EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Șesul Craiului, Rezervația Geo-Botanică Scărița — Belioara, Muntele Mare, Jud. Alba
Traseul turistic circuitul Scărița - Belioara
Rezervația Geo- Botanică Scărița- Belioara este una dintre cele mai valoroase și reprezentative rezervații din Munții Apuseni.
Aceasta cuprinde platoul calcaros Șesul Craiului, Vârful Scărița (1382m) și abrupturile spectaculoase ale obârșiilor Văii Belioara.
Poteca tematică „Natura în culori” , constă în 6 panouri informative care se suprapun pe o distanță de 1,2 km. cu traseul turistic Scărița – Belioara. Informațiile de pe panouri ne ajută să știm exact unde ne aflăm și ce putem observa în zona respectivă. Eu le consider foarte utile.
Accesul
Drumul este în stare foarte bună, nivelat, se poate ajunge cu orice mașină.
Din Poșaga de Sus se merge prin sat pe Valea Belioarei, noi am întrebat sătenii, pe lângă carieră se face un drum la dreapta.
Mașinile le puteți lăsa pe marginea drumului unde este un panoul cu Punctul Gastronomic local vezi impresii la care vă puteți reîncărca bateriile după drumeție.
Date tehnice
Traseul – Poșaga de Sus – Șesul Craiului rezervația Scărița – Belioara – Poșaga De Sus
Diferență de nivel – 900 metri
Distanța – 9 km.
Marcaj traseu – punct roșu, cruce roșie
Durata traseu – 4-5 ore
Dificultate – ușor/mediu
Surse de apă potabilă - nu există
Nu sunt porțiuni expuse pe traseu.
Altitudinea maximă se află în vârful Scărița 1384 metri.
Suprafața actuală a ariei protejate este de 130 hectare. Pe suprafața ariei se regăsesc plante specifice climatelor reci alpine și subalpine (am văzut Strugurii Ursului și Gențiana Cupă) cât și plante specifice climatelor mediteraneene sau de stepă.
Drumeția
Traseul este de tip circuit și se poate porni pe care parte doriți, stânga sau dreapta.
Noi am văzut traseul filmat și am hotărât să urcăm pe partea stângă (în film pe aici coborau, ei au început drumeția pe partea dreaptă), pentru că aici există o porțiune stâncoasă abruptă pe care de urcat e mai simplu decât de coborât.
Traseul începând din partea stângă
Pe această parte avem marcaj dublu punct roșu și cruce roșie. Trebuie să treceți printr-o poartă mare de lemn după care veți urca pe o pantă abruptă cu iarbă.
Urmează apoi o scurtă urcare prin pădure care vă scoate la un munte stâncos, alb, abrupt, dar chipeș, pe care trebuie să-l urcați folosindu-vă de mâini ca să vă sprijiniți de blocurile masive de calcar.
După această porțiune care vă solicită fizic, urmează urcarea destul de lungă prin pădure, pe lângă un pârâiaș, la umbră și în acordul vesel al păsărilor.
O poiană cu construcții arhaice din lemn vă permite să admirați frumusețea peisajului din jur.
O altă traversare prin pădure vă scoate la golul alpin. Platoul calcaros pe care am ajuns este Șesul Craiului situat la peste 1350 metri altitudine și o suprafață de 47,7 ha.
Priveliștile sunt din ce în ce mai frumoase. Sufletul bucuros de energia cu care se încarcă la vederea acestor peisaje, mulțumește trupului pentru efortul fizic depus pentru a ajunge acolo.
Văi adânci fără apă, pereți verticali cu creste dantelate ascuțite și piscuri calcaroase izolate în forme diferite, turnuri uriașe, abrupturi stâncoase (de 750m înălțime), toate aceste forme te transformă într-un spectator fascinat de grandoarea naturii. Totul este uimitor și încerci să memorezi formele stâncilor asemuindu-le cu diverse animale, să le imortalizezi frumusețea în multe fotografii.
Coborârea este la rândul ei la fel de abruptă ca și urcarea, doar că de această dată vom coborî în mare pare prin pădure. Noi am prins noroi și era alunecos, astfel că am coborât destul de încet și cu grijă.
După ieșirea din pădurea arsă cu peisaj de film horror (a fost un incendiu mare în luna aprilie 2020 care a fost stins după două zile, afectând peste 10 hectare de pădure), veți coborî printr-o poiană de unde veți putea admira noi forme stâncoase, abrupturi spectaculoase și veți observa portalul uriaș al peșterii Coșul Boului.
