ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.03.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumeție Circuit la Piatra Secuiului, Colții Trascăului din M-ții Trascăului, urcarea din Rimetea

TIPĂREȘTE URM de aici

Dimineața, pe răcoare, într-o zi de februarie, am pornit împreună cu soțul meu să urcăm peretele muntos al M-ților Trascăului, pe care l-am admirat de la fereastră, în timpul prânzului la Conacul Secuiesc vezi impresii, unde aveam rezervată masa.

Nu am mai fost niciodată acolo iar persoanele cu care am interacționat ne-au spus că nu e greu traseul, că au urcat și copii de 5 ani... ei, atunci prinzi putere și curaj, că doar poți mai mult decât un prichindel.

Traseul

Am pornit din Rimetea, din centrul comunei, unde am parcat gratuit mașina în parcarea mare de lângă biserică. Panourile informative și indicatoarele sunt prezente pe tot parcursul traseului.

Traseul spre Piatra Secuiului este marcat cu cruce albastră. Dificultatea acestuia este medie. Durata urcării până la Piatra Secuiului este de 90 minute. Diferența de nivel este de 630 m.

Noi am urcat în februarie, erau zero grade, vântul bătea foarte tare pe platoul dinaintea urcării pe munte. Trebuie să aveți căciulă pentru vânt, bețele de tekking vă vor fi de mare ajutor, mai ales la coborâre, mănușile de asemenea vă vor proteja mâinile de frig dar vă vor fi de folos și ca să vă prindeți de stânci în timpul.

Noi am urcat fără bețe, dar ne-a fost greu, pe alocuri nu aveam unde să calc pentru că era gheață între stânci. M-a ajutat un alt călător care m-a ajuns din urmă, dându-mi unul din bețele sale de tekking. Era un turist din Germania care urca pentru prima oară la Piatra Secuiului. M-a impresionat spiritul de întrajutorare care se creează pe munte, atunci când e greu, între persoane care nu se cunosc, din țări diferite, chiar nu contează etnia, naționalitatea, etc. Este o lecție de viață drumeția pe munte.

Traseul începe pe un drum lat, care se îngustează treptat. În prima parte urcușul este ușor, sunt porțiuni mari de pământ printre stâncile răzlețe. După un timp urcușul se face prin grohotis și bucăți mari de stânci. Pentru că am făcut traseul iarna, am prins gheață și zăpadă pe cărarea printre stânci. Urcarea a fost grea pe alocuri și destul de alunecoasa. Am mai dat și peste un izvor care curgea pe o porțiune din cărare.

Frumusețea traseului merită din plin parcurgerea acestuia. După fiecare cotitură apăreau alte forme spectaculoase ale muntelui de calcar. Nu mă puteam opri din fotografiat. Nu ne-am grăbit, am gustat muntele bucățică cu bucățică, ne-am fixat imaginea lui în memorie și splendoarea lui în suflet. Satul Rimetea se facea tot mai mic pe măsură ce ne apropiam de vârf.

Întotdeauna mă supăr când se termină urcarea, pentru că știu că am făcut jumătate din traseu și starea de uimire, fascinație, contemplare la ivirea de noi contururi și forme spectaculoase, exaltarea sufletului, se sfârșește... rămânem apoi doar cu memoria locurilor și a trăirilor care ne vor rechema de multe ori să repetăm experiența.

După o oră am ajuns pe un platou unde era poziționată o troiță. Aceasta este îngrădită cu un mic gărdulet de protecție pentru că pe cruce este montat un sistem de iluminare cu ajutorul panourilor solare.

De la cruce, traseul continuă ascendent dar lejer [...], pe partea dreaptă, până la Piatra Secuiului (1128m.) la care se ajunge dupa cca. 600m.

Peisajul care se vedede pe platou este panoramic, o vedere de 360°. Cum îți întorci privirea observi alte piscuri ale munților din depărtare care ating cerul, iar în vale satele în miniatură.

Noi am văzut printre nori, piscurile munților din departare, cum se ridicau deasupra lor, întinzându-se acrobatic spre cer. Pe o parte a Munților Trascaului era ceață, iar pe cealaltă parte era soare și senin. Era minunat acolo sus! Nu am cuvinte să descriu frumusețea peisajului, să observi atâta divresitate dintr-un singur loc.

Apoi, după plimbarea pe platou, ne-am întors și am luat-o în partea stângă a troitei , spre Colții Trascăului. Nu este greu traseul, se urcă un pic, cam o jumătate de oră, dar merită să mai mergeți și până acolo chiar dacă sunteți obosiți. Suntem pe partea nordică a munților Trascăului, unde peretii stâncosi din calcar au luat forma unor colți ascuțiti.

De aici am ales să coborâm pe varianta cea mai ușoară, prin pădure, pe traseul marcat cu bandă roșie. Traseul la coborâre a fost mai lung și mai greu decât urcarea muntelui. Traseul prin pădure este amenajat cu trepte și gărdulete din nuiele împletite și ramuri de copaci pe alocuri. Pe jos era gheață și zăpadă, nu aveam bețe, ne-am ținut de copaci, am alunecat, am căzut și într-un final am ieșit din pădure. Am continuat drumul apoi pe lângă munte, spre sat, cam vreo 2 km până în parcarea unde aveam mașina.

