ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 4 zile
Prieteni
6 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Satul montan Șimon – la poarta Branului

TIPĂREȘTE URM de aici

Articolul AFA 700. Acesta este materialul cu numărul 700 publicat pe portalul de impresii turistice AmFostAcolo și așa cum v-am obișnuit cu prilejul articolelor aniversare dedic rândurile de față unui obiectiv turistic românesc. Sper ca măcar o parte din aceste sute de articole să fie utile celor interesați și să inspire călătorii în alegerea unor obiective turistice interesante și uneori inedite. Pasiunea pentru istorie și geografie s-au împletit în rândurile scrise electronic timp de câteva sute de ore (Dumnezeu știe câte!) mai ales în ultimii 5-6 ani. Mulțumesc tuturor celor care mi-au apreciat munca și au considerat utile materialele publicate pe AFA. Chiar înainte de acest articolul am ajuns la rangul onorific de Apollo, personaj mitic protector al artelor (normal că și al scrisului cu tematică turistică). Sănătate!

Satul Șimon. După un sejur reușit la Sovata la pensiunea Contesa (vezi impresii) ne-am mutat pentru sărbătoarea de Sf. Maria Mare într-o zonă montană, lângă Bran, la pensiunea Casa Lavinia & Laura (vezi impresii). Dimineața sărbătorii religioase a fost ploioasă, stropi binefăcători udând pământul mai multe ore. După amiază înconjurați de un aer proaspăt de munte am ieșit la plimbare prin satul verde de la poalele munților.

Numele localității provine de la un strămoș numit probabil Șimon sau Simion, nume preluat apoi de cursul de apă ce șerpuiește prin sat. Administrativ satul Șimon face parte din comuna Bran, are un aspect monoliniar de-a lungul văii și a fost una din cele mai populate așezări ale zonei. Lipsa terenului arabil i-a îndreptat pe locuitori spre creșterea animalelor (păstorit îndeosebi) și meșteșugul prelucrării lemnului (tâmplărie – făurirea lăzilor de zestre pictate). Încă din secolul al XVIII-lea s-a afirmat în domeniul picturii familia Vartolomei – preoți și învățători – care pun bazele unei școli de pictură pe mobilier.

Am pornit la plimbare la pas spre partea de sus a satului pe marginea șoselei fiindcă nu există trotuare. Aici acord o notă mică nu neapărat autorităților locale ci șoferilor care vâjâiau neîntrerupt în sus și în jos cu o viteză prea mare, fără a respecta limitarea din localitate ori a adapta viteza de rulare la condițiile unui drum destul de îngust. Țesătura răsfirată a așezării montane de altădată a fost completată în ultimele decenii cu numeroase case de vacanță și pensiuni ceea ce a dus la formarea unui sat continuu pe ambele părți ale șoselei. Reușim cu greu să mai identificăm case tradiționale vechi, ele fie au dispărut, fie au fost transformate parțial sau radical; s-au păstrat prin sat mai multe clădiri aparținând gospodăriei propriu-zise – grajdul, șura sau diverse anexe.

Tot cu ochii prin curțile oamenilor cum s-ar zice întâlnim Școala generală din Șimon o clădire clasică cu etaj și ferestre mari semn că populația școlară a fost numeroasă altădată. O placă de marmură prinsă pe fațada școlii ne amintește că ne aflăm în satul în care s-a născut, a cercetat și a scris lucrări științifice medicale prof. dr. Iancu Gonțea (1907-1976). Nu foarte departe de școală se află casa în care a trăit și a finalizat cercetări de specialitate doctorul docent Gonțea. Pe peretele locuinței se află o plăcuță care ne informează că acolo e casa „Inima Tatii” construită de doctor pe terenul moștenit de la părinți. De altfel strada principală a satului Șimon poartă numele doctorului Iancu Gonțea. Domeniul principal de activitate al profesorului doctor Gonțea a fost igiena alimentației, cercetările sale contribuind la dezvoltarea acestei tematici medicinale, la definirea unor concepte (substanțe antinutriționale) și apariția unor clasificări. Doctorul docent a condus Facultatea de Igiena Alimentației din București și a introdus o împărțire în opt grupe a alimentelor după valoarea lor biologică, în ordine descrescândă: lapte și produse lactate, carne și produse din carne (plus pește și vânat), ouă, legume și fructe, cereale și produse făinoase, alimente zaharoase, grăsimi alimentare și băuturi alcoolice/nealcoolice.

