GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sibiul il aveam in plan de multa vreme, iar luna trecuta am reusit in sfarsit sa ajungem. Un fel de frate mai mare al Brasovului, asa imi facusem eu impresia din povestiri, imagini si articole de pe net.
Dar sa incep cu inceputul, si anume cu drumul pana acolo. Offf… drumurile astea prin tara sunt intotdeauna partea ce mai greu de planuit. Prima alegere pentru noi e de obieci trenul, dar de cele mai multe ori nu exista tren direct unde vrem noi sa mergem, si daca exista, tot dureaza o vesnicie! Asa ca am ales tot microbuz pana la urma si am ajuns 7 ore, fata de 10 cat am fi facut cu trenul.
Cazarea
Am avut o cazare foarte buna: o garsoniera care poarta numele pompos de Grand Central Sibiu, dar care este nici pe departe atat de pretentioasa/scumpa cum ar sugera numele. Pentru noi a fost perfecta, exact ceea ce ne doream: aproape de centru, aproape de gara si ieftina.
Practic, de la gara ajungi la cazare, mergand pe jos in 10 minute, iar de cand ai iesit pe usa pana in Piata Mare nu faci mai mult de 3 minute. Pe noi chiar a venit Sergiu sa ne ia cu masina de la gara, desi, repet, se ajunge foarte repede si foarte usor si pe jos.
Pretul iarasi ne-a convenit: 99 ron/camera/noapte. Am platit avans 100 ron in cont cu o saptamana inainte de intrare si restul cand am ajuns acolo. Am gasit si tarife mai bune pt Sibiu, in jur de 70-80 de ron, dar nu atat de bine situate.
Acum, aceste garsoniere sa nu va asteptati sa fie in vreun bloc! :) Sunt chiar in centru vechi al Sibiului, asa ca e practic vorba de o casa normala, chiar arata veche pe afara, dar camerele sunt noi si moderne. De altfel, pe site-ul lor poti sa vezi exact camera in care te vei caza, si arata exact ca in realitate. Garsoniera e spatioasa, curata, desi nefinisata (se vad tevi, unde a fost o usa). Oricum, astea sunt doar detalii care trec neobservate pentru cineva care vrea doar o cazare decenta. Ne-a placut in special bucataria, utilata chiar cu tot ce iti trebuie: aragaz, frigider, cratite, tacamuri, zahar, sare, cafea, etc. Foarte practica. La minusuri as trece centrala: foarte zgomotoasa.
La cazare am primit cheia, si cu jumatate de ora inainte de plecare l-am sunat pe Sergiu si am predat-o. Foarte probabil sa ne cazam tot aici, daca revenim in Sibiu.
Cat despre oras... N-a fost dragoste la prima vedere, recunosc. Dar dupa o zi si jumatate, deja imi placea foarte mult. Iar acum, la aproape o luna de cand am plecat, inca imi amintesc detalii si mi-e asa, dor de el. :) Mi-ar placea sa mai revin.
Ce am vizitat
Primul lucru din plan a fost Muzeul Satului. Asta a fost raspunsul la intrebarea: ‘Ce trebuie neaparat sa vedem in Sibiu? ’. Asadar, dupa ce ne-am cazat, am luat autobuzul 13 (1.5 ron/persoana biletul, cumparat de la automat) si am mers pana la capatul liniei: Dumbrava. M-a surprins putin cat de rar veneau autobuzele: noi am asteptat vreo 20 de minute si la dus si la intors. Era duminica dupa-amiaza, nu stiu daca in cursul saptamanii tot asta este frecventa…
Muzeul Satului e intr-adevar impresionant. E situat in Dumbrava Sibiului si are o suprafata de 96 ha, fiind strabatut de 10 km de alei. Cred ca ai nevoie de cel putin 3 ore ca sa il vezi pe indelete si in totalitate. Parcul in sine e foarte frumos, verde, racoros, cu poienite superbe, un raulet, un lac mare (cam murdar). Oricum, foarte frumos si relaxant ca loc de plimbare.
Exponatele sunt insa principala atractie, foarte interesante si atat de diverse! Case cu gardut, mori de vant, prispe, carute, etc. Poti chiar intra in unele case si inauntru totul este aranjat ca si cum casa ar fi locuita: mese, haine, stergare.
Tot in parc, am mai vizitat si Gradina Zoologica, pentru inca 3 ron de persoana. Cele mai interesante ni s-au parut ‘pisicile’ :), mai ales jaguarul, dar si pitonul, anaconda si boua, caprioara si cerbul si preferatii mei, strutii. :)
La minusuri am trece:
* Nu era tocmai vizibil semnalata iesirea din parc; cred ca doar intr-un singur loc am vazut 2 indicatoare. Trebuia sa te uiti la hartile mici de laga exponate ca sa vezi unde esti situat si incotro sa mergi mai departe
* In tot parcul, de 96 de ha, existau doar doua chioscuri, ceea ce ne-a cauzat mare suferinta :)). Daca ti se face foame, ai cam incurcat-o. Si aceste chioscuri au doar popcorn, chipsuri si bere. Deci, cam incomod.
* Pretul. Sincer, mi s-a parut destul de mult. 15 ron/persoana. Pentru sibieni e ok, 30 ron abonamentul pe un an; dar pentru un turist, car viziteaza doar o data parcul… cam mult. Macar taxa foto era chiar foarte ok: 5 ron. Asta m-a bucurat foarte mult.
