ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Unirea — Vințul de Sus de altădată

TIPĂREȘTE URM de aici

Doi cerșetori din Italia se întâlnesc seara și se întreabă unul pe altul:

-Câți bani ai strâns astăzi?

-Vreo 10 euro...

-Doar 10 euro? Dar ce ai făcut toată ziua de de ai strâns numai 10 euro???

-Am făcut de toate, am fost îmbrăcat foarte sărăcăcios, am mimat tot timpul o față de milog, plus că am avut lângă mine o bucată de carton pe care scria că am patru copii plus o nevastă de întreținut. Dar tu cât ai câștigat?

-6000 de euro!!!

-Ceeee??? Cum ai făcut???

-Păi... m-am îmbrăcat și eu mai ponosit, tot așa cu față de milog... și am pus lângă mine un carton pe care scria în italiană: îmi lipsesc 5 euro ca să mă întorc în România...

Cred că i-am văzut în Unirea atunci când am parcat, se certau probabil pe motivul care a câștigat mai mult în Italia și era și Poliția Locală pe acolo. Dar până la urmă eu am fost mai câștigat, am văzut câteva obictive turistice în Unirea, Vințul De Sus de altădată.

 

Accesul în comuna Unirea

Am trecut prin Unirea de nu știu de câte ori. Dar de oprit n-am oprit niciodată, acesta din 2018 a fost prima vizită aici. Comuna Unirea se află la drumul DN1/E81. În localitate mai există o intersecție cu drumul județean 107D care va continua cu 107F drum de legătură cu DN15/E60 spre Târgu-Mureș sau Cluj-Napoca.

Folosind ieșirea de la Decea comuna se poate accesa și cu ajutorul autostrăzii A10. Din Alba-Iulia se fac 48 km până aici iar din Cluj-Napoca 51 km.

Istoria comunei Unirea

Locul unde se află comuna Unirea în prezent a fost potrivit locuirii chiar și în perioada neoliticului. Nu s-au găsit prea multe indicii, un ciocan de piatră, câteva urme de locuințe, ceva monezi și cioburi de vase folosite pentru prepararea hranei. Dar râul Mureș care se află în apropiere, pădurile au făcut atractivă zona numai bună de locuit.

Așa ziceau și romanii pe vremea lor, în locul unde se află Unirea nu se menționează nici o localitate romană doar o intersecție între drumul roman care leagă Apullum de Potaissa-adica Turda si Alba Iulia (DN 1) și drumul spre castrul roman de la Brâncovenești (107 F). O primă atestare documentară apare în 1219 sub numele de Vinș (din cuvântul latin vinus adică vin). Numele localității are legătură cu vinul, probabil zona a fost importantă din punct de vedere viticultură, iar până la numele de Vinț nu a mai rămas decât un pas. Până în anul 1970 localitatea s-a numit Vințul de Sus iar după această dată Unirea.

Vințul de Sus s-a dezvoltat destul de repede la rang de târg, acest lucru se datorează poziției geografice, râul Mureș din apropiere, fostului drum roman care a devenit drumul pincipal între regiuni ai Transilvaniei (și așa a rămas până în prezent)

În localitate au avut loc multe evenimente inclusiv neplăcute începând cu vizita nu prea prietenoasă a tătarilor, austriecilor, răscoale țărănești și nu numai, războaiele mondiale, schimbări de regim de toate felurile inclusiv cel comunist. Nu prea aș intra prea mult în detalii pentru asta avem wikipedia:

ro.wikipedia.org/wiki/Unirea,_Alba

Din punct de vedere geografic și demografic

Comuna Unirea se află la limita nordică a județului Alba cu județul Cluj, Podișul Transilvaniei în apropierea râului Mureș (789 km). Altitudinea deasupra mării este de 272m. Fosta localitate Vințu de Sus s-a unit cu satul Vereșmart astfel prima se numea Unirea I iar a doua localitate Unirea II, în prezent doar Unirea o denumire de localitate care mai există în câteva locuri din România.

Componența comunei este alcătuită din localitățile Unirea despre care povestesc în prezent, Dumbrava, Ciugudu De Sus, Ciugudu De Jos, Inoc și Măhăceni.

Ultimul recensământ din 2011 ne arată o scădere a populației față de penultimul recensământ (la 5000 de la 5500) Din punct de vedere etnic vom găsi aici 70 % români, 15 % romi și 10 % maghiari. Confesional ortodocși sînt 77 %, reformați 8 %.

Ce vizităm dacă ne oprim aici?

