GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
E vara, anotimpul vacantelor si multi isi doresc o iesire intr-un oras de munte, unde soarele este mai prietenos, aerul mai respirabil si mai ozonat. Sibiul pare sa se incadreze in acesta succinta caracterizare si sunt convinsa ca a fost trecut pe agenda de vacanta a multor cititori AFA, mai ales ca orasul poate fi vizitat in orice anotimp al anului. Dar daca esti strain de oras, se pune firesc intrebarea: Ce sa vizitez in Sibiu? Ei bine, in acest review vreau sa prezint cele mai importante obiective ce trebuie vazute de un turist prin Sibiu.
Sibiul este un oras medieval din Transilvania, fondat la jumatatea sec. al XII-lea de colonistii sasi din teritoriul Rin-Mosela. Sibiul este mentionat in documentele scrise sub diferite denumiri: Cibinium (1192-1196); Villa Hermani (sec. XII-XIII; Hermanstadt (sec. XIV).
Timp de aproape 100 de ani, intre 1692 si 1790, a fost capitala Marelui Principat al Transilvaniei, atingand apogeul dezvoltarii sub guvernarea lui Samuel von Brukenthal. Doar atat despre istoria bogata a acestui oras, singurul din Romania care a primit 3* in Ghidul Michelin si care in 2007 a fost Capitala Culturala Europeana.
S-o luam metodic. Sibiul este impartit in Orasul de jos si Orasul de sus. Incep calatoria de la zidurile cetatii (pe strada Cetatii) unde se mai vad si astazi Turnurile Dulgherilor, al Olarilor, al Archebuzierilor, denumite astfel dupa breslele respective, care aveau si rolul de a apara portile Sibiului. Pe aceeasi strada a Cetatii, se afla Sala Thalia, sediul Filarmonicii, unde a functionat primul teatru, fondat in 1788. La capatul strazii, este Muzeul de Stiinte ale Naturii, in curtea caruia poate fi vazuta expozitia de dinozauri (executati din fibra de sticla, in marime naturala). Trecand prin Piata Schiller si strada Arhivelor, se ajunge in Piata Mare. Aici se pot vizita Muzeul Brukenthal, deschis in 1817, fiind printre primele muzee din lume, cu arhitectura neo-baroca, Biserica Romano-Catolica, Casa Albastra. In Piata Mica se ajunge trecand pe sub pasajul de sub Turnul Sfatului sau cel al bisericii. Turnul Sfatului poate fi vizitat, de sus panorama asupra orasului este nemaipomenita. Aici afost instalat primul orologiu din tara, in 1494, in stare de functionare si acum.
Piata Mica este celebra prin Podul Minciunilor, primul pod de fonta din tara, dat in folosinta in anul 1860. In partea dreapta, se afla locul in care a functionat prima farmacie din tara (1494) si care acum este un muzeu interesant. Scari din vremuri demult apuse te duc, tot in dreapata Podului Minciunilor, in Piata Aurarilor. De aici, sau coborand treptele celebrului pod, se ajunge in Orasul de Jos. Dar n-am terminat cu Piata Mica. De o parte si de alta, terase moderne avand in spate cladiri vechi si bine conservate te imbie sa iei o pauza si sa te bucuri de frumusetea locului. Casa Artelor si cladirea Muzeului Sigerius sunt obiective ce meritaIn stanga podului, o pasarela de duce in Piata Huet. Aici te intampina Biserica Evanghelica, in stil gotic, Casa calfelor calatoare, acei voluntari veniti din Germania si care doresc reinvierea vechilor mestesuguri, un punct de informare turistica, Casa parohiala.
Coborand treptele, in fata, ajungi in Orasul de Jos. Este strada Turnului. In dreapta, langa restaurantul Butoiul de aur, este pasajul scarilor, unde in sec. al XVI-lea a fost ucis Mihnea-Voda cel Rau. Si iarasi ne intoarcem in Orasul de Sus. In dreapta, o latura a Liceului German Brukenthal, iar in stanga Muzeul De Istorie, cladire cunoscuta si sub numele de Primaria veche. Urmeaza strada Mitropoliei, unde se afla Catedrala Mitropoliei Ardealului, construita intre anii 1902-1906. La capatul strazii se deschide Parcul Astra, cu aleile strajuite de busturile unor personalitati culturale, cu sediul Asociatiunii Astra si al Bibliotecii Astra. Facem o mica"bucla" si intram pe bd. Nicolae Balcescu, loc de promenada si de relaxare la una din multele terase. Trebuie sa aveti timp sa priviti cladirile, acoperisurile cu"ochi" care privesc iscoditor furnicarul strazii. Tot ce am descris, poate fi vazut intr-o singura zi, Sibiul fiind destul de... adunat.
Pentru turistii care stau mai mult, le recomand o vizita la Muzeul Tehnicii si Traditiilor Populare din Dumbrava Sibiului, pe drumul ce duce spre Rasinari-Paltinis, la cca 3 Km de oras. Alaturi se afla si prima gradina zoologica din Romania, infiintata in anul 1928. Sa nu uit Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare, pe strada Scola de Inot, paralela cu Calea Dumbravii si aproape de centru.
Sibiul este un oras vechi, dar care palpita de viata, dovada si multele evenimente culturale si sportive care-l fac o destinatie cautata atat de turistii romani, cat si de cei straini.
Trimis de Rodel in 06.08.13 16:37:51
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
De fiecare data cand ajung la Sibiu, retraiesc cu nostalgie clipe ale anilor de liceu pe care i-am "ars" in acest oras cu aroma de poveste...
Imi place mult P21.
Felicitari pentru review!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