ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Frumos in Tinutul Secuiesc. Cariera Suseni, Lacul si barajul Zetea, Cascada Varsag

TIPĂREȘTE

Tinutul Secuiesc este o regiune prea putin vizitata de noi romanii cu toate ca este extrem de populara in randul maghiarilor din Romania si din Ungaria.

Discutam de partea de sud-est a Transilvaniei, cuprinzand judetele Covasna, Harghita, Mures, Cluj, o parte din Alba si Bacau. Zona este una predominant de munte si deal asa ca cele mai multe obiective turistice din zona sunt cele naturale: cascade, munti, lacuri. La acestea se mai adauga castelele sau conacele secuiesti in special prezente in judetele Cluj si Mures. (Banffy, Teleki, Redhey, Haller, Lazarea etc)

Ceva mai cunoscute de catre noi sunt orasele Sovata si Praid care fac parte din ceea se numeste Tinutul Sarii, zona cu bogate zacaminte de sare, lacuri sarate si zona de munte in general.

Asadar am decis ca vreau sa aflu mai multe despre acesta zona situata in sud-est de Transilvania si pentru ca simteam nevoia de a vizita o zona aerisita la munte, dar si linistita, fara cozi de turisti si masini.

In zonele Praid si Sovata am fost asa ca mi-am indreptat atentia catre zona din est de Joseni, satele Suseni, Liban, Izvoare, Varsag, Sub Cetate si Zetea. In apropiere este dezvoltat turismul balnear la Hargita-Bai, Baile Homorod, Santimbru Bai.

Probabil ca si mine sunt multi care nu stiu ca este o zona plina de obiective naturale, pentru facut trasee montane si eventual cazat la cabane de lemn decorate cu gust in stil sasesc. Cu toate acestea am fost suprinsa sa observ gradul mare de ocupare a cabanelor si pensiunilor din zona, cu greu am gasit ceva disponibil.

Obiective de vizitat

»» Cariera de andezit de la Suseni, situata la nici 7 km de Joseni. Nu este cunoscuta si nici semnalizata pe hartile cu obiective cu toate ca este foarte spectaculoasa. Practic la intrarea in Suseni exista un indicator spre stanga catre Cariera Suseni insa nu mergeti acolo pentru este doar punctul de extractie, locul in care functioneaza Lafarge Agregate Betoane. Mergeti mai in fata si pe stanga veti observa un panou de informare, puteti parca vizavi.

La initiativa firmei exploratoare in 2011 a fost amenajat un punct de Belvedere, cu o panorama splendida asupra zonei din care se fac extractiile de andezit. Locul este semnalizat pe stanga cu un panou informativ si ingradit cu lemn pentru a impiedica apropierea turistilor de marginea carierei.

Personal am fost impresionata de priveliste si pot spune ca se aseamana oarecum cu imaginea de pe Transfagarasan, iar aerul este racoritor si proaspat.

»»Mergand mai departe am trecut prin satele Liban, Sicasau si Poiana Tarnavei. Stiu ca din apropiere de Liban se face stanga catre satul Carta din care se poate face un traseu catre un lac mai putin cunoscut, Lacul Dracului, despe care legendele spun ca ar fi fara fund.

Peisajul in aceste sate este superb, munti impaduriti, multe cabane de lemn ascunse intre copaci, drumul in stare foarte buna, obiectivele semnalizate, pe ici colo puncte de vanzare cozonac secuiesc.

»» Ajungand in Sub Cetate incepem sa vedem pe dreapta drumului un lac cel pe care in cautam, Lacul de acumulare Zetea, imediat este si Barajul Zetea, o parcare amenajata, cateva rulote cu dulceturi, siropuri, etc.

Barajul este executat pe raul Tarnava Mica si a fost inaugurat in anul 1993, rezultand Lacul Zetea si o suprafata de 140 ha, cu un volum de 44 milioane metri cubi de apa, la baza avand o centrala hidroelectrica functionala.

Zona are un potential turistic ridicat, in zona exista campinguri si multe cabanute pentru turistii care vor sa petreaca cateva zile in natura, pescuitul este permis in zona. Personal am gasit Lacul Zetea ca o oaza de liniste, aer proaspat, este interesant cum versanti montani despart lacul in 2 brate, pot zice ca se asemana foarte bine cu zona Valea Dragnului, mai exact Barajul Dragan-Floroiu despre care am scris pe AFA.

Trecand Barajul urmeaza o intersectie, drumul la dreapta merge catre satul Varsag renumit pentru Cascada Varsag iar cel la stanga merge catre satul Izvoare.