Nu pot spune că vom găsi numeroase atracții aici. Poate din acest motiv în toți acești ani doar am tranzitat localitatea. Pe scurt cele de văzut din punct de vedere turistic sînt bisericile, câteva clădiri istorice și Mânăstirea Dumbrava din apropiere care chiar merită vizitată, am scris în trecut doar despre acest obiectiv: vezi impresii

Așa cum am povestit mai la început am parcat în zona centrală a comunei în aproperea intersecției cu 107F unde tocmai se desfășura un conflict gălăgios între familii de romi. Noi ne-am văzut de-ale noastre și ne-am îndreptat spre primul obiectiv turistic, Biserica catolică Sf Ladislau construită în între anii 1748-1752. Biserica a fost construită în stil gotic oarecum fortificată, insuficient însă în 1848 cu ocazia răscoalei a fost incendiată, distrusă. S-a reconstruit în 1857 în forma pe care o vedem în prezent. În zile de lucru șansele sînt slabe pentru o vizită la interior. Se poate vedea doar din exterior incomplet din cauza vegetației. Tocmai mă chinuiam să fac o poză având vegetația în față când un localnic văzându-mă m-a lăsat în curtea lui din vecinătatea grădinii bisericii că poate reușesc s-o văd din alt ungi. Nu prea s-a reușit copacii și arbuștii au ajuns la putere aici, și ce să mai zic, m-am obișnuit că spre deosebire de alte țări în România cam găsești încuiate obiectivele turistice.

Am mai remarcat cele două clădiri mai vechi din centrul localității una este Sediul Primăriei Unirea-Alba iar cealaltă mai plăcută ochiului este Casa De Cultură din Unirea. ambele clădiri au câte un etaj. În clădirea casei de cultură funcționează o expoziție etnografică. Parcul din fața clădirilor descrise este îngrijit.

În fața clădirii Casei de cultură se va observa Monumentul Eroilor. Astfel am găsit inscripția: Glorie eroilor. din acesta comun care au. cazut pe frontul anti-fascist 1944-1945.

În centrul comunei există câteva magazine, predominant alimentare, utile turistului la o oprire aici. Ceea ce am mai remarcat ]n localitate este faptul că ghirlandele luminoase pe care le aprinde primăria în apropierea sărbătorilor de iarnă rămân toată vara pe stâlpi ar fi o idee pentru primarii cu puțini angajați (sau mai comozi...)

Deplasându-ne pe jos în direcția Cluj după aproximativ 200 m pe partea dreaptă am observat Biserica Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Atât biserica cât și grădina în care se află este foarte îngrijită. Lăcașul de cult a fost o biserică greco-catolică înainte.

Cealaltă biserică ortodoxă se află în fostul sat Veresmart, astăzi Unirea II și se numește Buna- Vestire.

Biserica Reformată din Unirea a fost construită în 1676. Istoria sa este asemănătoare cu cealaltă biserică. Inițial a fost o biserică romano-catolică construită în stil gotic și a fost mai mică. După incendieri succesice inclusiv cu ocazia răscoalei din 1848 s-a reconstruit așa cum o vedem în prezent. Biserica este înconjurată de o incintă de piatră fortificată.

Aici am finalizat vizita locului, toată a durat aproximativ o oră, recomand o oprire celor interesați.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 23.09.18 06:47:53
Validat / Publicat: 23.09.18 09:15:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 622 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Unirea-biserica ortodoxă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45199 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Michi
[23.09.18 09:51:33]
»

Am prins şi eu un start vot. Zău că mi-a plăcut!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.09.18 10:28:47]
»

Și eu am trecut prin Unirea de nu știu cîte ori, dar prin anii 90 opream cu fiecare ocazie, la fiecare trecere spre casă (București). Dintr-un singur motiv: să luăm pîine din aia ardelenească, mare, rotundă, cu cartofi, bătută de coajă, că la București nu se făcea așa ceva.

Aici era o brutărie cunoscută și accesibilă, pentru că era amplasată chiar pe drum, și aveai și unde opri mașina. Era chiar pe colțul clădirii din poza 3, care văd că acu e Casa de Cultură (o fi fost și pe atunci).

AZEAUTOR REVIEW
[23.09.18 20:05:48]
»

@Michi: Mulțumesc

AZEAUTOR REVIEW
[23.09.18 20:11:59]
»

@abancor: Eu așa cum am povestit nu prea opream în Unirea. Doar acum, aveam timp după vizita mânăstirii Dumbrava care recunosc m-a impresionat.

Dar am nimerit chiar într-un fel de război local al romilor. Și bancul de la început nu l-am ales întâmplător, chiar s-au certat unii și se lăudau pe motivul care a câștigat (a se traduce furat) mai mult în străinătate. Era și Poliția Locală pe acolo nu prea i-am băgat în seamă nici pe unii nici pe alții, pur și simplu am lăsat Loganul acolo și mi-am văzut de vizită.

Din fericire nici romii nu prea m-au băgat în seamă erau prea preocupați cu altele, așa că la întoarcere totul am găsit intact... și mi-am putut continua drumul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert
[10.10.18 12:50:34]
»

@AZE: felicitări dl augustus! E o premieră si pentru mine, să apăs butonul... norocos!

Zoazore
[10.10.18 12:51:48]
»

@robert: Woow! asa e! Felicitari, AZE!

Bravo, Robert!

AZEAUTOR REVIEW
[10.10.18 13:05:15]
»

@robert: Mulțumesc

Si va urma alt articol... si alt articol... si alt articol pana exista AFA

AZEAUTOR REVIEW
[10.10.18 14:12:26]
»

@Zoazore: Mulțumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi, robert, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Aiud-Teiuș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082642078399658 sec
    ecranul dvs: 1 x 1