ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Mormântul și comuna Mihai Viteazu

TIPĂREȘTE

Balada lui Mihai Viteazul

Oastea otomană vrea să intre-n țară,
Unii n-aveau viză și-au rămas pe-afară;
Dar Mihai Viteazul, cum a prins de știre
Pleca să-și adune brava lui oștire!

Mihai: -Pircalabe Voinea... scoal' că te plesnesc!
-Unde sunt Buzeștii?

Voinea: -Păi, stai să mă gândesc...
-Stroe e la bingo, Preda e la meci,
-Radu-i beat manga, dă la ratze-n beci.

Mihai:-Du-te și adună-i cum ți-am ordonat,
-Turcii dau năvală, suntem in rahat!

Oastea se adună din munți și păduri,
Jumătate-s criță, restul sunt mahmuri.
Cu mânie surdă Vodă îi privește
Și prin portavoce astfel le vorbește:

Mihai: -Băi armata... a 14 a,
-Hal de bravi eroi,
-Asta e ținuta?!?
-Ce e mă ce voi?
-Ia uite, ăla-și suflă mucii în căciulă!
-Vezi să nu te-mpiedici, c-ai să cazi în mocirla!
-Uite care-i șmenu, de ce v-am chemat:
-Turcii vor în freza, nu s-au săturat.
-Luați aminte bine, e și 43,
-La și 51 casunati pe ei!

Oastea otomană s-a oprit deodată,
Căci în față-i vodă, cu a lui armată.

Sultanul: -Te-ai tâmpit ghiaure, calea de ne-o ții:
-Suntem două sute patruzeci de mii!

Mihai: -Ei, part...

Sultanul: -Si-ai sa-mi pupi turbanu'
-N-ai decât trei sute!...

Mihai: -Trei sute, da' rai!

Sultanul: -Rai!!...

Mihai: -Âla, de exemplu, se numește Ghită,
-A tăiat pe mă-sa, că nu-i da halviță.
-Cei din Atlantida ne-au amenințat:
-L-am trimis pe Ghiță și i-a scufundat.
-Si acum trei zile a fost in Vietnam.

Sultanul: - Vietnam nu există!

Mihai: -Păi eu ce ziceam!

Sultanul: -Mamă, i-a tăiat pe toți!

Mihai: -Ălalalt e Mițu,
-Mănancă spahii.

Sultanul: -Spaghete mănâncă!...

Mihai: -Câti ai tu acolo nu-i ajung o zi.

Sultanul: -Nu-i ajung ca n-am ketchup!

Mihai: -Însa cel mai tare și cu braț de fier
-E Preda Buzescu, bravul meu boier!

Sultanul: -Dacă-i așa tare precum zici mata,
-Pune-l să se bată cu Mehmet Aga!
-Dacă-nvinge-al vostru, fac stânga-mprejur,
-Dacă nu, vă prindem și vă tai cu-n satâr.

Mihai: -Au, moaca mea!

Turcu scoate-o drujbă.
(Pe semne uitase
Că benzina încă
Nu se inventase!)
Preda ca un ninja într-o plută sare,
Scuipându-l pe turc între felinare.
Turcu' lua cuțitul și urcând pe plută,
Scrijeli "Hai LIBI AMR 100".
Preda-i sare-n cârcă
Se trântesc prin iarba.

Turcu: -Bă, trăit-ar măta

-Nu mă lua de barbă!

Ei se bat de-o ora și nu se răzbesc;
Vodă și sultanul se cam plictisesc
Și o pun de-o tablă sus pe o căruță
Turcii si ghiaurii o pun de-o miuță.

Mihai: -Ia zi, măi sultane, vii din Istambul;
-Care mai e prețul, vreau să-mi iau un ghiul!...

Sultanul: -Trimite-ti nevasta și-ți aduce-o sută
-Nu trebuie să ceară, ci doar să se supună
-Noi luăm prin războaie aur de la voi
-Și-ale voastre fete îl aduc înapoi.
-Noi luptăm cu mâna, ele din picioare
-Și astfel prosperă ambele popoare!

Ei îl văd pe Preda cum pășește-încet
Ținând în stânga capul lui Mehmet...

