GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul de Antropologie „ Francisc I. Rainer "
Fiecare tara, fiecare popor isi are „ parintii sai „. Parinti ai medicienei, ai aviatiei, ai diferitelor stiinte in general. Antropologia este si ea o ramura a medicinei si daca la nivel mondial parintele ei a fost Claude Levi-Strauss, in tara noastra, primul care s-a ocupat serios, temeinic si pe baze stiintifice, a fost Francisc Rainer (1874-1944). La Bucuresti in curtea facultatii de Medicina Carol Davila, functioneaza Institutul de Antropologie „ Francisc I. Rainer „, iar anul acesta impreuna cu Academia Romana, va sarbatorii 70 de ani de la infiintare.
La Cheia, intr-o micuta casa cu doua etaje, fosta casa de vacanta a savantului, exista un mic muzeu de antropologie, ce ii poarta numele.
Situat la intrarea in statiune, pe partea dreapta, este usor de remarcat, caci este o cladire cu o suprafata mica, dar inalta. Alba la culoare, intr-o curte simpla cu o iarba, cum numai la munte poate fi intalnita si cu un mare panou albastru alaturi, muzeul este deschis de la 9,00 – 17.00.
Din cate stiu este singurul de acest gen de la noi, asa ca daca aveti drum prin Cheia, va invit sa ii treceti pragul.
In curte, in partea stanga este o mica anexa, unde se achita biletul de intrare (3 lei) si taxa foto (5 lei) si de unde se pot cumpara diverse suveniruri. (nu vreasu sa vorbesc acum despre acele suveniruri ca nu au nici o legatura cu muzeul, cu savantul si nici macar cu tara noastra).
Doamna muzeograf ne-a condus in muzeu si primul lucru pe care l-a facut a fost sa ne invite sa luam loc pe scaune si sa urmarim la un LCD fixat pe peretele uneia din sali, un film despre viata si munca d. lui. Rainer.
In mare este vorba despre antropologie, adica despre stiinta ce se ocupa cu studiul omului - Homo Hominis – din punct de vedere al evolutiei sale ca specie, cultura, relatii interumane, limba vorbita si arheologice. Aceasta stiinta este foarte vasta si are o multime de subramuri; antropologia rudeniei și a familiei, antropologia corpului, antropologia socială, antropologia economică, antropologia religioasă si multe alte ramurele.
Prof. Francisc I. Rainer, si-a dedicat timpul si energia studiului antropologiei umane, a individului, a familiei si a evolutiei sale pe parcursul vietii, a ceea ce devenim pe masura ce crestem.
Muzeul de la Cheia este putin diferit de ce inseamna de obicei un muzeu; este unul interactiv, doar cu cateva exponate, dar cu multe marturii legate de activitatea medicului, savantului si profesorului Rainer. Caci obiectul de studiu al savantului a fost in principal, omul, iar craniul a fost principala parte studiata. Iar in muzeu exista un singur craniu.
Dupa ce am vizionat filmul, am trecut prin toate salile muzeului; micute si putine la numar, (trei la fiecare etaj) cu multe marturii scrise din gandirea si filozofia profesorului, cu busturi ale altor savanti cu care profesorul Rainer a colaborat; Victor Babes, Ion Cantacuzino si Toma Ionescu, savanti ce si-au adus si ei contributia la aceasta stiinta. Trei display-uri interactive (info tuche) sunt in muzeu. Unul invita turistii sa vada cum evolueaza forma si fizionomia unui om de-a lungul vietii si da fiecaruia posibilitatea sa se convinga ca este unic si din acest punct de vedere. Al doilea calculeaza bioritumul fiecaruia, pornind de la data nasterii si al treilea ofera informatii despre anatomia umana, despre organele si sistemele ce le avem si despre cum functioneaza ele.
La plecare, prietena mea a cumparat o micuta statueta din lemn de maslin, infatisand „ ganditoarea de la Cheia „ si am plecat sa colindam mai departe statiunea.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cred ca e foarte interesant sa studiezi documentele expuse si display-urile! Despre corpului uman inca nu se cunosc toate si anumite lucruri poate nu le vom afla niciodata!
Nu stiam despre acest muzeu, remarcabila relatare despre muzeu, felicitari!.
L-am trecut pe lista must-see
Interesant, cum m-ai obisnuit, tot timpul gasesti ceva inedit! (indiferent de locul unde ajungi)
Ma bucur ca am vesti interesante pentru voi.
@dartax, ai dreptate, asa a fost. Eu am stat de vorba cu muzeografa si facand cateva comentarii legate de marimea muzeului, ea mi-a spus ca dupa ce a fost nationalizata casa, o vreme au fost cazati copii acolo. Apoi, iar s-au adus ceva modificari, s-au daramat cativa pereti pentru a crea pe fiecare etaj un spatiu usor de vizitat si s-a renuntat la multe din grupurile sanitare.
Sunt bucuroasa ca am avut placerea votului cu nr. 7 - "prietenii stiu de ce"! Altfel, binemeritat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Platoul Slon – frumusețea meleagurilor prahovene — scris în 06.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Cascada Schinda, ascunsă bine pe Valea Telejenelului — scris în 10.01.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Prin Cheile Cheiței după 20 de ani — scris în 25.07.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Peisaje de toamnă în Masivul Ciucaș - plimbare prin poiana Muntele Roșu — scris în 01.10.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cheia — scris în 22.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Pe valea Teleajenului: Cheia – Muntele Roșu — scris în 06.03.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Dintre escapadele toamnei - Muntele Roșu, Cheia — scris în 09.01.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