ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Iarna la Sovata (I)

TIPĂREȘTE

Iarna, Sovata intra in hibernare. La prima vedere, statiunea pare pustie. Insa, In week-end mai vezi ceva lume, mai ales pe la pranz, cand apare si soarele. Sunt aceia, care vin pentru o zi din Tg. Mures sau Reghin, sau turistii din statiune, care satui de atata "stat in hotel, la restaurant sau pe la centrele Spa sau de tratament", ies la o "gura de aer proaspat", la plimbare, in jurul lacului Ursu. De unde, unii, mai curiosi, se aventureaza si pe aleile din padurile din preajma, doar asa, "la plezneala", ca sa vada ce-o mai fi si pe-acolo si sa nu se-ntoarca prea repede la hotel. Sovata nu șomeaza insa nici in aceste luni in care lacurile sarate sunt "inchise". Ianuarie este luna cantonamentelor sportive si a revelionului in stil moldovenesc (de peste Prut). In 2010, anul debutului meu pe acest sait, am mai scris un review despre partia de schi, aflata la 6-7 Km de statiune (depinde de unde pornesti). Pentru acel review am primit 4 voturi si asta doar pentru ca amicul @valimi, inca nu aflase de AFA (vezi impresii), caci altfel luam doar 3. Sau am fost confundat c-un UXI? ????

Partia de ski este un pol de atractie in lunile de iarna. Si pentru schiori si pentru "plimbareti".

In 2010, drumul prin padure, pana la partie, nu m-a impresionat in mod deosebit, soarele statea ascuns in padure. Insa odata ajuns cu telescaunul sus pe platoul Repas, situat la 1100 metri (Sovata e doar la 450-500 metri altitudine), lucrurile s-au schimbat radical. Adeseori se intampla ca pe drum si la statia de pornire spre platou, sa fie "umbra" si cand ai ajuns cu telescaunul sus pe platou, sa poti face plaja. Inca de pe drumul din Sovata si pana la partie, drum pe care urci vartos vreo 10 minute, soarele te amageste, ascuns pe dupa brazi, clipocind timid si intermitent dar cand ai ajuns la capatul patiei de schi, padurea dispare si soarele (Wow!) te invaluie cu tandrete din toate partile, incat adesea, ai nevoie de ochelari de soare. Zapada de pe platou, amplifica stralucirea lui. Simti c-ai intrat intr-o alta lume. Primul lucru care te copleseste, in afara de-o bucurie imensa (ce frizeaza euforia), dupa 6 Km de drum singuratic prin padure, este multimea de oameni, adulti sau copii, de pe partia de schi si platou. Unii schiaza, altii se plimba. Pe platoul Repas, exista si o a doua partie, si un teleschi mai mic, pentru copii. Placerea ce-o simti si care te cuprinde subit, n-are nici o explicatie. Poate de vina sunt - cetina brazilor, caldura soarelui, albul imaculat al zapezii, agitatia oamenilor, cele doua terase din lemn ce vand bautura si de-ale gurii si care ce te imbie sa ramai toata ziua. Sau poate doar faptul c-ai scapat dintre peretii de beton ai hotelului si de imaginile TV pline de "publicitate" sau de-acasa. La explicatia acelei stari "de bine" care te copleseste pe platou, doar Natura poate raspunde.

Drumul pana la partie

Ei, si-acum, daca in urma cu mai bine de un deceniu, v-am prezentat imagini de pe acel drum prin padure pana la partie, cam anoste, anul acesta, am avut noroc, caci soarele ne-a insotit mai tot timpul. Si, lucru curios, acest banal drum marginit de un parau si multi brazi, m-a determinat sa opresc masina de nenumarate ori, pentru a face fotografii. Pe care vi le trimit si voua, cu sfatul de a-l parcurge si voi, macar odata dar, numai intr-o zi insorita si pe la pranz, cand soarele se afla exact deasupra lui. Se pare ca natura este cel mai grozav pictor. Cuvintele nu pot egala sentimentul placut pe care il ai in acel moment si mult timp dupa, admirand tablourile pictate de natura. Acel drum il parcurgeam in general, in 20 de minute. Acum, am ajuns la partia de schi, de-abia intr-o ora.

Urcam pe platoul Repas

Parcarea de langa partie, e gratuita. La casierie ajungi repede. Un "dus-intors" costa 15 lei. Langa casierie gasesti o cafenea. Bem un ceai si-n vin fiert cu scortisoara. Telescaunele vin repede. Doi barbati te ajuta sa urci "din mers", cu schiuri sau fara. Sus, pe platou, altii doi, te ajuta sa cobori. In timp ce urci incetisor, vezi cum, nu departe de tine, coboara schiorii experimetati pe partia mare. Odata ajuns sus pe platou, te intampina cateva bancute si mese din lemn, langa cabana Repas. E-un loc excelent pentru a face plaja, a bea o cafea si, ceva mai tarziu, o ciorba sau niscaiva preparate la gratar.

