ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Cheia şi puţină istorie ortodoxă românescă

TIPĂREȘTE

Articolul de astăzi este, în principal, dedicat unei porţi ortodoxe de trecere spre munţi, ce a jucat un rol important în menţinerea legăturilor frăţeşti între românii de pe cele două părţi ale Carpaţilor.

Aproape de Pasul Bratocea, frontiera ce separa odinioară Valahia de Transilvania, Mănăstirea Cheia oferă adăpost generos spiritual, o pace culturală religioasă, într-un minunat cadru natural, la confluenţa Teleajenului cu pârâul Tâmpa şi Cheiţa.

Vă propun să intrăm puţin în culisele istorice ale ortodoxiei române din zilele Imperiului Bizantin şi până astăzi, când, se pare, vom avea cea mai mare catedrală a neamului, oblăduită de Prea Fericitul Ciobotea Daniel.

Istoria Bisericii Ortodoxe din România :

Numele bisericii ortodoxe derivă din două cuvinte greceşti: ortos şi doxa - doxa înseamnă învăţătură, iar ortos înseamnă drept, corect - cu alte cuvinte, ortodoxia se defineşte a fi învăţătura cea dreaptă, corectă a religiei lui Iisus Hristos sau calea cea dreaptă de interpretare a Noului Testament.

Cum spuneam, istoria bisericii noastre nu a fost nicidecum o cale dreaptă, ci una cu multe ocolişuri şi zigzaguri. Până spre mijlocul secolului al XIX-lea, pe teritoriul României de atunci, se aflau structurile canonice ale Mitropoliei Ungarovlahiei şi a Moldovei. Ambele erau sub administrarea Patriarhiei Ortodoxe de limba greacă din Constantinopole, aşa se explică de ce, limba folosită în altarele noastre, alături de cea slavonă, era şi limba greacă.

Situaţia s-a schimbat radical începând din anul 1872, când cele mai importante mitropolii româneşti (de la Iaşi şi Bucureşti), au ieşit de sub acest control şi s-au constituit într-un Sfânt Sinod din cetăţeni români şi, câţiva ani mai târziu, după câştigarea independenţei statului, a luat naştere o biserică autocefală condusă de un mitropolit aflat în capitală.

În anul 1925 avea să se producă marele eveniment, Sfântul Sinod a decis înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române, iar ca prim patriarh a fost înscăunat Miron Cristea, un fost episcop de Caransebeş.

În paranteză fie spus, până în prezent pe lista patriarhilor României se află doar şase nume, dacă îl includem şi pe actualul PF.

Dar, pe cât e scurtă lista, pe atât e plină de enigme istorice, speculaţii şi uneori controverse. Pentru cei interesaţi am să dezvolt mai mult subiectul în ecouri şi închei această alocuţiune cu un proverb pe care-l cunoaştem cu toţii : ,,Nu trebuie să faci ce face popa, ci ce spune... popa! ´´

Dacă, înainte de tragedie, lucrurile erau mai simple în lumea spirituală, acum, aversiunea populaţiei faţă de cei ce conduc destinele acestui cult creştin sunt reale.

Staţiunea Cheia :

Situată la aproape 900 de metri altitudine, staţiunea climaterică Cheia, aparţine de comuna Mâneciu (judeţul Prahova), în mica depresiune cu acelaşi nume de la poalele Munţilor Ciucaş.

Mai trecusem pe aici în anii adolescenţei, când liziera pădurii ne ozona cu aroma mugurilor de brad, dar acu´, pe alocuri, am constatat că arată ca după fenomenul Tunguska. :)

Chiar dacă nu este de râs, societatea civilă trebuie să scoată la iveală aceste despăduriri şi defrişări abuzive ce ridică mari semne de întrebare.

Mă rog, staţiunea intramontană oferă trasee prin pădure spre Vârful Zăganu (1817 m), Poiana Stanei, cabana Muntele Roşu (1260 m), pe drumul forestier până la cabana Ciucaş (1580 m) sau un urcuş cu grad de dificultate spre Cheile Cheiţei.

În apropiere se află obiective turistice, precum : salina Slănic Prahova, casa memorială Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, expoziţia de Flori de Mină şi mănăstirile Cheia, Suzana şi Zamfira.

Mănăstirea Cheia :

M-am ,,lepădat´´ de armonia brazilor seculari îngemănaţi şi m-am orientat spre echilibrul spiritual.

