ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 14 si 16

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cu masina prin Apuseni 3

Ilustrație video-muzicală
Elena Santamaria


TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare din nou!

Dupa primele 3 zile in care eu am facut intr-un fel pe ghidul pt ca mai vizitasem acele obiective cu ani in urma (mai putin cascada Valul Miresei din Rachitele) pt a 4-a zi m-am gandit sa cerem parerea gazdelor noastre de la Steaua Ariesului spunandu-le ce am vizitat si ca suntem curiosi sa vedem muntele Gaina unde avusese loc de curand renumitul festival anual-Targul de fete de pe muntele Gaina-cea mai veche sarbatoare a romanilor transilvaneni, festival ce are loc in cea mai apropiata duminica de sf. Ilie (20 iulie), de regula a 3-a duminica a lunii iulie.

Nu o sa ma apuc sa va insirui toate obiceiurile legate de aceasta sarbatoare si de legendele care circula pe marginea ei (ar insemna sa ma inspir sau sa copiez de undeva pt a va reda intocmai) dar va recomand sa vizualizati impresii sau povesti despre acest festival unic in Romania si n-o sa regretati!

Pot sa va spun ca, la intrebarea mea adresata gazdei (d-lui Popa) daca are vreun farmec sa vizitam Gaina acum cand e pustiu am primit un raspuns de ardelean neaos care ne-a lasat masca:

-Pai no, mai oameni buni, muntele Gaina acu'i numa' fain de vizitat...

-Pai ce sa vedem acolo daca nu mai e sarbatoare? , ne-am grabit noi.

-Pai daca era sarbatoare nu mai ajungeati sus... s-apai farmecul muntelui Gaina e atunci cand esti doar tu si el, iar deasupra cerul! (tacere totala!) S-apai daca tot mergeti intr-acolo puteti sa faceti o vizita la casa memoriala Avram Iancu, Dealul cu melci iar daca va ramane ceva timp puteti da dati o fuga langa Abrud sa vedeti Detunatele.

Am multumit pt sfaturi si ne-am pornit la drum dis-de-dimineata din Albac spre Campeni iar dupa barajul si lacul de acumulare Mihoiesti, lac care alimenteaza cu apa orasele Campeni (sau Campani dupa unii) am virat la dreapta spre localitatea Vidra de Sus (Incesti) acolo unde se afla casa memoriala a lui Avram Iancu, conducatorul motilor de la Revolutia din 1848, o casa cu acoperisul tuguiat, asemenea caciulii unui mot, construita din barne de lemn si care cuprinde multe obiecte, lucruri de o valoare deosebita care au apartinut marelui revolutionar din Ardeal-toate acestea completata cu istorisirile originale a unei doamne ghid cu un mare har al povestirii pe care ne era frica s-o intrerupem ca sa nu pierdem ceva.

Dupa aceasta lectie de istorie (mult mai amanuntita decat o invatasem noi in ''epoca de aur'') documentata-de la sursa cum se spune-am plecat mai departe spre obiectivul nostru nr 1 din acea zi-muntele Gaina-si dupa cativa km (pana sa ajungem in localitate Avram Iancu) am virat la stanga pe un drum forestier foarte ingust, mai intai printre casutele motilor, mai apoi printre paduri de foioase si parca si ceva conifere din cate tin minte iar intr-un final, dupa ce am terminat cu padurile am descoperit adevarata frumusete a muntelui Gaina totul culminand cu peisajele din varful muntelui unde se afla o falnica statuie a lui Avram Iancu.

Din momentul in care am virat pe drumul forestier ne-am dat seama de ce gazda noastra ne-a spus ca nu avem sansa sa ajungem in varful muntelui in zi de sarbatoare si am probat-o si la intoarcere cand a trebuit sa asteptam minute bune pana ce o masina de lemne sa ne faca loc sa trecem-in zona impadurita, pe valea Ariesului Mic erau putine locurile unde puteai trece fara probleme o masina pe langa alta.

Ajunsi in varful muntelui, la inaltimea de 1486m si la intretaierea a 4 judete-Alba, Arad, Hunedoara si Bihor am gasit o familie venita cu o masina de teren care astepta de cca o ora sa se ridice ceata (de fapt norii) pt a admira peisajele din jur iar dupa cateva minute s-au lasat pagubasi si au plecat la vale foarte mahniti-se pare ca au plecat si cu ghinionul care i-a urmarit pt ca, dupa alte cateva minute norii s-au imprastiat oferindu-ne o priveliste care nu poate fi descrisa in cuvinte ci o sa las imaginile sa vorbeasca-cata dreptate a avut gazda noastra.