În fața magazinului satului se întind ca de obicei scaune de plastic și umbreluțe și nu lipsesc clienții cheflii, râul Șimon de vis-a-vis răcorind pe cei mai încinși. Zărim str. Valea Tisei pe unde se ajunge la Mănăstirea Bran (vezi impresii), numită inițial Schitul Balaban, după numele dealului pe care e amplasat ansamblul monahal.

Urcând câțiva zeci de metri spre dreapta peste râu găsim Centrul cultural „Prof. dr. docent Ioan Moșoiu” (1893-1971), brănean la origini, autor alături de Simion Mehedinți în anii ′30 a unei monografii turistice și istorico-geografice a Branului și a castelului său. De asemenea, vedem biserica „Sf. Nicolae” construită între 1846-1848 cu ajutorul preotului din sat și a mai multor familii, sfințirea fiind realizată în 1849 chiar de Mitropolitul Andrei Șaguna. De lângă biserică se deschide o priveliște frumoasă către crestele montane.

Din acest punct ne întoarcem și pornim de data aceasta la vale de pensiunea Casa Lavinia & Laura unde eram cazați. Pe o pajiște lângă drum vedem o frumoasă cruce de piatră, vechi monument pe care se află un înscris cu litere chirilice. Admirăm câteva case mai vechi și peisajele dinspre munții Piatra Craiului. Apoi descoperim vechea biserică a satului datând din 1792 și purtând hramul „Cuvioasei Paraschiva” , ctitorită de locuitorii satului și mocanii care practicau transhumanța. Mi-a plăcut turla hexagonală care are elemente arhitecturale specifice stilului brâncovenesc.

Peste drum de biserică se află o căsuță drăguță care poartă o plăcuță care ne spune că acolo s-a născut dr. Valer Pușcariu (1918-1982), urolog și chirurg dintr-o cunoscută familie de oameni de cultură. Se pare că zona Branului a generat mulți medici de excepție, deschizători de drumuri în diferite domenii medicale. Mai facem câțiva pași până la o pajiște străjuită de o troiță veche după care hotărâm să ne încheiem plimbarea prin satul Șimon.

Concluzii. Plimbarea prin localitatea Șimon a fost plăcută, aerul curat după ploaia de dimineață. Deși ne așteptăm să găsim mai multă arhitectură tradițională schimbările din ultimii zeci de ani au condus către un stil de construcție amestecat, ruralul de altădată a cam dispărut. Așezarea Șimonului ne deschide uși către trasee montane, precum și posibilități de recreere și relaxare.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.08.20 18:52:11
Validat / Publicat: 30.08.20 19:52:21
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BRAN

VIZUALIZĂRI: 2024 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Casă în Șimon.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

micutzuPHONE
[30.08.20 21:16:19]
»

Felicitari. Multa sanatate si sa ne bucurati in continuare cu reviewuri bine documentate din locurile pe unde calatoriti.

Carmen IonPHONE
[30.08.20 21:23:02]
»

@tata123:  Felicitări pentru întreaga activitate pe AFA

AZE
[30.08.20 22:00:42]
»

@tata123:  Felicitări pentru cele 700  articole, mulțumim.

