ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vatra Dornei: „Perla Bucovinei” – oare?

TIPĂREȘTE URM de aici

Periplul bucovinean a inclus și vizitarea zonelor centrale a trei orășele de munte printre care se numără și Vatra Dornei. Deși are o poziție geografică excepțională orașul-stațiune nu m-a impresionat deloc, nici acum 13 ani când am trecut mult mai repede prin oraș, nici în 2021 când m-am plimbat mai mult prin urbea situată la confluența râurilor Dorna cu Bistrița aurie. După o incursiune pe TransRarău (vezi impresii) am ieșit pe valea râului Bistrița și ne-am îndreptat spre orașul Vatra Dornei cu ochii ațintiți după peisajele de carte poștală care ne treceau prin fața ochilor.

Vatra-Dornei, sau cum i-au întors nemții numele Dorna-Vatra, este un sat de munte, prin urmare foarte întins, cale de vreo două ore pe jos de la un capăt la altul, însă îngust, așezat în două, trei rânduri de case, până la temelia munților de-a lungul cărora se întinde. Locuințele sunt foarte reșchirate, fiecare gospodărie fiind înconjurată de un întins loc de fânețe, bogăția muntelui..... În mijlocul satului Vatra-Dornei se află băile și orășelul, locuit în mare parte de elemente străine, pe când satul ce-l înconjoară este alcătuit numai din poporație românească. Așa descria pe scurt în 1888 istoricul A. D. Xenopol orașul Vatra-Dornei în ale sale „Amintiri din călătorie” . Gospodării întinse se regăsesc în zonele de margine ale orașului, centrul m-a dezamăgit.

Am parcat autoturismul pe str. Mihai Eminescu, vis-a-vis de Primărie, pe un loc cu plată (prin sms sau la automat – tpark.io/oras/plata-parcare-vatra-dornei). Pornim la pas prin oraș, explorarea noastră durând puțin peste două ore. Primele obiective zărite au fost: Palatul comunal - Primăria orașului (construcția monumentală a fost realizată de arhitectul vienez Peter Paul Brang și inaugurată în 1897) și Monumentul eroilor din Primul Război Mondial (realizat în perioada interbelică). În frumosul Palat comunal, străjuit de un turn cu ceas, se află și sediul Muzeului etnografic.

Lângă Primărie descoperim bustul primarului Vasile Deac (1875-1902) – „un vrednic și cinstit bărbat din rândul fraților noștri plugari români” cum era descris într-o publicație din vremea lui (monitoruldedorna.ro/?p=271532). Fiu de țărani, fără școală, ajunge în 1875 primar în târgul dornean și începe o amplă acțiune de îmbunătățire a vieții locuitorilor din punct de vedere edilitar, școlar și cultural. Primarul Deac a fost de mai multe ori la Viena, în 1886 intră în audiență la împăratul Franz Joseph susținând printr-un amplu proiect necesitatea transformării târgului într-o stațiune balneoclimaterică (a prezentat machetele realizate de arhitectul Peter Brang: gara, Cazinoul, hoteluri, Palatul Comunal, izvoare, biserici, școli). Obiectivul a fost îndeplinit, împăratul a aprobat proiectul, manifestându-și dorința de a vizita noua stațiune peste doi ani (monitoruldedorna.ro/?p=1473).

Ne continuăm periplul dornean pe strada Luceafărul, un pietonal mărginit de un front de clădiri vechi cu balcoane din fier forjat, din păcate nerenovate. De altfel, străzile Mihai Eminescu și Luceafărul constituie un ansamblu arhitectural datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, specific stilului german (monitoruldedorna.ro/?p=284556). Pietonalul Luceafărul și-a păstrat caracterul de zonă comercială, dar arealul are un aspect neîngrijit, totul ne dă o impresie de vechi și ieftin.

Traversăm podul peste râul Dorna ale cărui maluri sunt cuprinse de vegetație; mai multe alveole cu bănci sunt amplasate pe o faleză a râului, zeci de rațe așteaptă bucățile de pâine aruncate de turiști și localnici. Zărim bătrâna clădire a Cazinoului Băilor îmbrăcată în schele, se lucrează pentru redarea frumuseții de odinioară, proiectul vizând înființarea unui muzeu bisericesc acolo (economica.net/cazinoul-ba ... zeu_186207.html). Cea mai veche instituție de acest fel din țară ajunsese o ruină (vezi video: ziardesuceava.ro/video-fo ... ansformat-muzeu), să vedem ce va urma. Lângă Cazino se află Hotel Carol (1896), clădire destinată inițial tratamentului balnear.

