ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Transfagarasanul - de vis!

Ilustrație video-muzicală
ENYA - Only Time

TIPĂREȘTE

In vara anului 2008 am ales sa ne petrecem concediul in Romania, initial am dorit sa facem un tur mai marisor, aici incluzand zona Bucovinei cu superbele manastiri de acolo, insa din pricina inundatiilor care au ravasit acea zona, ne-am micsorat circuitul atingand doar Cheile Bicazului si de aici direct in muntii Apuseni la Arieseni.

Despre aceast circuit am mai povestit, insa nu am atins exact partea cea mai spectaculoasa Transfagarasanul, considerat de foarte multi una dintre soselele cele mai impresionante din Europa, care strabate muntii Fagaras unind Muntenia de Transilvania.

Desi am mai fost cu ani in urma, in diferite drumetii, in 2008 am avut ocazia sa-l strabat cu masina si sa-mi dau mult mai bine seama de spectaculoasa constructie care i-a innebunit pana si pe cei de la Top Gear.

Am stat in mai multe locuri de-a lungul soselei de aproape 100 km dintre Sibiu si Pitesti, in general ne-a placut partea de nord, mult mai salbatica si frumoasa (parerea mea) de la Cartisoara pana la Balea Cascada, locuri nenumarate unde se poate monta cortul si se poate sta cateva zile pe malul paraului Laita. Insa si dincolo, in Arges, catre cabana Capra peisajul este de vis iar relaxarea completa, foarte multe corturi sunt amplasate cu „vederea” catre piscurile muntilor Fagaras.

Calatoria la care ma refer si de care vreau sa va povestesc din 2008, este una doar de tranzit din cauza timpului scurt, in acea zi trebuia sa ajungem in Campulung Muscel la una dintre rudele noastre care ne astepta cu bucurie.

Directia despre care voi povesti este dinspre Sibiu catre Curtea de Arges, excelent pana la Balea Lac, dar dezastruos pe partea argeseana pana la Vidraru. Dar sa o luam metodic:

Am delimitat portiunea de traseu in 3 etape distincte, pentru a fi mai usor de povestit si a nu pierde din informatiile pe care vreau sa le povestesc.

-etapa I: Cartisoara – Balea Cascada;

-etapa a II a Balea Cascada – Balea Lac;

-etapa a III a Balea Lac – Lacul Vidraru.

1. Cartisoara – Balea Cascada

Venind dinspre Sibiu, pe E68, unul dintre cele mai solicitate drumuri din tara noastra la sensul giratoriu care desparte soseaua pe doua directii Ramnicu Valcea si Brasov, noi ne vom inscrie pe band stanga pentru a urma directia Brasov, lasand pe dreapta marea majoritate a TIR-urilor care merg catre Valea Oltului. Atentie, pe portiunea de drum de 12 km de la iesirea din Sibiu noi am intalnit 3 echipaje de politie cu radar, este o zona unde sunt doua benzi pe firul de mers, deci ideala pentru cei care merg cu viteza, mai ales ca si calitatea asfaltului este excelenta. La sensul giratoriul descoperim un hotel restautant, foarte bun pentru cei care doresc sa faca un popas pentru o cafea sau sa serveasca ceva.

Drumul continua urcand accentuat pe unele portiuni prin padure, trecem pe langa un hotel din lantul Best Western aplasat intr-un cadru excelent langa o poienita si dupa vreo 25 de kilometri ajungem la intersectia cu DN 7C (Transfagarasanul). Exista un indicator destul de mare care ne informeaza despre traseu langa un restaurant si o benzinarie particulare. Este bine sa aveti plinul de carburant facut pentru ce de aici si pana dupa Vidraru noi n-am mai vazut nici un peco.

In scurt timp ajungem la Cartisoara, este un drum bun si se trece pe langa lanuri de porumb si grau, soseaua este cu o singura banda pe sens, insa nu este foarte aglomerata, insa mergand catre Balea, privelistea muntilor Fagaras este uimitoare, daca prindeti o zi senina peisajul este fabulos.

Pentru un scurt timp, in Cartisoara putem vizita casa memoriala Badea Cartan si cele doua biserici vechi de aproape 150 de ani. Noi le-am vizitat in urma cu multi ani cand am stat cu cortul putin mai sus de Cartisoara, pe malul paraului Laita.

