ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Traseul eco-didactic al Sării – Sovata

TIPĂREȘTE URM de aici

Vizita din această toamnă în stațiunea balneoclimaterică Sovata a constituit pentru noi o reușită din punct de vedere turistic. Pe lângă vremea destul de bună de toamnă care ne-a însoțit, peisajele naturale au fost cele care ne-au bucurat privirile și sufletul. Documentându-mă înainte de această minivacanță am descoperit informații despre amenajarea unor trasee în zona lacurilor din Sovata și am decis să urmăm o asemenea cale turistică. Am fost încântați de plimbarea prin pădure și de panourile informative de pe traseu. Dar să purcedem la drum...

Itinerarul trece prin următoarele puncte: Lacul Aluniș, Pârâul Sărat, Lacul Mierlei, Lacul Șerpilor, Lacul Ursu. Lungimea traseului este de 970 m (fără devierea spre Turnul de belvedere), iar diferența de nivel de doar 50 m.

Intrarea pe traseu se face de lângă restaurantul Ciuperca Mică, coborând pe aleea de lângă Lacul Ursu. Aici descoperim primul panou cu informații și harta traseelor – pătrundem în Parcul Ecoturistic „Drumul Sării”. Ne aruncăm privirea asupra Lacului Ursu, lacul helioterm cel mai mare și mai cald din lume, a cărui oglindă de apă e pigmentată de frunze arămii. Întâlnim prima planșă care ne prezintă speciile de arbori caracteristice zonei: carpenul, gorunul și fagul. După ce depășim restaurantul Club Dracula (vezi impresii) întâlnim o pasarelă de lemn care ne permite să observăm Lacul Ursu de la înălțime, dar și să ne dezvăluie doar o mica parte din peisajul autumnal care urmează pe traseu.

Ne continuăm plimbarea spre stânga și ajugem imediat pe malul Lacului Aluniș, un lac nu foarte întins, format în anii '70, mai puțin sărat. El se află cu 4 m mai jos decât Lacul Ursu astfel că surplusul de apă din acesta se scurge în Aluniș. Aici a fost amenajat un ștrand Mica depresiune, o dolină, în care se află Lacul Aluniș oferă imagini superbe de toamnă oglindite în apa lacului. Apa lacului e înconjurată de o împletitură de nuiele care oferă un aspect plăcut. Altă planșă ne arată trei specii de păsări care trăiesc în zonă: ciocănitoarea, huhurezul mic și silvia cu cap negru.

Mergem pe o alee pavată cu piatră cubică pe lângă Lacul Aluniș după care urmează traseul propriu-zis prin pădure. O pancartă de mari dimensiuni ne înfățișează schița traseului și punctul în care ne aflam atunci; de altfel, astfel de indicatoare vom întâlni în toate punctele principale ale traseului. Parcurgem Valea Frumoasă, de-a lungul Pârâului Sărat. Frunzele care au o paletă coloristică fără sfârșit atârnă în copaci, plutesc în aer, îmbracă solul. Suntem pe moment singuri între arbori, doar foșnetul naturii mângâiate de un vânt ușor se aude, alăturat clipocitului ușor stârnit de firicelul de apă sărată. Traversăm punți și podețe de lemn, citim un nou panou (despre Papucul Maicii Domnului, limaxul albastru al Carpaților și planta medicinală numită Omag), urmărim dansul unei veverițe printre crengi.

Priveliștea se limpezește, ieșim într-un spațiu larg, e Valea Sării, un teren salifer oarecum mlăștinos, loc unde Pârâul Sărat iese din pădure. O platformă de vizitare facilitează observarea craterelor rotunde pline cu apă sărată și urmărirea firului de apă cu tentă roșiatică.

