GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre farmecul ascuns al stațiunii Băile Sovata
Stațiunea Baile Sovata nu poate fi categorisita în rând cu altele, pe motive de asemanare sau comparație. Ea e construita și gandita în jurul unui lac aproape unic în lume, care a fost recent recunoscut oficial ca detinand recordul de cel mai mare lac de acest gen: observator.tv/social/lacu ... ume-299793.html.
Vin de 16 ani în Baile Sovata și trebuie s-o spun din prima, pentru cei care nu știu sa inoate sau au frica (panica) de apa, locul asta nu spune mare lucru și nu vor simți ceva deosebit fata de alte statiuni. Lacuri mai sunt în statiune, stranduri, bazine la particulari, sau alte ape, care sa va placa. Dar dacă veniți la Baile Sovata și nu intrați în lacul Ursu, cu incântare, ca un lucru pe care trebuie să-l indepliniti neapărat, nu veți simți ceva deosebit, care sa va atragă și sa va cheme, din nou, pe aceste locuri.
Cum spuneam, exista și alte lacuri cautate de turiști, cum ar fi lacul Mierlei, la liber, pentru namol, lacul Negru pe cae-l găsiți în incinta unui strand relativ nou și amenajat ca și Ursu, pentru folosinta pe jumătate din suprafața. Și nu în ultimul rind lacul Alunis, unde se varsa lacul Ursu și unde prețul de intrare și programul sunt mai lejere decât la „vedeta” statiunii.
Sezonul de vara (și cel mai aglomerat) este destul de scurt la Baile Sovata, adică, în marea majoritate a anilor este constituit din lunile iulie și august. În afara acestor luni lacul Ursu se închide. În mod excepțional se admite ca începutul sezonului să fie cel mai devreme pe 15 iunie și se poate închide cel mai târziu pe 15 septembrie. Însă astea sunt excepții, considerati doar cele doua luni drept sezon turistic de baza.
Programul la Ursu e destul de restrictiv, de la 10 la 18 cu pauza de imbaiere intre 13 și 15 (așa e de ani de zile). În principiu casa de bilete se deschide pe la 9 și jumătate, iar accesul în incinta se face pe la 9 si 45. O intrare e valabilă doar până ieși din complex, orice alta intrare ulterioara trebuie platita. Prețurile au variat în timp, acum e 30 RON pentru un adult, 25 pentru pensionari și 20 pentru copii. Un sezlong de inchiriat e 20 RON. Până anul trecut parca, dacă îmi aduc bine aminte, era valabilă și reducerea la intrare pentru un adult dacă se facea dupa ora 16, acum oricum nu mai e. Ai ieșit, plătești din nou. Înăuntru găsești de mâncare și băutura la preț de restaurant, ca sa dau un exemplu - 400ml de bere la pahar e 7 RON. Singura concesie pe care o fac cei responsabili de funcționarea complexului e sa te lase sa vii cu produsele tale, așa încât multă lume e cu geanta frigorifica la purtator.
Bine, bine, veți spune și atunci ce sa căutam la „minunatul” asta de lac?! Sincer sa fiu, daca nu mi-ar placea apa si eu as zice sa stati acasa. Insa odata intrat in lac uiti de toate grijile, pentru ca efectiv plutesti pe o apa cu o salinitate intre 100 si 110 g/l (e o medie, pentru ca de fapt sunt straturi de salinitate diferita, dar pentru cel intrat in apa cam asa se simte). Temperatura normala e de vreo 26-38 de grade Celsius la suprafata si 30-45 de grade la 1,5 – 2 metri adincime si variaza in functie de perioada, clima si ora de intrare. Ca sa simti acea temeperatura de la 2 metri in jos trebuie sa rogi pe cineva sa se urce pe tine, ca sa te poti scufunda... La inceputul sezonului apa e cea mai calda, dar nu e o regula. Ca sa va dati seama cam cum e cu plutitul, inchipuiti-va ca sunteti in pozitia echer, a unui gimnast la inele si nemiscat, stati in apa asta pina sub barbie. Din punctul meu de vedere e minunat, nu am grad de comparatie cu alte ape, daca ai ochelari de inot si nu esti chiar incepator, poti sa te zbengui in apa asta, fara nici cea mai mica grija. Traversezi fara nici o problema lacul de cite ori vrei, bine, e vorba de jumatatea sa permisa, dincolo de balize e tara ratelor salbatice, care te privesc lacome, la sfirsit de program, cind invadeaza si jumatatea ta, in cautare de resturi de mincare.
Doar pentru privilegiul de a te imbaia in aceasta apa (dincolo de proprietatile ei curative, pe care le puteti descoperi pe o gramada de site-uri) eu consider ca asta e farmecul in jurul caruia s-a construit aceasta statiune. Restul... sunt locuri relativ comune, pe care le poți intalni oriunde-n în alta parte.
