GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sibiu - Dorul de sasii plecati din Transilvania...
In luna Septembrie a acestui an, am avut grozava placere de a revedea Sibiul dupa mai bine de 20 de ani. Intr-o dupa-amiaza de vineri, alaturi de 3 prieteni am pornit-o cu masina pe autostrada Bucuresti-Pitesti, apoi pe soseaua ce trece pe la celebrii "mici "de pe Dealul Negru, apoi pe langa Ramnicu Valcea si urcand spectaculos paralel cu Oltul, am intrat in Ardeal depasind comuna Talmaciu si dupa 4 ore destul de “pline”, am ajuns in minunatul Hermannstadt pe la orele serii.
Ne-am cazat la Pensiunea Julia de pe strada Rotarilor, la o aruncatura de bat de Centrul Vechi al orasului.
Pensiunea este de fapt o casa veche saseasca, intrucatva renovata. In curte ne-au intampinat doi caini simpatici, unul mic si jucaus iar celalalt mare, lenes si cu un fornait ciudat – poate era racit cine stie. Femeia care se ocupa de pensiune era mai mult decat cumsecade (pe patron nu l-am vazut pe acolo) si cred daca era dupa ea am fi putut plati si la Pastele Cailor ca nu s-ar fi suparat (apropos, camera a costat 90 de lei pe zi, fara mic dejun) !
Camera in care am stat eu era la etaj, o camera mare, avea tavanul la inaltimea de vreo 3 metri jumatate, cu o baie mare si curata. Mobila era toata veche, in stil Biedermayer, ramasa mai mult ca sigur de la fostii stapani teutoni (din pacate patul meu era tare ca betonul si scotea un scartait demn de filmele cu fantome).
Am iesit in prima seara sa ne plimbam prin celebrul centru vechi si am ramas impresionati de aceasta oaza de civilizatie construita de sasi. Insa am constatat repede ca limba germana este aproape la fel de prezenta ca si acum 150 de ani in burg-ul transilvan, gratie turistilor nemti veniti probabil sa revada locurile unde ei sau unele dintre rudele sau prietenii lor au vazut lumina zilei.
Piata Mare era plina de turisti, majoritatea germani trecuti de prima tinerete, dar si de italieni, francezi, englezi, japonezi, spanioli. Multe cladiri au fost renovate in 2007, cand Sibiului i-a fost oferita onoarea de a fi Capitala Culturala a Europei.
A doua zi am vizitat Muzeul Bruckenthal care a ramas acelasi spatiu al culturii fara frontiere, aici putand fi admirante panze ale unor maestri precum Albrecht Durer, Veronese, Rembrandt sau Grigorescu (am platit biletul de intrare de 12 lei pentru Galeria de Arta Europeana si de 8 lei pentru Galeria de Arta Romaneasca).
In spatele muzeului trecand pe langa Turnul Sfatului care domina Piata Mare, se poate vedea frumoasa Biserica Evanghelica, cu al sau acoperis ce mi-a adus aminte de Catedrala Sf. Stefan din Viena.
Nu departe de aici, mergand vreo 300 de metri in stanga pe Strada Mitropoliei se afla incantatoarea Biserica Ortodoxa dar si celebra Casa cu Cariatide. Unele dintre aceste edificii au fost renovate, altele insa nu se afla intr-o stare prea buna din pacate.
Una dintre cele mai frumoase promenade din Romania este Strada Nicolae Balcescu din Sibiu (bineinteles cu rigola pe mijloc ca de altfel toate strazile pietruite din Sibiu). Strada este plina de cafenele, toate pline de lume care discuta aprins in toate graiurile pamantului. Absenta muzicii de la aceastea ne frapeaza un pic, obisnuiti fiind cu zgomotoasele terase din Bucurestiul nostru scump.
Toate mesele le-am servit la restaurantul Union din Piata Mica. Portiile sunt generoase, mancarea este buna, de la ciorba si pana la desert (si acum inghit in sec dupa puiul cu ciuperci de la Union), fiind invitati ca, la sfarsitul mesei copioase, sa facem exercitii (de memorie), scriind panseuri (pe hartiile pe care fusese adusa mancarea) despre ceea ce faceam noi in anii ’80, premiile constand in mese gratuite la Union.
Nu m-am numarat din pacate printre ghiftuitii castigatori, dar ne-am simtit la fel de castigati fiindca am putut sa redescoperim savoarea acestui superb oras, colindand pe strazile Centrului Vechi, pasind la cativa metri de Biserica Ursulinelor, coborand pe sub Podul Minciunilor, sau trecand pe langa casa lui Radu Stanca, genialul poet sibian plecat dintre noi mult prea devreme, sau plimbandu-ne agale pe strada Cetatii admirand Turnurile breslelor sau coborand spre pensiunea noastra (nu prea am vazut alti turisti pe la Julia desi cred ca mai erau cel putin doua camere ocupate) pe stradute pustii la ore tarzii.