A fost o senzatie unica pe care n-am simtit-o nicaieri in Romania cu toate ca am vizitat multe locuri situate la o mai mare inaltime decat muntele Gaina-platoul Bucegilor, Transfagarasan, Transalpina (cand era nemodernizata), lacul Bucura din Retezat, vf. Semenic, Raraul etc-o senzatie datorata istoriei acestor locuri, precum si traditiei acestui festival de traditie din Tara Motilor unde se putea ajunge din celelalte judete pe alte drumuri din cate am vazut.

La intoarcere am oprit sa ne racorim cu apa unui izvor binecuvantat si ne-am desfatat papilele gustative cu afine care se gaseau din abundenta.

Ajunsi inapoi in localitatea Vidra si in cautarea unei pensiuni unde sa servim pranzul ne-a atras atentia un indicator micut pe care scria ''cascada Valul Miresei'' (parca mai vazusem filmul asta undeva! -cu o zi in urma in comuna Rachitele-jud Cluj) si, fara sa mai stam pe ganduri am virat la dreapta de data aceasta iar dupa cca un km, pe un drum f ingust printre casele oamenilor ajungem la o cascada de o frumusete aparte, nu atat pt inaltime (18m) si volumul de apa care era mic comparativ cu precedenta si foarte rarefiat (nu stiu daca asta e termenul corect!) ci prin peisajul oferit la poalele ei de o multitudine de stanci si bolovani imensi, de vegetatia si flora existenta printre firicelele de apa care se uneau intr-un paraias firav care se varsa in Ariesul Mic.

Ulterior am inteles ca aceasta cascada se numeste Pisoaia, se afla vis-a-vis de Dealul Melcilor iar pe timp de iarna este si mai frumoasa deoarece caderea de apa rasfirata ingheata si ofera o imagine superba.

Langa aceasta cascada se afla o cabana foarte draguta (cabana Cascada) la care se ajunge pe o punte suspendata dar care, din pacate era inchisa probabil pt ca era luni.

Asa ca am plecat mai departe si dupa o mica distanta am gasit pensiunea Vidra de Sus din localitatea cu acelasi nume unde, intr-un decor superb cu casute, carute, cabanuta suspendata, lacuri cu pastravi, o mica moara multe flori si binenteles un corp principal modern, am servit un pranz pe cinste care ar merita un review separat dar nu e genul meu; fara sa-mi fie frica ca dau gres v-o recomand si ca varianta de cazare pt ca erau oameni foarte veseli care locuiau acolo si pareau foarte multumiti.

Fiind in criza de timp (ca de obicei!) am renuntat sa vizitam Dealul cu Melci deoarece, la rugamintile copiilor din seara precedenta ginerele gazdelor ne-a aranjat un safari cu atv-urile prin imprejurimile Campeni-ului asa ca, in mai putin de o jumatate de ora ii predam pe ''taurasii''dornici de aventura unor profesionisti din oras iar noi trebuia sa ne facem de lucru vreo 2 ore cat dura sedinta.

Cum in a 2-a zi (zi in care eu am fost fara sa vreau la Cluj-vezi episodul 1) prietenii nostrii au vizitat minele romane din Rosia Montana am tinut cont de recomandarea gazdei noastre si am dat o fuga pana dincolo de Abrud, mai exact la vreo 7 km, in localitatea Bucium-Sasa unde vroiam sa vedem Detunatele-niste maguri vulcanice cu forme trapezoidala situate la cca 1,2 km una de alta.

Ajunsi in loc Bucium, pe valea Ampoitei din cate tin minte ne-a atras atentia (ce credeti?) un indicator pe care scria ''casa memoriala Fefeleaga''si bineinteles ca, fara consultari (gest reflex ce sa-i faci!) am virat in directia respectiva unde am descoperit o casuta data in folosinta in 2008, incuiata, nici urma de Bator sau de cineva care sa ne spuna cate ceva despre personajul care a facut obiectul romanului lui Ion Agarbiceanu; la plecare, dupa o scurta sedinta foto, o femeie ne-a spus (peste gard) ca alaturi locuieste un stranepot de-al ei dar ca, acum e plecat cu treburi.

Asa ca, am plecat mai departe catre obiectivul declarat-Detunatele- pe care le-am vazut de la distanta si la care speram sa ajungem cat mai aproape cu masina (oboseala, comoditate, criza de timp etc stiti cum e catre sfarsitul zilei!) dar nu prea am avut noroc-trebuia sa lasam masinile la sosea, sa trecem prin curtile unor oameni, sa mergem prin padure o bucata de drum iar apoi sa urcam un povarnis destul de abrupt daca vrem sa ajungem sus.