Dupa ce iesim din Cartisoara ne indreptam catre Balea Cascada, in ultimii ani foarte multe constructii sa-u inaltat, in marea majoritate destinate turismului, in urma cu ani aceasta zona era virgina, doar o ferma si o herghelie de cai existau, se putea atunci pune cortul oriunde, loc exista pretutindeni. Acum cu greu gasesti un loc bun pentru campare, insa nu pot spune ca regret faptul ca zona s-a populat foarte mult, constructiile mi se par de bun gust, sunt aerisite si din cate am observat cabanele sunt mai mereu pline.

De aici drumul incepe sa urce mai accentuat, este un drum prin mijlocul padurii, cu multe serpentine stranse dar deosebit de frumos. Noi am fost doar vara, insa iarna trebuie sa fie deosebit.

Dupa o urcare de aproximativ 700 metri ajungem la Balea Cascada punctul final al primei noastre etape, unde oprim cateva minute pentru a admira superbul peisaj al Transfagarasanului de la baza si pentru a cumpara cativa magneti de la tonetele de suveniruri.

2. Balea Cascada – Balea lac

Cu greu ne facem loc prin marea de turisti care sunt in zona, foarte multi se indreapta catre telecabina, unii sunt cu rucsaci in spate gata pentru a urca pe cele doua principale trasee care ajung sus la varful Iezerul Caprei, Paltinu sau la celelalte Moldoveanu sau Negoiu, cele mai mari varfuri din tara noastra, unii doar poposesc pentru cateva minute si o sesiune de shopping rural, cert este ca aici mai mereu este o zona aglomerata datorita cascadei si telecabinei care pleaca de aici catre lacul Balea.

Urcam din nou in masina si ne pregatim pentru cea mai spectaculoasa urcare si diferenta de nivel (aproape 800 m) in doar 10 km, daca imi aduc bine aminte, o portiune de drum care pe timpul sezonului rece de fapt 1 noiembrie – sfarsitul lui iunie este inchisa circulatiei auto (pana la Piscul Negru in partea argeseana).

Drumul este spectaculos, trecem aproape pe langa stanci drepte, din loc in loc zarim si bolovani pe marginea soselei semn ca acolo au avut loc caderi de pietre, de fapt sunt multe asemenea indicatoare de avertizare, trecem prin cateva tuneluri care ne feresc de caderile de pietre, pe o portiune de drum soseaua devine usor inclinata iar acolo gasim cateva masini parcate pentru a admira zona. Intr-o parte se vad parapetele si viaductele soselei care urca la Balea in timp ce in vale se poate admira hotelul Balea Cascada si valea cascadei.

Drumul este excelent sau asa l-am descoperit noi, proaspat asfaltat si bine delimitat de marcaje, din loc in loc sunt spatii unde se poate parca si de unde se poate admira zona, intalnim corturi dar si rulote amplasate in zonele de promenada.

Trebuie sa aveti foarte mare grija, traseul nu este unul usor, sunt foarte multe curbe stranse, in panta, in general am observat ca la coborare se merge cu viteza, depasind axa drumului, de altfel am intalnit un astfel de accident provocat de un tanar teribilist care credea ca toata soseaua este a lui. Sunt dese momentele in care se lasa ceata peste sosea, acelea sunt cele mai periculoase, este o ceata foarte deasa si in acele momente este bine sa asteptati ridicarea ei intr-un loc cat mai ferit posibil.

Intr-un final se ajunge la Balea Lac, unde descoperim o parcare generoasa. Nu mai retin exact cat am platit, oricum nu am stat mai mult de doua ore, timp in care ne-am plimbat catre cabana Balea si putin in jurul lacului. Binenteles ca

pustoaicele nu au ratat sesiunea de suveniruri de la tarabele din zona.

Lacul Balea este un lac de tip glacIar, atinge aproape 10 metri adancime in centru, este protejat de legile tarii fiind declarat rezervatie stiintifica datorita bogatei flore si faune din zone, multe dintre ele foarte rare.