Parcul Central ne atrage cu umbra sa și cu veverițele celebre. Rezervația dendrologică ocupă zeci de hectare și concentrează izvoarele minerale existente în stațiune. Parcul e destul de îngrijit, de pe un panou aflăm că putem face un „traseu – cură de teren” în lungime de circa 2 km, în apropierea intrării sunt câteva gherete cu prostioare (obiecte de lemn, jucării, costume de baie, haine, magneți etc.). În coasta parcului se înalță catedrala „Sfânta Treime” . Admirăm pavilionul japonez și mai multe busturi ale unor oameni de cultură (Alecu Russo, Costache Negri, I. L. Caragiale și alții). Monumentul reprezentându-l pe Mihai Eminescu este o copie donată de artistul Ion Irimescu orașului Vatra Dornei în 2002; frumoasă este și efigia de pe soclu.

În parc am mai văzut câteva chioșcuri vechi de lemn, Cabana Schiorilor aflată la baza pârtiei Parc, clădirea hotelului Bradul (construit în 1984). Un alt monument deosebit este Izvorul Sentinela – clădirea sub formă de castel (cu turn și poartă de acces cu blazon) acoperă un izvor mineral și face parte din seria de construcții realizate în stațiune la sfârșitul veacului al XIX-lea.

Parcul Central este flancat în stânga de Stabilimentul Băilor (intră în funcțiune în 1898) o clădire impresionantă cu instalații balneare moderne la vremea ei (cabine cu căzi din cupru pentru băi de apă feruginoasă și de nămol de turbă, sală de mecanoterapie). Fațadele ornamentate încă reflectă frumusețea acestei construcții, inscripția „Qui si sana” tronează deasupra intrărilor frontoanele sunt prevăzute cu ceasuri, avem prezent pe fațada vestică și un fel de turnuleț dotat cu balcon. La câțiva pași distanță se află Vila Belvedere – Casa Lucian Blaga, vilă de odihnă a poetului inaugurată în 1931.

Gara Vatra Dornei Băi este o mică bijuterie arhitectonică, susținerea prelungirii cu un kilometru a liniei ferate până în zona stațiunii balneare revenindu-i aceluiași inimos primar: Vasile Deac. Proiectul gării e făcut de același arhitect vienez, Peter P. Brang, arhitectura sub formă de castel e o îmbinare înte stilul moldovenesc și cel baroc austriac. Inaugurarea gării „Vatra-Dornei – Scaldă” are loc în anul 1910. Am făcut câțiva pași pe peronul gării ce a cunoscut ani de glorie în trecut când cei veniți în stațiune erau „altfel” .

Concluzie. În afară de câteva clădiri și de parc orașul Vatra Dornei nu ne-a impresionat prea mult; poate pe timpul anotimpului geros cei care practică sporturi de iarnă găsesc aici condiții bune, la fel și cei veniți la tratamente medicale. Peisajul natural e superb în Țara Dornelor, dar primari precum Vasile Deac nu prea mai există. Să auzim numai de bine!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 28.07.21 14:24:01
Validat / Publicat: 28.07.21 15:54:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.

VIZUALIZĂRI: 2153 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Pavilion în parc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

liviu49
[28.07.21 17:12:33]
»

In 2009 am petrecut un concediu de 7 zile, cu cazare la o vila in Vatra Dornei, pe str Lumea Noua, in apropierea parcului. Noi nu am reus, it sa ne plictisim deloc, mai ales ca in fiecare seara faceam scurte plimbari in statiune, fie prin parc, fie pe str Mihai Eminescu pana la capatul strazii dinspre Bistrita cu intoarcerea peste pod, pe langa hotelurile Caliman, Bradu, Dorna, trecer prin parc si iesire la podul de langa gara Bai, apoi intoarcerea prin piata spre casa, drumetie scurta pe partia Parc, pe sub teleferic, sau pe munte la capatul strazii pe care era vila, ori pe Mihai Eminescu cu urcare spre Runc.