»»Satul Izvoare apartine de comuna Zetea, este o zona montana vizitata de turisti atata iarna cat si in sezonul cald. Iarna se pot face tururi cu snowmobilul avand ocazia de a vedea zone montane putin vizitate de oameni, peisaje fantastice pentru cei pasionati de munte. Deasmenea in zona este un centru de echitatie, se pot face plimbari cu cai islandezi, combinate cu pauze de masa cu produse gastronomice locale. Tot o atractie locala este joagarul de apa din Izvoare, singurul de acesta pastrat pentru scop informativ despre mestesuguri stravechi. (multe detalii aici https://pensiuniharghitene.ro/ro/pgs/5/oferte-de-programe)

»» Parcul de animale salbatice Ivo este cel mai cunoscut obiectiv turistic din satul Izvoare, practic este o rezervatie de 320 hectare, brazdata de rauri si munti in care pot fi observate animale salbatice in habitatul lor natural. Vizitarea se face cu programare (nr tel 0752-961502), biletul costa 20 lei/adult, vizita dureaza in jur de 2-2,5 ore timp care se pot vedea cerbul comun, cerbul lopatar, muflonul european, caprioare, iepuri de camp, ciute.

Din pacate noi am prins o ploaie strasnica si nu puteam sa ne plimbam 2 ore prin ploaie asa ca am renuntat la vizita. Daca mergeti recomand un echipament de munte: bocanci/cizme, pelerina ploaie, jacheta etc.

Tot in acest sat pe partea stanga este Magazinul Honor, magazin cu preparete vanatoresti, chiar recoamand sunt foarte deosebite.

Ne intoarcem la intersectia de la Barajul Zetea si mergem inainte catre satul Varsag pentru a vizita cascada cu acelasi nume.

»» Cascada Varsag sau a Secuilor este situata in inima padurii, destul de greu de gasit dar daca aveti o harta pe telefon e usor. Ca reper dupa intrarea in Varsag se trece pe sub o poarta mare de lemn, continuati traseul, la un moment dat este un drum pietruit care merge la dreapta, ca reper este un gater de lemn, stive de busteni si lemne taiate. De acolo drumul continua drept, la un moment dar este in indicator ce indica stanga intrarea la cascada, un magazin in care se vinde cozonac secuiesc. O varianta pentru a nu rata obiectivul este sa va opriti la punctul de informare turistica de pe partea stanga si cereti informatii despre locatia exacta.

Cascada Varsag este foarte aproape la 50 m distanta, foarte usor accesibila si celor cu probleme de mobilitate. Chiar daca nu este foarte inalta are farmecul ei, are o cadere in trepte, firicelele de apa par ca formeaza o perdea. Si iarna este superba cand ingheata. Prin dreapta cascadei se urca pana sus peste piatra, acolo veti vedea cele 7 izvoare care formeaza cascada. De acolo porneste un traseu prin poiana, catre un punct de belvedere, un turn de lemn numit”Mutato” ce asigura panorama asupra zonei Varsag.

Ei dupa aceste periplu prin Tinutul Secuiesc as zice ca este un rai al iubitorilor de munte, peisaje, obiective naturale, se pot face trasee pe cont prorpriu sau puteti apela la cele organizate de localnicii din zona. Casutele/cabanele sunt superb amenajate in stil secuiesc, oamenii sunt foarte corecti si amabili chiar daca le este putin greu sa vorbeasca romaneste, drumurile in stare foarte buna.

Alte obiective in zona ar fi Harghita-Madaras tot cu trasee montane, pesteri, Paraul care curge inapoi, Cheile Varghisului si lista poate continua.

Recomand sa vizitati Tinutul Secuiesc!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 03.08.18 09:02:08
Validat / Publicat: 03.08.18 09:35:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZETEA [HR].

VIZUALIZĂRI: 7105 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cascada Varsag extreme de accesibila din strada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

crismis
[03.08.18 15:48:29]
»

@simplegirl: Super-interesant! Habar n-aveam despre multe din aceste obiective turistice! Mulțam frumos!

Testosu'
[03.08.18 17:31:05]
»

@simplegirl: frumos articol despre o zona tare faina.

Si pe noi ne-a surprins tare placut zona Izvoare/Varsag.

Atat de putin promovata, ca multe alte locuri de pe la noi, dar cu un potential turistic atat de ridicat.

E printre locurile noastre preferate.

elviramvio
[04.08.18 07:01:21]
»

@simplegirl:

Frumos articol şi o bună recomandare, felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Zetea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067420959472656 sec
    ecranul dvs: 1 x 1