Sibiul este un oras care ofera maretia timpurilor trecute, "teleportat" dintr-o alta lume in lumea noastra in tonuri de gri, vizibila din pacate imediat ce pasesti in afara perimetrului Centrului Vechi al orasului.
Trimis de sandu.53 in 20.10.10 21:47:37
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nu am fost la Sibiu decit de doua ori in viata, si... cu regret spun, nu am vizitat Buckenthal-ul. A fost o dorinta a mea, din anii tineretii, cind am fost prima data la Sibiu. Atunci, la fel ca si acum (in iunie 2010), am ajuns dupa ora inchiderii. Dar m-am bucurat de-o plimbare in Piata Mare. Cladirile frumos renovate ne-au amintit de-o alta vreme. Si aleea pietonala cu micile terase pline de turisti care, asa cum a spus si autorul reviewu-lui, vorbeau in mare parte nemteste (si nu numai)... te facea sa te simti in alta tara, parca intr-un mic orasel din Germania. Dar asta este cetrul orasului!!! Eu insa am inoptat intr-un cartier marginas, in Turnisor, la o mica pensiune cocheta si cu camere confortabile, dar care era cu totul altceva decit centrul vechi al orasului. Sper intr-o noua vizita la Sibiu pentru a putea descoperi cit mai multe din frumusetile lui.
Am trecut de foarte multe ori prin Sibiu, din pacate insa mereu spre alte destinatii - fie spre Paltinis, fie spre Muntii Apuseni (in drum facusem o oprire la Sambata de Sus). De fiecare data am admirat orasul din mers, dar cu parere de rau ca nu avem timp sa-l vizitam. Oricum, il avem in plan. Pana atunci un vot din partea mea si ma voi delecta cu pozele tale.
Acum vreo 20 de ani am fost si eu in Sibiu, copil fiind, dar mare lucru nu imi amintesc. Citind review-ul tau imi doresc sa ma intorc acolo pentru a putea vedea ce ai povestit cu atata pasiune.
Sibiul, alaturi de Sighisoara sunt marile mele regrete ca nu le-am vizitat inca!
Cate stele are pensiunea despre care vorbesti?
@magdalena pensiunea Julia are 3 stele, noi am mers la recomandarea unor prieteni care au stat acolo, iar rezervarea s-a facut telefonic... o studiasem si pe internet inainte si ne-a placut!
mi-ai starnit nostalgii sandu... iar finalul este superb...
La intorcerea noastra din Bucovina de anul trecut, dupa o vizita prin Sighisoara am ajuns la Sibiu unde ne-am hotarat sa ramanem o noapte. Ne-am cazat la Pensiunea Gasthof Sara (fosta Casa Elisabeta)... situata in cartierul sasesc "Neppendorf" pe str Calea Turnisorului, am plecat sa vizitam orasul... am luat la pas strazile din Centrul Vechi, am viziat Muzeul Bruchenthal, ne-am oprit la Biserica Evanghelica Parohiala, Podul Mincinosilor, am urcat in Turnul Sfatului. Intrarea in turn se face printr-o usa de mici dimensiuni, iar urcusul spre varf se face cu ajutorul unor scari (din lemn gros) dispuse concentric... penultimul etaj adaposteste mecanismul de functionare al ceasului care da ora exacta de cateva secole in Piata Mare dupa care sibienii se ghideaza... de la nivelul superior se poate vedea intregul oras si culmile muntilor Fagaras. De mancat ne-am oprit la Crama Sibiana un restaurant traditional romanesc cu decoruri rustice situat in Piata Mica.
Frumos, un oras foarte frumos, am fost si eu acolo acum ceva timp si am ramas placut surprins, frumoase sunt si pozele tale
”Ne-am cazat la Pensiunea Gasthof Sara (fosta Casa Elisabeta)
@celeste, ne-am bucura daca ne-ai putea spune mai multe despre aceasta pensiune intr-un review distinct.
@webmaster20, am stat decat o noapte iar poze nu am decat cu personaje pe care nu le voi atasa, pe proprietar nu l-am vazut decat cand ne-am cazat si a doua zi la plecare. M-am gandit ca intr-un rw. trebuie sa scriu mai detaliat.
Cata bucurie imi face cand citesc despre Sibiu! Dupa Brasov si Sighisoara, este un loc unde as reveni cu placere mereu, de fiecare data descoperindu-l altfel, pentru ca mereu sunt in trecere...
La fix vine acest review, duminica voi fi si eu in Sibiu, foarte bune detaliil despre luat masa. Cat priveste cazarea, astept detalii, nu se stie niciodata cand este folositoare, in Sibiu, cand gasesti liber este si foarte scump...
@trandafir 1970 uite daca vrei cazare la Pensiunea Julia poti suna la telefon 0741/151618 sau 0788/027908... mai multe informatii despre pensiune afli pe *** (site turistic), dar cu telefonul e mai simplu...
@sandu. 53, te rugam sa nu mai oferi detalii de pe site-uri turistice, sunt considerate reclama neautorizata si sunt strict interzise, vezi avertismentul de mai jos scris cu rosu. Acele informatii pot fi scrise doar pe privat. Multumim.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