane proaspete depuse cu ocazia centenarului și tricolorul. În afară de acest monument vom putea observa și o troiță de lemn amplasată tot în memoria eroilor căzuți în războaie.

În curte chiar în fața bisericii la un loc de cinste mai găsim mormântul lui Gheorghe Lazăr personalitate născută și decedată în Avrig. (1779-1823) În memoria fostului pedagog, teolog, traducător și inginer s-a mai amplasat în 1938 o statuie în centrul Avrigului lucrare realizată de către sculptorul Corneliu Medrea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Avrig

Atunci când circulăm pe DN1 între Sibiu-Brașov vom observa undeva în mijlocul orașului două turnuri ascuțite, mai înalte decât celelalte din oraș. Noua catedrală deoarece discutăm despre o clădire de acest gen se află la intersecția străzilor Horia și Crișan în apropierea unor case, blocuri de locuințe și un magazin Profi.

Pentru acces din centrul Avrigului imediat după statuia lui Gheorghe Lazăr amplasată în piața cu același nume virăm la dreapta pe strada Samuel von Brukenthal iar strada Horia va fi a treia pe stânga. Se va putea parca ori în parcarea Profi ori lângă catedrală.

Construcția a început în 1993. Pictura a fost realizată parțial în 2008 pictori fiind Virgil Pavel și Virgil Livia. Turnurile impunătoare încă nu sînt gata se văd betoanele. În 2009 a fost sfințit lăcașul de cult de către mitrolopitul și arhiepiscopul Ardealului dr. Laurențiu Streza. Atât turnurile cât și corpul clădirii dă impresia de clădire modernă de și în partea posterioară există o cupolă centrală și două nave laterale în prim plan existând turnurile a câte 8 nivele fiecare. Intrarea principală este în față dar încă neterminată. Materialul folosit se vede foarte clar: beton, fier, sticlă și cărămidă, deci va fi un fel dezgârie-nor al Avrigului. Poate o să mă condamne unii dar mie îmi place această clădire chiar dacă preferatele mele sînt cele vechi sau foarte vechi. Nici aici nu am intrat dar voi atașa niște poze din alte surse pentru a ne face o idee cum este înăuntru.

Biserica evanghelică fortificată din Avrig

Am fost în trecut, am vizitat atât interiorul cât și curtea, am descris și aici pe AFA. Totuși duminica trecută am făcut un scurt popas din nou pentru a revedea zidurile vechi. Spre deosebire de multe alte obiective turistice de acest gen, administratorul este permanent acolo, de fapt locuiește într-o anexă de lângă biserică aflată în incintă, iar la orice vizită turistul este întâmpinat și chiar ghidat în interior. Nu se cere taxă de intrare dar este binevenită o contribuție în pușculița amplasată în interior, ceea ce am și făcut data trecută când am fost acolo.

Biserica romanică a fost construită în secolul XIII dar a mai fost modificată ulterior. În perioada în care invazia turcilor și tătarilor a fost iminentă clădirea a fost fortificată și s-a construit un zid de incintă în jur acesta fiind de asemenea fortificată. O mare parte din acest zid este întreg în prezent dar partea către stradă este renovată, tencuită. Clădirea anexă în care stă administratorul se află pe partea stângă a porții și atunci când intră turistul pe poartă se aude un clopoțel amplasat deasupra. Interiorul este simplu cu minim mobilier necesar după modelul bisericilor evanghelice. Acest strict necesar este compus din bănci pentru enoriași, altar și amvon pentru preot (construit în 1805), orgă pentru cantor și choriști (1807), candelabre, câteva inscripții pe pereți și cam atât. În rest este zugrăvit în culoare deschisă. Asta este farmecul bisericilor evanghelice, simplu, curat, frumos. Clopotul am înțeles că a fost făcut cadou de câtre baronul Samuel von Brukenthal.

Vizitatorii se mai pot plimba în curte în interiorul fortificației și pot face poze din diferite unghiuri. De și văzut în trecut mi s-a părut interesant și de această dată.

 

Rog WM să atașeze următorul video la începutul articolului, mulțumesc

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 09.12.18 22:32:58
Validat / Publicat: 10.12.18 07:44:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 1124 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Pictura exterioară de la biserica ortodoxă Avrig
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46200 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX [10.12.18 07:41:51] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [10.12.18 08:06:43] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut[prin excepție 1A de la procedura std — la momentul publicării existau impresii recente în rubrica curentă]

— (1) obiectiv major — „inedit” (fără impresii) sau rar descris (fără impresii recente); ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZE [10.12.18 10:05:33] »

@webmaster: mulțumesc

tata123 🔱 [10.12.18 10:08:42] »

@AZE: Am privit și eu bisericile din Avrig prin fotografiile postate. Nu am vizitat decât biserica evanghelică fortificată, cu mulți ani în urmă; am urcat atunci și în turnul locașului de cult.

Importantă este biserica ortodoxă, mai ales prin prisma faptului că în curtea sa se află mormântul unui important om de cultură: Gheorghe Lazăr.

De aci începe toată opera de renaștere culturală a României de azi. Singur un luptător ca el putea să-i pună temeliile. Școala Sfântului Sava a fost focarul de unde a pornit viața intelectuală a României veacului al XIX-lea. Sufletul ei era Gheorghe Lazăr. La căldura acestui suflet s-au încălzit și pregătit cei dintâi pioni ai renașterei noastre. El e soarele care răsare după un lung șir de ani întunecați. Cu el s-a făcut ziuă pentru totdeauna.

Dascăl în adevăratul tâlc al cuvântului, el nu s-a mărginit numai la predarea învășăturilor de pe catedră, ci a încercat prin manifestul său din 1818 să alcătuiască întâiul program pentru școlile românești și, ceea ce este mai frumos, este că în liniile lui generale acest program este acela care și astăzi stă la temelia alcătuirei noastre școlărești. (...)

Gheorghe Lazăr a fost ceea ce ar trebui să fie orice dascăl conștient de menirea sa. Dascăl, Patriot și, mai presus de toate, Apostol

Aceste cuvinte le rostea Principele Moștenitor Carol în 1923 în fața monumentului funerar din Avrig.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Avrig şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077894926071167 sec
    ecranul dvs: 1 x 1