ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.02.2022
DE Yoda
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 09.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O plimbare relaxanta prin Voineasa

TIPĂREȘTE URM de aici

Când am vorbit de pensiunea Montana din Voineasa, la care am stat în august 2021, am pomenit de plimbările care se pot face prin Voineasa. A venit vremea să detaliez puţin.

Staţiunea Voineasa se întinde pe o lungime de circa 3.5 km. de-a lungul şoselei 7A, care şerpuieşte oarecum paralel cu Lotrul. Mai sunt câteva străduţe care se ramifică din şosea, dar sunt scurte. Fac excepţie drumul care urcă la Hotelul Lotru şi drumul 105G, care merge oarecum paralel cu cel de la Hotel Lotru. Pe jos, dintr-un capăt în altul al staţiunii se ajunge cam în 45 minute.

Noi am stat aproape de capătul de nord – vest al staţiunii. De aici, dacă se merge spre centru, se trece de Zan Hotel, unde mâncam noi de obicei la prânz, şi cam în 12 – 14 minute de mers pe jos ajungeai la cele două magazine Anabella. De fapt, s-ar putea considera că aici este centrul staţiunii, pentru că aici sunt amplasate primăria, secţia de poliţie, banca Reiffeisen, cu un ATM care uneori merge şi uneori nu merge, farmacia şi magazinele mai sus amintite. Puţin mai jos pe partea dreaptă este o parcare şi capătul microbuzelor care merg la Călimăneşti şi la Râmnicu Vâlcea. Şi mai încolo sunt nişte magazine, o pensiune şi o cârciumă.

Dacă se continuă pe şoseaua principală, se ajunge la un pod unde din şoseaua principală se face la stânga un drum pavat cu piatră cubică care urcă spre Hotel Lotru. Dacă se merge spre Hotel Lotru, la vreo două sute de metri mai sus se ramifică in dreapta drumul 105G.

Pe drumul spre Hotel Lotru sunt mai multe vile şi pensiuni care oferă cazare. Unele sunt chiar frumuşele şi făcute cu mult gust. După ce şerpuieşte în sus pe munte, drumul ajunge la hotel. Hotel Lotru este un hotel mare, construit pe vremea comunismului şi era împreună cu vilele din spatele lui un foarte preţuit loc de petrecere a concediului pentru oamenii “speciali” (membri de partid marcanţi, sindicalişti de frunte, etc.). Adică nu oricine putea să vină aici la odihnă şi relaxare, ci numai cine merita. În faţa hotelului este o platformă mare, cu spaţiu de parcare, iar în stânga şi în dreapta platformei sunt nişte clădiri – acum abandonate – unde pe vremuri erau restaurante şi spaţii de relaxare, gen discotecă, samd. În clădirea din stânga platformei funcţionează un fel de restaurant cu terasă, dar nu am încercat să mâncăm aici.

După revoluţie au fost scandaluri şi lupte puternice pentru a pune stăpânire pe hotel şi pe vile, ceea ce a făcut ca nimeni să nu mai aibă grijă de el. Până la urmă se pare ca sindicatele ar fi pus mâna pe hotel, dar nu sunt interesate să-l rentabilizeze şi nici nu este foarte clar statutul lui juridic. Acum hotelul este cam obosit şi decăzut, iar clădirea unde era restaurantul complexului este părăsită total.

Pe pantă în sus, prin pădure, după ce treci de hotel, sunt nişte alei pietruite şi printre sunt împrăştiate vilele, care mai toate sunt parasite. Aceste vile trebuiau să reprezinte o culme a luxului, dar aproape toate au fost jefuite, adică s-a furat tot ce s-a putut din ele, au fost lăsate în paragină şi multe au urme de incendiu. Câteva vile au fost însă renovate şi vreau să spun ca arată chiar foarte bine. Este mare păcat că totul a fost lăsat în paragină, locul este foarte frumos, şi în alte locuri aici s-ar scoate bani buni din turism.

Ne-am plimbat prin pădure în sus printre vile şi la un moment dat am ajuns la un fel de bloculeţ, care era locuit şi unde au început să ne latre nişte câini. Dinspre bloculeţ a venit un cetăţean îmbrăcăt cu cămaşă albă şi cu cravată, care a mai liniştit câinii şi a intrat în vorbă cu noi, încercând să vadă cam ce căutăm noi pe acolo. Eu încercam să aflu ce status are acum hotelul Lotru, el tot evita să-mi spună, pretextând că nu ştie, dar îmi tot spunea “ce bine era pe vremuri” . Tot ce am aflat este că lucra la Hotel Lotru. După o vreme l-am lăsat să meargă la treburile lui, iar noi ne-am continuat plimbarea prin pădure. Când am coborât şi am ajuns în faţă la Hotel Lotru, îl vedem pe respectivul cetăţean vorbind cu încă doi (un el şi o ea) şi cumva arătând cu capul în direcţia noastră, ceva de genul “uite-i pe ăia doi de care vă spuneam că tot puneau întrebări” .

