ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Zetea - raiul fotografiilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Tinutul despre care va voi scrie cateva cuvinte nu cred ca il veti gasi la vreo agentie de turism din Romania, desi frumusetea privelistilor iti taie respiratia. Cei care profita mai ales de puterea de seductie a locurilor si de ospitalitatea locuitorilor sunt grupurile de turisti din Ungaria, care se perinda in valuri, cu autocare sau pe cont propriu...

Este vorba despre localitatea Zetea, din judetul Harghita. Este un satuc pitit printre dealuri, la 10 km de Odorheiul secuiesc. Drumul este impecabil.

Intr-un frumos we de iunie, anul trecut, am imbinat utilul cu placutul si am pornit spre aceasta destinatie pe care nu o credeam turistica. Aici exista meseriasi specializati in construirea de case de vacanta si cabane in sistem nord-american. Cu unul dintre acesti oameni stabiliseram o intalnire telefonica si tot la el urma sa ne cazam. Nu am discutat nimic despre preturi. Va dau aceste detalii, ca sa intelegeti mai bine de ce am fost atat de impresionati de acest loc. Abia, dupa ce l-am intalnit am aflat ca are si o mica afacere de familie, cazeaza oaspeti sositi mai ales de peste hotare, din Ungaria. Acesta e jobul nevestei lui, o unguroaica frumoasa si gospodina desavarsita.

Are o casa mare, cu etaj, ingrijita, primitoare, totul straluceste de curatenie.

Am primit o camera la mansarda, cu mobilier doar din lemn, chiar mirosea a lemn, pledul pe pat si covoarele de pe jos erau tesute din lana netoarsa de oaie. Rustic, foarte rustic.

Cazarea era cu demipensiune, mic dejun si cina. Ceea ce vom manca a fost o surpriza, nu era restaurant, am mancat in bucataria omului, cu el si familia lui la masa…...

Micul dejun a fost mai mult decat satisfacator paine si lactate de casa, slana, ceapa verde din gradina, gem din fructe de padure, produse din carne preparate in casa, dovlecelul pane mi-a ramas in gand. La cina am servit gratar, am stat in jurul focului, adulmecand mirosul pana cand totul a fost gata si servit ireprosabil

A doua zi am vizitat imprejurimile, zona esta pitoreasca si linistita. La poalele Muntilor Harghita, in apropiere este Barajul Zetea, inconjurat de paduri, ape, flori si acel verde crud si pur, cum parca doar in poezii il mai gasesti…Privelistile de aici parca ar fi smulse dintr-o pictura romantica. Definesc acest loc si il recomanda, totodata, ca o uriasa carte de vizita. Intr-un cuvant: salbaticie, frumusete, liniste, relaxare.

O sa las fotografiile sa va arate ceea ce cuvintele mele nu pot.

Recomand din toata inima un sejur in acest satuc, Zetea, sunt si pensiuni in zona, dar sfatul meu este sa cutezati sa intrebati de cazare la localnici, nu exista anunturi de inchiriere, dar toti cazeaza, e un fel de turism oarecum clandestin, acasa la om si totusi in intimidate. E interesant sa locuiesti un timp intr-o familie mixta, sa incerci sa intelegi conceptiile, valorile si sperantele acestor oameni!

Drum bun!


[fb]
---
Trimis de sunflower in 27.02.12 14:23:12
Validat / Publicat: 27.02.12 15:51:01
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5465 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Verde crud, verde crud...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

sunflowerAUTOR REVIEW
[27.02.12 15:06:21]
»

Rog Webmasterul sa ataseze urmatoarea piesa:

http://www.trilulilu.ro/muzica-soul/tudor-gheorghe-au-innebunit-salcamii-19

Merci mult!

webmaster77
[27.02.12 15:16:15]
»

@sunflower, pozele cu caracter personal, sau cele in care apar doar persoane in prim plan, deci fara informatie turistica, nu sunt validate, in conformitate cu regulamentul site-ului.

sunflowerAUTOR REVIEW
[27.02.12 18:44:14]
»

@webmaster77:

E ok. Merci.

Qvadratvus
[28.02.12 08:00:30]
»

Adevărul este că zona este întradevăr frumoasă, pe mine unul chiar m-a impresionat. Păcat că românii nu prea au cunoştinţă de ea, la fel ca multe alte locuri similare din propria lor ţară. De cîte ori am mers prin Ţinutul Secuiesc, cu excepţia unor obiective foarte cunoscute şi foarte mediatizate, cel mai ades am întîlnit străinii veniţi să-l vadă şi aproape de loc românii.

Păcat, mare păcat...

P. S. Şi asta cu atît mai mult cu cît ungurii fac pe plan local un turism de calitate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.02.12 08:11:28]
»

@Qvadratvus:

P. S. Şi asta cu atît mai mult cu cît ungurii fac pe plan local un turism de calitate...

... si pe care - evident - il promoveaza pre limba lor (si spun asta dupa ce in mai multe editii succesive ale TTR, dar si pe saituri de internet, am observat acest lucru!); nu prea e de mirare atunci ca noi, românii, nu LE cunoastem tara...

sunflowerAUTOR REVIEW
[28.02.12 14:38:50]
»

Qvadratvus si Dragos, dupa parerea mea, amandoi aveti dreptate. Eu nu sunt o cunoscatoare a zonei, m-am ferit sa scriu Tinutul Secuiesc, gandindu-ma ca aceasta exprimare ar putea naste polemici.

