ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Kanoni, plăcute canoane

TIPĂREȘTE URM de aici

Peninsula Kanoni, în partea de sud a actualei capitale, Kerkira, este de fapt azi suburbie a acestui oraș, un loc plăcut cu panorame deosebite pe care l-am vizitat și noi într-o dimineață de mai, destul de înnorată. Am preferat să ajungem acolo dimineața pentru că aveam de vizitat și un muzeu iar grecii au un obicei, bun pentru ei, rău pentru turiști, muzeele au program scurt, unele până la ora 13, altele până la 15.

Pentru a ajunge în inima peninsulei, indiferent din ce parte se vine - Corfu Town sau mica așezare Perama, se urmează drumul local 25 (acesta este și drumul dinspre capitala spre Achilleion) până la indicatorul către aeroport și de acolo totul este simplu, aproape fără să-ți dai seama ajungi pe drumul principal cu sens unic sau, pe scurtături, pe străduțe înguste cu multe flori superbe în curți. Distanța din centrul capitalei, cu mașina, este cam de maxim 4 km iar pe jos pe scurtături, de aprox. 2 km. Se poate ajunge și cu autobuzul local, Blue Line nr. 2.

Pe această bucată de pământ s-a aflat vechea cetate Kerkira, fondată undeva prin sec. VII î. H. de tiranul Periandros al corintienilor, cetate din care astăzi se mai pot vedea doar câteva ruine ce au făcut parte din zidul de apărare și turnul de veghe, la capătul terminalului dinspre munte al aeroportului. De fapt, unde este pista pentru aeronave, a fost în vechime portul cetății, părăsit și el dar și peninsula din motive încă neclare, unii spun că zona portului vechi s-a colmatat prea mult, alții că nu se putea asigura apărarea cetății împotriva invadatorilor, astfel că orașul se mută pe locul actual al Cetății Vechi iar teorii mai noi spun că invadatorii vizigoți au distrus complet cetatea în sec. V și puținii locuitori rămași în viață s-au mutat mai sus și au construit alt port. Care este adevărul încă nu se știe dar există și azi în zona anticului port lacul Khalikiopoulos, mlăștinos, parțial drenat, locul favorit al rațelor sălbatice. Mistere sunt multe legate de trecutul insulei, de popularea în antichitate a acestei peninsule al cărei port se deschidea peste un lac. Dar pe această peninsulă, în timpul stăpânirii britanice, din dorința de a avea case în afara deja înghesuitului centru a actualei capitale, se ridică câteva locuințe care, împreună cu resturile zidurilor vechi, cu lăcașuri de cult, crează o mică așezare, interesantă, cu vederi superbe spre mare.

Numele se pare că i se trage de la tunul - kanoni în grecește- instalat la capătul insulei în 1798 de către francezi, pentru apărare. Un preot susține, neoficial, altă variantă, anume că aici a fost locul unde au venit primii misionari creștini pe insulă și au convertit localnicii, în sec. X, impunând regulile - canoane - ortodoxe.

Oricare ar fi etimologia numelui, Kanoni este un loc superb ce merită vizitat, mai ales că nu ia mult timp, depinde de preferințe, pentru cei amatori de ruine desigur că este necesar ceva mai mult.

Mon Repos și Muzeul Paleopolis

Încep cu acest palat și grădinile lui din două motive: dacă mergeți să vizitați peninsula Kanoni, palatul Mon Repos de pe dealul Analipsis ar trebui să fie văzut primul căci muzeul se închide la ora 15, deci ora 14 poate fi ultima la care să intrați în clădire pentru o vizită din care să vă rămână ceva în memorie - parcul se închide însă la ora 19. Al doilea motiv este că într-o aripă a palatului funcționează Muzeul Paleopolis unde sunt artefacte găsite pe domeniul palatului dar și pe toată peninsula Kanoni, expuse frumos, cu o bună prezentare cronologică a istoriei acestei părți a insulei.

