GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La pas spre Varful Dambau din Muntii Trascau
Daca pana acum am scris despre locuri cunoscute pe care le-am vizitat, in acest articol vreau sa va vorbesc despre un loc drag mie, si anume munti care inconjoara orasul meu natal Zlatna, si anume muntii Metaliferi si munti Trascaului. In articolul de astazi o sa scriu numai despre muntii Trascaului.
Muntii Trascaului fac parte din grupa Muntilor Apuseni, find dispusi intre valea Ampoiului si Valea Muresului, find amplasati in judetului Cluj si jutetul Alba. Cel mai inalt varf din acesti munti este varful Dambau – 1363 metri care se afla pe raza administrativa a orasului Zlatna.
Eram acasa la Zlatna si impreuna cu cativa prieteni ne-am hotarat sa facem o excursie pe Dambau, zis si facut asa ca ne-am pornit la drum dis de dimineata, adica in jurul orei 8. Era inceput de primavara, adica inceputul lunii aprilie, deci cam racoare asa ca ne-am imbracat putin mai gros si am pornit la drum.
Am pornit din centrul orasului. In centru orasului, sunt indicatoare cu principalele trasee turistice ce pot fi vizitate (in oras isi desfasoara activitatea asociatia A. T. E. Trascau Corp – este o asociatie care se ocupa cu trasarea traseelor montane, cu ecologizarea raurilor si padurilor din zona, oranizeaza concursuri montane etc - daca am gresit scriind numele asociatie, rog Webmasterul sa sterga acesta paranteza). Noi binenteles ca stiam drumul spre varful Dambau dar am zis sa urmarim si marcajele trasate de prieteni nostri.
Traseul din Zlatna spre varful Dambau este marcat cu cruce albastra, este un traseu de dificultate medie si este parcurs in aproximativ 4 ore.
Cum am inceput sa urcam un pic spre munte am inceput sa ne incalzim asa ca dupa un sfert de ora am facut un prim popas pentru “racirea motoarelor” se vede si in poze.
Primul asa zis “obiectiv turistic” care impresioneaza pe acest traseu este asa cum ii spunem noi localnici “ Hornul”. Acest horn este un cos de evacuare a gazelor care rezultau in urma procesului tehnologic de la Combinatul Metalurgic din Zlatna - care astazi numai exista. Hornul a fost construit pe la sfarsitul anilor 80 si are o inaltime de peste 200 metri find amplasat pe “dealul Dudasului”. A fost construit in ideea de a reduce poluarea din oras. In ziua de azi este locul perfect pentru operatorii de telefonie si televiziune pentru amplasarea antenelor, si pentru ulii din zona sa-si faca cuiburi. Hornul era o scara exterioara pe care multi curajosi indrasnesc sa o urce, din 50 in 50 de mitri cosul are cate un inel circular unde va puteti odihni.
Lasam hornul in urma si ne continuam drumul, urcam, pe urma coboram, iar urcam – pauze ca ham suntem de la oras, gasim pe traseu o multime de ghiocei, bine-nteles poze, ajungem intr-un loc numit “la Citera” sau Dealul Citerei. Aici gasim cateva case unde locuiesc oameni – mentionez ca pe varful Dambau ne se poate ajunge cu masina – stiu ca un locuitor din aceste case a lucrat in oras si facea naveta de aici. Dupa ce trecem de Citera gasim Refugiul Saruni – acesta este un refugiu construit de cei de la A.T.E. Trascau Corp Zlatna, unde turisti pot poposi pentru odihna, chiar si dormi (gratuit), refugiul fiind dotat cu vreo 10 paturi. Aici din luna Aprilie pana in Septembrie se asigura asistenta permanenta 24 ore. Binenteles gasim si noi cativa prieteni de-ai nostri, mai povestim putin si ne pornim la drum, stiu ca nu mai avem mult, dam de “Crucea Dambaului” este o cruce de piatra.
Inca putin si ajungem si in varful Dambaului care cum spuneam este cel mai inalt varf din muntii Trascaului – 1369 metri, acesta este si un punct de belvedere, de aici in zilele senine de toamna sau iarna se poate vedea cu ochiul liber Retezatul, Parangul, Biharia, Sureanu chiar si muntii Fagarasului. Ce este frumos in acesta zona este salbaticia locului, este un loc unde vin doar cei care iubesc muntele, cei care-l si respecta, nu gasesti gunoaie lasate de turisti.
Am ajuns in varf – ce mai putem vedea aici? Pai mai multe pesteri, sau de aici se ajunge la rezervatia naturala Poiana Narciselor de la Negrileasa.
Dar sa incep cu pesterile din zona, prima Pestera Dambaului – situata la o altitudine de 1355 metri. Lungimea galeriilor este de 1200 metri. Pestera este cunoscuta de localtici de multi ani dar ea a fost cartografiata de catre speologi doar in anul 1986. Pestera are doua sectiuni distincte Galeria Scarilor si Galeria Lacului. Accesul turistilor se face doar pana in Sala Mare – din Galeria Scarilor, restul pesterii fiind accesibila doar profesionistilor. Pestera se afla in custodia A. T. E. Trascau Corp. La intrarea in pestera se gaseste un grilaj dei fier inchis cu lacat, chei care doresc sa viziteze pestera sunt rugati sa sune la numarul de telefon afisat pe un panou de langa pestera si un reprezentant al Asociatie va veni cu cheia si va va da si indicatii.