Prea mult pt noi asa ca am preferat sa ramanem jos, sa facem cateva poze si sa aflam cate ceva despre aceste formatiuni interesante-niste coloane de bazalt cu forme cumva de prisma (piramidale nu pot sa le numesc pt ca au varful tesit) si care fac un zgomot puternic in momentul in care se pravalesc roci din ele (de aici si numele).

Sunt 2 asemenea formatiuni si poarta denumirea dupa cum e aspectul ei, respectiv Detunata Goala sau Golasa (care nu are vegetatie pe ea0si Detunata Flocoasa (care e impadurita).

Dupa ce ne-am lamurit cum e cu Fefeleaga si Detunatele am plecat spre Campeni sa-i recuperam pe cei mai curajosi dintre noi (?) si sa mergem spre Albac ca se facea seara, lucru pe care l-am facut cu mare greutate deoarece nu-mi venea sa-i urc in masina (va dati seama in ce hal aratau!) din cauza noroiului.

Ajunsi la pensiune am avut o surpriza deosebit de placuta-gazdelor noastre li se ridicase interdictia de a servi masa la restaurant (lucru de care v-am povestit in primul review) asa ca a urmat o seara cu multa voie buna impreuna cu ceilalti clienti si, in special cu gazdele care radiau de bucurie!

Voi reveni cu poze si cu urmatoarea zi!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 11.01.13 21:02:49
Validat / Publicat: 11.01.13 21:51:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3484 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 casa memoriala Avram Iancu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[12.01.13 08:48:06]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

ak-ar de rumÂn †
[12.01.13 11:20:22]
»

Am așteptat să ți se valideze pozele (cam mult a durat) pentru a vedea Detunatele - cele două fotografii făcute de la distanță și am fost un pic dezamăgit. Poate altă dată.

Oricum ai făcut câteva trasee foarte frumoase, pentru care te invidiez!

Mai ai de văzut încă multe obiective în Apuseni, îți doresc să le poți acoperi pe toate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[12.01.13 12:08:04]
»

@marocanu21: Nu stiu cat de mult v-a placut voua, celor maturi, dar baietilor se pare ca le-a priit. In pozele P05 si mai ales in P11 si P20 radiaza de fericire.

Cum v-ati descurcat cu noroiul pe care, bineinteles, nu trebuia sa-l urcati in masina? Ati lasat, cumva, baietii sa mearga pe jos? Iti mai amintesti cat a costat plimbarea cu ATV-ul?

marocanu21AUTOR REVIEW
[12.01.13 13:07:06]
»

@AK-AR de RUMÂN: Detunatele nu a facut parte din itinerariul nostru initial, nu stiam de existenta lor sincer sa fiu si a fost un obiectiv de conjuctura pe care n-am reusit sa-l aprofundam datorita timpului-oricum l-am pomenit pt a va semnala prezenta lui in zona si eventual sa alocati un timp suficient daca vreti sa-l vizitati.

Dupa relatarea ultimei zile am sa trec in revista obiectivele pe care nu le-am vazut inca si pe care le am in vedere pe viitor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marocanu21AUTOR REVIEW
[12.01.13 13:14:52]
»

@iulianic: Ai dreptate, pt ei a fost nu numai o zi perfecta, ci un sejur perfect pt ca au facut lucruri inedite iar ei erau la o varsta la care sunt dornici de aventuri de genul asta (acum au descoperit fetele!).

In ceea ce priveste noroiul norocul nostru a fost ca am avut un cearceaf in masina pe care i-am asezat doar in... chiloti!

Nu mi-am permis sa postez si acea poza pt ca mi-o''furam''.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulian68
[12.01.13 15:16:07]
»

@marocanu21: cred ca cele scrise de tine pot tine loc unui traseu recomandat de un ghid! Si daca ma voi hotara sa fac un traseu prin Apuseni, chiar voi printa tot ce ai scris... Iar pozele sunt foarte frumoase!

marocanu21AUTOR REVIEW
[12.01.13 17:07:43]
»

@iulian68: Multumesc!

Iti stau la dispozitie cu cea mai mare placere daca ai nevoie de ceva!

marocanu21AUTOR REVIEW
[12.01.13 17:12:41]
»

@iulianic: ramasesem dator cu pretul atv-ului-cam 300 lei pt 2 ore; partea mai draguta e ca am cerut factura fiind dispus sa platesc si tva, dar, la plecare n-am mai avut cu cine sa stau de vorba! disparuse toata lumea!

Admin
[20.01.13 19:16:55]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Țara Moților" (în noua secțiune "VALEA ARIEŞULUI")

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ak-ar de rumÂn, iulian68, iulianic, marocanu21
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.18550801277161 sec
    ecranul dvs: 1 x 1