ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Familie
1 AD. + 1 COPII
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Spre izvoarele Lotrului

TIPĂREȘTE

Cred că am trecut de zeci de ori în drum spre mare pe lângă Valea Lotrului traversând localitatea Brezoi. Au trecut atâția ani în care în timp ce șofam grăbindu-mă spre mare cu familia cu gândul la o bălăceală rapidă în marea noastră aia neagră și la alinclusivul bulgăresc, dar trăgeam cu coada ochiului spre vale și îmi imaginam frumusețea locurilor de acolo. De fiecare dată subconștientul îmi povestea că valea este un loc care trebuie vizitată o dată. Acea, o dată, a venit în acest an pandemic cu ocazia unui concediu forțat și nu mi-a părut rău, ba chiar mi-aș dori să mai revăd locurile de acolo.

Pe unde este?

Valea Lotrului se află în județul Vâlcea. Eu am făcut cu căruța din Sibiu 67 km. De ce cu căruța? Cred că toată lumea știe, câteodată pe Valea Oltului se circulă cu viteza unei căruțe trase de cai sau mai rău de boi, de măgari nu mai zic că se supără âștia de la CNADR pe mine. Din Râmnicu Vâlcea distanța este de 35 km. Din fericire de această dată nu am fost nici cu calul nici cu măgarul pe valea Oltului dar putea să fie, acolo nu poți știi niciodată. Numele drumului rău famat este DN7 sau coșmarul șoferilor dacă vă place mai mult așa. Alții îi mai zic... E81.

Alte rute spre Valea Lotrului ar mai fi Brezoi-Petroșani DN7A sau chiar Transalpina DN67C, deci după ce ai vizitat cel mai înalt drum din România este bine-venit un popas pe Valea Lotrului atât pentru mașină care a tras tare pe aceste serpentine ale patriei cât și ție călătorule care cu distanțare și fără a lăsa gunoaie în urmă faci un grătar și bei o bere rece la marginea afluenților Lotrului.

Drumul nostru

Am intrat pe vale la o oră numită 9.00AM și am traversat/vizitat Brezoi-Valea lui Stan-Săliștea-Barajul Brădișor-Mălaia-Voineasa-barajul Vidra cu stațiunea fantomă Vidra-Obârșia Lotrului. La Obărșie casc ochii la hartă Petroșani atât, Alba atât, Sibiu atât, Transalpina mai puțin de atât... deci calcă tataie și urcă, în câteva minute am fost în locul unde un altimetru arată peste 2100 m.

Despre Valea Lotrului

Titlul nu este ales la întâmplare Lotrul izvorăște din munții Parâng și pe tot parcusul drumului m-am gândit să ajung cât mai aproape de izvorul Lotrului. Valea Lotrului începe în dreptul localității Brezoi la confluența râurilor Lotru și Olt și se termină la Obârșia Lotrului o stațiune turistică aflată între munții Parâng, Șureanu și Latoriței.

Valea Lotrului înseamnă mai mult decât traversarea unor localități, stațiuni, vizitarea unor obiective construite de om cum ar fi barajele sau alte construcții. Majoritatea obiectivelor turistice de pe această vale aparțin și sînt creații ale naturii. Discutăm despre lacuri, cascade, peșteri, și fără doar și poate traseele turistice care ne conduc la aceste locuri se pot enumera ca și obictive turistice datorită frumuseții zonei, flora și fauna contribuind din plin la acest rezultat.

Brezoi

Apropiindu-ne de acest loc care se află între Parcul Național Cozia și Rezervația Pădurea Călinești-Brezoi –sau între vârfurile Foarfeca 857m și Țurțudanu 563 m am virat dreapta pe DN7A. Ne aflăm în Brezoi cu o existență să zicem din 1575 era o perioadă când locuitorii se ocupau cu creșterea animalelor și prelucrarea lemnului. După anii 1960 s-a început dezvoltarea hidroenergetică pe vale creând numeroase locuri de muncă. În prezent mai putem adăuga și turismul într-o oarecare măsură având în vedere frumusețea zonei.

