ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
Prieteni
40 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Popas la Nürnberg

TIPĂREȘTE URM de aici

Popasul la Nürnberg din ziua de sâmbătă, 27.08.2016, a început de fapt cu o seară înainte, atunci când - după un drum lung, dar frumos, pe Valea Rinului - am ajuns la Hotel Ibis Centrum.

Hotel Ibis Centrum - Nürnberg a fost unul dintre puținele hoteluri amplasate central, pe Steinbühler Straße, la numai 500 m de orașul vechi, cu cele mai importante atracții turistice. A fost cât se poate de bine pentru noi întrucât timpul ne era limitat. 755 km din lungul drum spre casă trebuiau parcurși în cea de-a 19-a zi a circuitului nostru. La ora 11.00 era programată plecarea spre Austria, traversarea ei, apoi drumul prin Ungaria incluzând - înainte de culcare - și un tur “by car” al capitalei, Budapesta.

La Nürnberg beneficiam doar de câteva ore, așa încât nu se punea problema vizitelor la muzee sau la alte obiective mari consumatoare de timp. Un tur pietonal prin centrul vechi era tot ceea ce ne doream.

CE AM VIZITAT

Cele două părți ale orașului vechi - Lorenzer Altstadt la sud şi Sebalder Altstadt la nord - despărţite de râul Pegnitz, erau înconjurate de un puternic zid de apărare înălțat în sec. XIII, având 46 de turnuri fortificate și 5 porți principale - Spittlertor, Königstor, Frauentor, Laufertor și Neutor.

Hauptmarkt - Piața principală este locul pe care nu trebuie să-l rateze nici un turist, mai ales dacă se află pentru prima oară în oraș. Acolo se află Primăria, Schöner Brunnen - frumoasa fântână cu inelul legendar, Frauenkirche - cu faimosul ceas cu figurine și tot acolo se organizează celebra Piață de Crăciun din Nürnberg. Relativ devreme, când am ajuns noi acolo, deja activitatea era în toi. Tarabele cu tot felul de produse își așteptau cumpărătorii. Nu am zăbovit prea mult pe lângă ele pentru că alte obiective ne atrăgeau.

Istoria spune că pe vremuri, pe locul actual al pieței, se afla cartierul evreiesc al orașului, distrus în sec. XIV. Pe latura de est a pieței, acolo unde se afla sinagoga, s-a construit ulterior Frauenkirche - Biserica Maicii Domnului.

Rathaus - Primăria, datează din 1340, foarte frumoase fiind fronoanele sale bogat împodobite de deasupra intrărilor. În apropiere se află Gänsemännchen - o fântână (datând din 1555) care reprezintă un țăran care are în brațe două gâște prin ciocurile cărora curge apa.

Schöner Brunnen - este situată la marginea pieței centrale, chiar lângă Primărie. Pe drept cuvânt i se spune „Fântâna frumoasă” . Are forma unui turn de biserică gotică și este bogat împodobită pe toată înălțimea sa (19 m) cu figurine colorate. Se pare că a fost construită în perioada 1385-1396, dar de atunci a fost restaurată de mai multe ori și chiar reconstruită. Ceea ce vedem astăzi este o copie realizată în 1903.

Am aflat că această superbă construcție a supraviețuit bombardamentelor din timpul celui de-al doilea război mondial pentru că a fost acoperită cu beton. Inelul de alamă (cel inițial, din aur, fiind furat) montat în structurile metalice care înconjoară fântâna are o legendă a lui care poate fi găsită pe internet. Tot pe internet puteți vedea imagini cu turiști care se agață de grilajul de fier pentru a atinge inelul de alamă aducător de noroc. Chiar dacă aveam cunoștință de acest amănunt, nici unul dintre noi nu a atins inelul. Nici nu l-am văzut pentru că Schöner Brunnen, pe toată înălțimea ei, era acoperită atunci când am fost noi acolo.

Dar, pentru că am amintit de Schöner Brunnen, nu trebuie să uit a menționa o altă fântână care m-a fascinat, Das Narrenschiff - Corabia nebunilor, lucrare care înfățișează un vas în care se înghesuie 7 personaje alături de un schelet uman și de un câine.

