ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Doar câteva ore prin pitorescul Arbanassi

TIPĂREȘTE URM de aici

Încă de la început vă spun că nu voi face, nicidecum, o paralelă între satul Bojentsi din zona Gabrovo şi Arbanassi, bijuteria aflată la 3-4 km de Veliko Târnovo, pentru că eu cred că ele trebuie apreciate separat în funcţie de caracteristicile şi specificul fiecăruia.

Prin urmare, voi încerca să descriu cât pot eu de scurt satul considerat un fel de satelit natural al vechii capitale bulgare, pe care-l iubeşti înainte de a-i călca străzile, odată ce-l vezi în diferite ipostaze în fotografii sau „zugrăvit” în cuvinte frumoase în diverse publicaţii. Am spus că destul de scurt pentru că aşijderea a fost şi timpul petrecut de grupul de prieteni din care făceam şi eu parte în Arbanassi. Se întâmpla în ziua în care, mai întâi, am vizitat cetatea Tsarevets, deşi a fost, din punct de vedere meteo, cea mai friguroasă zi, cu un vânt tăios şi rece iar soare foarte zgârcit în străluciri, cu toate astea ne-am urcat în maşini şi hai la drum!

Arbanassi, aşezat pe un platou înalt, dincolo de dealurile Trapezitsa şi Tsarevets la nord-est, reprezintă o comoară imensă a geniului bulgar în domeniul arhitecturii, construcţiilor şi culturii Renaşterii Naţionale situându-se pe o mică fâşie de pământ, ridicat ca o scenă deasupra oraşului Veliko Târnovo către care, priveliştea este uimitoare.

Povestea sa „coboară” în vremuri vechi de-o seamă cu cel de-al doilea Ţarat Bulgar deoarece unii istorici afirmă că numele Arbanassi provine de la cuvântul albanez Arbërës sau Arbanas (adică agricultor) dat persoanelor venite de prin părţile Macedoniei sau Albaniei, care se presupune că s-au aşezat pe aceste meleaguri după ce ţarul Ivan Asan II a cucerit “ţara albanezilor”. Aceasta se întâmpla după victoria importantă împotriva bizantinilor obţinută lângă Klokotnitsa în 1230. Se presupune că boierii (aristocraţii) bulgari şi ţăranii aserviţi acestora s-au mutat, după acest eveniment, înspre vest, mai aproape de capitală.

Oficial, se pare, însă, că Arbanassi există de vreo cinci sute de ani, fiind darul, alături de încă trei sate, sultanului Soliman Magnificul făcut ginerelui său Rustem Paşa, care era de sorginte slavă. Primele atestări documentare despre sat se găsesc în decretul regal dat de sultanul Soliman în 1538. Principalele activităţi practicate de locuitorii din Arbanassi în timpul dominaţiei otomane au fost creşterea animalelor şi comerţul cu vite. Unii locuitori se ocupau şi cu creşterea viermilor de mătase, scop în care existau plantaţii întregi de duzi. Între secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, Arbanassi a devenit un important centru comercial când a atins perioada maximă de înflorire devenind un centru activ al comercianţilor şi breslelor de meşteşugari. Negustorii din Arbanassi şi-au făcut un bun renume în tot Imperiul Otoman. Casele comercianţilor înstăriţi din această perioadă aduceau cu adevărate cetăţi de dimensiuni mai mici. Ele erau ridicate în spatele unor porţi uriaşe dincolo de care nu pătrundeau ochii curioşilor, fără balcoane sau terase, cu gratii la ferestre şi intrări solide, blindate. Combinaţia perfectă de lemn şi piatră, acoperişurile grele din olane erau trăsăturile generale de construcţie ale minifortăreţelor din Arbanassi. La fel, caracterisitic acestor case era faptul că la baza edificării lor a stat raţiunea ca locuitorii lor să poată rămâne înăuntrul lor pe perioade lungi de timp pe perioadele unor eventuale asedii, fără a fi nevoiţi să iasă afară în curte, decât, pesemne, să se aprovizioneze cu apă. Interioarele erau prevăzute cu uşi, ferestre, dulapuri, din lemn masiv, rezultate de la meşteşugul prelucrării lemnului, decorate şi cu elemente de ipsos care demonstrează abilităţile artistice dezvoltate ale constructorilor. Cele aproximativ o mie de case ale satului de atunci ca şi cele cinci biserici construite în anii de avânt economic ne dau idee de dimensiunea localităţii din acele vremuri.