Din Valea Sării începe un urcuș ușor pe o cărare acoperită cu frunze ruginii. Printre crengi zărim o nouă platformă de lemn și culoarea albă a solului – am ajuns la „Muntele de sare”; coborâm treptele de lemn prevăzute cu balustradă spre o sărătură care se scurge pe o pantă. Vegetația s-a adaptat condițiilor de mediu și crește nestingherită în acest sol salifer. Privim cristalele de sare care se formează pe ghindele căzute la pământ; în această zonă ne întâlnim cu mai multe persoane care efectuau traseul.

Ascensiunea ușoară continuă, iar odată ajunși pe creastă avem la picioare pe fundul unei depresiuni Lacul Mierlei. Ne odihnim pe o bancă de lemn în mijlocul Naturii. Lacul Mierlei s-a format în anii '50 prin dizolvarea depozitelor de sare din subteran, rezultând astfel un lac cu o apă foarte sărată. Oglinda lacului e acoperită aproape integral de frunzele căzute din copaci; pe maluri zărim filoane albe de sare. O platformă solidă de lemn, pe mai multe etaje – formând chiar un mic amfiteatru, ușurează accesul spre malul lacului. Observăm treptele cu balustradă, panourile cu informații și reguli, coșurile de gunoi prevăzute cu saci de plastic, sistemul de iluminat și supraveghere video.

Din zona Lacului Mierlei deviem puțin de la Traseul Sării pentru a ajunge la Turnul de belvedere, situat la doar 250-300 m distanță, în preajma unui drum forestier. Construcția rotundă din lemn de stejar și brad, bârne frumos asamblate, are 28 m înălțime și trei etaje de belvedere (primul are și băncuțe pentru odihnă). Am găsit ușa deschisă, vizitarea este gratuită, iar programul zilnic de funcționare este: 10.00 – 19.00. Urcăm pe scara în spirală până la ultimul nivel unde găsim și o planșă circulară atașată parapetului care ne ajută să identificăm principalele puncte de interes. Panorama e superbă, culorile toamnei îmbracă pădurea și împrejurimile. Privim către punctul cel mai înalt al zonei – Vârful Cireșel (910 m), către orașul Sovata, către hotelurile înalte din stațiune. Parcă nu ne putem dezlipi de frumoasele peisaje privite de la înălțime; câțiva nori se adună și o perdea subțire de ploaie udă pădurea, astfel că restul traseului îl parcurgem pe un sol umed.

Ne întoarcem la Lacul Mierlei de unde începe un urcuș scurt, tersat în trepte. Curând găsim o platformă largă și o alee-ponton situate lângă Lacul Șerpilor. Nivelul acestui lac cu apă sărată a scăzut în timp astfel că acolo s-a format o mlaștină. Bogăția florei și faunei de aici a condus la amenajarea acestui punct numit Școala din Pădure, construcții de lemn (bănci, banchete, pontoane largi) asigurând spațiul desfășurării unor lecții în natură.

Poteca tematică continuă să șerpuiască printre arbori, pașii noștri deranjând covorul de frunze așternut pe un pat de pietriș. Un panou informativ și un loc de relaxare ne iese în cale înainte de ultima etapă a traseului: o serie de trepte care ne aduc exact pe aleea de promenadă din jurul Lacului Ursu.

Scurte detalii privind proiectul. Proiectul cu finanțare europeană, intitulat: „Drumul Sării Sovata - Reabilitare şi extindere infrastructura de vizitare a rezervaţiei naturale Lacul Ursu şi arboretele de pe sărături” s-a desfășurat în perioada 2011-2015, valoarea sa depășind 1 milion de Euro. Au fost amenajate trasee turistice, s-au amplasat panouri documentare (faună și vegetație), au fost construite podețe, alei din lemn, foișoare, locuri de odihnă. Suprafața acoperită de proiect cu lucrări și amenajări depășește 80 de hectare. Infrastructura de vizitare se încadrează în tendința generală de protejare a mediului înconjurător, materialele utilizate integrându-se foarte bine în peisaj. Rezultatul este datorat unei echipe de specialiști din diverse domenii: ingineri, arhitecți peisagiști, biologi, ecologi, geografi, istorici, meșteri tâmplari și dulgheri.