Aceasta a fost drumeția noastră, a durat 5 ore, în ritm lejer cu pauze multe și cu sute de fotografii. La ora 15:45 am ajuns în parcare.

Pe traseu nu este apă, doar un izvor la urcare, în partea superioară, după care dispare de pe traseu. Pe platou și prin pădure nu am văzut apă, doar un râu la baza pădurii.

Am întâlnit foarte mulți oameni veniți în grupuri mari care parcurgeau acest traseu.

Recomandarea

Cu siguranță voi recomanda traseele montane întotdeauna, iubesc muntele, natura este superbă, drumeția la Piatra Secuiului o vom mai repeta și cu băiatul nostru de 11 ani. E prea frumos ca să nu-i arătăm și lui minunăția Munților Trascăului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 30.03.19 20:57:57
Validat / Publicat: 31.03.19 09:40:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].

VIZUALIZĂRI: 1848 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Circuit la Piatra Secuiului, Platoul, Colții Trascăului din M-ții Trascăului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Mika
[31.03.19 10:20:24]
»

@Dana2008: Felicitări! Foarte frumos!

Mitica49
[31.03.19 15:35:38]
»

@Dana2008: Chiar de-i frig sau cald, un traseu pe munte este minunat. Se vede, din descriere, că ați parcurs cu plăcere traseul și v-ați bucurat de excursie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[31.03.19 17:32:11]
»

@Mika: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri, Mika!

Nu știu dacă așapstesc toți cei care fac drumeții, dar se pare că fiecare ieșire pe munte ne fascinează.

Toate traseele ne plac, fie ele grele sau ușoare. Și nu numai că ne plac, vrem să revenim în acele locuri ca sa le mai parcurgem încă o dată... nu este traseu până în prezent pe care nu am vrea să revenim.

În concluzie, dacă nouă ne place, recomandăm tuturor să încerce aceste drumeții. Poate vei merge și tu pe acolo.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[31.03.19 17:40:19]
»

@Mitica49: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Tocmai am ajuns la concluzia că ar trebui sa urcăm pe munți atunci când este frig.

Toate cele trei trasee parcurse de noi anul acesta, au fost la temperaturi joase, începând de la zero grade. Ucrările au fost pe porțiuni deschise în mare parte si cred că dacă af fi fost vară, greutatea urcușului s-af fi dublat.

Până acum credeam ca ideal este anotimpul vara pentru a urca pe munte.

În concluzie, prefer frigul atunci când merg în drumeții.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'
[31.03.19 21:36:49]
»

@Dana2008: faina zona, fain descrisa!

Borna de pe varf era acum in culorile tricolore rosu, galben si albastru.

Periodic culorile se schimba. Apar pentru scurt timp culorile rosu, alb si verde. ????

Loc fain Rimetea, locul unde soarele rasare de doua ori, dupa cum se zice.

Asta din cauza formei reliefului.

Yolanda
[01.04.19 08:01:38]
»

@Dana2008: o drumetie frumoasa pentru a admira maretia muntilor nostri!

Te copleseste un sentiment ca esti ca o furnica pe lânga acesti colosi. Respiri aerul curat si ai o stare de bine. Ar trebui sa mergem mai des pe carari de munte.

Denisa13
[01.04.19 12:25:20]
»

Felicitari pentru drumetie.

Acum ca a venit caldura cu siguranta veti iesi mai des. Noi am inceput anul cu drumetia de la Herculane. Ca si anul trecut ne-am propus sa facem cel putin doua drumetii pe luna. Sper sa ne iasa si vremea sa tina cu noi.

Muntele educa, formeaza caractere, intareste, te pune in situatia de a-ti depasi limitele dar nu este pentru oricine.

Pe munte nu-ti place decat daca ii poti admira maretia si frumusetea. Ma bucur ca sunt inca multi care apreciaza muntele.

Drumetii frumoase.

Dana2008AUTOR REVIEW
[03.04.19 07:31:43]
»

@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Ai dreptate, muntele ne oferă momente de bucurie și de încărcare cu energie pozitivă, pe care ar trebui să le experimentam cât mai des.

Călătorii plăcute!

Pe curând!

Dana2008AUTOR REVIEW
[03.04.19 07:35:15]
»

@Denisa13: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Poate ne potrivim să ieșim împreună pe munte in vreo drumeție cu copiii, căci acum se cunosc de la Herculane și din cate am observat interacționează destul de bine.

Succes îndeplinirea planului cu două drumeții pe lună! (Noi nu ieșim duminica, preferam ziua de sâmbătă)

Călătorii plăcute!

Te pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, Denisa13, Mika, Mitica49, Testosu', Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rimetea și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061996221542358 sec
    ecranul dvs: 1 x 1