ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica Sfintii Arhangheli – in asteptarea norocului

TIPĂREȘTE

Pe drumul Turda – Aiud, din localitatea Miraslau, indicatorul spre Biserica Sfintii Arhangheli ne indruma la o distanta de 6 km, in satul Cicau. Dupa ce iesim din sat, intram pe un drum de tara, care urca si coboara dealurile, admirand peisajul. Din loc in loc sunt portiuni sapate sau surpate, care imprima o nota salbatica acestor locuri iar in stanga ne insoteste paraul localitatii.

Chiar cand eram gata sa credem ca am gresit drumul, in stanga, pe terasa unui deal, zarim varfurile bisericii. Intram in sat. Este un sat mic si sarac, izolat, pozitionat la o altitudine de apx. 400 m. Satul Cicau este unul din cele mai vechi sate din Ardeal pomenite documentar (1291), dar sunt situri arheologice care dateaza din sec. VII si VIII d. Ch. , descoperindu-se diverse obiecte din acea perioada.

Am ajuns la biserica si am intrat in curte. O curte mica dar ingrijita in care cateva pasari domestice se plimbau in voie. Un localnic s-a oferit sa cheme preotul, deschis vizitelor, pentru a ne da informatii.

Biserica din Cicau este una dintre cele mai vechi de pe teritoriul Transilvaniei si este inscrisa in Lista Monumentelor istorice ale judetului Alba. Sosirea preotului ne introduce in tainele acestei biserici. Ea a fost construita in sec. XV si afost o biserica greco-catolica. Este o biserica mica, cu cateva bancute din lemn. Se deosebeste de alte biserici datorita faptului ca are doar doua intrari: o usa imparateasca si una diaconiceasca. Un alt element de atractie sunt ferestrele mici, de tip gotic. Picturile din interiorul bisericii dateaza din sec. XVII, dar sub stratul de vopsea sunt altele mai vechi, din sec. XV. Din pacate, nu se poate deslusi nimic din picturile murale fiindca ele sunt innegrite.

In incinta bisericii au fost gasite 99 morminte unde au fost gasite monede, vesminte, podoabe, toate din anii 1400.

Nu se cunosc amanunte prea multe deoarece in trecut, se spune ca arhanghelul ar fi dat foc bisericii, distrugand toatele arhivele, avand astfel si explicatia picturilor ‘afumate”.

Turistii care vin aici (chiar si straini), raman uimiti cum un asemenea monument istoric a ramas nerestaurat. Preotul ne poveste ca a facut multe demersuri pentru a primi fonduri, dar prima data au nevoie de un proiect. Proiectul i-ar costa in jur de 150 mil. lei vechi. Odata lucrul inceput, s-ar putea sa-i coste si mai putin, date fiind dimensiunile mici ale bisericii. Sunt putini pictori restauratori si toti doresc plata inainte, nu dupa primirea fondurilor. Altii s-au angajat, la inceput, dar au renuntat. Au avut si dosare depuse pentru niste proiecte pe puncte, (nu stiu prea multe amanunte), dar se pare ca demersurile lor sunt in zadar. Ar fi salvati doar de un investitor sau un sponsor, sau sa stranga bani din donatii.

Satenii din Cicau nu au alta biserica, asa ca aici se tin slujbe si in prezent. ‘’Este mandria noastra! ’’ – ne spune preotul. Din pacate, nu pot sa faca nimic. Ar fi vrut sa puna incalzire si sa varuiasca, dar nu au primit autorizatie ca sa nu strice. Dar nu pot nici sa restaureze fiindca nu au bani.

Zugraveala exterioara are parti decupate, lasand sa se vada picturile vechi, dar acum, scoase la suprafata, se deterioreaza din ce in ce mai mult, cifrele se sterg si incet, partile descoperite vor ajunge sa fie la fel de sterse ca si picturile din interior.

Atat au acesti sateni, o biserica, dar privesc neputinciosi cum se naruie fara sa poata face nimic. Preotul spune povestea tuturor celor care vin sa vada biserica, sperand ca intr-o zi, vor avea noroc. Asa va spun si eu povestea lui, transmitand-o mai departe, pe aceasta cale, sperand ca aceste randuri sa fie citite de persoana potrivita! .

A se vedea aici: click aici


[fb]
---
Trimis de biancuta in 20.04.10 11:19:07
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2767 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cicau - in drum spre biserica Sf. Arhangheli Cicau
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5600 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

david
[20.04.10 11:21:56]
»

Primul vot din partea mea pentru excelenta descriere.

laurentiucapac
[20.04.10 11:32:44]
»

@biancuta,

Sunt satul sa tot citesc povesti despre piscinele din Bulgaria si pana la urma nu stii pe cine sa mai crezi ,citind despre descrierea unui hotel, magnific dupa altii.

