ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2009
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O plimbare prin Lorenzer Altstadt, zona de sud a centrului istoric al Nürnberg-ului

TIPĂREȘTE

Muzica , veselie si bere buna in Bavaria ...

Dacă esti în Nürnberg, oraş cu o vechime de aproape 1000 de ani şi ai timp, trebuie să îţi rezervi două zile pentru centrul istoric: o zi pentru Sebalder Altstadt şi alta pentru Lorenzer Altstadt. Cel puţin aşa am făcut noi şi, ca urmare, în cea de-a doua zi alocată pentru centrul istoric al Nürnberg-ului, am pornit tot din scuarul Plärer, dar de data asta prin poarta Ludwig (Ludwigstor), care este chiar în colţul scuarului, pe lîngă Spittertorturm, adică turnul de la poarta Spitter.

Acest turn a fost construit în 1385 cu secţiune pătrată, dar în 1557 a fost "îmbrăcat" cu o cămaşă de secţiune circulară, aşa cum arată şi azi. În cel de-al doilea război mondial, aici s-a construit un buncăr, folosit pentru a adăposti un nod de comunicaţii. Astazi, turnul şi curtea interioară fac parte din Muzeul Garnizoanei din Nürnberg.

Continuăm pe Ludwigstraße, la capătul căreia se intră într-o zonă pietonală, unde, în Jakobsplatz, se află două biserici: Sankt Jakob şi St. Elisabeth. Prima este la origine o biserică a Ordinului Cavalerilor Teutoni şi a fost construită în secolul al XIV-lea. Dacă vreţi să o vizitaţi, trebuie să veniţi nu mai târziu de ora 6 seara. A doua a aparţinut şi ea aceluiaşi ordin, dar este de dată mai recentă, de la începutul secolului al XIX-lea. În piaţa Jakob, între cele două biserici, se găseşte o placă în memoria homosexualilor morţi de SIDA.

După ce vizităm cele două biserici, continuăm prin aceeaşi zonă pietonală, spre Weißer Turm (Turnul Alb), care nu-şi mai merită numele, întrucât tencuiala a fost înlăturată la refacerea de după război. Acum, pe aici este intrarea în staţia de metrou.

Lângă Weißer Turm se află o fântână interesantă, Ehekarusell Brunnen (Fântâna Manejul conjugal). Această fântână a fost construită recent, în 1984, fiind este cunoscută şi sub numele de Fântâna Hans-Sachs, deoarece se referă la poemul "Dulce-amara viaţă conjugală", de Hans Sachs (cizmar şi poet, 1494 - 1576, aşa cum scrie pe placa de pe marginea fântânii, pe care este gravată poezia).

Pentru cunoscătorii de limbă germană şi iubitori de poezie, pe deasupra, dau această adresă:

http: //nuernberg. bayern-online. de/die-stadt/sehenswertes/brunnen/ehekarusell/

Continuăm plimbarea pe zona pietonală, până când ajungem la o bifurcaţie, unde bem o cafea la Starbucks Coffe House. Continuăm drumul în dreapta, pe Karolinenstraße, tot pietonală, la capătul căreia deja se zăreşte biserica St. Lorenz. Pentru cei interesaţi de cumpărături, această stradă este locul potrivit, pentru că aici sunt o mulţime de magazine, dintre care cel mai mare, imens pot spune, este Karstadt, pe partea stângă cum vii spre biserica St. Lorenz, chiar în faţa acesteia.

Biserica St. Lorenz, una din puţinele construcţii ce au supravieţuit războiului este foarte veche, de pe la 1250 şi este construită în stilul gotic german. Ea este replica bisericii St. Sebald, din partea de nord a oraşului vechi. Interesant este faptul că cele două turle nu sunt identice, una având 81 m, iar cealaltă cu 20 cm mai puţin; există şi diferenţe constructive. Biserica are 16 clopote şi există un program, la anumite ore, la care bat unele dintre acestea, melodiile având anumite semnificaţii.

De la biserica St. Lorenz, ne continuăm plimbarea spre sud, pe Königstraße, de asemenea pietonală. Pe dreapta se află un alt complex comercial, Galeria Kaufhof, iar după el, Barfüßer Hausbrauerei, care nu e doar o simplă berărie, ci un loc unde poţi gusta bucătăria franconiană (Franconia este regiunea în care se găseşte oraşul) şi poţi petrece câteva momente de relaxare, sorbind din berea (zic ei) făcută chiar aici.

