ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 3 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Piatra Secuiului

TIPĂREȘTE URM de aici

Piatra Secuiului – Rimetea

Piatra Secuiului este un masiv calcaros din Munții Trascăului, la baza căruia se întinde satul Rimetea (Torockó), unul dintre cele mai frumoase şi mai pitorești locuri ale Transilvaniei.

De prima dată când am vizitat zona Rimetea din judetul Alba, ne-am dorit să revenim și să facem o drumeţie în Piatra Secuiului. Cum vremea se anunța prielnică, după ce am servit micul dejun la Pensiunea Doctor Demeter Bela, am pornit la drum.

Traseul începe chiar din sat, de lângă unul dintre magazinele cu suveniruri, foarte aproape de Biserica Ortodoxă. Se face la dreapta pe prima străduță cum vii dinspre biserică, continuă pe ulițele satului pentru cateva minute, destul de puțin – cred că vreo 5-10 minute, după care se ajunge pe o pajiște largă la baza muntelui, unde este un punct salvamont și o zonă de campare. De aici se vede Piatra Secuiului în toată splendoarea sa, golaș și stâncos, un imens bloc de piatră pe care unii îl aseamănă cu un uriaș adormit.

Am găsit și o hartă la fața locului, cu traseele care pot fi făcute în Munții Trascăului şi nu sunt deloc puține. Noi am ales traseul marcat cu cruce albastră, care duce sus pe vârful Pietrei Secuiului. Teoretic trebuia să dureze urcarea o oră, iar noi am facut în jur de 2 ore, cu pauze cu tot.

De la punctul salvamont traseul continuă într-o pantă lină, vreo 20 de minute, iar apoi începe să devină tot mai abrupt, încep să-și facă apariția și pietrele. Pe masură ce înaintăm, panta începe să devină din ce în ce mai accentuată, cu porţiuni de stâncă, grohotiş şi pietre. Pe traseu nu prea ai unde să te adăposteşti de soare, am găsit doar câţiva peri sălbatici. Din cauza soarelui urcatul devine din ce în ce mai greu. Pe la mijlocul traseului a apărut de sub pietre şi un izvor, nu ştiu dacă apa era potabilă, oricum alte surse de apă nu sunt.

Ne-am mai oprit din când în când să ne mai tragem sufletul şi să facem fotografii cu peisajul lăsat în urmă.

După aproximativ 1,30 h de urcuș cu multe pauze (pentru că ne leșina căldura), am ajuns în șaua care desparte Piatra Secuiului de Colții Trascăului. De aici a urmat o urcare mai lejeră, vreo 15 minute, spre dreapta pentru a ajunge pe vârful Piatra Secuiului. Deși este un munte destul de mic, cu o înălțime de numai 1128 de metri, nu este chiar atât de simplu de urcat, diferența de nivel fiind de aproape 600 de metri.

Odată ajunși în vârf am făcut o pauză pentru reîmprospătarea forțelor. De aici se vede Rimetea, Colțești, Cetatea Colțești (sau Cetatea Trascăului) și vârful de vis-a-vis, Ardașcheia. Pe vârful Piatra Secuiului sunt doua borne, vopsite în culorile steagului României. Pe traseu am întâlnit destui de mulți amatori de drumeții, de toate vârstele.

După această pauză binemeritată am ales să urcăm și pe Colții Trascăului (au altitudinea de 1113 metri). Poteca este lejeră și doar ultima parte înainte de a ajunge pe Colții Trascăului necesită o urcare relativ lină. Din șaua care desparte Piatra Secuiului de Colții Trascăului am făcut vreo 15 minute. În Colții Trascăului sunt trasee pentru iubitorii de escaladă, în Rimetea exista și un eveniment anual dedicat promovării escaladei pe stâncă.

Am întâlnit şi câţiva cai pe traseu, iar pentru o perioada scurtă am avut şi un „ghid” – un căţel venit din sat cu alţi turişti.

Peisajul văzut de sus este foarte frumos, ne-am declarat mulţumiţi de această drumeţie. Dar gata cu atâta frumusețe! După o perioadă de odihnă în care am admirat de sus perisajul, ne-am întors în Rimetea, pe acelaşi traseu.

Pentru noi a urmat o seară liniştită la pensiunea Doctor Demeter Bela, cu mâncare ardelenească, stropită uşor cu o pălincuţă şi un pahar de vin.

Toate cele bune!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 19.04.21 07:30:21
Validat / Publicat: 19.04.21 08:11:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].

VIZUALIZĂRI: 2708 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Pe traseu spre Piatra Secuiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54200 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[19.04.21 11:40:58]
»

@zlatna:  O zonă deosebită și așa cum ai spus și tu care te cheamă să o mai revezi.

Am citit cu atenție articolul tău, am văzut că ai întâlnit pe traseu turiști de toate vârstele​, deci și pentru noi cei tomnatici ca să nu zic altceva... cred că se poate ajunge acolo sus...

Am vizitat Râmetea în aprilie 2019 și am urcat pe traseu cât mai mult pentru a poza satul de basm cât mai de sus, atunci nu am avut curaj, erau și petice de zăpadă...

Deci va trebui să mai ajung acolo​, oricum mai am în plan și altceva de văzut​...

Toate cele bune​ și multă sănătate!

tata123 🔱
[19.04.21 13:34:07]
»

@zlatna:  Drumețiile în natură constituie în perioada aceasta de pandemie o soluție perfectă pentru a ne răcăpăta încrederea, a destresa organismul, a îmbunătăți starea psihică și a acumula cât mai mult „frumos” . Să mai faceți asemenea drumeții!

​În primăvara lui 2019 „am gustat” puțin din frumusețile zonei Vălișoara-Colțești-Rimetea (vezi impresii), admirând doar de la distanță creasta măreață a Pietrei Secuiului.  

Am​ citit că există un traseu mult mai lejer de urcare pe culme cu plecare din satul Pietroasa, pe versantul opus. O cărare nemarcată, mai puțin abruptă, conduce pe călători către zona superioară a Colților Trascăului.

Numai bine! ​ 

zlatnaAUTOR REVIEW
[20.04.21 14:31:44]
»

@mprofeanu:

Vă mulțumesc pentru vizită și vot.

Deci va trebui să mai ajung acolo, oricum mai am în plan și altceva de văzut...

  – zona este foarte frumoasă și sunt multe obiective turistice. Sunt sigur că la următoarea vizită veți urca și până în vârf, pe Piatra Secuiului.

Toate cele bune și multă sănătate.

zlatnaAUTOR REVIEW
[20.04.21 14:34:40]
»

@tata123:

Mulțumesc pentru vizită și vot.

Am citit că există un traseu mult mai lejer de urcare pe culme cu plecare din satul Pietroasa, pe versantul opus. O cărare nemarcată, mai puțin abruptă, conduce pe călători către zona superioară a Colților Trascăului.

– nu știu de acest traseu, dar pare mai lung decât cel parcurs de noi.

Toate cele bune

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rimetea și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090382814407349 sec
    ecranul dvs: 1 x 1