În tradiţia creştină a sfintei zile a Maicii Domnului e bine să te reculegi la trei lăcaşe de cult. Despre una dintre ele am scris aici vezi impresii - complexul monahal Zamfira.

Ca orice turist cu buget de avarie, dar cu telefonul în mână, am păşit pe aleea ce duce spre liniştea duhovnicească.

Mănăstirea este menţionată pentru prima oară la jumătatea secolului al XVIII-lea, ca fiind un schit de lemn fondat de nişte ciobani din Săcele.

Trecând prin multe perioade năpăstuite, actuala biserică având hramul ,,Sfânta treime ´´ şi ,,Adormirea Maicii Domnului´´ a fost ridicată în anul 1835 de către doi ieromonahi, Damaschin şi Iustin, îngropaţi în semn de respect în dreapta şi stânga altarului.

Pe fundalul faţadei de la intrare găsim o înştiinţare imprimată care ne înseninează şi aflăm că... :

Construcţia masivă de 23 de metri lungime şi 6,5 metri lăţime, cu trei turnuri, a fost sfinţită în anul 1839 de Episcopul de Buzău Chesarie.

Din cauza mai multor deteriorări survenite de-a lungul timpului, biserica a fost de mai multe ori restaurată, ultima oară după cutremurul din anul 1977.

Fresca interioară şi cea exterioară, începute în 1837 şi terminate la 26 august 1839, sunt opera pictorului Naum Zugravul, toată pictura bisericii fiind realizată în concordanţă cu cerinţele iconografiei ortodoxe naţionale.

Iconostasul din lemn sculptat şi aurit, o remarcabilă operă de artă, a fost realizat de meşteri vienezi în stil baroc. Icoanele împărăteşti, de o rară frumuseţe, sunt opera renumitului pictor român Gheorghe Tătărascu.

Iată şi varianta mea :

Cu voluptatea unui robot din prima serie a Războiului Stelelor, am descoperit, ca orice lucru bine făcut, încet-încet că, pentru o schimbare de perspectivă trebuie să treci mai întâi pe la magazinul de suveniruri. Probabil, o sursă de venit al celor ce duc o viaţă religios - ascetică.

N-ai cum să scapi, deoarece acolo te îndeamnă orice ecumenic! Într-adevar, călugăriţele sunt simple în purtare şi plăcute ca persoană, iar preţurile sunt permisive.

Apoi trecem să aprindem câte o lumânare, pentru vii şi morţi. Pentru mântuirea sufletului, ca orice creştin, nu să-i amăgesc pe cei aleşi!

Mi-au plăcut frescele din interiorul bisericii, adevărate capodopere ale iconografului mai sus amintit, o dovadă în plus de rafinament a dogmei creştine şi a capacităţilor sale de a excela cu talent în studiul Scripturii.

Pe lângă alte obiecte de mare valoare, mi-a plăcut ,,Iconostasul din lemn ´´ aurit ca aurul de la... saxofon/trompetă, candelabrele, sfeşnicele şi candelele în stil brâncovenesc.

Clopotniţa originală din lemn a fost înlocuită cu o construcţie din cărămidă ce datează din timpul lui Justinian, Patriarhul Justinian, aşa scrie pe placa de marmură afişată la intrare.

Ridicată de obşte şi de donatori, capela şi scaunele aflate la dreapta şi la stânga iconostasului sunt realizate în perioada 1924 - 1927 sub îndrumarea preotului Grigore Georgescu.

Nu pot să închei fără a aminti de chiliile călugărilor care, în decursul anilor au suferit destule transformări.

Poate am fost depăşit de coerenţa unui scris mai variat, sensibilizat de vremuri pe care ar trebui să le depăşim cu evlavie.

Nu-mi plac discreditările aşa cum era considerat termenul social, de orice fel, desuet şi memoralist / polemist.

Avem nevoie de credinţă, moralitate, decenţă... normalitate - acestea pot contura acea Românie pe care o aşteptăm.

Dumnezeu să ne ajute!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 21.11.15 14:56:59
Validat / Publicat: 21.11.15 15:59:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.

VIZUALIZĂRI: 3222 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica din lăcaşul sfânt Cheia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69250 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

papone
[21.11.15 17:09:52]
»

@Marian Preda - Primul impuls e sa pun mana pe telefon si sa te intreb daca esti bine. La cap, ca picioarele ne dor pe toti. Ce naiba, io nteleg multe din substraturi, dar unii o sa creada ca te transformi in "mama789" si-o sa fuga de pe site. Iar daca si Cheia a ajuns o "statiune", chiar ma retrag si io de pe aici - satul asta e o mizerie plina de grataragii "iubitori de natura", de hipsteri si de studenti in criza, unde nu gasesti nici macar tigari sau un litru de lapte, iar preturile sunt ca in Poiana.