Sultanul: -Ai învins, ghiaure!?!

Preda: -Doar din întâmplare.
-Și-a luat singur gâtul
-C-a făcut prinsoare:

Mihai: -Pleacă, dar, sultane;
-Loc de tine nu e.
-Că vă taiem capul
-Și vă dăm și bătaie.
-Du-te la oștire,
-Spune că ghiauru;
-S-a bătut cu turcu'
-Și l-a-nvins viteazu'...

 

Așa îmi trebuie mie, am schimbat bancul cu această baladă-parodie,mai e și lungă pe desupra, am pus diacritice (că autorul le-a uitat) și a ieșit ce a ieșit cu mai multă sau mai puțină rimă pe alocuri, dar totul e bine când se termină cu bine Viteazu l-a învins pe Turcu.

După ce am vizitat centrul Turzii, și după cazare a doua zi dimineață am ieșit din oraș iar primul obiectiv a fost Mormântul lui Mihai Viteazu și Mânăstirea Mihai Vodă.

După această primă vizită am făcut mai multe opriri în comuna Mihai Viteazu pentru a vizita lăcașele de cult. Tot de aici se poate pleca la Cheile Turziiceea ce am și făcut cu ceva ani în urmă.

Cum se ajunge la Mormântul lui Mihai Viteazul? - Dar în comuna Mihai Viteazu?

La început am crezut că totul se află în comună, era cât pe ce să caut mormântul domnitorului în localitate. Vă povestesc exact cum se ajunge. Să zicem că ieșim din centrul Turzii spre sud, urmărim strada Libertății, la primul sens giratoriu vom folosi a doua ieșire, adică circulăm înainte iar de la următorul giratoriu ceva mai mare vom avea două variante de a ajunge la mânăstire.

Fie folosim prima ieșire urmărind E81, la intersecția cu A1/DN75 virăm la stânga, urmărim strada 22 decembrie 1989, virăm la dreapta pe strada Armatei sau DJ161B după câteva sute de metri urmează altă intersecție de unde o luăm la stânga aici ne va ajuta și un indicator turistic maro cu obiectivul dorit.

Fie folosim a doua ieșire urmărind DN15 iar la prima intersecție virăm la dreapta pe 161B. După o parcurgere a străzii în linie dreapta vom găsi intersecția descrisă mai sus (strada Armatei)

Urmează un drum destul de prost dar de scurtă durată, la intersecția cu Aleea Obeliscului vom găsi următorul indicator spre mânăstire la stânga. După aproximativ 500 de metri vom observa parcarea mânăstirii destul de încăpătoare. Până aici sînt 3 km din centrul Turzii.

Ca să ajungem în comuna Mihai Viteazu ne întoarcem pe drumul descris iar la intersecția cu strada Armatei/strada 22 Decembrie 1989 virăm la stânga. Continuarea acestuia este DN75 iar după ce am circulat pe sub podul de la A1 am ajuns în comună.

Cine a fost Mihai Viteazul?

Mihai Viteazul (1558-1601) a condus toate cele 3 țări care formează în prezent România, mai exact Țara Românească, Moldova și Transilvania. Astfel era denumit Domn al Țării Românești (1593-1600), Domn al Moldovei (1600) și Principe al Transilvaniei (1599-1601).

Balada-parodie de la începutul articolului a fost inspirat din luptele sale de succes împotriva otomanilor, iar de tăiat chiar i-a tăiat dovadă multiplele victorii asupra turcilor. Păcat, pănă la urmă a decedat ucis lângă Turda, crimă la comandă de fapt ordonat de dușmanii săi de pe atunci. În fine dacă era Chuck Norris pe acolo scăpa sigur. Dar n-a fost... Memorialul obelisc este amplasat aici lângă Turda presupusul loc al morții domnitorului denumit și Câmpia Turzii dar n-are legătură cu localitatea, iar turiștii vin aici într-un fel de pelerinaj patriotic.

În orice caz Wiki este mult mai răbdătoare la descrierea personajului istoric decât mine, așa că o lăsăm să-și facă treaba, articolul despre Mihai Viteazu aici:ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Viteazul

Mormântul lui Mihai Viteazul

După parcarea mașinii în locul amenajat se intră pe o alee umbrită de copaci. Obeliscul se observă imediat, iar la dreapta de monument clădirile mânăstirii cu biserica.