Palatul Mon Repos a fost ridicat în jurul anului 1830 (pentru cei ce vor cifre exacte 1828- 1832) de scoțianul Sir Frederick Adam - a cărui statuie se află în parcul Palatului Sf. Mihail și Sf. George - fost Înalt Comisar al Insulelor Ionice, guvernator de fapt, foarte iubit de corfioți pentru meritele lui, cea mai mare realizare fiind apeductul ce pleca din Benites și alimenta capitala cu apă de izvor, terenul acesteia fiind impropriu pentru fântâni cu apă potabilă. Sir Adam s-a căsătorit cu o corfiotă mai tânără și pentru ea a ridicat această clădire de care nu s-au bucurat, fiind mutat în Indii de regele Angliei. Devine reședința comisarilor britanici iar după 1864 când insulele sunt alipite statului grec, regele George I ajunge proprietar sau beneficiar, nu-i clar și-i spune parcului și clădirii "Mon Repos". Nepotul regelui George I, născut aici în 1921 este prințul consort Philip, devenit prin căsătorie duce de Edinburg, soțul reginei Marii Britanii dar care nu a copilărit aici decât până la vârsta de doi ani. În 1967 familia regală pleacă în exil forțată de ceea ce a fost revolta coloneilor. Palatul este abandonat, începe să se degradeze lent. În 1991 intră în posesia statului grec iar în 1992 este deschis ca muzeu.

Casa sau palatul este în stil neoclasic, cu intrare impunătoare prin coloanele mari, în camere de la parter sunt expuse documente autentice, picturi, stampe, litografii, mobilier autentic, obiecte personale, hărți vechi, cronici, în general lucruri ce au aparținut primilor proprietari sau mai bine zis ce s-a mai putut salva din ce a deținut clădirea. Are un aspect de clădire veche neîngrijită, necesită ceva reparații și refacerea sălii botanice unde nu am găsit decât acuarele și plante uscate, se pare mostre de plante ce au existat în această zonă, rămase de când aici a funcționat grădina botanică a Academiei Ionice.

La etaj este Muzeul Paleopolis cu exponate găsite pe peninsula Kanoni, toate din perioada orașului antic.

Vizita în parc poate continua după închiderea muzeului, pentru iubitorii Eladei o vizită la izvorul Kardaki trebuie gândită bine căci legenda spune că dacă un străin bea apa aceea, uită de țara natală și rămâne pe vecie acolo. Tot acestui izvor i se datorează descoperiri arheologice importante, puteți citi pe net - dacă aveți răbdare să căutați. Deoarece nu ne luasem cu noi și menajeria (căței, pisică), am lăsat gustarea apei pentru o vacanță viitoare!

Tot în parcul englezesc, îngrijit cândva, dacă vă țin picioarele, găsiți teatrul antic, uneori ocupat ca atunci când am mers noi - se pregătea ceva pentru o sărbătoare - o mică peșteră, docul și plaja regală, ruinele băilor romane, ruinele bisericii Agia Kerkira, ruinele templului Herei, ale lui Poseidon și Apollo (acestea la izvorul Kardaki), ale bisericii Sf. Pantelimon, multe altele, depinde cât vă țin picioarele într-o zi caldă!

Palatul Mon Repos este deschis de marți până duminică între 8.30 - 15, parcul se poate vizita de la 8 la 19; am plătit pentru vizitarea palatului 4 €/persoană, pentru parc nimic iar mașina am lăsat-o pe stradă, parcarea din apropriere fiind plină de autocare cu turiști ce se cazau la hotelul cu același nume aflat ceva mai sus de porțile domeniului.

Biserica paleocreștină.

Vis a vis de intrarea în Palatul Mon Repos sunt ruinele unei bisericuțe. Este biserica bizantină construită prin 450 d. H., se spune cea mai mare biserică creștină a orașului vechi, ridicată pe locul unui teatru antic, la construcție folosindu-se marmura și piatra templelor zeilor din zonă. A fost distrusă de trecerea popoarelor migratoare, de turci, refăcută mereu mai frumoasă, ultima dată de un călugăr cretan în sec. XVII apoi este adusă în starea în care este astăzi de bombardamente germane din 1944. O fotografie veche din 1880, arată, deși în alb/negru, toată splendoarea interiorului ei la acea vreme.

Am văzut-o pe dinafară, nu și mozaicul parțial refăcut după război. Se fac cercetări arheologice în zonă așa că totul era închis.

Mânăstirea Vlacherna

Este micuța și spectaculoasa biserică albă, cu hramul Fecioarei Maria, de fapt o capelă, ridicată pe o insuliță stâncoasă, la care se ajunge trecând un fel de dig de aprox. 300 m. Actuala clădire a fost ridicată în sec. XVI și a fost lăcaș de maici. O perioadă a fost în proprietatea familiei compozitorului grec Mantzaros (probabil cei ce ați făcut Paștele în Kerkira vă amintiți acest nume purtat azi de una din filarmonicile corfiote), apoi începe să decadă, ultimele maici plecând de aici când s-a deschis aeroportul, motivul lor fiind gălăgia care le împiedica rugăciunile.