Tocmai de aceea am recomandat cazarea la o familie din zona, pentru a vedea cat sunt de deschisi si de ospitalieri acesti oameni, maghiarii cu turistii si totodata cat de mult conteaza pentru ei ceea ce li se spune de " la centru". Urmeaza ad-litteram linia celor ce ii conduc. Am discutat mult cu sotul meu si cu prietenii cu care am fost in zona despre acest lucru. E un paradox. Parca ar intelege ca autoizolarea intr-o comunitate nu le aduce binele nici lor, nici mai ales copiilor lor, dar nu sunt dispusi sa schimbe ceva, li se pare normal, ca o dulce fatalitate!

Zona este uluitor de frumoasa, dar nu e promovata la agentiile romanesti, asa ca e vizitata sporadic sau intamplator cum a fost cazul nostru. Marturisesc ca tot ce auzisem inainte despre acest loc, era doar despre ciorba de fasole servita " in pita" .In rest, nimic.Nu cred ca pentru acest lucru sa aiba vreo vina localnicii. Casele sunt construite in stil pensiune, dar nu exista mediatizare. Nu se vrea, parerea mea. De ce??? Raspunsul pe care il intuiesc, nu sunt eu in masura sa il dau!

Oricum, citind cuvintele tale Dragos, am avut un sentiment gen"plansul" fara "rasul"!!

In alta ordine de idei, vreau sa adaug ca preturile sunt modice. Pentru o noapte de cazare si doua mese am platit 100 roni. Chiar ma gandeam ca acesti oameni nu castiga mai nimic!

Voi mai adauga o ultima fotografie care spune , zic eu, ceea ce cuvintele se feresc sa spuna....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus
[29.02.12 23:55:33]
»

Ei na, că d'aia nu mai plouă, că spunem şi noi Ţinutul Secuiesc şi nu "Cele 2 judeţe Harghita şi Covasna"...

@Dragoş, sincer să fiu în zonele locuite de secui este uşor să te orientezi pentru că:

- la tot pasul sunt panouri de informare (minim în 3 limbi, maghiară, germană şi română)

- pe Net găseşti materiale de informare de multe ori acoperind mult mai bine zonele respective, decît de exemplu zonele corespondente lor de dincolo de cumpăna apelor spre est - aka Moldova, vrusei să spui...

- în cea mai mare parte siteurile turistice au şi variante în limba română, numai că românii se enervează cînd le sare îninte o pagină de Net despre o destinaţie turistică locală, construită în maghiară. Există de obicei şi un buton pentru echivalentul în limba română, numai că respectivii internauţi nu se obosesc să-l caute...

Ca şi remarcă personală, eu am fost de fiecare dată bine tratat şi fără să fiu uscat la bani, atunci cînd am fost ca turist în zonele locuite de secui. Există evidentă totuşi acea tendiţă şi dorinţă a lor de izolare despre care vorbeşte sunflower mai sus, tendinţă pe care dincolo de un anumit nivel o simţi, dar atît timp cît nu ţii neapărat să faci caz din asta e ok!

Poate e o afirmaţie gratuită sau nu, dar turismul făcut de unguri nu e de "jupuială" aşa că poate de aia nu s-or fi grăbind agenţiile turistice româneşti să promoveze zona...

P. S. Şi dacă tot e să vorbim cine pe cine (se) izolează, hai să ne uităm puţin mai la est în ograda noastră, şi să vedem cum sunt drumurile care vin dinspre est spre Ţinutul Secuiesc... Ungurii au în general spre est drumuri bune de la ei spre cumpăna apelor, dar partea care depinde de judeţele de dincolo de creste e ca vai de ea, cu excepţiile notabile ale DN10 şi DN11... Tot de la ei, spre vest se merge foarte bine.

P.P.S. E drept, se mai găseşte şi pe la ei cîte un idiot care să debiteze tîmpenii în maghiară, după care serveşte echivalentele în română, dar asta este excepţia şi nu regula.

Mă gîndesc la faptul că ar cam fi timpul să trecem de stereotipiile gen anii '60, cînd în gară la Comăneşti soseau dinspre vest vagoane pe care era scris cu creta "Vrem Ardealul" şi politicoşi muncitorii CFR ştergeau înainte de a ataşa vagoanele la locomotiva de întoarcere respectivele texte, înlocuindu-le cu "Vreţi Mardeală !"...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
station5*
[04.03.12 12:26:58]
»

Doamnee cate zone superbe exista in lumea asta, in tara asta! e ca si cu cititul, pe cand crede omul ca a citit/vazut "mult-mult" descopera ca defapt nu a citit/vazut decat o mica-mica parte din intreg...

webmasterX
[08.09.17 22:34:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Lacul Zetea» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus, station5*, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Zetea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063461780548096 sec
    ecranul dvs: 1 x 1