Așteptăm și articolul nr. 1000! ​

MichiPHONE
[31.08.20 00:05:15]
»

@tata123:  Felicitări pentru  calitatea si numarul reviewurilor. Sper sa-l citesc si pe nr 800

mihaelavoicu
[31.08.20 10:16:18]
»

Felicitări e puțin zis și sună banal. Te-aș îmbrățișa, dar anul pandemic nu-mi permite! Prin reviewurile tale, prin tematica și acuratețea scrisului, ai pus umărul la Creșterea limbii române/ Și a patriei cinstire. Și întâplarea a făcut să-l citesc și să mă bucur chiar azi, de Ziua Limbii Române!

Crucea din piatră e o splendoare! Se puneau la întretăierea drumurilor, la intrările și ieșirile din localități. Când plecau tinerii în armaată se închinau la ea, când plecau sau când se întorceau de la război, se închinau la ea, când țăranii plecau la târg la oraș sau copii la școli, se închinau la ea. Apoi au fost înlocuite cu Troițe, dispărute apoi, în mare parte și ele.

Toate bune și la locul lor!

doinafil
[31.08.20 14:22:37]
»

Frumos și acest review, al 700-lea, după cum ne spui! Felicitări și pentru titlul onorific AFA de „Apollo” , zeul luminii, al artelor, dar și personificare a Soarelui!

Ți se potrivesc toate aceste calități - după părerea mea - pentru că, prin tot ce ai postat și am citit eu aici, pe AFA, ne-ai îmbogățit multora dintre noi cunoștințele despre istoria mai puțin învățată la școală; tot din articolele tale am învățat cuvinte noi, mai puțin uzuale, pentru al căror ințeles accesam imediat „DEX” -ul!

Șimon - acest sătuc montan (mai) are case vechi, bine păstrate și - se vede - bine îngrijite, care mie-mi plac tare mult! (P01, P10, P17, P18). Păcat că rămân din ce în ce mai puține!

Îți urez să fii sănătos și să vezi cât mai multe locuri, ca să ai despre ce ne povesti!

mishu
[31.08.20 15:54:24]
»

@tata123: Succes pe mai departe, si cum stiu ca nu te vei opri, astept articolul cu nr 1000.

Felicitari, votat cu mare drag.

nicole33
[01.09.20 07:09:18]
»

@tata123:  

Felicitări și succes în continuare! ​

Lucien
[01.09.20 15:46:18]
»

Tatăl nostru în A Fi Acolo are harul de a scrie nu numai frumos, dar și interesant.

Scrie frumos pentru-că noi citim un text elegant, cursiv, punctuație desăvârșită, ușor de înțeles, nu bate apa în piuă cu detalii inutile și așa mai etc. ​ 

Scrie interesant pentru-că fiecare text al său este o călătorie culturală. Cred că nu există articol care să nu aibă trimiteri la istorie, la cultură sau la alte obiective conexe. Punctele forte sau problemele sunt subliniate în text și însoțite de fotografii elocvente și bune din punct de vedere tehnic. Partea descriptivă este limpede, la obiect și suficientă.  

Fiecare articol este un eveniment pe care îl citim cu nerăbdare... așa că-i​ dorim la mulți și multe înaite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.09.20 14:32:45]
»

@all:  Mulțumesc tuturor pentru cuvintele frumoase, să fim sănătoși și să ne citim cu bine în continuare. Scuze pentru întârzierea răspunsului, am fost plecat câteva zile într-un loc cu acces limitat la Internet și telefonie chiar.

Am încercat să scriu util pentru toată lumea, fie că au fost articole mai „tehnice” , fie că au fost descriptive. Nu am pretenția că sunt atotștiitor​, ar fi imposibil, munca de documentare nu e ușoară, trebuie să știi unde să cauți și ce să selectezi. Unora le place, altora nu. Eu mă laud cu o serie de articole pe care le consider bune, utile, interesante.

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Carmen Ion, doinafil, Lucien, Michi, micutzu, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072089910507202 sec
    ecranul dvs: 1 x 1