Pe strada paralela cu parcul era un muzeu cinegetic care putea fi vizitat.

Si, in afara de mine, toti ceilalti erau pensionari, chiar daca erau si mai tineri ca mine. Am dat in mintea copiilor si ne-am jucat cu veveritele in parc. Am fost o gasca pusa pe distractie si nu prea am avut timp sa ne plictisim.

Anul trecut pentru o ora am revenit pe strada Lumea Noua sa le arat si copiilor vila in care am locuit o saptamana, iar apoi am fost in parc, spre bucuria nepoatei care nu mai voia sa plece de la locul de joaca, unde descopera mereu ceva in care nu se jucase.

Numai bine si calatorii placute!

adsoPHONE
[28.07.21 17:23:01]
»

@tata123: In plus fata de ecoul anterior, Vatra Dornei este una dintre cele mai bune baze pentru drumetii din intreaga tara. Spuneti de iarna, dar o urcare vara pe Ousor e o placere. Cu oprire la stana, eventual; ascensiunea e usoara. Sunt vreo cinci trasee de care stiu, dar cu siguranta exista si altele.

Daca oprim discutia la nivelul orasului, cred ca ridicati prea mult stacheta. Cand va fi gata restaurarea Cazinoului (cu noua sa functie bisericeasca????), vom putea spune ca e un centru complet pentru o statiune medie; la ce altceva ar trebui sa ne mai gandim?

De altfel, dvs spuneti: imi place aia, imi place aia, si aia, dar sunt dezamagit. Evident, nu e Sinaia, nici Herculane din pozele vechi, dar e acolo, dupa ele.

liviu49
[28.07.21 17:37:15]
»

@gpopa: Eu am precizat numai scurtele plimbari de seara pentru a alunga lenea din noi. In cele 7 zile de concediu nu am stat deloc numai in vila. Am fost in prima zi la Moldovita, Sucevita, Putna, cu intoarcere prin padure la Argel, la capatul Hutulcai (vezi impresii). Ziua urmatoare am fost intr-o drumetie pe Calimani plecand de la capatul strazii pe care locuiam (vezi impresii) Ziua iurmatoare am plecat spre Colibita prin pasul Tihuta, castelul lui Dracula, dar din cauza unei alunecari de teren care blocase drumul ne-am intors nu fara a mai cotrobai pe munte. Am fost apoi in ziua urmatoare la Voronet si Humor, cu o scurta plimabare in Voronet in zona partiei Soimul. Iar in ultima zi, cea de sambata am vrut sa mergem la cascada Cailor la Borsa, dar din cauza drumului mizerabil ne-am intors din pasul Prislop spre casa, cu opriri in Carlibaba si Ciocanesti, dar mai ales pe malul Bistritei.

De drmetii pe Suhard nu vreau sa povestesc pentru ca sunt trasee cu plecarfe din Vatra Dornei spre Runc si apoi pe culme, din Ciocanesti pe valea Recei, din Carlibaba spre saua Rotunda.

Variante de eliminare a plictiselii cu plecare din Vatra Dornei sunt sufieciente, macar cele la care am participat eu.

Numai bine si calatorii placute!

webmaster
[28.07.21 17:39:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adso
[28.07.21 17:59:53]
»

@liviu49: Exact, există atât trasee de picior, cât și trasee pentru mașină cu plecare din Vatra Dornei.

Traseele de picior pot fi găsite aici:

romaniaturistica.ro/trase ... in-vatra-dornei

Traseul la care mă refeream anterior este nr. 4 din Suhard. El are vreo 12 km, dar primii 8 se pot face cu trenul, până în Dorna Candrenilor (a doua stație după Vatra Dornei). Noi l-am făcut cu plecare din Poiana Negrii, nu din Vatra Dornei.

Cele care necesită mașină sunt nenumărate, dar nu mă apuc să le detaliez din următorul motiv: eu nu conduc, nici nu am mașină. Am mai fost cu prieteni, sau în excursii cu autocarul, dar nu sunt persoana potrivită pentru a o face pe profesorul.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.07.21 11:53:59]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru completări! Eu nu am petrecut mult timp în Vatra Dornei, nici în 2008, nici în 2021 - doar câteva ore. Nu știu de ce, dar orașul nu îmi place - e percepția mea. Și mă refer la aspectul zonelor centrale pe unde m-am plimbat, nu la împrejurimi care sunt superbe - așa cum descrieți excursiile în Munții Suhard (vezi impresii). Nu aș alege o cazare în oraș, aș prefera o pensiune în satele din apropiere (mai ales dacă aș pleca în excursii la zeci de km depărtare). Asta nu înseamnă că alții trebuie să fie de acord cu părerea mea - fiecare cu „adevărul” său.