Mi-a plăcut curățenia din interior, bogăția florilor și faptul, ca de altfel la majoritatea bisericilor grecești, este deschisă tot timpul. Iar singurul chiparos de pe insuliță îi ține de urât cu evlavie lăcașului alb ce ascunde spre uitare poveștile femeilor ce s-au retras cândva aici, pe vremea când nu se ajungea decât cu barca. Are un mic magazinaș cu suveniruri și dulciuri.

Numele este interesant și sunt destule controverse asupra etimologiei, cu atât mai mult cu cât sunt două biserici cu numite Vlacherna, una la turci.

Insula Pontikonisi și Mânăstirea Pantokrator.

Insula este frumoasă, verde, bogată în pini, la care se ajunge doar cu barca, se înalță la 2 m deasupra apei. Biserica bizantină Pantokrator / Atotputernicul, cu hramul Schimbarea la Față, clădită aici, după unele păreri în sec. XIII, are un șir de scări albe ce se remarcă printre plante și care, văzute de departe, dau impresia unei cozi de șoricel, de unde și numele de insula Șoricelului, pontikonisi în grecește. Este frumoasă pe interior, icoanele vechi în stil Baroc și frescele din sec. XVII, după reconstrucție, se păstrează destul de bine. Un șir de plăci funerare de marmură te întâmpină, unele purtând nume cunoscute în istoria insulei Corfu. Despre legenda formării ei prin împietrirea corăbiei primite de Ulise ca dar pentru a ajunge acasă, știți deja.

După plimbarea plăcută, aici pe insula Șoricelului, la o cafea, puteți admira, dacă vă plac, avioanele dar și superbele priveliști ale insulei Corfu.

Aeroportul

Nu se poate aminti o vizită la Kanoni fără a spune despre avioanele ce trec foarte des pe deasupra capului, mulți turiști fiind mai interesați de acestea decât de comorile istorice. Nu m-a atras prea mult, am locuit într-un cartier unde, cel puțin după '89, mă gândeam în stația de tramvai dacă n-ar fi mai rapid să fac autostopul la avion pentru a merge la piață.

Este aeroport internațional din 1972 - gândiți-vă ca turismul de masă a înflorit în Grecia după anii ''60 - și poartă numele primului guvernator britanic iubit de corfioți, Ioannis Kapodistria (citeam undeva că numele real al guvernatorului este Capo d'Istria, după familia din care se trage). Despre pista micuță, despre spectaculozitatea trecerii peste cele două insulițe, s-a povestit deja iar alte informații găsiți și pe pagina de net a aeroportului.

O vizită pe peninsula Kanoni este deosebit de plăcută. Necesită 1/2 zi dacă doar vizitați cele mai importante obiective dar poate dura și mai mult dacă vă place să admirați priveliștile, fascinante, din vârful dealului, de la cele două locații unde puteți sta la masă și servi ceva; ideal este să mergeți dimineața, deși se spune că apusul este fabulos privit de aici - dar unde în Grecia apusul nu este supranatural?

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 20.10.16 09:41:19
Validat / Publicat: 20.10.16 17:05:46

VIZUALIZĂRI: 2925 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vlacherna.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[20.10.16 18:12:57]
»

@elviramvio:

grecii au un obicei, bun pentru ei, rău pentru turiști, muzeele au program scurt, unele până la ora 13, altele până la 15.

Normal! Siesta!

legenda spune că dacă un străin bea apa aceea, uită de țara natală și rămâne pe vecie acolo.

Nu-i nevoie să ajungi în Corfu şi să bei apă de acolo; mie îmi vine să uit de ţara natală ori de câte ori ajung în Grecia.

Lăsând gluma la o parte, sunt profund impresionată de felul în care reuşeşti să faci turism cultural (şi) în bătrâna Eladă. Felicitări!