Incerci sa faci o plimbare pana la o padurice de pe platou. Dar nu e usor, zapada e mare, te scufunzi in ea. Parca mai bine era pe bancute la plaja. N-am intalnit nici un urs, ursii pot fi intalniti mai ales pe drumurile prin padure din jurul lacului Ursu. M-ntalnesc cu patronul cabanei Repas, dl. Harsan Vasile. N-a avut un an prea bun. Ba ca toamna a fost calda si n-a avut zapada, ba ca telescaunul n-a functionat. Apoi mai e si pandemia. Si totusi, turistii cunosc bine acest loc iar schiorii, il adora. Aici, la cabana, se pot inchiria schiuri, placi sau saniute, iar in Sovata, ATV-uri.

In Sovata, orice turist ce intreaba pe la receptiile hotelurilor "Ce se mai poate vizita pe-aici prin zona, iarna? ", primeste acelasi raspuns: partia de schi, salina de la Praid sau satul artizanilor populari din Corund. Turisti suntem si noi, "turistii de-o zi", mai ales in week-end, veniti din Tg. Mures si Reghin, orase care nu sunt departe de Sovata.

Concluzie

Asadar, "Du-ma mama la Sovata! ". Sovata e-o statiune permanenta si polivalenta, de tratament, odihna si agrement, un loc in care se pot distra, trata si relaxa atat sportivii, schiorii cat si inotatorii sau reumaticii, adica toata familia, si baiatul si fata si "babacii".


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O statiune unica, cu cateva lacuri sarate (lacul Ursu e helioterm) sau cu apa dulce, marginite de frumoase paduri de conifere


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Plimbari pe trasee amenajate (drumul sarii), distractia principala in sezonul cald e baia in lacuri sarate iar iarna, e practicarea sporturilor de iarna.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 08.09.21 12:11:01
Validat / Publicat: 08.09.21 16:21:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: La hotel Alunis, Relax, vila Ciresica, am vizitat schitul "14 Cruci", Lacul Tivoli si am parcurs "Drumul sarii"

VIZUALIZĂRI: 4361 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Ne-am intors acasa, odata cu apusul soarelui.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

elenaadinascris / TELEFON [08.09.21 16:27:41] »

E interesant în sezonul cald sa scrii despre destinații de iarna, iar în sezonul rece despre cele însorite! ????

Felicitări pentru impresii și vacanta!

Mioritikscris / TELEFON [08.09.21 17:02:19] »

Păi planurile de revelion acum se fac, dacă nu cumva îi cam târziu, august e momentul ideal să hotărăști programul de revelion.

Că mi-e îmi sună într-un fel: revelion în stil moldovenesc... Cam ce-ar vrea să-nsemne asta? Că-mi sună cumva. Și nu degeaba. Am prins niște petreceri moldovenești de stă mâța-n coadă. Drept îi că tre' să fii bun strateg cu moldovenii și piar și mai și (adică PR) că altfel ți-o furi mișelește. Era cât pe ce. Dar îs curioasă ce înseamnă petrecere de moldoveni în Ardeal. Chiar aș face-o cercetare.

dorgo [08.09.21 19:15:08] »

@Mioritica: Stai, stai, ca nu m-am exprimat eu corect! E vorba de Revelionul in stil slavon din Republica Moldova, Ukraina, Rusia, etc, ei sarbatoresc Anoul Nou la 2 saptamani dupa al nostru, in Ianuarie. Spre exemplu, in 2021, Anul Nou pt. credinciosii ortodocsi de rit vechi s-a celebrat in noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Si cum romanii din Republica Moldova n-au "balti sarate" precum avem noi in Ardeal o multime, in ultimele decenii, acestia s-au indragostit de Sovata (mai ales), unde isi petrec concediul de odihna, vara, cat si revelionul, iarna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mioritikscris / TELEFON [08.09.21 20:27:31] »

@dorgo: aham,

Este.

Și lipovenii petrec tot la fel. Am sărbătorit un Crăciun lipovenesc în ianuarie. A fost cool, după revelion.

Și da, am avut ani în care am sărbătorit revelionul de 3 - 4 ori, după tăt felu' de calendare, al întârziaților, al montaniarzilor și te mai miri mai ce. Uneori. Și anul ăsta au fost două și amândouă praf. Copii ăștia numa beu și de jukat nu mai joacă nime' . Am nostalgii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [09.09.21 10:37:58] »

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

adrianaglogoscris / TELEFON [10.09.21 09:59:33] »

@dorgo: uite ca t cel din 2010 ai mai primit 1 vot!

dorgo [11.09.21 07:56:40] »

@adrianaglogo: Super! Mersi! ???? (Cand am citit ecoul tau, primul gand ce mi-a venit in minte, a fost acela, ca s-a trezit @Valimi in miez de noapte si mi-a mai "infipt" un vot negativ! ????)

dorgo [11.09.21 08:03:45] »

@elenaadina: Multumesc! ???? Realitatea e, ca acest review de iarna din Sovata din acest an, nu mi s-a parut foarte interesant (au aparut altele intre timp, care m-au starnit mai mult) si l-am lasat la urma, pan-am intrat in vara.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, dorgo, elenaadina, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062705039978027 sec
    ecranul dvs: 1 x 1