Ce ar putea face turistul pe aici? Nu prea multe zic eu, poate să facă în primul rând drumeții în împrejurimi, poate să pescuiască pe Lotru, să viziteze orașul, să vadă Bisericuța de Lemn monument istoric ridicat în 1789 purtând hramul Intrarea în biserică. Există și cazare sînt două tipuri de cazare aici cele de tranzit care se află mai aproape de drumul european E81/DN7 și cele turistice care se află puțin mai aproape de munte și de vale cu un gram de liniște în plus. Valea lui Stan este un sat aparținând Brezoiului iar împrejurimile sînt tot mai frumoase. Așezarea de romi exista încă de vremea lui Mircea cel Bătrân cei de acolo lucrau la o mină de aur din apropierea mânăstirii Cozia.

Lacul/Barajul Brădișor a fost primul obiectiv la care ne-am oprit. Construcția în formă de arc al barajului a avut loc între anii 1973-1982 lacul se întinde pe o suprafață de 229 hectare, iar înălțimea ar avea 62 m. Am înțeles că Râmnicu Vâlcea primește apă de aici. Ceea ce am mai înțeles că se poate pescui la malul barajului și se pot folosi ambarcațiuni de și nu am văzut nici una.

Comuna Mălaia se află puțin mai sus de barajul Brădișor și dispune de propriul baraj și hidrocentrală pornită în 1978. Satele componente se numesc Ciungetu și Săliștea (am traversat Săliștea în drumul nostru) În zona Mălaia găsim deja mai multe obiective turistice de vizitat. Vizita Cascadei Scoruș probabil cea mai înaltă din România am lăsat-o pentru altă dată (mă grăbeam să urc oarecum și pe Transalpina) am văzut unde se ia spre stânga, este ceva de mers și pe jos, vom mai face o excursie doar pentru această cascadă. Ne-am oprit în schimb la lacul Mălaia, și am făsut o scurtă oprire la Mânăstirea Mălaia (este la drum pe partea stângă) Are hramul Înălțarea Sfintei Cruci. În Mălaia mai găsim o biserică de lemn Sfântul Nicolae și Sfânta Cuvioasă Parascheva care datează din 1807.

Lăsăm la stânga Valea Latoriței cu toată splendoarea sa (cred că o vom vizita când venim pentru cascada Scoruș) și traversăm Valea Măceșului localitate care aparține de Voineasa. Spectacolul naturii este tot mai uimitoare aici, iar după scurt timp ajungem și la Voineasa.

Voineasa este o așezare mai veche din 1520 din timpul domniei lui Neagoe Basarab. Comuna care în 2011 avea 907 locuitori a devenit stațiune turistică cu anumite indicații terapeutice din 1960 după ce s-a început dezvoltarea hidrocentralelor din zonă. Eu am văzut foarte multe case de locuit, și am urcat puțin în locul unde s-au construit locurile de cazare, hotelurile mai demult, unele nu arată prea bine. Dar turistul simplu va găsi destule pensiuni, cazare la particulari. În împrejurimi se pot face drumeții există diferite trasee turistice.

Lacul Vidra

După părăsirea localității Voineasa am luat-o voinic pe serpentinele care urcă până la Lacul și Barajul Vidra din țară. Este cel mai înalt situat lac de acumulare din țară la 1289m deasupra mării. se află la 30 km de Voineasa, Este cel mai mare lac de acumulare din Valea Lotrului cu o lungime de 8 km, o lățime de 1,4 km, volum apă maxim 370 mil mc. Apa lacului provine în mare parte din râul Lotru Lotru (ca 25%) dar și alte captări din diferite părâuri, aproximativ 81 la număr. Apa este oprită cu ajutorul unui baraj în arc de cca 121 m înălțime. A fost construit în 1972. În locul unde șoseaua ne arată indicatorul spre Stațiunea Vidra am luat-o spre lac, drumul se mai bifurcă o dată stânga spre baraj și lac dreapta spre fosta stațiune. Zic fosta deoarece se află în paragină din hotelul neterminat cu 7 etaje cad bucăți de beton la propriu, am avut ocazia să văd așa ceva noroc că nu eram aproape. Se mai găsesc fostele vile de 2 etaje toate în paragină, zona de parc la fel, infrastructura și mai proastă. Am înțeles că în anii 80 se dorea să se amenajeze o stațiune de schi erau discuții legate chiar și de organizarea jocurilor olimpice de iarnă. Încă se mai văd urme de pârtie și teleschi. Păcat peisajele sînt foarte frumoase pe aici. Pa partea opusă în schimb am trecut pe lângă o altă pârtie modernă, funcțională se numește Domeniul schiabil Transalpina am văzut în fugă și instalațiile pe cablu. Se așteaptă iarna.