Prietenul meu chel, ramai ala de pana acum si scrie ca si pana acum. Fii direct si lasa substraturile! Avem prea multa falsitate in jurul nostru, ca sa mai facem si noi un strat. Asa cum am spus, apreciez ideea, dar te rog sa nu perseverezi in sensul asta (deja e al 2-lea articol). Lasa floricelele sa le pasca boii, iar tu ramai direct.

Si ca sa inchei in acelasi stil stupid ca si incheierea ta, as spune sa ii ajute pe aia care n-au inteles nimic din acest articol.

Ma' frend, ma inclin!

dorgo
[21.11.15 18:08:14]
»

@papone - In Sfanta Scripura a balneclimatologiei autohtone, "Ghidul balnear si climatic al Dnei dr. Elena Berlescu", editat in 1982, sta scris ca "Cheia" este un Complex turistic de inters general, cu functionare permanenta (deci o statiune climaterica, asa cum e Sinaia, Predeal, etc), situata la altitudinea de 871 metri si recomandata in nevroza astenica, stres, etc... Am fost si eu pe-acolo si am urcat pe jos, pana sus la o cabana de pe Muntele Rosu... am vizitat si manastirea locala si Muzeul florilor de mina... e un loc frumos in care daca ramai, dormi bine, iar daca nu, e un bun loc de popas sau de baut o cafea cand DN1, portiunea Ploiesti-Brasov, e prea aglomerata si vrei s-o ocolesti. In 1-2 zile epuizezi toate atractile locale.

papone
[21.11.15 18:39:35]
»

@dorgo - Am inceput sa cunosc zona foarte bine, inca de acum vreo 30 de ani, cand mergeam in tabara pe acolo. Si in ultimii ani am tot trecut. Dar lasa-mi te rog parerea de a nu mai considera statiune orice sat fara un chiosc cat de cat aprovizionat sau fara o urma de cabinet medical (aici unde mai e comparatia cu celelalte?). Cheia nu e statiune asa cum nu e nici Ranca, Straja, sau multe altele de pe la noi. Sunt niste sate mediatizate si atat! Sate unde te poti bloca si muri de foame sau de vreo boala, pana cand ajunge cineva la tine! Daca ai un munte aproape si 15 pensiuni, nu inseamna ca ai si turism acolo...

Si fara suparare, dar ghidul ala e expirat !!!

almona
[21.11.15 20:46:12]
»

Ești sigur de prezenta măicuțelor, ca anul trecut si acum doi ani când am fost eu, era Mânăstire de călugări? Suzana e Mânăstire de maici

DaRKruCS
[21.11.15 21:09:37]
»

@almona: Poate că erau detașate de la Suzana să-i mai ajute pe călugări. În acest fel autorul poate a fost și el un pic indus în eroare ???? Și să nu fim chiar cârcotași:

Nu pot să închei fără a aminti de chiliile călugărilor care, în decursul anilor au suferit destule transformări.

adrianbogdan
[21.11.15 21:25:23]
»

@DaRKruCS - Buna!

o fi trecut Marian si pe la maicute la Manastirea Suzana!?

@ Marian Preda dincolo de glume imi place cum ai descris zona asa cu amprenta personala.

dorgo
[21.11.15 21:50:03]
»

@papone - Da, cam asa e pe-acolo, n-ai mai nimic, de facut dar ai o manastire si-o biserica care (scuza cacofonia) te incarca spiritual, te intareste si te scapa de toate relele lumii, te vindeca de boli, de foame, de sete, de saracie, de bataturi si facturi, nu mai ai nevoie de nici o statiune climaterica. Ca sa fie Cheia statiune climaterica? Exclus! , trebuie sa indeplineasca multe cerinte si nu le are.

Avem doar 11 statiuni balneare in tara agreate de Min. Sanatatii si cam tot atatea climaterice.

Ca sa fie localitate sau loc climateric, nici asta nu merge, cele doua hoteluri (Cheia si Zaganu) n-aveau cabinet medical in 2009-2010, poate doar cateva Algocalmine la receptie si ceva leucoplast, chiar daca altitudinea "satului" este ideala pentru terapia bucuresteanului stresat, cu insomnie si dureri de cap, (e la aproape 900 m). Sanatoriul de nevroze de la Predeal-Paraul Rece e la 1100 m.