Stilul arhitectonic clasic consacrat se doreşte a fi păstrat cu sfinţenie şi astăzi tocmai pentru a menţine vie imaginea satului de piatră de acum câteva sute de ani. De aceea, regulile urbanisitce din zilele nostre sunt foarte stricte în ceea ce priveşte ridicarea construcţiilor noi, ca şi în restaurarea celor ce au câteva secole.

În secolul al XVIII-lea, Arbanassi s-a bucurat şi de donaţii venite din partea domnitorilor fanarioţi ai Ţării Româneşti, el devenind şi locul în care s-au stabilit vremelnic şi câţiva nobili munteni împreună cu familiile lor, în ţară aceştia fiind declaraţi indezirabili şi goniţi. De aceea, chiar şi astăzi casele în care aceştia au locuit poartă numele foştilor proprietari: Brâncoveanu, Cantacuzino, Filipescu.

Un secol mai târziu satul a fost jefuit şi incendiat de aşa-zişii kardjali (mercenari angajaţi de către Imperiul Otoman care, de obicei, operau în bande). Locuitorii din Arbanassi, după ce au trecut printr-o epidemie de holeră şi mai multe cutremure, au fost nevoiţi să caute un loc mai calm şi mai sigur de a trăi, astfel majoritatea comercianţilor emigrând în Valahia şi Rusia, alţii mutându-se în alte oraşe şi sate ale imperiului. Timp de mai multe zeci de ani, gloria satului Arbanassi, cunoscut ca unul prosper şi înstărit, a pălit. După 1810, Arbanassi a fost repopulat treptat cu colonişti sosiţi din Grecia devenind un refugiu pentru grecii persecutaţi, dar nu şi-a pierdut niciodată spiritul naţional bulgar. Atunci a fost înfiinţată şi prima şcoală grecească de pe teritoriul bulgar. Descendenţii locuitorilor acestui sat erau adepţi înfocaţi ai cauzei Renaşterii Naţionale Bulgare, susţinători şi participanţi în luptele de eliberare naţională purtate împotriva ocupaţiei otomane. Arbanassi, satul unde casele sunt construite din piatră şi sunt împrejmuite de ziduri înalte tot din piatră a fost declarat în baza decretului regal din 1921 staţiune turistică iar din anul 2000 a primit statutul de aşezământ istoric de importanţă naţională, fiind inclus şi pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Satul are în prezent circa 150 case, cinci biserici şi două mănăstiri, fiecare cu povestea sa.

Astăzi, zilele de faimă de care s-a bucurat Arbanassi în trecut sunt, încă, puse în evidenţă de multe case respectabile, cu istorie remarcabilă, lăcaşuri de cult, unele devenite muzee, de tradiţii şi obiceiuri neîntinate, asociate cu numele foştilor săi rezidenţi.

Ce am reuşit noi să vedem în Arbanassi

Scurta noastră plimbare a început cu o incursiune la Arbanassi Palace, fosta reşedinţă a preşedintelui comunist Todor Jivkov, spre care am văzut indicatoare pe care le-am urmat până la capăt după ce am depăşit Arbanassi Park Hotel. Clădirea opulentă la vremea respectivă, dotată, inclusiv, cu heliport, este astăzi un hotel de lux ce oferă pe lângă toată gama de servicii de gen, o minunată privelişte spre Veliko Târnovo, privelişte pe care am admirat-o şi noi îndelung. Pe perioada rece, hotelul era închis, lucru ce stătea scris pe uşa de la intrare, doar un câine uriaş, legat cu lanţul alunecând pe-o sârmă ne mai deranja din când în când cu lătratul său pe când ne mişcam să fotografiem în jur.