Dar s-o iau cu începutul. Intrarea în statiune se face pe 3 străzi principale: Trandafirilor, cea pe care intri din orașul Sovata, Bradului, cea pe care cobori - sens unic dinspre lac și Vulturului, cea pe care intri după sensul giratoriu spre poliție și, mergând în continuare, spre hotelurile mari și baza de tratament Danubius
Cazari sunt de toate felurile și pentru toate buzunarele, pe toate aceste artere principale și pe stradutele laterale. Va puteți caza la strada sau chiar în mijlocul pădurii, la Tivoli. Poți sa stai în centru la 4 stele, la Pacsirta, sau în cort/casuta în campingul de la Stana de Vale, la vreo câțiva kilometri. Poți sa asiști la un spectacol la scena de lingă lac, sau să-ți fuga ochii după cadânele de la Boema (dac-or mai fi, ca anul asta nu am mai urmărit programul :)), sau sa asculți ciripitul pasarilor la campingul din pădure. Poți sa găsești o cazare și pe partea celalalta de stațiune, în orașul Sovata, la Casa Basarabia, sau hotel Belvedere și să faci o excursie în fiecare zi prin pădurea din jurul lacului, pentru a ajunge in statiune. Prin urmare sunt multiple variante, fiecare după gusturi și buzunar, sau tabieturi.
Dacă nu va mai plac lacurile (Ursu, Negru, Mierlei, Verde, Roșu, etc) puteți face o plimbare în pădure, pe Drumul Sarii, sau spre partia de ski, doar ca traseu. Daca vreți mai mult, sunt și alte atractii zonale, din care am să enumar câteva:
- salina Praid, care e situata la 10 km de Sovata și dincolo de ineditul excursiei, ofera o sursa de sanatate (măcar 10 zile) pentru cei care au recomandare pentru salina uscata:
- o plimbare cu mocanita, pe care o puteți lua de la gara de linga Penny Market (in dreapta si mai in spate) până la Cimpu Cetatii, vreo 14 km, prima cursa la ora 11:
- o partida de pescuit cu inchiriere de scule la fata locului, la hanul pescaresc din Cimpu Cetatii și bineânțeles o masa cu preparate de acest gen:
locuridepescuit.net/pastr ... pu-cetatii.html
Altfel, daca nu va atrage nimic in mod deosebit puteti sa va plimbati pe jos, sau cu inchiriere de scuter electric (22,5 RON – 15 minute), caci statiunea e mare si sunt foarte multe locuri interesante ca peisaj, unde puteti ajunge. Eu inca n-am ajuns in toate colturile posibile.
Despre turismul balnear sau cel de iarna nu va pot spune, inca, nimic, pentru ca nu le-am incercat, stiu doar ca hotelurile aflate pe deal (ale grupului Danubius) au reusit sa incheie contracte pentru a aduce turisti din Israel cu chartere, citeva mii pe an.
Oricum, asa ca de incheiere, trebuie sa va spun ca statiunea asta a fost salvata de la a intra in paragina, pe la inceputul anilor 2000, de moldovenii de peste Prut, care, nu stiu exact cum au descoperit-o, dar de atunci, vin in numar mare si au ajuns sa aiba chiar si proprietari de pensiuni care inchiriaza locuri de cazare. A treia limba vorbita pe luciul lacului Ursu, este “moldoveneasca” sau rusa.
Eu am ajuns intimplator la Baile Sovata, cautind o alternativa la turismul de la Marea Neagra, care la sfirsit de ani '90 si inceput de 2000 era un jaf generalizat la adresa clientului venit la mare si numai bun de jumulit.
Si de atunci nu mi-a parut absolut niciodata rau, indiferent daca era soare sau ploaie, indiferent daca temperatura afara era doar 20 de grade in miezul verii (e bine sa aveti imbracaminte adecvata la voi), indiferent daca am stat 2 sau 6 nopti, indiferent daca eram 2 sau 8, indiferent de cit de aglomerat era in complexul de la Lac.
Din păcate poze n-am sa pun, pentru ca nu mai fac de mulți ani așa ceva la Baile Sovata, cred ca am renunțat după primii 6-7 petrecuti pe-aici și ar fi niște amintiri cam „prafuite” si prea putin actuale sau interesante :).
Trimis de gabrielstupu in 09.07.19 09:19:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gabrielstupu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 09&ridAnt=94598
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Și noi alegem Sovata de câțiva ani pentru câte o săptămână de relaxare...
Ne place stațiunea în primul rând pentru liniște și curățenie, pentru atmosfera de vacanță, pentru plimbările prin natură și scalda în lacuri. Pe lângă acestea, așa cum ați spus și dvs., Sovata oferă multe posibilități de cazare și restaurante cu mâncăruri delicioase.
E o combinație fericită de natură și civilizație, exact ce trebuie pentru un turist în căutare de odihnă!
@webmasterX: Imi cer scuze, as vrea sa pot incarca poze de la Baile Sovata, cred ca mai sunt salvate pe un HDD extern, pe care insa nu-l gasesc. Toate pozele pe care le am, din alte locuri totusi, sunt din 2010 incoace. Pe alta unitate de stocare. Dar promit ca la urmatoarea vizita in Sovata voi face niste poze, bune de incarcat aici. Pentru cei interesati, trageti macar o fuga pina acolo, fara sa stiti cum arata, nu veti regreta .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Du-mă mamă la Sovata să-l cunosc și eu pe tata... — scris în 21.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Vara la Sovata (II) — scris în 23.05.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Vara la Sovata (I) — scris în 18.05.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Din nou la Sovata — scris în 27.06.22 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Iarna la Sovata (II) — scris în 09.09.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Iarna la Sovata (I) — scris în 08.09.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Excursii optionale din Sovata — scris în 08.06.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