Zoazore
[20.10.16 19:29:30]
»

@elviramvio: Mai erau păunii pe Insula Șoricelului?

elviramvioAUTOR REVIEW
[20.10.16 19:42:27]
»

@Carmen Ion:

Pai n-am baut ca trebuia sa vad Baltatestiul dar de ajung la anu', nu promit sa fac setea iar! Asa ca fii cu ochii pe mine, daca nu apar pe aici inseamna ca m-am hotarat!

elviramvioAUTOR REVIEW
[20.10.16 19:47:51]
»

@Zoazore:

Pai de acolo n-am nici poze: o ploaie serioasa in plutirea spre Ponticonisi ne-a facut soricei murati la piele, poate si sub piele! Ajunsi fuga in bisericuta, iaca nu merge aparatul foto de-l aveam la noi pentru ca bateriile tocmai achizitionate din supermarket - 7 € - erau deja de aruncat la cos. Pauni n-am vazut, cred ca erau la o bere!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu Tudoran
[20.10.16 23:03:32]
»

Sunt fan Corfu si nu pot decat sa-ti multumesc pentru readucerea aminte. Mai ales cand am vazut fotografiile...

elviramvioAUTOR REVIEW
[21.10.16 06:57:57]
»

@elviramvio:

Multumesc. Atunci stai pe aproape sambata sau duminica.

ANILU
[21.10.16 08:26:35]
»

@elviramvio: Ce mi-a plăcut plimbarea prin locuri văzute şi de mine în vara lui 2011.

Te-am urmărit prin Corfu, amintindu-mi de sejurul nostru pe insulă.

Pozele sunt foarte frumoase.

M-aş întoarce cu plăcere în Corfu pentru că mai sunt multe de văzut pe insulă.

Şi eu sunt matinală, dar am văzut că tu eşti si mai matinală (am citit ecoul de la articolul lui tata123).

O zi plăcută.

Toate cele bune.

elviramvioAUTOR REVIEW
[21.10.16 08:46:04]
»

@ANILU:

Multumesc mult, esti draguta ca de obicei.

Matinala sunt de o viata prin obligatii de familie, plus ca in tinerete eram mai "agitata" cu toate treburile si serviciul, acum am constatat - ce tarziu -ca putina lene e benefica!!! Dar ma scol si acum devreme pentru caine, pisica si sa ma asigur ca pleaca omu' la serviciu!!! Iar cafeaua de dimibeata nu e buna fara AFA!

Corfu, l-am vazut prima data anul trecut, deja studiez variante - jeftine si rapide -de a mai merge acolo, deci m-am indragostit de el.

Sper pana duminica sa scriu ultimul articol despre capitala insulei dar sincer, din cata informatie am strans, inca mi-e greu sa aleg.

Sa ai o zi frumoasa!

Zoazore
[21.10.16 08:57:45]
»

@elviramvio: Eu am fost in 2009, de Paste. Daca m-as mai intoarce? Mmmm, cam scump. Frumos, intr-adevar, dar cam prea scump, totusi!

flaviana77
[21.10.16 09:06:42]
»

la cum ploua astazi afara si este ora 9 si zici ca deja vine noaptea, acest articol mi-a mers direct la suflet.

Corfu insula mea draga de care m-am indragostit anul trecut si din care nu am vazut decat o mica parte va ramane pentru totdeauna in inima mea, mai ales ca este prima insula greceasca in care am fost.

Sper din toata inima sa reusesc sa mai ajuns acolo am si ca si incheieri pot spune Am fost si eu la Kanoni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[21.10.16 09:21:09]
»

@Zoazore:

Daca scormonesti bine si zilnic, gasesti mai pe masura proprie. Cand te linistesti cu ce te macina acum, ai sa vezi ca nu exagerez.

Sa ai numai bine!

elviramvioAUTOR REVIEW
[21.10.16 09:28:57]
»

@flaviana77:

Si eu doresc sa ma intorc pentru ca am lasat multe locuri nevizitate din motive de vreme si timp sau pur si simplu din cauza programului de vizitare. Acum stiu mai multe decat prima data si sunt convinsa ca pot bifa ce-mi doresc.

O vizita in Corfu, chiar si doar pentru plaja, nu culturala sau nu si culturala, necesita multa informare insa si tu stii asta, am vazut din ceea ce scrii.

Iti doresc sa-ti indeplinesti visul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[21.10.16 09:31:14]
»

@elviramvio:

Scuze "Corfu l-am vazut prima data anul asta", am gresit in ecoul anterior. Vezi ce dor imi e de insula!?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, flaviana77, Radu Tudoran, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Kerkira (Corfu Town) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072624921798706 sec
    ecranul dvs: 1 x 1