Cheia succesului, ce-ar scoate Cheia din anonimat, ar fii (si-aici vorbesc serios), o autostrada care s-o lege cu civilizatia, cu orasele mari, cu Brasovul si cu Ploiestiul si care sa se continue apoi, cu soseaua suspendata de deasupra Bucurestilor si de-acolo, cu Via del Sole, ce duce la Mamaia". Ce zici? youtube

DaRKruCS
[21.11.15 21:52:21]
»

@adrianbogdan: Eu zic că a trecut pe la Suzana, că altfel n-o mai pomenea! De mănăstire e vorba mah, păcătoșilor! ????

adrianbogdan
[21.11.15 22:02:29]
»

@DaRKruCS - pacatosi, Doamne! bine ne zici

Da de manastire zic si io dar si despre locuri... si timpuri.

dorgo
[21.11.15 22:03:01]
»

@adrianbogdan - Si a propos de Suzana, va rog sa nu vorbiti decat de bine aceasta manastirea iubita atat de noi cat si de straini...

youtube

adrianbogdan
[22.11.15 10:47:35]
»

@dorgo: like

Marian PredaAUTOR REVIEW
[22.11.15 11:50:12]
»

All;

Vă place să râdeţi de mine? Fie!

Nu prea sunt dus la biserică, cu atât mai mult la o mănăstire, dar îmi plac momentele de reculegere. Cunosc destui manipulatori din fruntea statului care se reculeg din patru în patru ani de zile, până se termină mandatul.

Astfel, România a devenit cea mai religioasă ţară din lume care suferă de... spiritualitate. Ptiu, drace!

Poate se vor întâmpla minuni, iar staţiuni precum : Govora, Călimăneşti, Olăneşti, Voineasa -Vidra, Borsec sau Tuşnad etc... etc, ufff, din păcate, lista-i atât de lungă - să redevină la potenţialul balneoclimateric ce ne-a consacrat în Europa. Zău că, pentru toate acestea aş merge în genunchi în jurul bisericilor, aş pupa toate icoanele şi obiectele magice/sfinţite, aş săruta chiar şi mâna Sfântului Haralambie, moaştele care nu au reuşit să ajungă în ţară, deoarece cei doi călugări au fost prinşi la furat în Grecia. Asta au înţeles ei de la creştinism!

Poate n-ar fi rău să înţelegem, până la urmă, că structura BOR dă rateuri, rezultat al felului nostru indolent, dar tot prin credinţa şi responsabilitatea noastră o putem salva.

Lumea asta se îndreaptă, îndreptându-ne, mai întâi, NOI.

Şi dacă tot am amintit de tagma celor sfinte, ei bine, m-aţi ambiţionat şi o să scriu în curând şi despre Mănăstirea Suzana.

O zi frumoasă, dragi prieteni!

Mihai18
[22.11.15 21:31:13]
»

@papone - Aveți dreptate 100% despre localiatea Cheia care nu mai este cum o știam eu ca prahovean și mulți alții. Pentru cine nu vă cunosc pe amândoi, poate spune că ecoul a fost aspru. Totuși, @ Marian Preda s-a referit la Mănăstirea Cheia și nu la localitatea Cheia. Știu că sunteți buni amici și atât cât îl cunosc eu pe Marian Preda, acesta nu se va supăra pe dv. Aseară, citind ecoul dv. instinctiv am vrut să scriu, apoi am dat foaia mai departe pentru că mi-am dat seama că nu am muniție să fac față la un dialog cu dv. Totuși, să glumim puțin, ar fi bine. Vă adresez următoarea provocare. Eu am fost la Cheia cu trenul. Dacă și dv. puteți să faceți ce-am făcut eu, atunci eu promit public că viu pe jos de la Ploiești la București și ne întâlnim în colț, la Facultate, acolo unde a fost ceasul Roxanei Matei. Dacă vă întrebați ce legătură are ceasul acela cu Roxana Matei (o fostă solistă de muzică ușoară), vă recomand un dialog cu @ Carmen Ion care este bucureșteancă 100% și în care am încredere. Pe mine mă leagă frumoase amintiri despre acel ceas, mai ales că nu era prea departe de facultatea unde eram student și care era mai apropape de Opera de Stat. Primiți, ori nu primiți provocarea?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, almona, dorgo, Marian Preda, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Cheia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066443920135498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1