Frauenkirche - Biserica Maicii Domnului, romano-catolică, una dintre cele mai frumoase biserici din Nürnberg, se află în partea de est a pieței. A fost construită în decurs de 10 ani (1352-1362) și are pe fațada vestică faimosul „Männleinlaufen” adăugat în 1509, care este și acum în funcțiune. În fiecare zi, la amiază, figurine reprezentându-i pe cei șapte principi electori ai Sfântului Imperiu Roman ies din orologiu pentru a aduce omagiu împăratului Carol al IV-lea. Dacă nu ați văzut niciodată spectacolul vechilor orologii germane, merită să vă planificați timpul în așa fel încât la ora 12.00 să fiți în preajma bisericii.

Biserica este foarte frumoasă, bogat decorată, în special pe fațada vestică, la intrarea principală. De-a lungul timpului a fost transformată și renovată de mai multe ori, înclusiv la Reforma Luterană din 1525. A redevenit romano-catolică după 1800. Biserica a fost avariată în timpul celui de-al doilea război mondial, dar refăcută în 1946-1953, ocazie cu care - pentru a comemora pogromul împotriva așezării evreiești din piața principală din 1349, a fost plasată pe podeaua corului o stea a lui David având înscris anul „1349” .

Lorenzkirche - Biserica Sfântul Laurențiu, este o biserică evanghelică-luterană, una dintre cele mai mari biserici din oraș. Construcția în stil gotic a început în 1250 și a fost finalizată după mai bine de 200 de ani, în 1477, când au fost terminate cele două turnuri, fiecare înalt de 80 m.

În sec. XVI, la Reformă, biserica inițial romano-catolică, a devenit evanghelică-luterană. Prima slujbă evanghelică a avut loc în 1525, ceea ce face ca Lorenzkirche să fie una dintre primele biserici protestante din Germania. Cu toate acestea, inestimabilele opere de artă care decorau interiorul - picturi, fresce și statui - au fost păstrate.

La fel ca multe alte clădiri din Nürnberg, Lorenzkirche a fost avariată în timpul celui de-al doilea război mondial, dar a fost ulterior restaurată. În prezent, ea este un important edificiu de cult al orașului, totodată o atracție turistică deosebită. Am intrat în această biserică, i-am admirat podoabele și am făcut câteva fotografii.

Sebalduskirche - Biserica Sfântul Sebald, este o biserică evanghelică-luterană. Este cea mai veche biserică din oraș și una dintre cele două mari biserici medievale din Nürnberg, alături de Lorenzkirche - Biserica Sfântul Laurențiu.

Construcția, în stil romanic, a început în 1225 și a fost finalizată 50 de ani mai târziu. Ea a fost dedicată Sfântului Sebald din Nürnberg, un misionar din sec. VIII, protector al orașului, biserica fiind și păstrătoarea sfintelor sale relicve.

În sec. XIV lucrările de reconstrucție în stil gotic, cu extinderile sale și cu cele două impresionante turle, au schimbat complet înfățișarea lăcașului.

Un alt obiectiv pe care vreau să-l menționez este Weißer Turm - Turnul Alb, un turn de poartă al vechilor fortificații ale orașului. Situat în Ludwigsplatz, în orașul vechi Lorenz, turnul nu mai este astăzi încorporat în ziduri și nici nu mai este alb, tencuiala albă fiind îndepărtată la lucrările de renovare postbelice, atunci când au fost reparate și barbacanele. Weißer Turm care are un ceas în partea superioară, este unul dintre puținele turnuri rămase în Nürnberg.

Nassauer Haus este un turn rezidențial medieval construit inițial în stil romanic, dar care la renovări a căpătat mai multe elemente gotice. Acesta este ultimul turn rezidențial care încă mai dăinuie în Nürnberg. Nassauer Haus se află tot în orașul vechi Lorenz, vis-a-vis de Lorenzkirche.

Turnul a fost grav avariat de bombardamentele americane în 1945, acoperișul și ultimul etaj cu două dintre cele trei turnulețe au fost în mare parte distruse. După 1950 a fost refăcut.

CE NU AM VIZITAT

În timpul scurt pe care l-am avut în Nürnberg am văzut câte ceva, dar au rămas și multe obiective la care nu am ajuns. Un city break, atunci când vremurile vor reveni la normal, va rezolva și acest aspect.