Dacă în loc de a se urca spre Hotel Lotru se merge la dreapta pe drumul 105G, se ajunge într-o zonă cu mai multe pensiuni frumoase şi măricele şi cu multe case şi vile nou construite. Pe acest drum sunt pensiunile Platanus, cu restaurant şi SPA, Hanul lui Traian, Pensiunea Edelweiss şi Voineşiţa. Drumul continuă şi după ce se termină casele şi merge prin pădure, ajungând până în judeţul Sibiu. Cel puţin cât am mers noi pe drumul ăsta a fost asfalt, iar pe lângă noi au trecut destul de multe maşini, ceea ce mă face să cred că drumul era destul de bun şi mai departe, dar poate că oamenii doar se duceau să facă un picnic la marginea drumului.

În concluzie: un loc frumos, cu un cadru natural de excepţie, cu mare potenţial, dar din păcate neglijat. Cred că Voineasa este şi o foarte bună opţiune de cazare pe timpul iernii pentru cei care vor să meargă la Domeniul Schiabil Transalpina – Voineasa, aflat la vreo 32 km.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Yoda in 26.02.22 22:56:27
Validat / Publicat: 26.02.22 23:37:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.

VIZUALIZĂRI: 1933 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yoda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Pensiunea Edelweiss
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50600 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[26.02.22 23:35:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Voineasa, VOINEASA / VALEA LOTRULUI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterPHONE
[27.02.22 06:56:22]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

YodaAUTOR REVIEW
[27.02.22 09:16:32]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

MarinaCoPHONE
[27.02.22 12:59:20]
»

@Yoda: parcă era o lege la un moment dat, că dacă o cladire se lasă în paragina se crește impozitul de 10 ori, și poate fi confiscată în cele din urmă. Dar ma îndoiesc că acolo vrea cineva să aplice legea...

YodaAUTOR REVIEW
[27.02.22 13:52:52]
»

@MarinaCo: Crezi ca se poate aplica asa ceva in Romania? Cel putin in Bucuresti e sport national: lasam o constructie in paragina, ba chiar o ajutam sa fie distrusa, incendiata, jefuita, o demolam rapid (de preferinta noaptea) si facem in locul ei un bloc din rigips si termopan cu cat mai multe etaje (de preferinta vopsit in verde, mov, sau cat mai batator la ochi).

Daca mergi in centrul Bucurestiului, te apuca groaza de ce vezi. Sau daca mergi in Centrul Vechi si ridici privirea...

krisstinnaPHONE
[27.02.22 17:54:46]
»

@Yoda: Eu am petrecut de doua ori revelionul in stațiunea Voineasa, biletele le-am cumpărat la vremea aceea de la o agenție de turism, ca simpli turiști nu sindicaliști sau altceva

Prima dată am stat la Lotrișor, la acele vile din dreapta hotelului Lotru, petrecerea dintre ani a fost la restaurantul Lotru. Vilele aveau cam o stea in clasificarea mea, hotelul 2 stele (in opinia mea), la vremea aceea, vorbim despre vremuri trecute, aveam copilul de câțiva anișori, acum are 32

Hotelul Lotru era drăguț, curat, camerele aveau balcoane, caloriferele frigeau, condiții bunicele pentru vremurile alea. Restaurantul era foarte mare, la petrecere erau invitați diferiți cantăreți, mâncarea era bună, gustoasa și foarte multă. Superbe petreceri!

După ani și ani, bântuiam cu soțul prin zonă... Am dat o fuga până in Voineasa, ne-am îngrozit. Te dureau urechile de liniște, te dureau ochii din cauza imaginilor dezolante.

Stii cum era acolo iarna? De poveste! Totul era un basm, brazii ăia uriasi erau gatiti cu omăt și împodobiti cu beculețe colorate, aleile aveau poteci albe, zăpada scârțâia sub bocanci, mirosea a curat, a iarnă, a tinerețe, a frumusete.

Am mers la Obârșia Lotrului cu tot grupul nostru, zăpada trecea de genunchi, au făcut băieții un grătar, in afara de carne și pâine am pus și cozonacii pe grătar, din cauza gerului și datorită aerului tare eram morți de foame, ziceai ca am fugit de acasă

Ce vremuri! Am iubit stațiunea aia, păcat de ea!

Multumesc pentru aduceri aminte!

YodaAUTOR REVIEW
[27.02.22 18:43:54]
»

@krisstinna: Multumesc pentru vizita si pentru ecou.

Ce vremuri! Am iubit stațiunea aia, păcat de ea!

Foarte bine ai zis. Am stat de cateva ori in Voineasa si am trecut de mai multe ori pe acolo. De fiecare data am simtit asa, un fel de tristete, ca un loc cu un asemenea potential poate fi atat de neglijat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Voineasa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064055919647217 sec
    ecranul dvs: 1 x 1