Ne-am intors apoi in oras: Centrul vechi arata foarte bine. Ne-au placut pietele: Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet – cu terasele lor discrete si intime, cu cladirile cochete si colorate, cu turnurile vechi si cu porumbeii, desigur. Am bifat toate obiectivele, nu cred ca am rata ceva. :)
Cel mai mult cred insa ca ne-a placut sa urcam in Turnul Sfatului. A costat doar 2 ron de persoana si de sus ai o superba vedere panoramica asupra pietei. In plus, noi am avut norocul sa il descoperim si pe Robert Capa, ale carui fotografii erau expuse in turn, impreuna cu povestea vietii lui, care se desfasura de la un etaj la altul al turnului. Da, urcusul e cam dificil, coborarea si mai si :), dar merita.
Ce am mancat
In primul rand am ramas foarte placut surprinsa de cum era amenajata Piata Mare – cred ca nu erau mai mult de 6-7 terase, desi ar fi incaput cu usurinta chiar si 20. Dar asa, spatiul era deschis, aerisit, putea sta linistit la o terasa fara auzi muzica de la cealalta. Perfect. Serviciile: oriunde am fost, toata lumea a fost foarte amabila si profesionista, cu o singura exceptie: Restaurantul La Turn, unde ne-am asezat la o masa, si timp de 20 de minute nu s-a deranjat nimeni nici macar sa ne aduca un meniu. Ospatarii isi ocupau timpul stergand o masa minute bune sau vorbind intre ei, ignorandu-ne cu buna-stiinta. Asa ca ne-am ridicat si am plecat, oricum aveam destule optiuni.
In plus, foarte practic ni s-a parut ca erau si 2 Billa in Centrul Vechi, destul de discret pozitionate.
Revenind la terase si restaurante, am incercat si ne-au placut:
* Crama Sibiana – in Piata Mica – o ciorba (12 ron) + o salata (17 ron)
* Intim – in Piata Mare – o pizza (16 ron) + paste (14 ron)
* Atrium Cafe – Piata Mica
* Haller Cafe – Piata Mare
* Lucas Super Sandwich – Piata Mare – niste sandwich-uri delicioase, care pot parea scumpe – 9 ron sandwich-ul mare, dar merita. Nu e fast-food, e gourmet-food. :)
* Cafeteria D’or Mandra – Piata Mare – au niste prajituri extraordinare! Secretul sta in ingrediente: frisca naturala, unt de casa, ciocolata fina, etc. Serios vorbesc, ramai cu gandul la ele! :)) 9 ron felia.
Oamenii si atmosfera
In Sibiu, ca turist, gasesti liniste si un alt ritm al vietii. E foarte placut sa te plimbi pe strazi in gangurit de porumbei, sa stai la terase cu muzica difuza si sa auzi conversatiile celor din jur, purtate in romana, germana, engleza, etc. Oamenii parca sunt tot timpul zambitori, si sentimentul e unul de vacanta, de week-end.
Nota: Parerile exprimate mai sus sunt, inevitabil, subiective si se refera doar la Sibiul din punctul de vedere al unui turist.
Trimis de Ammelie in 16.06.11 13:30:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ammelie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Ammelie, eu aş spune mai degrabă că Sibiul este fratele mai mic, nu mai mare, al Braşovului, dar poate că sunt subiectivă. Când m-am stabilit în Braşov primul lucru care m-a impresionat a fost multitudinea liniilor de autobuz şi frecvenţa cu care veneau acestea, comparativ cu Sibiul unde mergeam mult pe jos.
Sibiul s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp, este un oraş frumos, ai surprins foarte bine atmosfera de aici. Felicitări şi bun venit!
Pentru mine parea un 'frate mai mare' pentru ca de cate ori vorbeam cu cineva despre Brasov, mi se spunea 'Aaaaa, daca ti-a placut Brasov, atunci trebuie neaparat sa vezi si Sibiul'.
Sincer, Brasovul ramane mai sus in top, cel putin deocamdata. Am o relatie mai 'personala' cu el, conteaza si asta foarte mult. Cu unele orase faci 'click', cu altele, oricat ai vrea, nu ies deloc scantei.
Cu Sibiul cred ca trebuie sa mai merg si la o a doua intalnire
am si eu o intrebare, Crama Sibiana este acel restaurant unde pentru a ajunge la el este necesar sa cobori cateva trepte? Am auzit multe lucruri bune despre acest restaurant. Urmeaza sa plecam pe 1 august in concediu la Sibiu, si ne-am tot interesat de restaurante, o sa fim cazati la Imparatul romanilor si ei nu ofera decat mic dejun si daca tot ajungem prin sibiu nu vrem sa ne rezumam doar la restaurantul hotelului.
Sincer, nu imi amintesc sa existe scari de coborat aproape de Crama Sibiana. Restaurantul este cum treci din Piata Mare in Piata Mica pe stanga. Au si site unde poti vedea cum sunt localizati.
Oricum, exista destule restaurante din care sa alegi in centrul orasului.
Vacanta placuta!
Restaurantul unde mâncai foarte bine şi ca să intri coborai nişte trepte, era localizat chiar lângă Podul Minciunilor. Acesta se numea CRAMA NAŢIONALĂ şi nu ştiu dacă mai funcţionează... parcă mai e ceva acolo dar nu am văzut să se mai numească aşa.
Oricum, cândva era o lcaţie super cu o atmosferă autentic ardelenească. Meniurile erau gătite cu multă grijă şi pasiune. Mi-a plăcut acolo şi vinul şi pălinca.
Dar uite că lucrurile se mai schimbă în timp şi ne rămân doar amintirile...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