Alta pestera in zona este Pestera Cantatoarea, denumirea vine de la faptul ca daca arunci o piatra in pestera clinchetul acesteia pana ajunge jos se aseamna cu un cantec. Pestera este verticala, nu este vizitabila in interior de cate turisti, acestia putandu-se apropia doar de gura peseteri iar de aici sa arunce cu pietre si sa asculte “muzica” pesterii. O legenda locala spune ca in zona o fata era cu boi la pascut, acestia au ajuns sa se ia la bataie langa pestera, fata s-a gagat sa-I desparta dar au cazut cu toti in pestera, dupa cateva luni s-a gasit un corn de bou si o fontita a fetei int-un rau aflat la cativa kilometri de pestera.
O alta pestera spectaculoasa in zona este Aventul Gemenele – acesta se afla pe partea estica a varfului Dambau si este considerata cea mai frumoasa pestera din zona. Este botezata dupa cele doua “porti” de intrare una inalta de 17 metri iar cealalta de 20 metri Ambele coboara in aceiasi sala pestera este spectaculoasa in ea se gasec ramasite ale animalelor care au cazut aici, pestera are mai multe Sali de diferite marimi legate printre ele prin coridoare. Pestera este vizitabila, dar este recomandata celor care au experienta, care trebuiesc sa fie echipati corespunzator cu corzi, blocatoare, carabiniere, etc.
Cum v-am spus mai sus de aici se poate ajunge la Poiana Narciselor de la Negrileasa - traseul este marcat cu o dunga verticala albastra, acest traseu este accesibil pe tot parcursul anului. Poiana Narciselor este o rezervatie naturala, aflata intr-o arie protejata, aicea in luna Mai se desfasoara un festival al narciselor, sunt atat de multe narcise ca te pierzi intre ele.
Cei care doresc sa viziteze varful Dambau si imprejurimile acestuia sa stie ca in zona nu exista locuri de cazare decat la Refugiul Saruni, dar se pot caza in Zlatna la hotelul din oras si la pensiunile din zona.
Trimis de zlatna in 11.12.15 10:09:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte bună recomandarea!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în Apuseni, M-ȚII APUSENI" (deja existentă pe sait)
@webmasterX - Multumesc pentru apreciere. Bucuria cea mai mare a fost cand am vazut ca acest articol a fost votat de domnul Cornel "parintele" acestui site.
Am votat cu bucurie un articol care mi-a placut pentru modul simplu si sincer in care este prezentata o drumetie intr-o zona de o frumusete cu totul deosebita, a muntilor Apuseni. Muntii acestia, care nu impresioneaza cu inaltimile lor, au un farmec cu totul aparte. Vazandu-i prima data nu poti sa nu fii impresionat de verdeata aparte a padurilor si mai ales a pasunilor, de varietatea arborilor si mai ales a florilor care se intalnesc la tot pasul.
Prima intalnire serioasa cu Apusenii s-a intamplat in 1970, in prima zi de armata. Am facut armata la Ineu, judetul Arad, iar din curtea unitatii, in afara de dealul Mocrea, care cu cei 379 m domina orasul, puteam vedea in departare muntii Codru Moma, care strajuiesc statiunea Moneasa, cu varful cel mai inalt, Plesu (1119 m, sper ca retin corect inaltimea lui). Invatasem de la localnici ca daca pe vf. Plesu apare zapada din noembrie va fi o iarna grea, iar daca in februarie varful ramane fara zapada, vara va fi calduroasa. Daca stau sa ma gandesc vremea in acea zona a fost mai mereu frumoasa, nici prea-prea, nici foarte-foarte, ierni blande si veri nu prea calduroase.
Urmatorul contact a fost tot in armata, in prima aplicatie in muntii Zarandului, iar apoi in multe aplicatii, toate in Apuseni, mai departe sau mai aproape de Ineu.
De regula din armata nu prea ai multe amintiri placute, dar eu am avut bucuria de a strabate Apusenii in aplicatii in locuri pe unde nu am mai trecut nici-o data de atunci, chiar daca am mai fost in excursii sau delegatii prin Apuseni. Pe cei care locuiesc in zona, sau in apropiere ii invidiez pentru bucuria lor de a vedea, de a merge, de a admira frumusetea Apusenilor.
Numai bine!
@liviu49 - Va multumesc domnul Liviu pentru vizita si aprecieri, intadevar in acesta parte a Muntilor Apuseni, gasesti paduri inca virgine unde nu au inceput defrisarile (desi am auzit de la prieteni mei de acasa ca si aici au inceput dar razlet- sper sa nu continuue), in relatarea mea au uitat sa spun ca in aceste drumetii ai sansa sa te intalnesti cu turme de oi la pascut iar cainii acestora vin latrand spre tine, cu oameni ai muntelui, daca ai noroc vezi si cate un cerb si caprioare, si inca ceva in acesta zona nu te zgomotul muzicii puse de turistii care vin cu masinile la munte, nici fumul gratarelor, aici esti doar tu si muntele.
@webmasterX - se poate urmatorul videoclip
https://www.youtube.com/watch?v=v7iMkZWTHXU
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Ai transmis in articol dragostea de locuri dragi natale si de drumetii. Apusenii sunt cu adevarat speciali datorita carstului care dezvolta atatea obiective remarcabile: chei pesteri avene doline izbucuri. Bravo! Te mai citesc cu placere
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Aventuri in Apuseni in Muntii Padurea Craiului — scris în 05.09.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Spre Varful Piatra Craivii, Muntii Trascau. Pitoresc. Extrem de pitoresc. — scris în 01.11.23 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Poiana Călineasa – „pitorescul” la el acasă — scris în 15.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Circuit Scărița Belioara - ianuarie 2022 — scris în 03.01.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Cascada Vălul Miresei și Circuit Pietrele Albe — scris în 14.01.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Șesul Craiului, Rezervația Geo-Botanică Scărița — Belioara, Muntele Mare, Jud. Alba — scris în 18.10.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Vacanță în Munții Apuseni (II) — scris în 24.11.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