GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acum cativa ani, daca intrebai pe cineva din Cluj, unde isi va petrece week-end-ul sau unde va iesi duminica, iti raspundea ca merge la Laguna albastra. Pe toata lumea ii auzeai cum vorbeau numai de asta.
Laguna albastra, este un lac situat intr-o fosta cariera de caolin, format prin prabusirea peretilor. Apa are o culoare extraordinar de frumoasa, culoare data de rezidurile de caolin. Acest lac este inconjurat de dune imense de nisip, pe care ploaia a sapat santuri mai mici sau mai mari, croindu-si drum spre lac, transormandu-se intr-un peisaj selenar, parca ai fi pe Marte.
Laguna albastra se afla la 30 km de Cluj-Napoca. Accesul la acest lac se poate face pe 3 rute. Prima din Cluj, pe drumul care duce spre Zalau, prin Vistea, Garbau, iar din localitatea Aghires-Fabrici, din centru treceti calea ferata si mai mergeti cativa km printr-un peisaj foarte "verde", ca sa zic asa, deoarece la lac veti intalni mai mult nisip si stufaris. A doua ruta este Cluj, Gilau, iar inainte de Terasa Capus, faceti dreapta si mergeti cam 9 km pana in Garbau, dupa care drumul este comun cu cel din ruta 1. A treia ruta ar fi tot de pe drumul Cluj - Oradea, inainte de Izvorul Crisului, faceti dreapta spre Cabana Leghia si apoi va indreptati spre Aghires.
Azi, 25 iunie, fiind o zi putin mai frumoasa, ne-am hotarat sa dam o fuga pana la lac, sa vedem in ce stare e. Drumul s-a inrautatit destul de tare, portiunea de la Aghires pana la lac, si ajunsi acolo, surpriza: nu se mai putea urca la lac nici macar pe jos. Acum cativa ani, lumea intra direct cu masina, isi instalau corturile, faceau gratare, baie, cu toate ca lacul este foarte periculos, am auzit ca s-au inecat foarte multi, din cauza vartejurilor. Anul trecut au arat respectivul teren de langa lac si numai pe jos mai puteai merge, iar azi era pus o gramada de nisip-pamant in dreptul aleei care ducea la lac. Nu era problema acea gramada de nisip, ci santul cu apa peste care nu aveai cum sa treci. Poate cand vor trece ploile, nu va mai fi problema. Am zis ca ne intoarcem la cealalta cale de acces la lac, mai fiind una in partea opusa lacului.
Azi, am cautat pe net sa vad ce scrie despre acest lac, pt ca nimeni nu stie foarte multe detalii, am avut surprinderea de a afla ca exista si Laguna Rosie si am vazut cateva poze. Ma gandeam ca daca era ceva deosebit sigur afla mai multa lume si auzeam si eu. Am gasit o descriere sumara despre cum poti ajunge la aceasta laguna si am zis ca am sa o caut, dar nu am gasit-o. Ne-am bagat prin niste noroaie... De intrebat n-am avut pe cine, asa ca data viitoare.
Ca sa ajungi pe partea cealalta a lacului, treci pe langa niste case, lasi masina intr-o padurice si mergi cativa zeci de metri pe jos. Cu masina doar mai demult se putea, si atunci era destul de abrupt, iar acum s-au format niste santuri foarte urate.
Ajunsi sus pe platou studiem zona. Suntem numai noi, avem noroc ca e soare si s-a mai incalzit putin. Dupa cum spuneam, culoarea apei este atractia acestui lac frumos, deosebit, dar foarte periculos. Vara e plin de lume.
E ciudat. Daca privesti acei pereti ai impresia ca esti undeva pe o alta planeta, iar daca luciul apei iti fura privirea, ai impresia ca esti chiar in filmul Laguna Albastra.
Pe o parte a lacului, intalnim plaja cu nisip fin ca la mare si ceva vegetatie, in timp ce pe cealalta parte iarba, iar in apa zone cu stufaris. Apa este foarte curata si limpede, dar eu nu stiu sa inot, asa ca nu am intrat niciodata mai mult de genunchi.
Pun si ceva poze facute astazi, nu prea clare, dar am gasit o filmare pe care as vrea sa o atasati, daca se poate. click aici
Nu va indemn sa vizitati acest loc uitat de lume, totusi am inteles ca ori s-a vandut, ori il vor amenaja cei din Aghires, dar daca veti avea vreodata drum prin zona aceasta, treceti si pe aici si vedeti "cel mai frumos lac natural din Romania", cum am vazut scris undeva.