Şi fiindcă, de-acolo, de sus, vederea către Mănăstirea Sf. Nicolai Ciudotvoreţ (făcătorul de minuni) era splendidă, ne-am îndreptat către ea. Lăcaşul datează din secolul al XVIII-lea, a fost transformat în mănăstire de maici un veac mai târziu, apoi adăugându-i-se şi o fântână în 1929. Intrarea se face printr-o arcadă într-o curte generoasă mărginită de clădirile, probabil, în care locuiesc turiştii ce vor să se cazeze aici şi în care un foişor asigură vara răcoarea dorită, iar băncuţele locul de luat masa sub bolta de viţă de vie. Imediat turla ne apare în faţă, după care intrarea în mănăstire nu poate fi ratată.

De-acolo am plecat pe strada principală Sveti Nikola şi după ce am trecut de hotelul Sevastokrator am zărit mica bijuterie din Arbanassi: biserica Naşterea Domnului care cucereşte orice trecător mai ales după ce-i vede interesantul interior. Aspectul său exterior cu mulţi stâlpi de consolidare ce o susţin de jur-împrejur, cu lespezi mari de piatră aflate pe lângă ea care te duc cu gândul la nişte morminte trădează faptul că e vorba de un vechi lăcaş. De fapt, e cea mai veche biserică din Arbanassi, construită înainte de anul 1600, fără turlă, scundă, turcii nepermiţând construirea unor biserici înalte, mai degrabă, bunii creştini fiind nevoiţi să-şi ascundă altarele de închinare între pereţi aparent laici. Astăzi fiind muzeu, se poate vizita contra sumei de 6 leva/persoană. Am simţit că vrem să-i trecem pragul şi nu ne-a părut deloc rău, dimpotrivă, am fost încântaţi de picturile murale foarte frumoase, dar ciudate. În primul rând, nu se ştie cu exactitate cine a executat picturile din interior. Se speculează că autorii au fost nişte pictori greci foarte educaţi şi cam excentrici, i-a explicat doamna de la intrare în limba rusă uneia din grupul nostru, ucraineancă de origine. Atât de excentrici încât, pe pereţii sfântului lăcaş, au zugrăvit propria lor viziune despre viaţă care l-ar zdruncina serios pe orice preot ortodox. Un exemplu în acest sens ar fi prezenţa filosofilor greci, printre care, ochiul ager îi depistează pe Platon şi, culmea, pe Pitagora, care au avut multe merite, dar n-aveau cum să fie buni creştini. O alta înfăţişează “roata vieţii”, construită pe modelul solar al universului. Asta în secolul al XVII-lea, când arderea pe rug era o practică uzuală. Imaginea conţine chiar şi semnele zodiacului. Toate acestea pe lângă scene zugrăvite măiestrit din viaţa lui Iisus Hristos.

Ne-am desprins cu greu de biserică şi reveniţi pe uliţele satului dăm de-o prăvălie cu suveniruri care ne-a ajutat să ne lărgim colecţia de magneţi de frigider. Apoi luând-o pe altă uliţă frumos pietruită ajungem la Casa Bulgarka cu hotel şi mehana unde ne atrag privirile afişele de pe gard, unul scris şi într-o română cam stricată, dar comprehensibilă. Aşa am aflat că printre proprietarii săi a fost şi domnitorul Constantin Brâncoveanu. Are o curte foarte mare în care atenţia ne-a fost atrasă de un lup legat şi ţinut captiv într-un loc mocirlos şi infect, bietul animal neputându-şi întoarce capul se zbătea “cu totul” în cei doi metri pătraţi alocaţi drept spaţiu de viaţă.

Reveniţi pe străzile satului am dat de eleganta Casa Boliarska, ce oferă hotel şi mehana, dar şi o frumoasă grădină de vară ce avea mesele şi scaunele strânse, căci nu mai era sezon. Lângă această casă se află mănăstirea Sf. Dimitrie, la fel de joasă ca şi precedenta, dar ceva mai nouă: sfârşitul secolului al XVII-lea. N-am reuşit s-o vizităm, căci era închisă. Am dat roată pe lângă ea de câteva ori în speranţa că cineva ne va vedea şi va veni s-o deschidă, dar degeaba. Eram, cumva, în inima satului, în parcul din apropiere am întâlnit o construcţie ce aducea cu o scenă unde, probabil, se ţineau spectacole. Am dat şi peste case etajate părăsite, aflate de-acum în ruină ce odinioară fuseseră falnice edificii de gen.

