ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Bancnotelor

TIPĂREȘTE URM de aici

" Banul vorbește în limba înțeleasă de toate națiunile. " / Aphra Behn

Mergând în Corfu prima dată, am inclus în lista mea de posibile locuri de vizitat și acest muzeu situat central în capitala Kerkira, vizită pentru care m-am documentat înainte de plecare acolo; informațiile le-am completat și în ultimele zile, găsind o carte veche în biblioteca mea de la munte. Așa am aflat cât de interesantă este istoria banilor, promit să scriu un articol în iarna asta timpurie, sunt convinsă că multora dintre voi le va fi pe plac iar dacă nu, voturile negative vă sunt la îndemână! Dar să ne întoarcem în Kerkire, acolo unde în 1981 a fost inaugurat un muzeu unic în Grecia, Muzeul Bancnotelor Băncii Ioniene sau cum i se mai spune, Muzeul Banilor de Hârtie (rețineți, al bancnotelor și nu al tuturor banilor grecești, deși câteva informații despre monede sunt și aici).

Muzeul Bancnotelor se află în clădirea principală a Alpha Bank din Plateia Iroon Kypriakou Agonos, foarte aproape de biserica Sf. Spiridon, are intrarea pe partea opusă ușii principale a bancii, este destul de modest semnalizat dar devine aproape imposibil să nu vă împiedicați de un panou mic pe partea carosabilă ce indică intrarea. Vizitarea nu costă nimic, fotografiatul este permis fără plată, singura problemă fiind lumina care nu prea te lasă să faci poze reușite. Ghizii vorbesc fluent engleza, franceza, unul din ei și germana iar plăcerea de a vă povesti despre istoria clădirii și a bancnotelor, implicit istoria zbuciumată a Greciei, este deosebită. Trebuie să recunosc cu puțină jenă că, văzând pasiunea deosebită a doamnei ce ne-a însoțit prin săli, am spus că nu cunosc nici o limbă străină - timpul era cel, cum se spune, ce nu putea fi cumpărat cu bani - căci aveam încă multe de vizitat în ziua aceea în care abia la următorul muzeu, Artă Asiatică, aveam să-mi amintesc că este 18 mai. Surprinsă, doamna a plusat cu ceva rusă, eu dam din cap a nu în timp ce un ghiont discret de la soț mi-a mișcat puțin mâna cu aparatul foto. Când ghida a dispărut puțin, soțul m-a întrebat de ce fac asta, tocmai eu amatoare de informații. Explicat scurt, șușotit, apoi afară în stradă mi-a pus întrebarea capitală : dacă doamna știa românește, că surdo-mută nu puteai să te mai dai după vorbele schimbate la venire?

După cum știți, între anii 1814 - 1864, insula Corfu ce făcea parte din Statul Insulelor Ionice sau Republica Septinsulară, creată în 1799, a fost sub protectorat britanic, perioadă în care au fost multe transformări pentru societate, reorganizarea administrativă, a educației dar și a finanțelor. În 1864, insula este anexată Regatului Greciei. Toți acești ani au făcut din Corfu un puternic centru turistic și comercial pentru aristocrația europeană iar primul ministru al acestei uniuni, Ioannis Kapodistrias, un medic militar cu capacități bune de organizare, creează în 1828 Ethniki Chrimatistiki Trapeza - Banca Națională și, la 30.06.1831 pune în circulație prima bancnotă de hârtie grecească, în valoare de 5 phenix sau phoinikes, phenix fiind prima monedă greacă emisă după 1829 și care înlocuia "kurusul" turcesc; moneda a primit numele păsării mitice tocmai pentru a simboliza renașterea Greciei. Până atunci marii negustori au folosit, pentru sume mari de bani, biletele de bancă, la modă, numite la greci "grosia".