Cand am ajuns langa lac aproape n-am mai zarit nimic, un nor si-a facut aparitia venind insotit de un frig teribil. Am pus la repezeala bluzele de trening pe noi din diferite locuri se auzeu tipete, claxoane, muzica, traiam un sentiment ciudat fara a vedea ceva auzeam diferite suntete din diferite directii.

Dupa scurt timp norul a plecat iar soarele si-a facut din nou aparitia spre satisfactia fotografilor care puteau prinde cateva cadre bune.

3. Balea Lac – Vidraru

Ultima etapa a traseului nostru, prin tunelul de aproape 900 metri am intrat din iarna direct in vara, asa pot descrie cel mai bine conditiile atmosferice, daca dincolo catre Balea Lac erau multi nori si foarte frig, aici catre cabana Capra era o vreme superba, calduroasa, fara pic de nor sau de vant.

Aici ne-am oprit o singura data la micuta cascada care se revarsa din apropierea varfului Capra, am facut cateva poze, am lasat o turma de oite sa treaca pe langa noi apoi ne-am continuat coborarea accentuat catre cabana Capra, un loc excelent pentru a petrece cel putin cateva zile, din pacate in aproperea cabanei nu permitea accesul corturilor, insa pentru cei care doresc aceasta varianta se poate parca pe malul paraului in amonte de cabana, sunt cateva zone extrem de frumoase unde in general gasim corturi si buna dispozitie.

De la cabana Capra incepe aventura, drumul nu a fost asfaltat de doi ani, noi l-am gasit plin de gropi, astfel incat minunata priveliste oferita de valea Transfagarasanului s-a transformat intr-un veritabil exercitiu de sofat, care impunea atat ocolirea gropilor cat si a masinilor care veneau din sens opus si care la randul lor faceau jaloane.

Dupa aproximativ 10 km intalnim pe dreapta lacul Vidraru, de fapt extremitatea lui nordica, padurea devine mult mai deasa iar poienitele dispar cu desevarsire, soseaua merge paralel cu extremitatea de est a lacului pana se ajunge la barajul Vidraru, unul dintre cele mai mari din Europa. Nu stiu de ce toate lucrurile marete au fost realizate inainte de '89 iar dupa acel an cand am castigat Libertatea noastra toate au stagnat. Este o tema de studiu pe care nu vreau sa o dezvolt aici.

Un lucru este cert, cine calatoreste o singura data pe Transfagarasan va ramane pe cat de surprins pe atat de impresionant de constructie, este un drum care nu s-a facut usor, se spune ca foarte multi militari si detinuti au pierit mai ales la Vidraru si la tunelul de la Balea Lac, am vazut o pereche de batrani punand flori in apropiere de Balea Lac la o cruce iar acum realizez ca este posibil ca acea cruce sa fie pentru un membru al familiei pierit atunci cand s-a facut Transfagarasanul.

Undeva in apropiere de Vidraru, exista mai multe restaurante, noi am servit pranzul intarziat acolo, o masa pe baza de peste, foarte gustosa si cu preturi bune. Din pacate nu mai retin numele restaurantului, cu siguranta ar fi meritat un rw. distinct pentru calitatea serviciilor si mai ales pentru calitatea si cantitatea preparatelor. Din pacate data viitoare…, ce pot sa va spun este ca e localizata imediat dupa baraj, pe partea dreapta, pe marginea soselei, are o terasa plina de flori.

Dupa Transalpina, Transfagarasanul reprezinta una dintre marile constructii ale Epocii de Aur de care astazi beneficiem cu totii, ne bucuram si atragem foarte multi turisti spunand doar: avem Transfagarasanul!

Vacanta din Romania 2008 a fost in iulie si august, in iulie am doar 3 rw. dar in august depaseste limita de 5 rw, unde sa le postez? Cu siguranta in august pentru ca acolo le este locul.

Deci va rog fara pma std, multumesc!