Concluzii și recomandări. Deși întins pe un spațiu relativ restrâns, traseul turistic combină o serie întreagă de elemente de interes care să te incite să descoperi următorul popas/priveliște. Drumul parcurs nu e deloc dificil, varietatea reliefului aducând atât episoade de mers lejer, dar și câteva ascensiuni ușoare (poate spre mediu pentru anumite persoane). Vă recomand încălțăminte adecvată pentru drumeție, eventual bețe de trekking, apă și ronțăieli, iar în timpul verii o șapcă/pălărioară. Noi am parcurs traseul în aproape 2 ore, cu tot cu opririle dese pentru fotografii și urcarea în turnul de belvedere. Vă recomand o plimbare pe acest traseu eco-didactic, e distractiv, relaxant, interesant.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 07.11.18 16:18:07
Validat / Publicat: 07.11.18 19:29:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].

VIZUALIZĂRI: 4155 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Valea Sării - Sovata.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Michi
[07.11.18 20:58:52]
»

Foarte interesant, un altfel de review. În peisajul culorilor de toamnă, cele mai multe poze sunt de expoziţie

Dana2008
[08.11.18 06:58:06]
»

@tata123: Felicitări pentru articol si fotografiile minunate!

Pentru acest traseu facem 60 de km atunci când ne este dor de relaxare.

Sovata ne cheamă din când în când să ne umplem bateriile cu o plimbare în jurul lacurilor dacă este rece și cu o baie în Lacul Ursu atunci când este cald.

Noi dacă vrem să ne relaxam plecăm ori la Sovata ori la Sighișoara prin cetate.

Sunt doua locuri de suflet pentru noi pe care le-am văzut de multe ori și de care nu ne-am săturat.

Călătorii plăcute!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.11.18 09:27:29]
»

@Michi: Mulțumesc pentru aprecieri, peisajul a fost excepțional. Articolul e unul descriptiv, fără prea multe date tehnice ori istorice.

@Dana2008: Sovata îmbrăcată în haine de toamnă e minunată. Aproape fecare dintre noi avem în preajma localității în care locuim zone frumoase către care ne îndreptăm pentru o clipă de relaxare care să întrerupă iureșul vieții cotidiene. Sovata e atât de fotogenică în peisajul ruginiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[08.11.18 22:20:16]
»

Câte bogății mai are și țărișoara asta! Sarea totdeauna a fost o marfă valoroasă cu care s-a făcut mult negoț și s-a câștigat bine. Și noi, în Prahova, între Slănic și Breaza, stăm pe un filon de sare. Nu e prea comod, dar aerul este excepțional.

Te felicit pentru faptul că numai locuri frumoase știi a căuta și mai abitir știi a le înfrumuseța!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.11.18 08:41:00]
»

@mihaelavoicu: Frumoasă zonă, am fost uimit și vrăjit de peisajele de toamnă de la Sovata. Observ că sunt câteva persoane care apreciază locurile...

Sarea ar putea fi, în anumite condiții, mai prețioasă decât aurul. Doar din exploatările organizate (7 saline) se extrage anual milioane de tone, rezervele asigură României necesarul de sare pentru sute de ani înainte.

Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[22.11.18 20:17:08]
»

@tata123: Superbe culori mai are toamna! Am parcurs și noi teaseul, dar era primăvara, alte nuanțe, alte refexii... Mă bucur să aud că se poate urca în turnul de observație, noi l-am prins inchis.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.11.18 08:38:04]
»

@crismis: Am recitit înainte de plecare articolul tău despre Sovata care reliefa situația din aprilie 2017, mi-au plăcut imaginile pe care le-am văzut și ne-am hotărât să efectuăm și noi acest traseu (vremea a ținut cu noi). Între timp s-a deschis și Turnul de belvedere, priveliștile către cele patru zări fiind superbe.

Mulțumesc și numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.37058401107788 sec
    ecranul dvs: 1 x 1