GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Invitatie la Targul de Craciun din Sibiu
Ne-am propus anul acesta sa ajungem la Targul de Craciun de la Sibiu. Planul urma sa fie in mod reusit integrat in mini-vacanta ad-hoc de 1 Decembrie (de fapt week-end prelungit e mai potrivit a se numi). Cum baza am avut-o la Vila Sorina din Complexul Turistic Sambata (vezi impresii), a trebuit sa parcurgem pana la Sibiu – dragostea noastra – aproximativ 80 km, timp de condus ora si un sfert. Traseu: DJ 105B pana in Sambata de Jos, apoi DN1.
Accesul in Sibiu, catre Piata Mica, locul cel mai convenabil unde se poate parca pentru vizitarea Targului de Craciun, l-am facut din Centura Sibiului punctul de iesire spre Medias. De fapt, in drum spre Sibiu am facut inca o halta (ba nu, o statie principala, gara mare pentru noi oridecateori vom fi la Sambata!) la Herghelia de cai lipitani de la Sambata de Jos, un alt loc super super super deosebit pentru cine iubeste caii sau cine vrea sa viziteze cea mai mare herghelie de cai lipitani din Europa, singura avand toate cele 8 linii de sange de lipitani, dar aceasta va fi alta poveste de suflet.
Tinta noastra, atinsa de altfel, a fost parcarea din Piata Mica. Bine organizata, dar pentru afluxul de turisti prezenti cu asemenea prilej sau alte manifestatii de amploare ce se organizeaza regulat in aceasta zona, parcarea poate fi insuficienta, locuri libere de parcare fiind uneori greu de gasit. Parcarea este cu acces cu bariera, care permite intrarea in zona dedicata parcarii numai daca sunt locuri disponibile. Noi am fost norocosi. Cand am ajuns la bariera nu erau locuri libere, dar am vazut ca se pregateau sa iasa 2 masini adica atat cat trebuia ca sa putem intra pentru ca la bariera in fata noastra mai era o alta masina. Tariful de parcare este de 1 leu pentru fiecare 30 minute incepute si se achita la aparate de incasare a taxei de parcare care scaneaza biletul de intrare primit la bariere. Eu am gasit un asemenea tonomat de parcare in Piata Mica, la intrarea in pasajul ce trece pe sub Podul Minciunilor, imediat pe dreapta. Am parcat in Piata Mica, la botul calului cum se spune, desi nu mai eram la herghelie.
Targul de Carciun din Sibiu este organizat in Piata Mare, vecina Pietei Mici. Accesul din Piata Mica in Piata Mare se face pe jos, de fapt suntem deja in zona exclusiv pietonala fie trecand prin tunelul de langa Biserica Romano-Catolica Sfanta Treime, fie prin cel de sub Turnul Sfatului. De mentionat ca Turnul Sfatului era deschis si vizitabil pentru cei ce doreau sa ii urce scarile.
Piata Mare este o zona pe care noi am iubit-o dintotdeauna, este inima Sibiului, asa o consideram. Aceasta zona din Sibiu si nu numai ea au beneficiat de multe amenajari inainte ca Sibiul sa devina Capitala Culturala Europeana in anul 2007 si implicit o borna mai cunoscuta pe harta Europei. In extremitatea Pietei Mici si pe calea de acces catre Piata Mare se afla si Primaria Municipiului Sibiu.
Am trecut printre Primarie si Muzeul National Brukenthal pe de o parte si biserica romano-catolica pe de alta ca sa facem un prim wow! scos pe patru voci la intrarea in Piata Mare. Foarte frumos primul cadru! Magie!
Am facut repede o poza cu Mos Craciun si am cumparat primele dulciuri, apoi ne-am propus totusi sa mancam inainte sa ne infigem in provocarile delicioase de la targ. Am continuat pe zona pietonala pe strada Nicolae Balcescu, pana la capatul acesteia, pe partea dreapta, unde am servit masa intr-un alt loc unde revin cu drag, la Casa Frieda.
Cu burtile pline ne-am intors in Piata Mare la Targul de Craciun.
In primul sa va spun ca am pandit o zi, o seara, propice pentru a savura vizitarea Targului de Craciun. Prietenul accuweather ne imbia sa mergem in seara de dinaintea Zilei Nationale de 1 Decembrie, cand chipurile urmau sa se opreasca precipitatiile, sa iasa chiar si soarele de dupa nori, iar termometrele sa indrazneasca sa urce spre 6 – 8 grade Celsius. Si cum prietenul sus amintit nu m-a tradat sttind ca ma voi baza pe el, trebuie sa ii multumesc. Pentru ca daca cu o seara in urma ne-am bucurat de o ninsoare abundenta la Sambata (poezia preferata a Denisei fiind foarte potrivita cadrului),
Primul fulg de nea usor,
Mi s-a pus pe obrajor;
-Buna ziua, mi-a soptit
Si pe urma … s-a topit!
Eu pe loc am intrebat:
-Mama, ce s-a intamplat?
Mama mi-a raspuns din prag:
-Cred ca s-a topit de drag!
iar in dimineata zilei in care am venit la Sibiu a tot plouat, pana cand... am ajuns noi, asa ca s-a degajat cerut de nori, a iesit soarele, ca... apoi sa se culce repejor, lasand insa un cer curat si instelat si deschizand o atmosfera tocmai potrivita scopului nostru.
