ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Târgu Jiu, între Coloana Infinitului și Defileul Jiului.

TIPĂREȘTE

Este că dacă vă iau așa, pe repede - nainte, nu știți mare lucru despre Târgu Jiu ?

Mneeah, nu ține, nu fugiți la Google ca să vă dați mari!

Eu, în decursul vieții mele, am mai ajuns prin respectivul oraș, de cele mai multe ori cu probleme de serviciu. Și, dacă au fost probleme de serviciu, nu m-am obosit să văd foarte multe din acest loc. Am rămas cu imaginea unui municipiu curat și luminos, genul ăla care-ți ia ochii.

Acum câțiva ani am ajuns acolo și ca turist și am văzut și locurile alea, de interes turistic.

Așa că, în vâjâiala noastră aniversară, am decis că vom ajunge și la Tg. Jiu unde ne vom caza și ne vom acorda, a doua zi, câteva ore de plimbare .

Am parcurs distanța Câmpulung Muscel- Tg. Jiu în vreo 4 ore. După ce treci de Rm. Vâlcea intri în inima Olteniei și dai de peisajele alea, de dealuri și, hăt-departe, crestele munților, deci, frumos !.

Ce-am făcut noi la Tg. Jiu? Iacă, scriu mai jos:

1. Pensiunea ”Enigma”

Cazare rezolvată prin saitul cu rezervări turistice, unde am beneficiat și de o reducere, astfel că, în loc de 176 de lei cazarea pentru o noapte, cameră dublă, matrimonială, am plătit 146 de lei. M-am scos, nu? ;)

E amplasată chiar la intrarea în Tg. Jiu, pe marginea șoselei ce te aduce de la Rm. Vâlcea, Calea București, nr 15 A.

Cotată la 4 margarete, cam așa și arată. Bine, nu oferă nimic special dar este curățenie și liniște.

La primul etaj este un mic restaurant unde se poate comanda cina, în regim a la carte, iar dimineața se servește micul dejun, în cazul meu fiind inclus în prețul camerei.

Am primit camera ”Orient”, pentru că, o chestie interesantă, camerele pensiunii au nume, nu numere. Cameră mare, baie mică, dar dotată cu tot ceea ce necesar.

Ne-am odihnit bine iar a doua zi, după ce am primit un mic dejun de post, așa cum am cerut am plecat mulțumiți. Mulțumire la care a contribuit și amabilitatea personalului pensiunii.

2.Târgu Jiu

este, după cum știm cu toții, sau, nah, mă rog, cei mai mulți, municipiul reședință de județ al Gorjului.

Dar, nu de asta este el celebru ci, mai ales, pentru Brâncuși și ansamblul arhitectural al acestuia, compus din Coloana fără Sfârșit, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Ansamblul este de-a lungul Căii Eroilor, pentru că Monumentul Coloanei este amplasat în altă parte decât celelalte două.

Ce impresionează în oraș este curățenia și peisajul din depărtare. Se văd crestele munților, care, în acel 19 aprilie, erau bine îmbrăcate cu zăpadă. Orașul era plin de viață, deși am început să-l cutreierăm pe la 10 dimineața. Cel mai greu a fost să găsim un loc de parcare, dar, până la urmă am parcat, mai moldovenește, așa, sper că n-o să-mi vină amenda!

3.Parcul Coloana fără Sfârșit

Este la unul din capetele Căii Eroilor. Foarte bine întreținut, gazon tuns impecabil, pomii frumoși. În mijloc este Coloana fără Sfârșit, sculptura lui Brâncuși, inaugurată în 1938 și înaltă de aproximativ 30 de metri (ceva mai puțin, dar cu câțiva cm).

Puțină lume știe că sculptura a fost dedicată eroilor căzuți în luptele din Primul Război, duse pe Jiu, motiv pentru care s-a și numit ”Coloana recunoștinței fără sfârșit”.

Este compusă din 16 module suprapuse și câte o jumătate de modul la fiecare capăt, care ar fi simbolul coloanelor funerare din sculptura populară.

Și, poate că la fel de puțină lume mai știe că, prin anii 1950, comuniștii au avut brilianta idee de a dărâma coloana, pentru că, în opinia lor, era semnul culturii burgheze. Din fericire n-au făcut-o.

4.Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii

Amplasată chiar la intrarea în Grădina Publică, are pe stâlpii ei cele două semisfere lipite, în simbolul sărutului. Se spune că Poarta poate fi și simbolul trecerii dincolo, trecere de care nimeni nu scapă...

Dincolo de Poartă, se merge pe Aleea Scaunelor spre Masa Tăcerii.

Masa Tăcerii, înconjurată de cele 12 scaune clepsidră.Simbolul, se spune, al Cinei de taină.

Masa a avut inițial o altă tăblie pe care, nemulțumit de dimensiunea ei, sculptorul a schimbat-o cu cea de dimensiunile actuale. Odată cu noua tăblie au fost adăugate și cele 12 scaune.

5.Faleza Jiului

Pe esplanada din spatele Mesei Tăcerii. Jiul se vede foarte frumos și răcoarea apei dă un aer proaspăt întregului parc.