Vacante frumoase oriunde va veti duce!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 18.11.10 19:14:01
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3327 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Transfagarasanul de la Balea Cascada la Balea Lac
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster10
[18.11.10 19:45:14]
»

Retrase pma std conform Regulamentului.

webmaster13
[18.11.10 20:25:39]
»

Va propun sa strabateti Transfagarasanul nu doar purtati de randurile lui @pepsi70ro, ci si pe melodia postata mai sus!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[18.11.10 20:28:28]
»

ai sa razi dar exact la Enya ma gandisem si eu, multumesc mult.

geosler
[18.11.10 21:44:26]
»

Am fost de multe ori pe Transfagarasan, ultima data in august anul acesta si de fiecare data am vazut ca portiunea de drum care apartine de judetul Arges ori e plina de gropi ori este ca sa spun asa ,,petecita".

De altfel in Arges majoritatea drumurilor sunt de proasta calitate ceea ce dauneaza si turismului.

Un review foarte util cu multe detalii.

Felicitari!

biancuta
[19.11.10 00:02:08]
»

Azi am mai citit despre Transfagarasan. Ar trebui sa mai trec si eu pe acolo!

Ca de obicei, un review plin de informatii utile, scris cu maiestrie, pentru care meriti aprecierea mea!

cosminp
[19.11.10 09:35:36]
»

te felicit si te invidiez pentru ca ai fost acolo.

avem o tara superba si mi-e teama ca peste ani, Transfagarasanul sa nu devina al doilea bulevard dintre munti, dupa Valea Prahovei.

sandu.53
[19.11.10 09:38:24]
»

am facut acest traseu doar partial din pacate (Vidraru-Capra)... imi doresc sa-l strabat in totalitate dar zic "lasa pe vara viitoare" si uite ca nu am ajuns sa-l fac decat pe o mica portiune! extrem de util review-ul tau pentru cei care nu au ajuns acolo, iar pozele sunt minunate! felicitari!

celeste
[19.11.10 11:55:05]
»

Transfagarasanul intr-adevar este de vis, dar si pozele si rw-ul tot de vis sunt... felicitari!!!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.11.10 17:20:06]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri si celor care au scris un ecou dar si celor care m-au votat fara a scrie nimic, de ce (cine) va este frica? Oricum va multumesc pentru mesajele private.

Dar mai ales le multumesc tuturor care m-au citit, Transfagarasanul reprezinta una dintre cele mai mari mandrii ale Romaniei, este o constructie colosala care a fost faurita si cu mult sange.

Pentru Transfagarasan nu-ti trebuie nu stiu ce aparat foto sofisticat, chiar si cu un "orizont amator" cu film alb negru Transfagarasanul tot minunat ar iesi, pentru ca maretia si frumusetea sunt la fel indiferent de aspectul pe care l-ar lua.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dianabzs
[19.11.10 20:03:11]
»

foarte frumos scris review-ul!

fotografiile sunt superbe, iar Transfagarasanul este intr-adevar de vis.

felicitari!

Alina Morar
[20.11.10 21:42:00]
»

Foarte frumos. Mi-e dor de acest traseu.

Nu Valea cu Pesti se numeste restaurantul, cabana? Acolo, parca, nu stiu exact daca asa se numeste, am cautat o data cazare, dar nu am gasit si cum era noapte, ne-am intors in Curtea de Arges.

Michi
[23.11.10 00:07:52]
»

Absolut de expozitie pozele. Review-ul este frumos, interesant dar nimic nu se poate compara cu urcusul la Balea Lac cu rucsacul in spate. La fiecare pas ti se deschide in fata ochilor o alta priveliste. Am avut sansa sa lucrez la Combinatul Chimic din orasul Victoria si una din putinele distractii ale tineretului era mersul pe munte. Am mers si cu masina pe transfagarasan. Ametitor ca spectacol, mai putin ca traire efective. Celor tineri le sugerez ca macar odata sa lase bucuria condusului si sa faca Fagarasii cu bocanci in picioare. Nu-i vor uita niciodata. Un vot mare, cu multumiri pentru aducerea aminte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
stancuflorina
[26.11.10 19:08:00]
»

Superb povestit, am trecut si noi de foarte multe ori si intr-adevar senzatiile sunt unice pe acele serpentine grele.

A avut curaj fetita ta sa bage picioarele in apa aceea rece, eu am bagat doar mainile si stiu ca mi-au inghetat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, celeste, cosminp, dianabzs, geosler, Michi, sandu.53, stancuflorina
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079030990600586 sec
    ecranul dvs: 1 x 1