Pe drum până la capătul lacului am mai făcut câteva opriri scurte după care am urcat până la Obârșia Lotrului. În preajma intersecției DN7A cu DN67C se află câteva pensiuni, terase, locuri de popas la marginea drumului. Obârșia Lotrului și Rânca sînt locurile până unde se poate urca pe Transalpina în perioada de iarnă, asemenea Transfăgărășanului se închide între 30 octombrie-30 iunie.

La Obârșia Lotrului pe drumul spre Transalpina pe partea stângă găsim o mânăstire cu același nume ctitorită în 2012. Poartă hramurile Sfinții Martiri Brâncoveni și Sfântul Mare Mucenic Mina. Pentru a ajunge acolo se trece Lotrul pe un pod.

Circulând mai departe am lăsat la dreapta drumul spre Petroșani și am luat-o în sus pe Transalpina până am ajuns în cel mai înalt punct de șosea undeva în jurul a 2140 m. Pasul Urdele. Erau 14 grade celsius, jos în vale 30. De acolo am luat-o înapoi. Punctul culminant a fost când în apropierea unei stâne am stat după 10 purcei de lapte care se plimbau pe șosea, ce frumoși erau deja îi imaginam în cuptor. Despre Transalpina am mai scris în trecut aici : vezi impresii

Călătorii faine vă doresc

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 25.09.20 23:17:16
Validat / Publicat: 26.09.20 09:26:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.

VIZUALIZĂRI: 2601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Capătul lacului Vidra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.09.20 12:28:21]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[26.09.20 18:38:08]
»

În 2013 ne-am încumetat să trecem şi noi pe transalpina cu toate că aveam aproape 80 de ani. Dacă nu scriam atunci un review, nu mai puteam să-mi aduc aminte de excursia făcută pe adevăratul drum al Regelui de la Sebeş la Obârşia Lotrului în anii ´70, adică acum 50 de ani. Drumul era de pământ bătătorit şi bine întreţinut pentru că n-am avut nicio problemă cu Lada 1300 care era înaltă.

Nu recunoşteam nimic din ce văzuserăm cu 45 de ani în urmă. Frumuseţile care ne înconjurau nu se puteau uita, măcar ca impresie trebuiau să rămână. Oare ce s-a întâmplat? Abia când am ajuns la Obârşia Lotrului mi-am dat seama că pe vremuri fusesem de la Sebeş la Obârşie, nu la Novaci aşa cum am crezut atâţi ani. Atunci în 1970, după ce ne-am cazat într-o cabană rudimentară din Obârşie am avut de ales dacă s-o luăm spre Petroşani sau spre Valea Oltului. Am traversat şantierul noroios cu apă care ajungea până la portiera Ladei şi ne-a înfundat claxonul. Se construia barajul Vidra de pe râul Lotru. Am ajuns la Voineasa, apoi la Brezoi şi în curând în lumea civilizată aproape de Cozia. Acum, este alt peisaj, chiar altă Marie cu altă pălărie. Am stat să facem poze cu lacul Vidra, poze cu lacul şi cu barajul Oaşa străjuit de vârful Şureanu de 2050 m dar neavând calculator să depozitez pozele, chiar mă miră că mi-am adus aminte.

Mulţumesc Aze că mi-ai rememorat o excursie frumoasă.​

adrianaglogoPHONE
[26.09.20 18:41:39]
»

@AZE:  Cum mai, Aze, sa nu te duci la doi pasi fe casa! Ai dreptate, e foarte frumoasa zona. Noi am fost de cateva ori, de cand cu Transalpina.

PS ma bucur ca am nimerit SB! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Voineasa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062165021896362 sec
    ecranul dvs: 1 x 1