6.Defileul Jiului

Am plecat din Tg. Jiu spre Petroșani și, mai departe spre Sibiu.

Bine, știu că puteam scurta drumul Mărășești- Sibiu, trecând prin Brașov dar Defileul Jiului a fost ideea de bază pentru care am făcut acest ocol.

S-a dovedit că a meritat, vremea a fost splendidă, fapt ce ne-a permis să ne oprim pentru bellevue, de câteva ori, pe marginea drumului, pentru a vedea zbaterea Jiului între malurile înguste și pentru a ne mira de traseul căii ferate, care însoțește șoseaua sau dispare în tunelurile din munte. Nu-s multe, doar 38!

Chiar dacă nu foarte lung, are cca 35 de km, Defileul trebuie văzut, este un must see al turistului român și, mai ales, de bucurat pentru prezența lui.

7.Mănăstirea Lainici

Este o mănăstire construită în Defileul Jiului, extrem de frumoasă.

Nu o să vă plictisesc cu date despre mănăstire. O să vă spun că se știe că ar fi fost construită prin secolele al XVII-lea sau al XVIII_lea și că, atunci când a fost urmărit de turci, Tudor Vladimirescu s-ar fi ascuns aici, deghizat în călugăr.

În decursul timpului, construcțiile ansamblului monahal au suportat mai multe stricăciuni sau reparații, iar activitatea monahală s-a desfășurat și ea funcție de vremurile trăite.

După ce ne-am oprit aici, preț de vreo oră, ne-am continuat drumul spre Petroșani și, mai departe, spre Sibiu.

Despre ce a mai fost, mâine. Acuma, gata!

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 07.05.19 10:30:21
Validat / Publicat: 07.05.19 15:17:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.

VIZUALIZĂRI: 1101 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Ieșirea din Defileul Jiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Mitica49 [07.05.19 15:35:41] »

@Yersinia pestis: Iaca, primul vot! Tg. Jiu? Parcă-mi aduc aminte că, acu' ceva ani, am trecut, cam vâjâind pe aici, am mâncat ceva, nu mai știu precis unde, ne-am încurcat la plecare (cu GPS cu tot) pe o așa zisă centură, care de fapt era un drum șantieresc (nu prea e cuvântul ăsta în dicționar, dar inventăm, mi-a plăcut cum sună) și p-aci ți-e drumul. Văzând doar ceva din partea periferică a orașului, ne-am zis că nu mai trecem pe aici, uitând atunci, de faptul că ăsta-i orașul operelor lui Brâncuși.

Articolul tău ne arată încă o dată că ideile preconcepute, năzărite din nu știu ce " am auzit că... " sau din păreri formate de-a fuga, nu-și au rostul și nici locul în a aprecia ceva.

Mai pe scurt, orașul Târgu Jiu merită vizitat.

Felicitări pentru articol și pentru stil (cunoscut de AFA-iști) !

Yersinia Pestis [07.05.19 21:35:50] »

@Mitica49: Da, ai dreptate, cu toții avem prejudecăți! Măcar, astea, turistice, sunt cele mai nevinovate, putem trece mai ușor peste. Uite, eu am avut mereu o părere așa, în două ape despre Chișinău...

Tg. Jiu este un oraș chiar frumos, merită orice clipă petrecută acolo! Iar Defileul Jiului este nec plus ultra, trebuie văzut!

Cât despre stilul meu, da, ai dreptate, sunt cel care are stilul de-a scrie fără stil, sunt unic!

Mersi că mi-ai deschis ușa, mersi de note și de bârfă!

Zoazore [08.05.19 12:57:59] »

@Yersinia pestis: Iti scrisesem un ecou dragut aseara, dar la SEND a picat netul!

Ziceam ca in octombrie 2017 a trecut prin Tg. Jiu cand am mers la Pestisanii Gorjului. Am oprit de-o apa de cumparat, dar ce-am vazut, ne-a placut mult! Ne-am oprit aproape de parc, dar n-am zabovit la vizitat, Coloana am vazut-o asa, ce trecea peste gard!

Dar ceam vazut, ne-a placut: curatenie, liniste... Ne-am promis ca vom reveni! Dar... Daca voi avea putere, voi duce visul mai departe! SPER!

Yersinia Pestis [08.05.19 15:53:55] »

@Zoazore: Nu țin minte ca tu să te fi dat bătută. Acum ai un motiv în plus să te ții de cuvânt!

Târgu Jiu merită orice clipă petrecută acolo! În plus, zona de pe lângă este la fel de frumoasă, Defileul Jiului nu e singurul loc de vizitat.

Deci, cu prima ocazie, țuști într-un mijloc de transport și bucură-te de plimbare!!!

Zoazore [08.05.19 20:19:44] »

@Yersinia pestis: Nu prea mă dau bătută, și-mi voi găsi energia să realizez visul! Deja voi onora promisiunea TULCEA, așa că, de ce nu?

Acum, că ne-ai dezlegat Enigma...

Yersinia Pestis [09.05.19 07:41:24] »

@Zoazore:

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mitica49, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074282884597778 sec
    ecranul dvs: 1 x 1