Trimis de Alina Morar in 25.06.10 22:34:28
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina Morar); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”un peisaj selenar, parca ai fi pe Marte
poate pe... Selena (a.k.a. Luna); in rest, chiar o poveste buna de notat in carnetelul cu locuri de vizitat.
multamim ca ne-ai vorbit de el!
Ma gandeam la melodia - Plec pe Marte si de aceea am ramas cuplata cu Marte.
Cand am citit titlul m-am gandit la o alta laguna albastra, celebra dintr-un film, ai povestit frumos si poate candva voi ajunge si eu sa o vizitez. Este mult mai aproape decat cea din visele mele. Felicitari!
Cine cunoaste acest loc sau stie mai multe detalii, ii rog sa vina cu completari.
Am mai citit, cum ca cei de la Sun Garden ar fi cumparat, anul trecut, acest loc, sau ca se va bloca accesul, din cauza ca apa lacului este foarte nociva pt om.
Pana acum nu s-a facut nimic, doar s-a blocat aleea pe care puteai urca cu masina. Din cauza alunecarilor de teren, cred.
Si eu am crezut ca e vorba de acelasi film, ca si @Pepsi. ro, care s-a fimat la Marea Ionica, in apropierea coastei Insulei Corfu!
Dar e bine ca avem si noi... Laguna noastra... romaneasca! Astept si pozele, cu multa nerabdare. Si... 400 pma, pentru autoare.
Acolo imi doresc sa ajung, vreodata, la adevarata Laguna Albastra. Cand? Nu stiu.
Filmul "Laguna Albastra" s-a filmat (wikipedia, imdb etc.) in Jamaica, Fiji si Vanuatu.
In ciuda celor de mai sus, cei care viziteaza Malta au de ales excursia optionala - Laguna Albastra, o plaja pe insula Comino unde cica s-au filmat scene din film. Despre Corfu...nu stiu, probabil si ei vand aceeasi iluzie.
Dar ma rog, nu despre aceste lagune era vorba...
Revenind la Aghires, este adevarat ca am fost o singura data, acum vreo 5 ani, dar ceea ce am vazut acolo a transformat acea vizita in ultima (pana la schimbari radicale).
Pentru ca era permis accesul auto pana la lac, tot malul era intesat de masini, din cel putin 10-15 rasunau "gutze" si "vijelii" la maxim, plin de griluri si frigarui, fum si miros de mici, in apa era ca la strand, mingi, saltele si colaci. Apa era calaie, buna de baie, dar tulbure. Am aflat ca lacul avea tente albastre dimineata, inainte ca poporul sa se imbaieze.
La un moment dat, acu' vreo 2 ani, am auzit ca au blocat acceul auto spre lac, tocmai pentru a evita poluarea (chiar si sonora) a zonei.
Sper ca intr-o zi sa isi merite numele de Laguna Albastra.
Eu de obicei mergeam in cursul saptamanii, cand nu era lume. Nici eu nu suportam atata lume.
Alina Morar, foarte frumos ai descris acest loc, iar locul pare sa fie interesant. Puncte si de la mine!
Frumoase locuri avem, păcat că nu avem grijă de ele şi batem apoi mii de kilometri pentru a vedea locuri poate nu la fel de spectaculoase, dar cărora li se acordă atenţia cuvenită. Aşa stau lucrurile şi la Lacul Cinciş din judeţul Hunedoara, în weekend este o aglomeraţie de nedescris, pentru a spune doar atât.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Aventuri in Apuseni in Muntii Padurea Craiului — scris în 05.09.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Spre Varful Piatra Craivii, Muntii Trascau. Pitoresc. Extrem de pitoresc. — scris în 01.11.23 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Poiana Călineasa – „pitorescul” la el acasă — scris în 15.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Circuit Scărița Belioara - ianuarie 2022 — scris în 03.01.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Cascada Vălul Miresei și Circuit Pietrele Albe — scris în 14.01.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Șesul Craiului, Rezervația Geo-Botanică Scărița — Belioara, Muntele Mare, Jud. Alba — scris în 18.10.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Vacanță în Munții Apuseni (II) — scris în 24.11.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