ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    APR-2015
    DURATA: 1 zile

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Mânăstirea Cămărășeasca - Târgu Cărbunești

    TIPĂREȘTE

    În review-ul de față vă voi povesti despre un obiectiv turistic mai puțin cunoscut din județul Gorj, Mânăstirea Cămărășeasca din Târgu-Cărbunești, un oraș situat la 25 de km de Târgu-Jiu.

    În ultima duminică din luna aprilie a anului 2015, o zi însorită ce părea mai curând una de vară, am hotărât să facem o plimbare în apropierea orașului de reședință. Întrucât nu vizitaserăm încă Mânăstirea Cămărășeasca, ne-am gândit că nu ar fi rău să o facem acum.

    Localizare

    Mânăstirea Cămărășeasca este situată la aproximativ de 1 km NE de orașul Târgu-Cărbunești.

    Din Târgu-Jiu se merge pe DN 67 spre Rm-Vâlcea, în localitatea Scoarța se urmărește indicatorul spre Târgu-Cărbunești și se continuă drumul spre acest oraș pe DN 67B. Calitatea carosabilului este foarte bună pe DN 67, bună pe DN 67B, distanța menționată mai sus se parcurge în aproximativ 25-30 de minute.

    Odată ajunși în Târgu-Cărbunești, se merge pe Strada Trandafirilor (strada principală), la intersecția cu Strada Pieții se virează la stânga, iar la intersecția cu Strada Eroilor se virează din nou la stânga. Mergând pe această stradă, se lasă spitalul în stânga, iar după aproximativ 200 m se virează la dreapta pe Strada Castanilor, stradă care duce până la mânăstire.

    Cei care vin dinspre Rm-Vâlcea, pot scurta drumul astfel: la intersecția de la Câmpu Mare virează la stânga spre Târgu-Cărbunești (este indicator), vor merge pe DJ 661 și vor ajunge în oraș pe Strada Eroilor. Coordonatele GPS ale mânăstirii sunt următoarele: N 44.962356; E 23.521926.

    Scurt istoric

    Mânăstirea a fost ridicată în anul 1780 de către Polcovnicul Mihail Colțescu, în timpul domniei voievodului Alexandru Ipsilanti, lucru menționat și în pisania ce este așezată deasupra ușii de intrare din pridvorul bisericii. Din cauza faptului că starea actuală a zidurilor exterioare ale bisericii nu bucură ochiul privitorului, pisania nu se mai înțelege foarte bine.

    Încă de la construirea sa, mânăstirea a servit drept cetate de apărare contra cotropitorilor și ca loc de refugiu al boierilor atunci când zona era atacată de turci sau de haiduci. Zidurile bisericii cu o grosime de aproape 1 m, stau mărturie faptului că aceasta a fost cândva o mică fortăreață.

    Se spune că din pronaos pornea un tunel subteran prin care se putea ajunge pe malul drept al Gilortului dacă situația impunea acest lucru. Acest tunel s-a surpat în anul 1946.

    De-a lungul timpului, mânăstirii i-au fost aduse mai multe lucrări de reparații, în special de către membrii familiei Cămărășescu.

    În anul 1920 mânăstirea a fost declarată monument istoric, în urma vizitei lui Nicolae Iorga, care a fost impresionat de tezaurul său artistic.

    Odată cu venirea comuniștilor la putere, mânăstirea a fost desființată și transformată în staul de vite și apoi în CAP.

    În anul 1994 a fost reînființată Mânăstirea Ioan Botezătorul - Cămărășeasca, care atunci se afla într-o stare deplorabilă.

    Despre mânăstire

    Mânăstirea Cămărășeasca are hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și adăpostește o mică obște de maici.

    Ansamblul monahal se deosebește de altele de acest fel prin faptul că biserica, este separată de spațiile administrative (chiliile măicuțelor, casa de oaspeți și livada cu pomi fructiferi) de un drum neasfaltat. Practic sunt două proprietăți, fiecare fiind împrejmuită.

    La ora sosirii noastre (15.30), atât în curtea mânăstirii cât și în zona chiliilor era o liniște desăvârșită. Întrucât locul unde parcasem mașina era mai aproape de zona chiliilor, am intrat mai întâi în această curte amenajată cu bun gust. Imediat după poartă este o mică porțiune pavată cu piatră cubică, după care urmează spații verzi și ronduri cu flori, iar în planul din spate spații administrative. În dreapta chiliilor este dispusă biserica veche construită din lemn, un clopot pe un suport de lemn protejat de intemperii de un acoperiș cu șindrilă și o livadă de pomi fructiferi în care sunt amplasați și câțiva stupi. În partea stângă este o fântână, în continuare se găsește o altă clădire administrativă care pare a fi casă de oaspeți.

    După ce am dat un tur al acestei curți însoțiți fiind de 2 pui de câine lup, am traversat drumul neasfaltat care separă cele 2 proprietăți și am intrat în curtea bisericii mânăstirii. Aceasta nu este foarte mare, fiind împrejmuită cu un gard din piatră de râu destul de scund. De la poartă o alee pornește direct spre intrarea în biserica mânăstirii fiind străjuită de tuia înalte. Alte 2 alei pornesc tot de la poartă și ocolesc simetric curtea, întâlnindu-se la intrarea în biserică. În partea stângă a curții bisericii se găsesc un mic magazin bisericesc și locul pentru aprins lumânări. Și această curte este amenajată cu gust, are spații verzi cu brazi, tuia, flori și câțiva pomi.