Această bancnotă, cât și cele cu alte valori, nu au avut mare putere în Grecia așa că regele Otto, Othon cum îi plăcea să i se spună, prin decret regal la 8 februarie 1833 reintroduce ca monedă unică în toată Grecia, "drahma", moneda cu o vechime de peste 3000 de ani și care a cunoscut cea mai mare arie de circulație în lume pe vremea lui Alexandru cel Mare; totodată moneda greacă antică este amintită atât de Biblie cât și de Coran, "bufnițele", adică drahmele cetății Atena fiind cele mai răspândite în comerț dar și în legendele istorice.

De aici începe istoria drahmei moderne, cea care la 1868 era la paritate cu francul francez dar apoi suferă devalorizări dramatice dictate de istoria mondială iar la 1 ianuarie 2002 încetează să mai fie unitate de cont.

Muzeul Bancnotei adăpostește toate tipurile de bani de hârtie grecești și bilete de bancă cu valori diferite, apărute din 1822 până la trecerea la euro. Sunt expuse, cu informații în limbile greacă și engleză, peste 2000 de exponate: toate bancnotele emise de statul grec, o colecție de bancnote ale țărilor ce au stăpânit Grecia, schițe, plăci de tipar, registre contabile, fișe de bancă, fotografii, o prezentare a procesului de fabricație modernă a bancnotelor; aici, ca piese de o inestimabilă valoare vedeți bancnota cu Agia Sophia din Constantinopol fără minaretele otomane, primele bancnote emise de Kapodistrias, bancnota de 100 miliarde drahme din perioada inflațieii 1944 și a cărei valoare a scăzut rapid la 2 drahme, primele bancnote originale imprimate de casele de imprimare engleze și franceze, o bancnotă asiatică din sec. XIV.

Clădirea în care funcționează și muzeul a fost construită după planurile unui arhitect local, Ioannis Chronis, în 1840, pentru a adăposti Ionian Bank.

Muzeul este deosebit de interesant, nouă ne-a plăcut și vă recomand, dacă doriți să-l vizitați, să mergeți până la ora 12, programul muzeului este același cu programul băncilor grecești, destul de scurt, de obicei până la ora 14.

Nu pot încheia fără să vă povestesc că drăguța doamnă a tot povestit pe parcursul vizitei și ne-a oferit un catalog în limba engleză cu fotografii și scurte explicații în dreptul bancnotelor. Soțul meu mi-a cerut un leu, nu aveam la mine așa că a lăsat o hârtie de 5 lei, cu un comentariu care a stârnit surprize, de fapt a spus că dacă se organizează și o vitrină cu bancnote ale țărilor care au turiști aici în Grecia, el dorește să fie donator! Doamna era în picioare iar celălalt ghid s-a ridicat și a spus că o va păstra, poate cândva o vom vedea sub sticlă. Așa să fie!

Am plecat ușor amuzați de "neștiința intenționată" de la începutul vizitei, de surpriza pe care au avut-o când le-a dat soțul bancnota, de tot felul de poante la gândul că ce ar putea face ei cu polimerul de 5 lei dar, peste toate, teribil de plăcut impresionați de comportamentul gazdelor cu care merita să stăm de vorbă mai mult, dar oare cine a spus celebra frază :

"Cu bani poți cumpăra un ceas dar nu poți cumpăra timpul! "

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 17.10.16 13:35:09
Validat / Publicat: 17.10.16 15:38:54

VIZUALIZĂRI: 1847 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

mishu [17.10.16 15:49:18] »

@elviramvio: Ma mir ca lumea nu indrazneste sa voteze, o fi intrat in hibernare sau e de vina articolul lui @tata123? . In fine asta e, sparg eu gheata adaugand ca si comentariu ca atunci cand am fost la Muzeul BNR am vazut si o expozitie de bancnote din cele mai diverse si a fost foarte interesant, astfel incat sunt convinsa ca si aici a fost minunat asa ca am sa-l tin minte.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna [17.10.16 15:50:09] »

@elviramvio: Nu am stiut ca exista un asemenea muzeu, este foarte interesant. Ar fi frumos daca s-ar face si la noi un asemenea muzeu (eu nu stiu de existenta unuia).