Au rămas pe lista de așteptare Kaiserburg - Castelul imperial din nordul orașului vechi, reședința tuturor regilor și împăraților germani timp de mai bine de patru secole, Casa lui Albrecht Dürer - renumit artist german renascentist, Germanisches Nationalmuseum - muzeul datând din 1852 care deține cea mai mare colecție de artă germană, Drumul Drepturilor Omului - un monument dedicat păcii globale, precum și Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände - cel mai important muzeu german dedicat perioadei naziste și ororilor ei.

DESPRE NURNBERG

Fondat în sec. XI de împăratul Heinrich al III-lea, orașul a ajuns curând un important centru comercial. În 1219 împăratul Friedrich al III-lea l-a ridicat la rangul de oraș imperial liber, statut pe care îl va păstra până în 1806 când va fi anexat Regatului Bavariei. Timp de patru secole (sec. XII-XVI) aproape toți împărații și-au avut reședința la Kaiserburg - Castelul Imperial din Nürnberg. În perioada sa înfloritoare orașul a atras artiști - Albrecht Dürer, Adam Krafft, Veit Stoss - care și-au adus aportul la înfrumusețarea și la dezvoltarea sa culturală. După 1600, importanța economică și politică a urbei a început să scadă, dar anul 1835 - anul inaugurării primei căi ferate din Germania (între Nürnberg și Fürth) - a marcat începutul revigorării sale economice.

Devastat de bombardamentele din cel de-al doilea război mondial, reconstruit aproape identic, orașul și-a recăpătat farmecul de odinioară. Nürnberg, al doilea oraș ca mărime din Bavaria, este astăzi un important centru industrial și comercial. În memoria contemporanilor, de numele orașului Nürnberg se leagă câteva evenimente înscrise în cele mai urâte pagini de istorie. Naziștii care doreau să reînvie tradiția orașului de fostă capitală a Reich-ului, au construit un stadion masiv în care, în perioada 1933-1938, organizau celebrele lor mitinguri. În prezent, în Reichsparteitagsgelände - terenul pentru adunări - s-a amenajat o expoziție permanentă privind perioada amintită, pe care, din păcate, noi nu am avut timp să o vizităm. De altfel, se află într-o zonă mai îndepărtată de centrul vechi și de hotelul la care fuseserăm noi găzduiți.

Tot aici, la 15 septembrie 1935, Legile de la Nürnberg - Nürnberger Rassengesetze („Legile Rasiale” ), au fost votate în unanimitate de partidul nazist, astfel ideologia lor criminală antisemită căpătând valențe legale.

Trebuie reținut că la 24 noiembrie 1945, la Nürnberg, liderii în viață ai regimului nazist au fost judecați de Aliați. Douăzeci și patru de politicieni, ideologi, militari și industriași, inclusiv Goering, Rosenberg, Speer și Krupp, au fost învinuiți de crime împotriva umanității și împotriva păcii. Doisprezece dintre cei acuzați au fost condamnați a moarte, trei la închisoare pe viață, iar ceilalți la câte 10-20 ani de închisoare. Până în 1949, la Nürnberg, au urmat și alte procese ale criminalilor de război naziști.

Soarta însă a făcut ca dintr-un oraș al crimelor și al terorii, Nürnberg să fie astăzi un oraș al drepturilor omului și al păcii.

Straße der Menschenrechte - Strada drepturilor omului și Dokumentationszentrum - Centrul de documentare care oferă informații despre perioada Germaniei Naziste în Nürnberg sunt mărturii în acest sens. S-a instituit și un premiu anual (începând cu 1995) - Premiul Internațional al Drepturilor Omului din Nürnberg. Mai trebuie menționat că la 10 decembrie 2000, la Paris, orașul Nürnberg a fost onorat cu Premiul UNESCO pentru educația în spiritul drepturilor omului.

Și încă un amănunt: din anul 2014 Nürnberg este înfrățit cu orașul Brașov.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 29.10.20 09:19:06
Validat / Publicat: 29.10.20 10:40:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 446 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Nürnberg - Piața centrală.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.10.20 10:39:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Nurnberg și împrejurimile, NURNBERG" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Germania]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nurnberg și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056650161743164 sec
    ecranul dvs: 1 x 1