ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 14 si 16

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cu masina prin Apuseni 4

TIPĂREȘTE URM de aici

Asadar dupa 4 zile prin Apuseni dintre care ultimele 2 exploatate 100% pt trasee in detrimentul odihnei, pt a 5-a zi ne-am propus ceva mai lejer, mai putin solicitant si mai scurt ca durata pt a ne ramane timp mai mult la facut bagaje si pt relaxare( doar de-asta e concediu nu-i asa?).

Asa ca, tot la recomandarea mea (scuzati lipsa de modestie!) dar aprobata in unanimitate (prietenii nostrii erau pt prima data in Apuseni si au fost foarte incantati de ceea ce au vazut!) am hotarat sa vizitam Pestera Ursilor din Chiscau, jud Bihor, una dintre cele mai renumite si frumoase pesteri de la noi din tara si nu numai, iar la intoarcere sa ne oprim putin la Groapa Ruginoasa, un obiectiv care imi scapase si mie chiar daca mai fusesem prin zona.

Deci plecam de data aceasta mai tarziu decat de obicei (copiii au solicitat o portie de somn suplimentara dupa experienta cu atv-urile) pe directia Arieseni-Lunca-Stei-Rieni iar in localitatea Sudrigiu facem la dreapta si dupa cca 15 km ajungem la Chiscani unde se afla pestera.

Bineinteles ca ar fi fost mai simplu sa vizitam pestera in ziua a 3-a atunci cand am coborat de pe platoul Padis spre Pietroasa, trecand la cativa km de aceasta dar acest lucru nu a fost posibil datorita orei tarzii in primul rand si apoi starii de oboseala acumulate dupa acea zi pigmentata de un incident mai putin placut.

Spre deosebire de ultima vizita facuta la pestera in urma cu cativa ani acum am observat o oferta mult mai bogata de cazare si servit masa, de tarabe si chioscuri unde se vindeau suveniruri, produse traditionale, dulciuri, fructe, branzeturi, bauturi eco etc

Pestera Ursilor in contnua modernizare a fost descoperita din intamplare in anul 1975 de catre un miner pe nume Traian Curta in urma unei explozii de la exploatarea miniera din zona, a fost amenajata pana in 1978 iar din 1980 a intrat in circuitul turistic.

Cercetatorii, prin intermediul ghizilor fara de care pestera nu poate fi vizitata, spun ca aceasta a fost locuita pana in urma cu cca 17000 de ani de catre ursul de caverna o specie care a disparut definitiv iar legenda spune ca la acea vreme a avut loc un cutremur foarte puternic care a blocat singura cale de iesire iar ursii au murit de foame-ca sa fie mai convingator ghidul ne-a aratat o formatiune calcaroasa care semana leit cu parte de jos a unui urs care incerca sa scape de cutremur prin tavanul pesterii (pe cei mici i-a convins!)

Pestera are 3 galerii vizitabile: galeria Oaselor, Emil Racovita si a Lumanarilor, temperatura interioara e de cca 10'grade Celsius, se viziteaza numai in grupuri iar filmatul si fotografiatul sunt contra cost; n-am retinut programul de vizitare.

Dupa vizitarea pesterii si achizitionarea de suveniruri am servit masa la una dintre terasele de la intrare (nu i-am retinut numele) unde am avut placuta surpriza ca, pe langa ciorbele noastre foarte bune copiii sa aiba parte de o pizza excelenta (de care le-a fost foarte dor aceste zile!).

Am plecat spre pensiune satui si satisfacuti de ceea ce vazusem iar cu vreo cativa km inainte de Arieseni (dupa cateva opriri pt informare deoarece indicatoarele lipseau la acea data) ne-am impartit in 2 tabere pt continuarea programului: partea feminina impreuna cu baiatul cel mic la pensiune pt odihna si facut bagaje iar noi, ceilalti am parcat masina intr-o asa zisa parcare si am plecat pe jos catre Groapa Ruginoasa.

Traseul catre groapa este unul relativ usor, la inceput putin mai abrupt prin padure, de-a lungul unui firicel de apa iar in partea a doua copacii se raresc si poteca este mai blanda astfel ca dupa cca 20-25min ajungem la Groapa Ruginoasa, un obiectiv pe care nu trebuie sa-l ratati daca sunteti in zona-o imensa ravena aflata in continua eroziune, cu diametru de cca 600m si 100m adancime, de culoare caramizie, semanand in partea mai indepartata cu un imens canion care, din cate am inteles nu se viziteaza deoarece este foarte periculos.

Am plecat foarte incantati de la groapa cu regretul ca ceilalti nu ne-au insotit in primul rand de frica traseului dificil (nu a fost chiar asa) iar la pensiune am petrecut iarasi o seara minunata alaturi de gazdele noastre care ne-au oferit multe produse din partea casei (afinata, palinca, vin, placinta, gogosi etc) pt a se revansa fata de disconfortul creat de imposibilitatea de a servi masa in primele 3 zile (vezi impresii Steaua Paltinisului).

Urmatoarea zi am plecat pe ruta Campeni-Turda-Tg. Mures-Sighisoara-Baraolt iar dupa rezolvarea unor probleme legate de un spatiu de cazare foarte frumos din zona (deocamdata cu circuit inchis din pacate) am plecat mai departe spre Bucuresti unde am ajuns seara tarziu obositi dar incantati de circuitul din 2010.

Asa cum remarca un coleg de-al nostru ne-au ramas multe obiective pe care nu le-am vizitat din Apuseni iar noi ne propusesem, dar din varii motive le-am ratat, sa vizitam si Ghetarul Vartop, Cetatile Ponorului, Lumea Pierduta, Cheile Galbenei, Focul Viu sau Dealul Melcilor.

Cu alta ocazie, pt ca sigur vom reveni in aceasta zona minunata!


[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 12.01.13 16:38:19
Validat / Publicat: 12.01.13 18:22:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3234 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 la intrare in Pestera Ursilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[13.01.13 08:34:09]
»

Nu este o legendă este un fapt real, în Pestera Urşilor s-au găsit câteva zeci de schelete de Ursus Spelaeus, insă dintre toate acestea unul singur intact, singura explicaţie logică este ca întradevăr ieşirea din peşteră a fost blocată in perioada cănd aceste animale hibernau, consecinţa acestui fapt a fost un fel de ¨lege a junglei˝ cel mai puternic supravieţuieste atât cât poate!

marocanu21AUTOR REVIEW
[13.01.13 15:35:56]
»

@Cristian_h: nu te contrazic insa imi vine greu sa cred ca au putut stabili cu exactitate ce s-a intamplat acum 17000 de ani.

mai degraba cred ca e o ipoteza.

Admin
[20.01.13 19:19:24]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu mașina prin Apuseni" (în partea "crişană" a M-ţilor Apuseni)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
marocanu21
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas / cu mașina prin versanții vestici ai Apusenilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053432941436768 sec
    ecranul dvs: 1 x 1