Punctual mi-au plăcut câteva clădiri vechi (e loc și de mai bine), gara Vatra Dornei Băi și parțial, Parcul Central. E mult de lucru pentru ca zona de stațiune să arate bine, părerea mea - acum nu emană un aer de prosperitate, o atmosferă care să te atragă și să te țină acolo.

Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.07.21 13:30:52]
»

@gpopa: Nu mă atrage, și pace! ???? Și mă refer aici doar la centrul vechi al orașului, faleza râului Cerna, parcul Băilor - adică ce am parcurs la pas prin oraș. Am admirat într-adevăr clădirea gării Vatra Dorna Băi, Izvorul Sentinela sau Hotel Carol. Parțial mi-a plăcut parcul secular, dar în ansamblu sunt multe locuri/obiective care se pot restaura/îmbunătăți/dezvolta/amenaja. Patrimoniul arhitectural e destul de bogat, dar puțin pus în valoare/restaurat.

Alta e situația în cazul împrejurimilor orașului-stațiune unde găsim numeroase trasee turistice de tot felul.

Și nu e singurul oraș din Bucovina care nu m-a atras și unde nu aș alege să mă cazez

Numai bine!

L.E. Parcă mai mult mi-a plăcut centrul orașului Săliște - Sibiu (vezi impresii) ????

RoxanaGRS
[30.07.21 09:53:24]
»

Perfect de acord cu tine. E cam dezamăgitoare. Și încă, după părerea mea, Vatra Dornei arată cel mai bine dintre stațiunile din Bucovina. Cred că o salvează acel aer nostalgic, ca o doamnă în vârstă, care a fost cândva o frumusețe, și mai poartă și azi pe chip, printre riduri, urmele frumuseții de odinioară. Încă în pozele tale clădirile arată totuși bine. N-am mai fost de dinainte de pandemie. Or fi renovat-o un pic între timp.

Măcar telescaunul mergea? Sau trebuiau minim 30 de clienți ca să-l pornească?

Nici măcar caș de munte adevărat nu se mai găsește. Pe vremuri găseam în piață la Dorna caș din ăla galben de munte. Oamenii recunoșteau cinstit că e de vaci, că ei n-au oi în zona respectivă, dar era gras și bun, muuult mai bun decât ăla de oi de la noi din piață de la Iași. Au fost părinții mei acum 2 săptămâni la Dorna și au adus un caș cam ca ăsta de la noi de la câmp.

liviu49
[30.07.21 10:14:16]
»

@RoxanaGRS: Vatra Dornei este intr-o situatie asemanatoare cu Baile Herculane. Nu ai cladiri deosebite de admirat, (eventual unele aflate in ruina), nu ai muzee carora sa li se rupa usile de vizitatori, Mall-uri unde sa casti gura, dar cu toate astea nu cred ca sunt strazile pustii, nici ziua, cu atat mai putin seara. Cei care vin la odihna sau la tratament, care sunt aproape toti vizitatorii statiunii, vor gasi mereu ce sa faca in timpul liber. Am fost acum o luna in concediu o saptamana prin Maramures si ne-am intors prin Cluj, Alba Iulia, Transalpina. Cum nimeni dingrupul nostru n u mai fusese prin Cluj, am alocat o jumatate de ora pentru a vizita centrul orasului, mai ales dupa laudele mele si din comentariile din media. Spre regretul meu au fost dezamagiti de cladirile vechi vazute si singura cladire pe care au admirat-o a fost cea a Teatrului National. Singura persoana multumita a fost nepoata care a gasit un loc de joaca in parcul din spatele Nationalului si s-a jucat acolo cat am vizitat noi centrul. Depinde de gusturile si de asteptarile fiecaruia.

Numai bine si calatorii placute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, liviu49, RoxanaGRS, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vatra Dornei și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11155200004578 sec
    ecranul dvs: 1 x 1