GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sibiul are cartiere istorice și mai puțin istorice. Acum doi ani am relatat despre Zidurile Cetății, patru incinte de fortificații în patru articole.
Acum voi începe relatarea despre cartiere aflate în imediata vecinătate a centrului Sibiului, sînt de asemenea cartiere istorice și există obiective turistice aici de multe ori mai multe decât într-o localitate rurală despre care am mai relatat în ultima perioadă.
Cartierul Terezian este al doilea ca vechime în istoria Sibiului, ca urmare voi începe cu această descriere.
Turistul care a văzut obiectivele din centrul istoric și mai are ceva timp la dispoziție trebuie doar să treacă de zidurile cetății a patra fortificație (imaginară pentru că nu mai există s-au demolat au rămas doar două turnuri de apărare și fragmente mici de zid predominant în curțile cetățenilor) să treacă podul de peste râul Cibin și a ajuns în cartierul Terezian. De la Piața Mare se vor face la pas aproximativ 15-20 de minute, din Orașul De Jos cca. 5-15 minute în funcție de zona unde se află turistul.
Accesul dinspre centru se poate realiza fie pe traseul Piața Mare-Piața Mică-Strada Ocnei-Strada Târgu Fânului-râul Cibin-Terezian fie pe traseul Piața Mare-Piața Mică-Strada Turnului-Râul Cibin-Terezian
Amplasarea cartierului se află la nord-vest de centrul istoric delimitarea aici este Râul Cibin, la vest sud-vest de Terezian se află Turnișorul la nord-vest cartierul Țiglari iar la nord un cartier mai nou Veteranilor de Război.
Istoria Terezianului este strâns legată de numele unei personalități istorice Maria Therezia (1717-1780) Ea a cumpărat terenul în 1767 pe care se află în perezent o parte din cartier și oferit funcționarilor militari și publici austrieci stabiliți în Sibiu. Pe acest teren tot cu ajutorul Mariei Therezia călugărul iezuit Theofil Delphini s-au demarat lucrări de construcție al unui orfelinat și unei biserici catolice. Cartierul s-a dezvoltat, după această primă zonă s-a amenajat Zona Măierimii unde s-au stabilit numeroase familii ortodoxe construind o biserică ortodoxă și un cimitir aici, următoarea zonă populată se numea zona Konrad-actuala Piață Cluj iar cartierul Marmeladă (probabil denumit după zona de pomi fructiferi) se află în zona spitalului de neuropsihiatrie. În timpul comunismului aceste cartiere separate s-au unit existând unul singur în prezent.
În 1970 au avut loc inundații grave atunci cartierul era sub ape. Râul Cibin s-a supărat și a ieșit din matcă.
Pe lângă clădiri istorice, rezidențiale, blocuri de locuințe se găsesc parcuri pentru recreerea locuitorilor, centre comerciale, locuri de luat masa, o zonă industrială, 2 gări CFR, și 5 minute de acces rutier până la autostrada A1.
Podul de Piatră de peste Cibin
Folosind primul traseu pietonal descris mai sus vom ajunge la Râul Cibin. Acest râu care străbate Sibiul izvorăște din Munții Cindrel și se varsă în Râul Olt. Nu se poate folosi ca agrement debitul nu permite acest lucru, totuși primăria a amenajat frumos zona și în afară de zona verde mai există și câteva alei de promenadă cu bănci de odihnă asta în zona pieței Cibin.
Podul de piatră s-a construit în 1908 în locul unui pod de lemn mai vechi din 1864. Studiind fotografii vechi mi-am dat seama că și înainte de 1864 au existat poduri pe aici deoarece în dreptul acestui loc se afla Poarta Elisabeta una din porțile medievale ale orașului.
Podul de 60 m lungime și 9 m lățime este construit din piatră, în formă de arc dotat cu stâlpi, balustradă alcătuită din colonete de piatră, stema orașului și felinare din fier forjat.
Din punct de vedere personal am traversat acest pod timp de 14 ani zilnic având un loc de muncă în acest cartier.