Ajungând mai aproape de obelisc ne dăm seama că este destul de înalt, monumentul amplasat în 1977 are nu mai puțin 16,01 m adică 1601 cm anul decesului domnitorului. La dreapta și la stânga se vor observa 4 drapele a României, pe obeliscul realizat de către sculptorul Marius Butunoiu acoperit din plăci decorative de travertin vedem o cruce, sub care chipul domnitorului și o placă albă cu o stemă de fapt 3 pentru că se află pe fiecare latură câte una reprezentând cele 3 principate în care a domnit.

Acesta este memorialul actual, primul monument-capelă a fost ridicat chiar de fosta soție a domnitorului dna Stanca, după care a existat o troiță de lemn aici.

Mânăstirea Mihai Vodă

Mânăstirea construită în amintirea domnitorului a fost ideea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Piatra de temelie a fost pusă în 2002, iar biserica care poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril a fsot construită în stil bizantin în formă de cruce greacă, iar o curiozitate despre acest lăcaș de cult ar fi că este copia celui din București purtând denumirea Mihai-Vodă.

Intrarea principală deasupra căreia vom vedea turnul clopotniță este dinspre obelisc iar intrând în incintă vom observa clădirile mânăstirii de maici alcătuind o formă dreptunghiulară. În spatele bisericii se află un zid de piatră. La biserică elemente de remarcat ar fi mozaicul care reprezintă pe Maica Domnului și Sfinții susnumiți, turla octogonală, nava principală și absidele, altarul, pictura nouă și restul mobilierului. Am reușit să fac și înăuntru ceva fotografii după care am făcut o vizită scurtă în curte mănăstirii. Nu ar trebui uitate nici respectarea cerințelor mănăstirii privind ținuta vestimentară, păstrarea liniștii.

Pănă la obelisc și în apropierea acestuia se găsește un așa numit parc dendrologic numai bună de o ieșire în natură bineînțeles cu respectarea cerințelor celor de la mânăstire privind protejarea zonei verzi, liniștii, etc.

Despre comuna Mihai Viteazu în general

Are ceva vechime comuna având numele vechi de Sânmihaiu (De Jos și De Sus) atestarea datând din 1170. Satele Cheia și Cornești mai aparțin de comună având la ultimul recensământ 5423 locuitori. Din aceștia români 71% (66% ortodocși), 24,23% maghiari (12% unitarieni, 8% reformați, 4% catolici) Așa găsim 4 lăcașe de cult de la religiile susnumite, pe toate le-am vizitat. Impresia mea în general despre așezare a fost că este o comună gospdar, toate par să fie la locul lor.

Locuri vizitabile pentru turist

În primul rând trebuie menționat Cheile Turzii, care se află în apropiere. În ultima mea vizită la Cheile Turzii am trecut prin comună dar fără alte opriri. Pe urmă zona fiind locuită de romani de pe vremea când exploatau sarea la suprafață au rămas tot felul de situri arheologice. Nu le-am vizitat acum dar le doresc menționate aici, se numesc siturile arheologice Valea Săndului, La coborâre, Cetatea Fetei, Drumul Văii, Fântâna Șai. Bănuiesc că nu se găsesc atât de ușor deci necesar ceva documentare de pe net și la fața locului, întrebat localnicii.

Bisericile din comuna Mihai Viteazu

Chiar înainte să ajung în centrul comunei am văzut un indicator maro care arăta direcția spre Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. Am zis că o iau pe acolo și revin în centru pentru a opri și vizita celălalte două biserica reformată și unitariană. Biserica se găsește la intersecția străzilor Bisericii și Ortodoxă. Clădirea neo-bizantină a fost construită între 1996-2011 deci foarte nouă. În afară de Adormirea Maicii Domnului mai poartă și hramul Sfinților Mihail și Gavril. Am reușit s-o vizitez și în interior, se vede că a fost construită recent totul este nou.

