GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetățile Aradului - Șiria
Legenda pomenește un uriaș cu trei fiice, acesta fiind, probabil, cel mai cunoscut amănunt al legendelor cetăților Aradului, că ele ar fi fost ridicate de cele trei surori, în locurile și sub numele cunoscute și astăzi ca: Șiria, Șoimoş şi Dezna. Bine, legenda face cunoscută si existența unor serii de tunele ce făceau, prin subteran, legătura între cetăți, dar aceasta nu a putut fi certificată vreodată și nici prea credibilă nu este, ținând cont de distanța fizică dintre ele.
Pornite fiind lucrările, fetele se lăudau, așteptându-și pretendenții:
„dacă mă ajută Dumnezeu cetatea mea va fi terminată mâine” ;
„şi cetatea mea va fi gata mâine cu ajutorul lui Dumnezeu".
Cea de-a treia, sfidătoare: „chiar dacă nu mă ajuta Dumnezeu şi cetatea mea va fi gata mâine” .
Dumnezeu, vrând să o pedepsească pentru sfidarea, necredinţa și comportamentul nepotrivit, dărâmă construcțiile de abia ridicate și transformă fecioarele în trei şerpi albi purtând o coroană şi o cheie de aur în gură.
Tot legenda mai spune că şerpii albi apar în fiecare an aşteptându-şi eliberatorul. Doar când acesta le va lua coroanele şi cheile, ele își vor putea relua înfățișarea inițială şi cetăţile se vor înălţa din nou în toată splendoarea.
Aici, Cetatea Şiria, datând din secolul al XIII-lea, zidită pe Dealul Cetăţii (altitudine 496 m), de unde domină întreaga regiune, cu un rol strategic, atât de apărare, cât și economic, având arondate 110 sate.
Istoria notează, succesiv, stăpânirea zonei de către conducători locali, a regelui ungar de origine română, Matei Corvin, a familiei Báthory, apoi a otomanilor, respectiv a voievodului român Mihai Viteazul, care îşi stabilea aici o garnizoană, între anii 1599 și 1600, din nou otomanii, iar în anul 1784 Imperiul Habsburgic, care a ordonat distrugerea cetăţii.
În funcție de perioadă si stăpânire, cetatea a fost întărită, amenajată, fortificată, extinsă pentru a face față vremurilor și cerințelor militare.
Ca si stil arhitectonic a fost adoptat cel romanic, cu ziduri înalte de peste trei metri înălțime și cu o grosime de circa un metru și peste, cu șanț de apărare în față și un pod mobil.
În urma distrugerii s-au păstrat câteva ruine, astăzi întreținute, puse în siguranță și iluminate arhitectonic.
Accesul la obiectiv este bine semnalizat. Se poate ajunge pe jos, pe un traseu cam abrupt, diferență de nivel cam 500 metri, măsurat în timp... să tot fie circa 45-50 de minute, o drumeție de nivel ușor spre mediu, o raită făină, care marchează, pentru mulți arădeni, începutulul sezonului verde.
Accesul se poate face și cu mașina, drumul este asfaltat până sus, la cetate, fiind amenajate locuri de parcare, de unde după traversarea unei alei scurte prin pădure, se deschide o imensă zonă verde amenajată cu locuri de luat masa, pentru picnic, grătare, toalete, unde se organizează diverse evenimente, festivaluri sau pur și simplu câte o zi senină, cu aer curat, meditație și istorie. Dincolo de acestea, silueta rămășițelor cetății veghează.
Un loc unde mă întorc mereu cu drag, aflat musai pe lista mea, măcar de două ori pe an.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
natură, zonă amenajată pentru drumeție, traseu mediu
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
aer curat, meditație, sport, isorie
Trimis de Daniela H in 11.04.23 18:44:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘIRIA [AR].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daniela H); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Prima dată aud despre această legendă, și unde există o legendă, există și puțin mister menit să îmbrace într-o aură romantică ruinele cetăților. Șiria și Șoimoș sunt cetăți vizitate de mine. Dintre ele, cel mai bine se prezintă Cetatea Șoimoș. Păcat că nu există un proiect de restaurare a ei după modelul Cetății Deva! La Desna nu știam că există o cetate.
Felicitări pentru impresii și poze!
@Rodel: tare mulțumesc, promit să rasfoiesc zilele astea pozele și să le postez aici pe cele de la Dezna, de cum le găsesc.
Cât privește Soimoșul, am citit pe undeva că a fost propus ca și potențial obiectiv în vederea includerii în Planul Național de restaurare. Știu că se încerca obtinerea de fonduri europene acum cativa ani, ba chiar circula recent un zvon că ar fi devenit țintă a Guvernului Maghiar. S-a tevenit însă asupra acestuia și s-au adus asigurări că va rămâne "aici"
Cred în restaurarea cetății sau măcar într-o punere în siguranță ???? promit să adaug cateva poze si cu aceasta, dacă tot am început "seria"
In urma cu ceva ani (era in 1971) am colindat zona Zarandului si valea Crisului Alb in haina de militar in multe aplicatii. Pentru ca poligonul nostru de artilerie era in zona Taut-Dud cetatea Siria se constituia, alaturi de dealul Mocrea, in puncte de observare si de conducere a focului. Dar si in Ineu, unde am efectuat stagiul militar, era si sper ca este si acum, o cetate. Cetatea era cam in centrul orasului, aproape de Crisul Alb, care traverseaza Ineul. Si tot in zona am mai gasit cetati la Covasint, la Lipova, la Tau erau ruinele unei cetati. Iar sub pretextul gasirii unor posibile poligoane de tragere am drumetit de multe ori in muntii Zarandului, urcand pe Highis sau Chicioara. Chiar daca sunt niste munti mai pitic, atunci mi-au placut foarte mult. Iar din curtea unitatii pe langa dealul Mocrea admiram varfurile muntilor Codru Moma, la poalele carora era Moneasa.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: mai există cetatea de la Ineu, e in curs de restaurare, la Covăsinț este încă un turn, la Lipova, mai exact Șoimoș cetatea este încă sus, ba, mai mult, am descoperit săptămânile trecute, peste Mureș, la Lipovița, ruine de la un turn de observație. Imi place să cred că, după ceva timp, un ziar de Arad pomenea de el, după inscrisele mele... până atunci nu gasisem nimic despre istoria Lipoviței.
De câțiva ani, mi-am descoperit plăcerea de a găsi obiective mai putin cunoscute, de regulă cele nepoleite: ruine, paragini, prăbușiri fizice și spirituale. Cum văd că mai sunt și alții interesați, o să le punctez, încet, aici, cine știe? Poate o să facă parte, cândva, dintr-o excursie...
Mulțumesc ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2017 Șiria de Ziua Nationala — scris în 17.02.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Nov.2010 Cetatea Siria si imprejurimile — scris în 23.11.10 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