ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Gusterita - locul Castrului Roman Cedonia

TIPĂREȘTE

Daca in acest moment masina timpului ar fi disponibila si as folosi-o pentru a ma intoarce in timp vreo 2000 de ani, atunci dadeam de Castrul Roman Cedonia aflat in acest loc.

Presupusul loc in care s-a aflat acest castru roman este Gusterita (Hammersdorf) o localitate saseasca cu o prima atestare documentara din 1309 dar devenita cartier al Sibiului inca din 1940. In prezent avem o zona dintr-un cartier care se numeste Cedonia.

Acest castru roman se afla pe drumul roman care lega Romula de Apulum foste capitale din anumite regiuni. Anumite descoperiri si o harta veche care se numeste Tabula Peutingeriana dovedeste acest lucru.

In Gusterita si imprejurimi exista obiective turistice de vizitat, bazilica romanica cu ziduri de aparare din secolul 13 si un punct de belvedere pe dealul Gusteritei de unde putem vedea Sibiul si panorama din jur. In acest loc gasim si un turn care ne reaminteste ca undeva pe aici a fost castrul roman, si o cruce inalta de cca 17 m iluminata noaptea, aceasta cruce se vede seara din oras.

Accesul auto : Din centrul Sibiului de ex. Piata Unirii facem 4 km pana in cartierul Gusterita si inca 4 km la punctul de belvedere. Din Piata Unirii dinspre hotelul Ibis folosim prima iesire a giratoriului, si intram pe bulevardul Spitalelor, ajungem la un alt giratoriu, vom folosi a doua iesire si intram pe Calea Gusteritei, trecem viaductul peste calea ferata si dam de un alt giratoriu, folosim a 3 a iesire continuam drumul tot pe calea Gusteritei, trecem pe sub A1, intram in Gusterita strada de vine str Poduluisi dupa o curba stransa la dreapta facem prima la stanga pe stra Vasile Parvan. Imediat la dreapta zarim biserica fortificata. Strada se numeste maior Nita Octavian. Pentru punctul de belvedere circulam tot pe aceasta strada pana la capat unde vom zari niste blocuri luam la dreapta pe str Ceaikovsky si iesim in camp (str Salcamilor). Atentie nu exista indicatoare in cel mai rau caz mai trebuie intrebat localnicii. de aici mai sint 4 km pe drum neasfaltat dar fara gropi. Ajuns la o intersectie unde se vede indicatorul spre Hamba si Mohu n-o luam spre aceste localitati ci o luam in sus la dreapta, urmeaza vreo 2 serpentine si ajungem la o alta intersectie o luam la dreapta (la stanga este adapostul de caini) Iesim din padure si ajungem la punctul de belvedere, reper turnul patrat si crucea.

Bazilica romanica care in prezent este biserica luterana a fost construita in secolul 13. Zidurile groase de aparare au fost absolut necesare la acea vreme avand in vedere invazia mongolilor, tatarilor si turcilor. Cu toate aceste pregatiri biserica (care a purtat hramul Sf Andrei) nu a scapat de distrugerea tatarilor fiind destul de avariata prin secolul 17. Biserica este formata din nava principala, 2 nave laterale si turn clopotnita. Turnul clopotnita a fost construita mai tarziu in secolul 18. Langa biserica este de vazut casa parohiala luterana. In casa parohiala si-a desfasurat activitatea Johann M. Ackner om de stiinta, preot luteran, arheolog (1782-1862)

Dupa ce am ajuns la Monumentul si Crucea de pe Dealul Gusterita avem o panorama completa cu orasul Sibiu. Cu cat este mai senin si aerul curat cu atat se vad mai multe. Se vede centrul istoric, cartierele, imprejurimile, autostrada A1, muntii Cindrel si Muntii Fagaras, avioanele care decoleaza sau aterizeaza pe aeroport, zonele industriale si... un zgomot de fond auzit destul de departe. Locul nu prea este amenajat, este binevenita si o restaurare a monumentului construit de armata austro ungara in perioada primului razboi mondial (1912-1918), ar fi loc de mai bine aici. Dar asa cum am scris merita urcat pentru panorama orasului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 07.10.16 23:45:05
Validat / Publicat: 08.10.16 09:22:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 2751 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Aleea spre biserica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mishu
[08.10.16 13:37:16]
»

@AZE - si SB acordat cu mare placere, felicitari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073860883712769 sec
    ecranul dvs: 1 x 1