E drept, parcă e greu să pleci, dar mai e câte ceva de văzut, aşa că, hai la drum!

Continuăm tot pe Königstraße, care de aici nu mai e pietonală, trecem pe lângă sobra biserică St. Klara, şi hotelul Deutcher Kaiser şi ajungem la Königstor, poarta de ieşire din oraşul vechi spre Gara Centrală. Chiar la ieşire, pe stânga, la intersecţia Königstraße cu Königstorgraben se află Jugend Information Nürnberg, oficiul de turism şi centru expoziţional.

Ieşind din Altstadt, ajungem în Bahnhofsplatz (Piaţa Gării). Clădirea principală a gării este şi ea o operă de artă arhitecturală, construită iniţial, la mijlocul secolului al XIX-lea în stil neo-gotic şi refăcută în stil neo-baroc, la începutul secolului al XX-lea.

Alături, în stânga cum priveşti spre gară, se află Le Meridien Grand Hotel Nuremberg, în spatele căruia se ascunde autogara, iar de partea cealaltă a Gării Centrale, în dreapta ei se află Sheraton Carlton Hotel Nürnberg.

Revenim în Altstadt printr-o poartă mai mică, de lângă Königstor şi intrăm în Handwerkerhof (Curtea Artizanilor). Aici este o oază a vechiului Nürnberg, un mic oraş medieval al manufacturierilor, în care vechile meşteşuguri se mai practică încă. Pentru cine are timp, aici este locul ideal unde să guşti din bucătăria locului: nürnberger bratwürste, bere franconiană, diferite specialităţi de vinuri locale, turtă dulce. Găseşti aici şi produse tipice de artizanat, din sticlă, fierărie, pielărie, ceramică, jucării din lemn, miniaturi şi multe altele.

Ieşim încântaţi din Handwerkerhof prin Klarissenplatz, unde se află Neues Museum - Staatliches Museum für Kunst und Design (Muzeul de Artă). Din păcate era deja târziu (muzeul se închide la ora 18) şi nu mai era timp pentru o vizită, aşa că mergem mai departe şi ieşim în Doktor-Kurt-Schumacher-Straße, în direcţia Jakobsplatz. Pe dreapta se află CVJM Nürnberg-Kornmarkt (sediul din Nürnberg al Asociaţiei Creştine a Tinerilor - YMCA) şi, chiar în faţa acestuia, perpendicular pe Doktor-Kurt-Schumacher-Straße, începe Straße der Menschenrechte (Strada Drepturilor Omului). Pe această stradă, aranjată în acest mod în 1993 de artistul evreu, Dani Karavan, se află mai mulţi stâlpi de piatră, gravaţi cu articole din Declaraţia Drepturilor Omului, în diferite limbi. Pe acestă stradă se află şi Germanisches Nationalmuseum.

Se lăsase deja noaptea, aşa că revenim la hotel, nu înainte de o oprire pe Ludwigsplatz, la o bere şi un wurst nürnbergez.

P. S. Informaţiile pe care le-am inserat în povestea plimbării noastre sunt din Ghidul de informaţii şi harta turistică ale oraşului Nürnberg, pe care le-am luat gratis de la Oficiul de Turism de la intersecţia Königstraße cu Königstorgraben. Ghidul oraşului poate fi comandat gratuit pe internet.


[fb]
---
Trimis de Costi in 03.12.09 12:40:01
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6385 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Ehekarusell Brunnen prezintă scene din viaţa conjugală, aşa cum a fost descrisă ea de Hans Sachs
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1300 PMA (din 2 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[27.12.09 20:37:07]
»

costy , Mosu mi-a trimis cu veselie aceasta melodie

http://www.trilulilu.ro/Agrimensor_K/d22f4ceff5f81b

si zice ca daca suntem cuminti , berea poate o bem la anu la Oktoberfest !!!

webmasterXY*
[28.12.09 00:23:58]
»

Atasat melodia propusa de Cristian!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cristian_h*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nurnberg și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046630144119263 sec
    ecranul dvs: 1 x 1