    Biserica mânăstirii are formă de corabie, este construită din zid masiv de cărămidă, în stil brâncovenesc, cu arcade în formă de semicerc și o singură turlă așezată pe o bază pătrată deasupra pronaosului.

    După cum spuneam, la intrarea în biserică, deasupra ușii se găsește pisania veche, care nu se mai înțelege forte bine. În partea stângă a ușii de la intrare se găsește atârnată o ramă care conține o rugăciune la intrarea în biserică pe care o puteți vedea într-una din fotografiile atașate.

    La exterior zidurile nu sunt în cea mai bună stare, o parte din tencuială este căzută, iar picturile abia se mai deslușesc pe alocuri.

    În interior picturile s-au păstrat în condiții foarte bune, această situație datorându-se faptului că în biserică s-au oficiat slujbe foarte rar și fumul de la lumânări nu le-a afectat. La intrarea în biserică, în pronaos pot fi zărite portretele ctitorilor.

    Lângă biserică, în partea dreaptă cum privești spre ea, poate fi văzut mormântul unui membru al familiei Cămărășescu.

    Cum e să alergi după câine în biserică?

    Se spune că nu e bine să fluieri în biserică, dar să alergi după un câine în lăcașul de cult cum este? Dacă cineva mi-ar fi spus că voi face așa ceva, aș fi râs și i-aș fi recomandat să consulte un medic care se pricepe la repararea ”mansardei”. Ei bine, acum să vă povestesc pățania mea. După ce am vizitat curtea bisericii i-am cerut permisiunea singurei măicuțe pe care am întâlnit-o să intrăm în biserică. Aceasta ne-a permis să intrăm singuri, ea rămânând în curte pe o bancă să se roage. Inițial m-am bucurat de acest fapt, gândindu-mă că pot face fotografii nestingherit. Așadar, am intrat în biserică lăsând ușa de la intrare deschisă. Ne-am rugat, am făcut câteva fotografii, dar nu a durat mult timp și ne-am trezit lângă noi cu unul din cei 2 prieteni patrupezi, care avea chef de joacă. Am încercat să-l scoatem afară, fiindu-ne frică că va produce stricăciuni. Demersul meu a nu a avut succes curând, cățelul fugea de mine și nu vroia deloc să părăsească incinta bisericii. După câteva minute de chin am reușit să-l scoatem afară din biserică și să răsuflăm ușurați.

    Concluzie

    Mânăstirea Cămărășeasca este un lăcaș de cult destul de puțin cunoscut, cu o istorie tumultuoasă, care mai are nevoie încă de reparații. Cu toate acestea, dacă vă aflați pe DN 67 (porțiunea Tg. Jiu – Rm. Vâlcea) nu veți regreta dacă vă abateți câțiva km pentru a vizita această mânăstire.

    Surse de inspirație:

    -crestinortodox.ro

    -pliant de la mânăstire


    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 28.01.16 09:43:38
    Validat / Publicat: 28.01.16 12:17:22
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.

    VIZUALIZĂRI: 4297 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 Mânăstirea Cămărășeasca - biserica din lemn și o parte din livadă
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [28.01.16 13:27:52]
    »

    am citit cu mare placere acest review si am incercat sa patrund serioasa istoria acestor locuri, insa finalul a fost apoteotic dand in ras adevarat, incercam sa-mi imaginez fuga dupa un caine prin biserica. Asta este, toata lumea a facut ceva sport. Felicitari pentru poze

    costy69*AUTOR REVIEW
    [28.01.16 15:01:10]
    »

    @mishu - Mulțumesc pentru vizită și pentru vot!

    Acum râd și eu de acea întâmplare, dar atunci nu prea îmi ardea de râs. Parcă mă văd făcând mătănii la îndemnul măicuței , dacă acel câine spărgea ceva.

    Revenind într-un registru serios, Mânăstirea Cămărășeasca merită vizitată, măcar liniștea și pacea sufletească care te învăluie aici.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [29.01.16 18:14:08]
    »

    @costy69 -

    Cum e să alergi după câine în biserică?

    Nu știu cum este să alergi după un câine jucăuș într-un lăcaș de cult. Nu mi s-a întâmplat asta niciodată, în schimb, la Mănăstirea Strehareț (lângă Slatina) am asistat la o scenă oarecum asemănătoare. Când am ajuns noi acolo nu mai era slujbă, iar preotul tocmai pleca. În pragul ușii de la intrare am stat puțin de vorbă timp în care a apărut un cățel mic și drăguț care s-a gudurat pe la picioarele popii, apoi a vrut să intre în biserică. A fost amuzantă lupta omului în sutană cu micul animal care chelălăia dornic să-și atingă scopul.

    În paranteză fie zis, dincolo de ușă, imediat în dreapta, este un vechi mormânt. Atunci era acoperit parțial cu un preș și nu ne-am reținut un zâmbet când ne-am gândit că poate cățelul voia să-și marcheze locul tocmai acolo.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [29.01.16 18:33:55]
    »

    @iulianic - Mulțumesc pentru vizită și pentru vot!

    Pentru dumneavoastră a fost o situație amuzantă, în schimb pentru mine în acele minute nu a fost. Imediat după ce am reușit să-l scoatem din biserică ne-am amuzat și noi.

    La noi situația era puțin altfel, cățelul deși era pui, avea talia destul de înaltă și ar fi putut dărâma ceva în biserică.

    În acest fel îmi voi aminti de această mânăstire toată viața.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costy69*, iulianic, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063838005065918 sec
    ecranul dvs: 1 x 1