Urmează apoi o porțiune destul de lungă cu grohotiș, după care ajungeți la punctul de unde ați plecat.
Recomandarea
Drumeția este una frumoasă, solicitantă la coborâre, dar care îți răsplătește din plin efortul depus. Noi am parcurs circuitul în 6 ore, într-un ritm lejer, cu multe opriri, am fost cu juniorul de 12 ani.
Fotografiile atașate articolului sunt mai grăitoare decât cuvintele.
Trimis de Dana2008 in 18.10.20 13:12:16
- A fost prima sa vizită/vacanță în M-ȚII APUSENI
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: Foarte frumoase fotografii! Sunteți norocoși ca sunteți aproape de acești munți frumoși. Poate îmi rezerv anul viitor câteva zile de concediu ca să ajung și eu prin zonă. Felicitări pentru drumeție și pentru ca l-ai luat și pe junior.
@Dana2008: Deşi mă laud că am scris aproape 300 reviewuri despre România şi nu mi-a plăcut să le fragmentez- deci au fost destinaţii (includ aici şi hoteluri, muzee, cetăţi, mâncătorii) totuşi mi-ar mai trebui vreo două vieţi să zic că am văzut tot ce aţi scris voi aici. Aţi putea vorbi cu Cornel, voi ăştia mai umblaţi prin ţară, să faceţi un colectiv- obligatoriu cu Tata123, Iulianic, Dan şi alţii- să selectaţi rev. mai interesante şi editat călătorii în România sub efigia AFA, cheltuielile de editare, fiind mulţi useri, cred că nu ar fi un cap de ţară
@Dana2008: Superb traseu, frumoase poze... M-am uitat pe hartă și este drumul cumva paralel cu cel ce merge la satul Râmetea și bineînțeles la Piatra Secuiului pe care ai urcat de mai multe ori... Cred că tot din Aiud se pleacă și se trece și pe la aceste obiective pe care le-am enumerat... Frumoasă este zona... De ținut minte...
@Dana2008: Munții au căpătat ușor-ușor haină de toamnă, minunate combinații între stânci și vegetație. Sunt destinații și trasee despre care cei mai puțin plimbați prin drumeții montane nu prea au auzit , drept urmare mulțumim pentru prezentarea lor și mai ales pentru frumoasele imagini postate. Muntele a constituit anul ăsta o „scăpare” perfectă în fața amenințării acestui coronavirus.
România are ce arăta în domeniul turistic montan!
Numai bine!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Mika: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Acesta a fost și este în continuare anul in care l-am plimbat cel mai mult pe junior prin munți.
Așa sa faci, să mergi minim o săptămână prin Apuseni și tot nu îți ajunge să bifezi doar câteva dintre obiectivele turistice mai importante.
Noi putem face drumeții de o zi prin Apuseni, dar facem cam o zi până la Marea Neagră.
Avantaje și dezavantaje ????
Călătorii plăcute!
Sănătate! ????????
@Michi: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Am spus și eu de nenumărate ori că nu trăiesc suficient că să vizitez Romania.
Sănătate! Numai bine!
@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!
Romania este minunată.
Să știi că dacă nu era pandemia am fi plecat mult mai departe de casă iar aglomerația nu ne-ar fi împiedicat să abordăm anumite trasee montane.
Am lăsat Apusenii deoparte mult timp, iar acum le-a venit momentul să îi scotocim bine, la pas, datorită proximității și să știi că nu am prins mulți turiști pe trasee.
Călătorii plăcute!
Numai bine! Sănătate!
@mprofeanu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Într-adevăr dacă treceți prin Aiud, traseul traversează Cheile Vălișoarei și datul Rimetea.
Noi însă trecem prin Turda, M. Viteazu, Poșaga pentru că este o variantă mai scurtă.
Drumul nu este paralel cu Rimetea.
Da, zona este foarte pitoreasca.
Călătorii plăcute!
Sănătate! Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Aventuri in Apuseni in Muntii Padurea Craiului — scris în 05.09.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Spre Varful Piatra Craivii, Muntii Trascau. Pitoresc. Extrem de pitoresc. — scris în 01.11.23 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Poiana Călineasa – „pitorescul” la el acasă — scris în 15.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Circuit Scărița Belioara - ianuarie 2022 — scris în 03.01.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Cascada Vălul Miresei și Circuit Pietrele Albe — scris în 14.01.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Vacanță în Munții Apuseni (II) — scris în 24.11.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Traseu Barajul Tarnița - Piatra lui Lucaci — scris în 14.09.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