Multumesc ca ne mai arati si de pe la noi, de la tzara.

ancamariagadea*
[20.04.10 11:35:07]
»

Trist, dar adevarat! O tragedie a monumentelor, repetata parca iar si iar la noi, la romani...Mare pacat!

ileanaxperta*
[20.04.10 11:53:45]
»

Mi se strange rau sufletul citind aceste randuri dureroase...ce pacat sa ai ceva, oricat de mic si de putin si sa nu poti pastra sau ingriji cat de cat. Asta arata clar indolenta si nepasarea forurilor indreptatite. Si, ce, este numai aici?! Ne-am saturat sa vedem in jurul nostru aceasta nepasare ce se adanceste tot mai mult cu trecerea anilor...

Dar pt. tine, biancuta, un vot si de la mine. Succes pe mai departe.

ionut73
[20.04.10 12:46:12]
»

un vot si de la mine, desi arata destul de rau, ca si cladire, am vazut mai departe de asta melancolia ce razbate din interior, e ca in poeziile lui Bacovia...

acapulco
[20.04.10 13:27:50]
»

Impresionat, dar nimeni nu observa lacrimile care curg din aceste monumente unele chiar unice in europa si in lume!

Diaura*
[20.04.10 14:58:38]
»

Nu mai am rabdare sa fiu a sapte-a care te felicita si totodata deplange acest loc .

pepsi70ro
[20.04.10 17:16:02]
»

Scrie impresiile tale si pe site-ul Ministerului Udrea, poate se prinde cineva de idee...

Felicitari pentru ca ai scris despre aceasta biserica uitata de autoritati. Macar noi sa nu o uitam.

biancutaAUTOR REVIEW
[20.04.10 18:03:39]
»

Va multumesc tuturor. Este trist si, asa cum spune ionut73, cladirea arata rau. Dar sa uitam putin ca aceasta biserica este un obiectiv turistic (cu toate ca nu mai are ce arata biserica), ea este unica biserica pe care o au acesti oameni. Aici vin duminicile la slujbe, aici isi fac nuntile, botezurile si acest lucru adanceste tristetea povestii.

Noi nu suntem obisnuiti cu asa ceva si ne e greu sa credem ca exista asemenea biserici in anul 2010! Este o adevarata dovada de neputinta generata de saracie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
unbunic
[15.08.10 19:38:22]
»

Sunt ardelean,mai exact sunt din satul CICAU si imi pare bine ca un sat asa de vechi mai are ecouri si-n tara asta condusa de papura-voda .E pacat ca se pierd traditii sau mai rau,se pierde istoria.Nu vad un viitor stralucit pt ROMANIA.Tara se stinge ,satele pier si istoria dispare .Si intreb oamenii de ce banul e mai presus de orice?Unde ne e credinta in strabuni?Unde ne e glia stramoseasca?Sunt plecat din sat de mai bine de 20 de ani si satul moare.Ce se face mai departe cu taranul roman?

unbunic
[15.08.10 19:48:48]
»

Am uitat sa precizez,biserica din Cicau nu e un caz singular,asta se intampla in toata tara.si drept complectare as intreba ortodoxia ardealuluie ce nu face nimic pentru a pastra aceste lacasuri de cult stravechi.E mai usor sa ctitoreasca alte biserici?ca vorba aceea bani au ,enoriasi sun.E mare pacat ca e credinta banului.

biancutaAUTOR REVIEW
[16.08.10 00:22:51]
»

@unbunic, povestea acestui sat m-a impresionat, am simtit amaraciunea oamenilor ca nu au o biserica 'adevarata", dar am simtit ca au inca o raza de speranta. Nu stiu cum arata biserica acum 20 de ani cand ai plecat din sat. Am remarcat insa atentia pe care o acorda oamenii bisericii, lacasul e curat, ingrijit si incearca sa pastreze putinul care-l au.

Povestea lor e trista si dureroasa, dar eu sper ca intr-o zi vor reusi!

unbunic
[16.08.10 11:09:14]
»

Nu mai e nimic de reusit la un sat, care acum 20 de ani avea cam in jur de 250 de case, iar acum nu stiu cate mai sunt locuite. Au ramas batranii, care incet se sting si odata cu ei dispare si satul. E tragic cand vad ca un tinut atat de frumos e lasat de izbeliste, de actualii guvernanti. Imi aduc aminte cu nostalgia timpului trecut, cum in sat zburdau copii pe ulitele satului, care acum sunt pustii. Au ramas casele ca niste fantome in negura timpului. Ne pierdem obiceiuri, ne pierdem sate, ne pierdem credinta.

E tragic! Imi vin in minte versurile dintr-un cantec celebru: Mai intoarce Doamne roata...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
acapulco, biancuta, david, Diaura*, ileanaxperta*, laurentiucapac, unbunic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Aiud-Teiuș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088266134262085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1