Un pic mai încolo am ajuns la Complexul Arbanashki Han, fostă casa Hadjihristov (nume care se poate citi şi pe inscripţia de lemn de la poartă), un loc foarte iubit de mulţi dintre userii acestui sait. Construit iniţial în anul 1646 în stilul arhitectonic tradiţional bulgar, s-a bucurat peste veacuri de modernizări şi extinderi care nu i-au afectat în nici un fel imaginea, fiind o dovadă de bun gust şi rafinament în materie. De mai bine de 350 ani, istoria sa bogată, e plină de evenimente petrecute şi de personalităţi ce i-au trecut pragul.

Următoarea oprire am făcut-o la muzeul Casa Konstantsaliev care ni s-a ivit pe când ne-am apucat să facem cale-întoarsă întrucât frigul pusese stăpânire pe noi. În curte apare o fântână ce pare nefuncţională, iar intrarea în muzeu se face pe o laterală a casei. Un magazin de suveniruri aflat la parterul ei a contribuit din nou la colecţia noastră de magneţi. Casa Konstantsaliev, printre cele mai mari case din Arbanassi, este una dintre cele mai bogat decorate şi unul dintre cele mai remarcabile exemple ale arhitecturii tradiţionale bulgare. Datează din secolul al XVII-lea, a fost ulterior extinsă şi se află într-o stare de conservare destul de bună. Casa a fost, iniţial, proprietatea familiei locale Tafrili şi mai târziu a fost achiziţionată şi renovată de către un boier local pe nume Atanas Konstantsaliev, de unde şi numele clădirii. În 1913, a fost grav afectată de un cutremur. După aceea a fost reconstruită şi transformată în muzeu. În 1958 a găzduit o expozitie de artefacte din secolul al XIX-lea.

Şi fiindcă vântul tăios şi rece ne cam ajunsese la oase, iar foamea ne dădea târcoale de ore bune, ne-am oprit să mâncăm şi să ne încălzim un pic la mehana complexului Izvora II în apropierea căreia eram şi care ni s-a părut numai bună pentru un mic popas. Dar n-a fost o idee prea bună, căci masa n- fost decât o mare dezamăgire de care nu vreau să vorbesc. Cum seara stătea să se lase, ne-am urcat în maşini s-o tulim înapoi la Veliko Târnovo. În drum spre parcare am dat de complexul Rezidens în care se organizează petreceri la nivel înalt şi care are propria biserică pentru nunţi, botezuri, etc.

Cam aceasta a fost plimbarea noastră prin Arbanassi şi cam atât am reuşit noi să vedem în satul cu atâta renume. Desigur că am rămas cu regretul că n-am reuşit să vedem şi alte case, biserici, cealaltă mănăstire, cea a Adormirii Maicii Domnului şi mai ales, să vizităm vechea Mănăstire Sf. Petru şi Pavel (sau Petropavlovski sau Mănăstirea din Lyaskovets, fantastic vizibilă de la mănăstirea Preobrazhenski aflată pe dealul de vizazvi) spre care accesul ar fi mai greoi şi s-ar face dinspre sat. Însă acesta nu poate fi decât un bun imold de a repeta şi altădată experienţa numită Arbanassi!

Surse de informare

arbanassi.org/indexro.html

vgtour.ro/destinatii-turi ... garia/arbanassi

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 06.01.16 05:41:23
Validat / Publicat: 06.01.16 09:09:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 5190 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Casa Boliarska din Arbanassi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65200 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[06.01.16 10:10:41]
»

@irinad -

Foarte documentat articolul tau, l-am citit cu placere. In P08 este magazinasul unde am intrat in vara trecuta, am cumparat cate ceva, e drept ca mai scump decat in Veliko. Este o liniste aparte in Arbanasi.

mishu
[06.01.16 12:40:29]
»

Buna, cand am vazut titlul acestui review am fost curioasa sa-l citesc pentru a-mi aduce aminte de momente placute petrecute in Veliko Tarnovo in 2011 (am scrisa atunci un mic review + poze deoarece ne-a placut mult unde am stat). Intr-adevar merita sa vezi acest sat Arbanasi care pare dintr-o alta lume. Au grija de istorie si incearca sa atraga turistii acolo. Daca stam sa ne gandim bine (desi este in favoarea lor) cel putin pentru bucuresteni este la aceeasi distanta ca si Bucuresti -Brasov adica 180 km (chiar daca o sa spuneti ca se sta mult in vama), insa merita petrecut acolo un weekend si daca va informati aveti multe de vazut (in zona exista chiar si o cascada).

