ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 06.07.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 4 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul de Istorie Turda - interesant pentru copii si parinti

TIPĂREȘTE

Cum am fost mai multe zile libere, atat pentru copii cat si pentru parinti, am decis sa vizitam Salina Turda. Cazarea a fost aleasa astfel incat sa fim foarte aproape de intrarea veche pentru a evita cheltuirea inutila a unor sume de bani pe taxi, parcare si a ne menaja nervii cauzati de aglomeratia de la intrarea noua si frumoasa dar unde aerul este aproape irespirabil atunci cand este cald.

Dimineata mergeam la Salina, dar apoi ieseam de acolo lihniti de foame asa ca luam drumul centrului orasului. Aici am descoperit Muzeul de istorie Turda, loc care din punctul meu de vedere nu este suficient promovat deci nevizitat. Cat am zabovit noi acolo, 30-45 minute, nu a mai intrat nimeni, desi informatiile cu care ne putem imbogati noi ca adulti, dar mai ales copiii sunt numeroase (daca ai rabdare sa citesti informatiile sau abordezi muzeograful).

Muzeul a luat fiinta in anul 1943, fiind gazduit de o cladire cu o importanta istorica deosebita, Casa Princiara, denumita in trecut Casa Camarii de Sare.

Muzeul este organizat pe 2 nivele, iar artefactele sunt structurate pe epoci: preistorica, romana, postromana, medievala si moderna.

Citind unul dintre panourile informative, am aflat ca Potaissa, a cunoscut o dezvoltare fara precedent in epoca romana, dupa instalarea garnizoanei legiunii a V a Macedonica, fiind avantajata si de asezarea sa geografica - in apropierea culoarului navigabil al Muresului.

Colectia de vase de lut din prima incapere a muzeului este foarte bine conservata, numeroasa. Colectia jucariilor din lut, ii pune pe cei mici si pretentiosi in dificultate, dar fiicei mele ii si starneste curiozitatea catre posibilitatea confectionarii unor astfel de produse din lut si folosind tehnica moderna in urmatoarele zile a cautat pe net diverse tutoriale.

Muzeografii pun in valoare si o colectie impresionata de monede si bijuterii confectionate din diverse materiale, ce au fost gasite de-a lungul timpului in zona: pandantive, maciuca lui Hercules in miniatura, inel de logodna.

Unul dintre panourile expuse ofera informatii referitoare la Complexul termal ce se intindea pe o suprafata mai mare 0.5 ha, inconjurat de un zid impunator. Constructia avea "dotari moderne" pentru acea vreme (si nu numai as zice eu) incalzirea facandu-se prin podea si pereti. Spatiile erau bine delimitate: vestiar, bazine cu apa rece, spatii pentru bai cu aburi, bazine cu apa calda, latrine si o imensa sala pentru exercitii fizice.

Ce copil nu este fascinat de monede vechi, stampile, blazoane nobiliare? Aici au ocazia sa vada o serie din piesele de Tezaur descoperite in zona, stampile folosite in administratie la acea vreme. Camera urmatoare, este "cireasa de pe tort" in ceea ce priveste informatiile furnizate mai ales copiilor. Aici sunt expuse marionete din cele mai indragite povesti (unii poate nici nu au auzit de ele pana acum dar trebuiesc incurajati sa le citeasca de acum incolo odata ce interesul le-a fost starnit): Hansel si Grettel, Ursul pacalit de vulpe...

Ultima camera vizitata a fost cea didicata portului popular. Sunt destul de multe piese expuse pentru un spatiu asa mic si foarte bine pastrate.

Piesele de rezistenta ale acestui Muzeu, personal, mi s-au parut a fi scheletul din Camera migratiilor, bijuteriile, monedele, costumele populare si nu in ultimul rand marionetele.


[fb]
---
Trimis de cristianam in 12.07.17 10:17:45
Validat / Publicat: 12.07.17 12:51:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ]. A mai fost în/la: Bucovina, Moldova, Arad, Cluj, Brasov, Sinaia, Constanta, Eforie, Delta

VIZUALIZĂRI: 2201 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristianam); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Port popular
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13600 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[12.07.17 12:17:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Turda şi împrejurimile, TURDA [CJ]" (deja existentă pe sait)

mishu
[12.07.17 13:22:28]
»

@cristianam: Start vot! In primul rand felicitari pentru dorinta de a ne impartasi informatii despre acest muzeu scotand in evidenta pre putin mediatizatul muzeu. Mi s-a intamplat si mie sa vizitez muzee minunate insa prea putin vizitate.

Asa cum l-ai prezentat si in cele cateva poze e un muzeu care merita vizitat si strabatut agale acordand importanta cuvenita fiecarui exponat.

Cat despre

Constructia avea "dotari moderne" pentru acea vreme (si nu numai as zice eu) incalzirea facandu-se prin podea si pereti.

am intalnit si eu acest sistem de incalzire cand am vizitat Castelul Sturdza de la Miclauseni, la vreo 60 de km de Iasi (am povestit aici despre el) si-ti recomand daca ajungi in zona sa-l vezi pentru ca merita, iar ghidul chiar vorbeste foarte frumos.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
catalinioan
[12.07.17 15:05:53]
»

Articol informativ bun. Felicitari!

Pentru cei care va propuneti sa vizitati Turda, cateva sugestii:

- nu va limitati la salina atat de mult mediatizata, frumoasa de altfel

- parcurgeti Cheile Turzii, situate in proximitatea orasului

- faceti o plimbare cu masina pe Valea Ierii (aproximativ 50 de km), bucurati-va de peisaje si opriti-va sa mancati la Pensiunea Lara (o oaza de liniste)

- la Lara gustati supa Lara (este delicioasa)

- mergeti la Mormantul lui Mihai Viteazul, intrati la manastire (este situata chiar langa mormant)

- pt o cina buna, alegeti Sarea-n bucate (se afla langa salina)

- faceti o plimbare pana la ZOO (poate aveti noroc sa prindeti deschis)

- vizitati Muzeul de Istorie

- faceti o plimbare la Castrul Roman

- mergeti pana la Teatru sa aflati daca nu aveti norocul sa prindeti bilete la vreo reprezentatie (MERITA!!!)

Vacante frumoase!

cristianamAUTOR REVIEW
[12.07.17 16:29:13]
»

@mishu: Multumesc! Trebuie ca autoritatile sa faca un parteneriat, Salina - Muzeu, pentru a face mai cunoscut acest obiectiv turistic.

webmaster
[12.07.17 16:37:41]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Zoazore
[12.07.17 22:08:44]
»

@cristianam: Foarte interesant muzeu! Păcat că nu se vrea a se face publică existența lui! Și câte astfel vor mai fi! Mulțumesc pentru că l-ai găsit și ni l-ai prezentat și nouă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinioan, cristianam, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Turda şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064149141311646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1