Felicitari pentru articol. Va doresc o zi frumoasa.

crismis [17.10.16 16:07:09] »

@elviramvio: Pai ce facem, Elvirico?! Vizitam toate muzeele?! Si cand ne mai ramane vreme de plaja?! (Vorbesc de mine si de Tati la anu', ca stiu ca pe voi v-a cam plouat)

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [17.10.16 17:15:47] »

@elviramvio: După un muzeu grecesc de artă asisatică, iată acum şi un muzeu al bancnotelor. Recunosc că m-ai bulversat! Oricât de amatoare aş fi de aflat lucruri noi, mărturisesc că în Grecia prefer, în afara plajei şi mai ales a băilor, să mă plimb fără ţintă pe străduţe, să trag în piept aerul sărat de mare şi să admir peisajele. Dar sigur, tu ai fost în mai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [17.10.16 18:01:29] »

@mishu:

Multumesc mult.

Din pacate n-am reusit sa vad muzeul BNR dar il am plan.

In Corfu am fost destul de bine documentata si de aceea mi-am permis sa nu stau mult timp si sa am nevoie de ghid desi doamna aceea era super pregatita si foarte pasionata de ceea ce facea. Sper sa fie aceeasi echipa si anul viitor cand precis unii afa-isti vor lua de buna recomandarea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [17.10.16 18:05:19] »

@zlatna:

Muzeul BNR, colegii bucuresteni l-au vazut la initiativa Dan&Ema, eu fix in ziua aceea aveam altceva important de facut.

Poti sa te inscrii pentru cand vii in Bucuresti, este relativ simplu, timp sa fie.

Multumesc pentru aprecieri.

elviramvio [17.10.16 18:09:04] »

@crismis:

Ei, tocmai in ziua aceea era un soare de mai mare dragul dar mi-am facut atunci socotelile ca eu nu pot scrie despre plaja, prefer banii!!

Vreme buna sa ai anul viitor, cum imparti timpul, cu tine chiar n-am griji.

elviramvio [17.10.16 18:15:32] »

@Carmen Ion:

Da am facut si plaja draga mea! Am avut concediul total, complet, mi-a scapat un cutremur, Doamne fereste, lucru foarte posibil in Lefkada. Aproape toti zeii greci mi-au aratat fetele si caracterele lor.

Dar n-am terminat cu Corfu, mai am, m-am tinut de cuvantul dat anul trecut, am fost sa salut un sodat rus cu grade mari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Utube [19.10.16 10:43:31] »

Bună ziua, scriitorule!

Excelentă idee şi foarte interesantă vizită. Ai dreptate un muzeu al bancnotelor este foarte interesant şi sunt sigur că nu l-aş fi ratat dacă aş fi trecut pe acolo.

Mulţumesc pentru prezentare şi pentru că ne-ai plimbat prin acest frumos obiectiv iar foto sunt foarte interesante.

Am colecţionat, la un moment dat, şi eu mai multe monede şi chiar exista pe piaţă o revistă cu monede şi bancnote care au circulat prin lume, parcă editată de DeAgostini.

Felicitări pentru review şi încă odată mulţumesc pentru informaţii.

O zi deosebită!

elviramvio [19.10.16 11:30:41] »

@Utube:

Multumesc mult pentru aprecieri.

Ieri eram cu treburi, culmea "bancare" in centrul capitalei noastre si cum covrigii cu stafide nu-mi dau pace, savuram unul in dreptul unei librarii. In vitrina este un ceaslov de cred eu 2 kg cu, zice titlul, monede si bancnote, carte ce-mi face cu ochiul de ceva timp dar n-am avut curaj sa intreb cat costa. Revista o stiu, am frunzarit-o si eu candva, de colectionat bani vechi nu prea, poate ceva drahme cu bufnite daca ar fi ieftine, fapt imposibil (am colectie de bufnite, fara legatura cu DNA-ul).

Vacante cat mai multe si mai reusite!

La Atena este Muzeul Numismaticii, deci si cu monede, se pare destul de complet, inca nu i-am calcat pragul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Kerkira (Corfu Town) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.82790398597717 sec
    ecranul dvs: 1 x 1