irinadAUTOR REVIEW
[06.01.16 12:58:21]
»

@elviramvio - Mă bucur să aflu că v-a plăcut zona și articolul. Într-adevăr, în Arbanassi e o liniște care te relaxează întrutotul, dacă cineva dorește reîncărcarea bateriilor, acolo e locul cel mai potrivit! Cred că în anotimpurile mai calde, cu natura plină de viață, e altceva!

irinadAUTOR REVIEW
[06.01.16 13:10:46]
»

@mishu - Da, așa este, într-adevăr, au mai mult respect și acordă mai multă atenție istoriei lor pe care o pun în valoare foarte bine!

De asemenea, sunt de acord că zona se află la o distanță rezonabilă față de cei din sud cu precădere, fiind o alternativă foarte bună la Valea Prahovei sau altele destul de aglomerate și mai scumpe, probabil.

Oricum, merită vizitată partea acesta, și nu numai, a Bulgariei!

Vacanțe plăcute vă doresc și anul acesta!

Rodel
[06.01.16 22:29:50]
»

Frumoasă plimbarea voastră prin Arbanassi și frumos prezentată. De când îți citesc impresiile despre locurile vizitate în Bulgaria, am început să iau în calcul această destinație. Prin Bulgaria doar am trecut în drumul spre Grecia.

daf434
[06.01.16 22:32:55]
»

Iubesc Arbanassi... Sunt o fana "inraita"...

De cand l-am descoperit, asta acum vreo 4 ani, am devenit dependenta de acest loc mirific.

Incerc sa ma detasez putin, dar nu reusesc, tot acolo nimerim...

Sunt asa de "prinsa" incat mi-am facut si un tricou personalizat cu "iubesc Arbanassi", suna ciudat, dar asta e... acolo ma simt... ACASA...

Pana acum am fost de 13- 14 ori... si avem deja facuta o rezervare pentru inceputul lunii mai...

Un maaare vot pentru Dvs., si pentru toti cei care iubesc Arbanasi...

irinadAUTOR REVIEW
[07.01.16 07:52:17]
»

@Rodel - Nici eu n-am apreciat, până acum ceva vreme, Bulgaria la justa sa valoare (spre ruşinea mea). Dar sunt pe cale să recuperez. O recomand ca şi destinaţie de vacanţă cu inima deschisă! Mulţumesc pentru vizită!

irinadAUTOR REVIEW
[07.01.16 08:01:06]
»

@daf434 - Mi-am dat seama că eşti o împătimită a Arbanassi-ului şi a zonei Veliko Târnovo, m-ai uimit de câte ori ai fost acolo. Bravo, asta înseamnă că ţi-au intrat la inimă, nu glumă!

În ceea ce priveşte faptul că te îndrăgosteşti destul de repede de zonă, pot să-ţi spun că nu ai scăpare. În sensul acesta, am recomandat-o recent unor persoane mai simandicoase care au vizitat-o de Anul Nou şi s-au întors, realmente, încântate de-acolo.

Vacanţe plăcute în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
daf434
[07.01.16 20:35:30]
»

@irinad:

Multumesc asemenea...

Sper sa avem parte de cat mai multe "ieseli"anul acesta...

In februarie, (avem deja rezervare) mergem sa vizitam o ruda de-a Arbanesilor, Tryavna... iar langa, aproape, la cativa km, se afla Bozjentsi, un adevarat muzeu viu, locuit, merita vizitat...

Ne-a placut mult si orasul Elena, mic, cochet, intim si cu un farmec aparte.

Pentru perioada rece, inca nu am ajuns dar avem de gand, vrem sa mergem in Ciflik, nu foarte departe de Veliko, o mica statiune montana cu ape termale, si am "ochit" hotelul Diva care are in fata o piscina termala... Ma atata rau gandul unei balaceli afara pe timpul iernii...

Vai, ce-mi mai place sa-mi fac planuri...