Biserica Sfânta Elisabeta
Biserica de tip bazilică și orfelinatul catolic au fost construite între anii 1767-1771 de către călugărul Theofil Delphini arhitectul desemnat fiind Leopold Grossman. Biserica este una de tip sală cu două abside laterale. Mobilierul bisericii este opera lui Jakobus Drescher, statuile de câtre Szekely Stephan. Biserica este dotată și cu orgă iar duminica și la sărbători religioase se oficiază slujbe. Din cauza distanței de la domiciliului meu nu am participat niciodată aici la o slujbă.
În fața bisericii și orfelinatului se află un parc amenajat cu zonă verde, copaci, alei și bănci de odihnă. Aici este amplasat și bustul Mariei Thereza. În spatele bisericii acolo unde acum există blocuri de locuit a existat grădinița frecventată de mine între anii 1974-1977. Aici se preda în 3 limbi iar mama mea era educatoare acolo.
Parcul Terezian, cel mai mare parc amenajat în acest cartier este destinat locuitorilor din zonă, dar nu numai și turistul se poate odihni aici. Se află la cca 5 minute de biserica Sf. Elisabeta și este amplasată de-alungul străzii Lungă o arteră principală în cartier. În afară de alei, bănci, fântâni arteziene există și locuri de joacă pentru copii.
Biserica Dintre Brazi
Folosind traseul celălalt descris de mine la început, cel care pornește din Piața Huet și ajunge în dreptul pieții Cibin cel mai mare din municipiu vom traversa un pod nou de această dată sub care se află și alei de promenadă putând observa râul Cibin din apropiere. Traversând podul vom înainta 100 m după care la un sens giratoriu mergem spre stânga. Vom observa biserica ortodoxă pe partea stângă. Strada pe care se află lăcașul de cult se numește strada Reconstrucției.
Biserica care poartă hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel s-a construit în 10 ani între anii 1778-1788. Terenul pe care a fost construită biserica a fost cumpărat de câtre episcopul greco-catolic Inocențiu Micu Klein în 1734 dar lăcașul de cult a fost construit mult mai târziu. Biserica barocă și-a primit denumirea din cauza prezenței brazilor de pe teren. Este cea mai veche biserică românească din Sibiu iar din 1948 este de rit ortodox. În jurul bisericii se află o grădină și un cimitir. Aici există locuri de veci ai unor persoanlități importante cum ar fi: Gheorghe Barițiu, Papiu Ilarian, Ion Rațiu.
În apropiere de biserică se află 2 parcuri, primul se numește Parcul Reconstrucției iar al doilea Parcul Piața Cluj (Konrad-după denumirea fostului mini cartier din această zonă) Un loc de servit masa ajuns deja cunoscut și pe AFA se numește Kontiki iar ciorba de burtă servită aici a devenit deja celebră. Acest lucru pot confirma personal fiind și eu amator de acest tip de zeamă am mai trecut pragul restaurantului.
Biserica Sfânta Luca
A treia biserică vizitabilă din cartierul Terezian se numește Sfânta Luca sau Biserica Maierilor în alte cuvinte și este una ortodoxă. Este o biserică mică doar 20 m lungime și cu o lățime de 8. Monumentul istoric a fost construit în 1791, a fost biserica de cartier a maierilor iar acum celor din Terezian. Biserica a fost construită în stil romanic în formă de navă și zidită cu cărămidă. Pictura în frescă cea veche a fost doar parțială, iar în prezent s-a păstrat doar o mică parte din ea. Ultima renovare a avut loc în 1796.
Biserica Sfântul Mucenic Pantelimon
La ieșirea din cartier spre autostrada A1/centura Sibiului pe partea dreapta vom observa o biserică nouă zidită între anii 2005-2010. Poartă hramul a mai multor sfinți, Sfântul Mucenic Pantelimon/Acoperământul Maicii Domnului/Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. Este la fel o biserică de cartier, dar turiștii cu ceva timp liber o pot vizita și pe acesta.
Recomand vizita cartierului, poate cer mult dar turiștii cu ceva mai mult timp liber poate să facă o plimbare până aici.
Trimis de AZE in 25.11.18 22:47:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