Revenind în centrul comunei ne-am oprit în apropierea Primăriei Mihai Viteazu și Școlii Gimnaziale Mihai Vodă denumit după domnitor. Tot aici în apropiere la drumul principal DN75 se află într-o grădină și înconjurată cu vegetație Biserica Unitariană construită în 1819. De și aproape 12 % din locuitorii comunei sînt unitarieni, nu am găsit biserica deschisă, nici n-am insistat. Casa parohială o casă veche se află lângă pe poarta acestuia există inscipție în ungurește despre construcție, ctitor, construcția zidului de incintă în 1853, și așa mai departe. Într-un colț al clădirii găsim numele celui care l-a renovat în 1998.

Pe partea opusă se găsește Biserica Reformată, la fel parțial acoperită de vegetație și înconjurată de un parc îngrijit. Nici în acesta nu am reușit să intru, este construită în stil gotic și pare să fie foarte veche din comună, de fapt cea mai în vârstă biserică. Datele arată o perioadă a construirii între 1674-1684. În grădină am observat câteva plăci funerare și ceva monumente dovada că în interiorul zidului de incintă de piatră a funcționat cimitirul pentru enoriașii reformați. Deasupra intrării situată lateral am mai observat o inscripție despre ultima renovare mai consistentă care a avut loc în 1892. Ultima biserică văzută dar mai pe fugă a fost Biserica Catolică construită în secolul 19. Se află tot la DN75 în centrul comunei.

Recomand vizita în comună, ca și idee de la mine: excursie de o zi combinată cu vizita la Mormântul lui Mihai Viteazu, comuna în sine și Cheile Turzii care va consuma mult timp cu ocazia vizitei turistului.

 

Rog WM să atașeze, mulțumesc

https://www.youtube.com/watch?v=meMr9aTyV8Y&t=48s

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 06.06.18 22:43:12
Validat / Publicat: 06.06.18 23:47:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 1985 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Mânăstirea Mihai Vodă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

doinafil
[07.06.18 14:14:53]
»

@AZE: Felicitări pentru articolul cu multe informații interesante și pentru pozele atașate!

Despre începutul articolului cu parodia, nu pot să spun că am rămas prea impresionată. Nu este prea reușită, după părerea mea.

Cei care se apucă să facă parodii, mai ales că cea de față este despre un mare voievod și primul „întregitor de neam”, ar trebui să fie mai atenți la rime, să nu strice (prin nepriceperea lor deplină a versificației), acest gen, foarte iubit de noi, românii, dar, doar atunci când este bine făcut!

Nu vreau să înțelegeți că vă aduc vreo vină! Departe de mine această intenție! Mie-mi plac bancurile de la începutul a ceea ce postați, de aceea le deschid și le savurez! (Din păcate azi doar am citit parodia, n-am savurat-o! - se mai întâmplă, deh!)

Vă aștept să vă mai citesc și vă urez plimbări reușite!

AZEAUTOR REVIEW
[07.06.18 15:29:31]
»

@doinafil: Mulțumesc

Accept pe deplin criticile mai ales de la Dvs., chiar dacă nu eu am scris-o dar eu am atașat-o(balada).

Dar câteva rime chiar m-au amuzat și mă amuză și acum. Puteam s-o mai aranjez (balada) puțin dacă aveam mai mult timp, deh timpul ăsta... și ieșea ceva.

Pe de altă parte chiar recomand vizita locurilor iar combinația aceea propusă de mine la sfârșit de articol (împreună cu Cheile Turzii) va aduce turistului o zi de neuitat.

Călătorii faine și Dvs.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Radu Tudoran
[07.06.18 22:46:21]
»

Pare totusi o discrepanta intre "balada" (Made in Vacanta mare) si articolul bine documentat. Recunosc ca la vremea respectiva mi-a placut si parodia

Calatorii interesante in continuare.

elviramvio
[07.06.18 23:35:19]
»

@AZE:

M-aș transforma în Preda și ți-aș decapita articolul, scuze că te necăjesc și eu. E un loc pe site unde putem să scriem și de astea.

În rest foarte bun articolul și poze reușite. Privind poze din diverse biserici românești renovate și refăcute artistic, constat o nouă modă în arta bisericească, mozaicul în exces. Unele chiar exagerează.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, elviramvio, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Turda şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088752031326294 sec
    ecranul dvs: 1 x 1