Vacante frumoase!!!

daf434
[07.01.16 20:53:57]
»

@irinad:

Si bineinteles ca mergem sa salutam Arbanassi, si la dus, si la intors... Oricum, cu mari ezitari... ne-am hotarat sa facem rezervarea viitoare in Tryavna si nu tot in Arbanassi, dar am zis totusi sa nu exageram...

irinadAUTOR REVIEW
[08.01.16 07:15:31]
»

@daf434 - Frumoase planuri de vacanţă v-aţi făcut, iar zona, observ, că e foarte ofertantă.

Îmi place să văd cum pasionaţii de călătorii îşi pregătesc cu minuţiozitate vacanţele încercând să exploreze cât mai mult.

Un an nou plin de astfel de călătorii îţi doresc!

daf434
[08.01.16 21:14:09]
»

@irinad: Multumesc, asemenea!

Aurici
[13.01.16 12:32:57]
»

@irinad - Mă chinui și eu să ajung la zi cu articolele necitite și iată de ce am dat. Recunosc absolut toate locurile din pozele tale pentru că și nouă ne place Arbanași foarte tare și dacă colega @daf434 a putut să centralizeze de căte ori a fost, nouă ne este imposibil. Pentru că ne este la îndemănă și ne ducem la Veliko/Arbanași în week-end-uri cu cazare o noapte-două, dar și de dimineață până seara câteodată și ori de câte ori ne întoarcem din Grecia sau Turcia.

În plus Veliko sau/și Arbanași sunt locații de întâlnire a grupului. Pentru că nu mai avem chef să o facem prin casele noastre ne întâlnim pentru socializare de 2-3 ori pe an la munte iar la sfârșitul sezonului la mare, 4-5 zile. Ne-ar fi plăcut să găsim aceste oportunități în România dar din păcate n-a fost chip în aceleași condiții și la aceleași prețuri, așa că le umplem de zor buzunarele vecinilor.

Și pentru noi Bulgaria este veșnic pe listă, nu pentru concedii ci pentru evadări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[13.01.16 12:56:33]
»

@mishu - Este vorba de cascada Hotnitsa, un loc absolut spectaculos, un paradis, care trebuie văzut primăvara, vara, pentru că miroase extraordinar din cauza miilor de flori și a vegetației din zonă.

Pentru amatorii de mișcare, deasupra cascadei, sunt vreo 2 km de poteci printr-un canion sălbatic plin de alte cascade mai micuțe și podețe de lemn.

La cascadă se ajunge din satul Samovodene, cu vreo 3 km înainte de Veliko, făcând la dreapta și urmând indicatoarele de Ekopăteka.

Și noi abia așteptăm primăvara să dăm o fugă acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[13.01.16 19:50:57]
»

@Aurici - Mulţumesc pentru vizită şi, da, mi-am dat seama din articolul tău despre Hotel Arena Târnovo că locurile acestea sunt foarte iubite şi frecventate de tine şi grupul tău de prieteni. Practic, eşti de-a casei prin zonă. În schimb eu am fost pentru prima dată în zonă, cu excepţia tranzitului spre Istanbul făcut în octombrie anul trecut (noaptea), drumul nostru obişnuit cu maşina spre Turcia fiind pe Targovishte, Razgrad, Omurtag, Kotel, Elhovo, Lesovo. De aceea, locurile m-au impresionat şi m-au inspirat încât am scris aşa de mult.

Însă, ai mare dreptate când afirmi că Bulgaria trebuie să fie veşnic pe lista opţiunilor mai scurte sau mai lungi.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[13.01.16 21:29:20]
»

@irinad - Cand am fost prima, a doua, a treia oara eram la fel de entuziasmata. Dar nu scriam pe AFA atunci si din urma nu prea am scris. Si acum sunt la fel de entuziasmata dar nu mi-a mai venit sa scriu, nu stiu de ce. Acum, cand am fost ultima data parca aveam asa un imbold dar mi-a trecut, in plus timpul nu este niciodata destul. Asta nu inseamna ca nu imi place foarte, foarte mult sa citesc despre locuri in care am fost si eu. Asa cum cred ca place oricui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, daf434, elviramvio, irinad, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Arbanassi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081609964370728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1