Dar sa lasam atmosfera asta ”meteo” si sa trecem la atmosfera reala de sarbatoare care rezulta din decoruri, de la luminitile care ornau locul, din zambetele copiilor imbujorati si din bucuria celor adulti. De la Mos Craciun, cu drag, de luna cadourilor pentru sibieni si pentru toti cei ce vor sa simta bucuria sarabatorilor de iarna la Sibiu.
Cel mai impodobit cu luminite era Podul Minciunilor (chiar daca fac acum o derivatie din Piata Mare).
Mos Craciun, Pruncul IIsus. Pentru copii
Mos Craciun pe sanie avea un contract cu un fotograf sa atraga copiii care vor sa se pozeze cu el. 15 lei poza mare / 10 lei poza mica si “nu filmati cu aparatele proprii” erau regulile jocului.
Pe o latura a zonei era amaenajata scena Nasterii Pruncului IIsus in iesle unul din locurile care atrageau multi fotografi amatori sau profesionisti.
Pentru copiii mai mici o atractie o reprezenta trenuletul, dar si caruselul. Cum in astfel de locuri de distractii de pe teritoriul tarii noastre exista sanse sa ne amintim ca suntem una din natiile cu multi reprezentanti necivilizati, am intalnit si noi specii cu siguranta ne-sibiene, care nu stateau la rand sau care se imbulzeau in defavoarea unor prichindei nevinovati, ce doreau sa se bucure si eì de jocurile si jucariile aduse aici pentru ei.
Bradul de Craciun. Un brad inalt de 19 metri domina impunator Piata Mare. Ornat frumos, dar simplu, cu beculete si globuri mari, priveste de la etajele sale cu ace verzi cum se bucura copii, adultii de venirea sarabatoirilor de iarna.
Casutele din lemn. La targ expun 70 de expozanti din 22 judete din tara si din strainantate. Aveti deja o dimensiune a diversitatii pe care o puteti intalni aici. Ne-am perindat si noi pe rand pe la dulciuri, jucarii, castane coapte, mezeluri si carnatarii traditionale, branzeturi. Mai sunt expuse decoratiuni, haine, diferite obiecte mestesugite de mana omului.
Nu lipseste vinul fiert, nu lipsesc carnatii. Aceasta este lumea ca de basm de la Targul de Craciun, o lume care este insa reala si care va asteapta.
La multi ani! Sarbatori fericite! Sa vina Mosul pe la Dumneavoiastra cu desaga plina, dar sa fiti cuminti si sa ii spuneti poezii si cantecele frumoase! La multi ani!
@webmaster rog inserare:
https://www.youtube.com/watch?v=jigU833_0kc
Trimis de Dan&Ema in 05.12.15 10:29:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmaster33: daca nu e cu deranj si suparare putem inlocui videoclipul cu un florile dalbe cu hrusca?
@Dan&Ema - "Florile dalbe" să fie, atunci
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului.
@Dan&Ema - După Târgul de Crăciun de la București - Bucharest Christmas Market - îmi pare bine că prin intermediul tău am vizitat și Târgul de Crăciun din Sibiu. Pare mult mai degajat, mai aerisit decât cel de la București, asta poate datorită faptului că și spațiul în piață este mai generos. În rest, cam aceleași frumuseți, cam aceleași bucurii. Cred că la ceas de seară, cu toate beculețele aprinse, cu câțiva fulgi de nea cernând din văzduh, magia ar fi totală.
Mă bucur că v-a plăcut Târgul de Crăciun. Cum am mai scris și anul trecut, el este făcut după modelul celui din Viena.
Din 11 până în 30 decembrie, în Sibiu se va monta din nou Castelul de lumini, o adevărată feerie.
@iulianic:
Si mie mi-a placut ce am citit in articolul Dvs. Vom merge sa il vizitam si pe cel bucurestean intr-o seara magica. Multumesc de vizita.
@Rodel:
Nu am vazut targul mult laudat din Viena, dar daca modelul este acelasi sunt sigur ca este feeric.
La Sibiu ne-a placut mult!
Multumesc de vizita
Foarte frumos a-ti descris Targul de Craciun de la Sibiu.
Am fost si noi la Targ si in Targ pe 30 noiembrie.
Ne-a placut foarte mult.
Recunosc ca nu mi-am gasit cuvintele sa pot scrie un ecou despre excursia din weekend-ul prelungit de 1 decembrie, care a inclus si Sibiu-ul.
Felicitari.
@ANILU -
Ma bucur daca va placut si Dvs. Am fost in aceeasi zi. Multumesc de vizita si de aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Targul de Craciun-Sibiu — scris în 24.11.23 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Crăciun la palat — scris în 20.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Foodie, Street Food Cuisine Sibiu 2023 — scris în 18.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Toamna se numără bobocii...sau oalele — scris în 04.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Să turăm motoarele, Red Bull Romaniacs 2023 — scris în 22.08.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2023 FITS 2023 sau cum e posibil ca un miracol să țină 30 de ani — scris în 10.07.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Târgul de Paști — sau în vizită la moș iepuraș gerilă — scris în 09.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