ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Plimbare de voie in Cluj-Napoca

TIPĂREȘTE URM de aici

Intr-o dupa amiaza de aprilie, in care soarele se rafuia cu norii, care pe care, m-am hotarit sa tin partea soarelui, sa sfidez norii amenintatori de ploaie, si ”sa pun de o plimbare” prin Cluj-Napoca, scuzati exprimarea de jargon, poate usor nepotrivita cu una din misiunile laudabile ale site-ului – scrie romaneste.

Aveam de gand sa fac o tura de centru, la pas, pentru ca desi ajung in Cluj-Napoca cel putin o data pe an, nu o mai facusem de mult, cu acest scop explicit. Ideea s-a asezat si mai mult, cand, cu o seara inainte de plimbare, am avut placerea sa cunosc doua user-ite clujene, care se afirma de zor in acest an pe AFA si, care, am descoperit, au ceva interese turistice comune cu mine. Este vorba despre @Maya_C si @Lila Mo, care impreuna cu al ei sot mi-au povestit multe despre Kenya, destinatia mea tinta de la inceputul anului 2017, dar si despre alte locuri mai departate, ajungand pana la Ushuaia in Tara de Foc. Nu am sa scriu aici despre un loc placut, care merita si el un articol de apreciere, o terasa clujeana, unde se poate servi o pizza buna, la Winners Tennis Club, in Parcul Rozelor, lasandu-le colegelor de breasla, adica de site, aceasta optiune.

Introducere – sursa wiki

Cluj-Napoca, alias Klausenburg, in limba germana, draga mie, alias Kolozsvár, in cea a minoroitatii maghiare sau alias Claudianopolis, de care am aflat abia acum in aceasta scurta documentare – cea mai mare urbe de pe cursul Somesului Mic sau minunatul oras ce poate fi admirat de pe dealurile Feleacului cand vii cu masina dinspre Turda (sau Bucuresti).

Cluj-Napoca este al doilea oras al Romaniei, stiati? Pe vremea cand eram eu la scoala, topul era altul, dar dezvoltarea demografica din ultimii 30 de ani, plaseaza urbea ardeleana in topul urbelor romanesti, exceptand capitala, dupa numarul locuitorilor, care se ridica la 325.000. Cluj-Napoca este si resedinta de judet a judetului Cluj.

Putina istorie clujeana

Pe locurile orasului de astazi a existat o asezarea dacica, Napoca. Aceasta a fost cucerita de imparatul roman Traian, care a constituit aici o baza pentru legiunile armatei lui. In secoulul al II-lea, in perioada domniei lui Hadrian, aseazarea a primit rangul de municipiu sub denumirea de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. Au mai trecut pe aici cu ganduri necurate germanii si carpii, spune istoria.

Prima dezvoltare mai importanta din secole ceva mai apropiate vremurilor noastre se consemneaza in secolul al XIII-lea cand colonisti germani populeaza zona. In acea perioada Clujul devine al doilea oras ca marime al Reagtului Ungariei.

In perioada dominatiei monarhiei habsburgice in secolul al XIX-lea Clujul devine capitala Principatului Transilvaniei si impreuna cu toata Transilvania parte a Ungariei.

In secolul al XX-lea, dupa Primul Razboi Mondial si Tratatul de la Trianon, Transilvania revine Romaniei. Dupa al Doilea Razboi Mondial, o parte a Transilvaniei, incluzand Clujul revine din nou Ungariei avand administrare germana. Din 1947 Clujul revine din nou Romaniei.

In 1974 s-a adaugat in denumirea orasului numele de Napoca. Astazi Cluj-Napoca este unul din orasele importante ale Romaniei, centru cultural si universitar important, care candideaza pentru a fi nominalizat drept capitala culturala europeana in 2021, ceea ce ar merita si duce la integrarea turistica europeana a orasului, asa cum s-a intamplat cu cativa ani in urma cu unul din orasele mele de suflet, Sibiul.

Plimbare de voie in Cluj-Napoca

Sa trecem la fapte, anume la plimbarea mea de voie prin centrul municipiului Cluj-Napoca. Punctul de pornire a fost Hotel Univers T, unde am stat cazat doua nopti si despre care am scris aici vezi impresii impresii bune.

Am urnit masina din loc cu scopul de a ma apropia de centru. Am parcat pe Strada Universitatii in proximitatea Pietei Unirii, intr-o parcare cu plata. Plata parcarii se poate face prin sms, tariful variaza functie de zona din oras, centrul este zona 1, si functie de numarul de ore de stationare in parcare. Contravaloarea a 0,45 Eur + TVA este ora de parcare aici.

Ne aflam in perimetrul care incadreaza Biserica Sfanta Treime si Universitatea Babes Bolyai, unitate de invatamant de prestigiu. Am continuat per pedes pe directia sensului unic al traficului rutier, lasand pe ambele parti ale strazii in urma cateva cafenele. Dupa nici o suta de metri am ajuns in Piata Unirii. Piata este dominata de Monumentul lui Mathias Corvin Rex, regele Ungariei, nascut la Cluj-Napoca, care a lasat o amprenta importanta asupra Transilvaniei, si de de Biserica Sfantul Mihail. Biserica Sf. Mihail imbina stilurile neogotic, baroc si gotic, este o constructie masiva care domina Piata Unirii, biserica fiind inaugurata in secolul al XVI-lea. In piata am intalnit doua corturi mari, in care din ce am vazut de la distanta se prezentau si / sau se vindeau carti. O fantana si un monument inchinat eroilor se gasesc pe latura Pietei Unirii unde ma aflam eu.

Am continuat spre dreapta pe Bulevardul Eroilor. Nu stiam ca aici ma voi intalni cu Remus, Romulus si lupoaica, care i-a tinut in viata pe intemeietorii Romei, cum spune legenda. Pe piedestalul statuii este inscriptionat in piatra “”Alla citta di Cluj – Roma madre””. Zona de pe bulevardul Eroilor este una in care gasesti restaurant cu terase, pizzerii sau banci sa te odihnesti. Spatiul alocat pietonilor aici este net superior celui pentru masini. Am trecut si prin dreptul unui centru de informare turistica, situat pe partea dreapta a strazii. Pe dreapta inca o biserica iese in evidenta, este Biserica Ortodoxa Schimbarea la Fata.

In urmatoarea intersectie importanta ajungem intre Piata Avram Iancu, pe stanga, si Piata Stefan cel Mare. In cea de a doua, pe partea dreapta, este una dintre cladirile, care mie imi plac cel mai mult, anume Teatrul National Lucian Blaga si Opera Romana din Cluj-Napoca. Revenim cu privirea in stanga si admiram statuia lui Avram Iancu, cu un piedestal de inaltime ametitoare astfel ca Avram Iancu sa vegheze de la mare inaltime pentru linistea si binele cliujenilor, dar si maiastra Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care dateaza din secolul trecut si este ridicata in stilul arhitectural bizantin.

Fac aici rondul pietei astfel incat sa ma intorc cu 180 grade fata de directia din care am venit, dar pe bulevardul paralel, numit Bulevardul 21 Decembrie 1989. Strabat bulevardul pana ajung pe latura opusa a Pietei Unirii de unde am inceput periplul clujean propriu-zis. Aici traversez bulevardul si ma strecor pe strada Matei Corvin, o strada doar cu acces pietonal, o zona mult frecventata de clujeni si de oaspetii lor, unde se gasesc mai multe restaurante cu terase. In dreapta lasam si o cladire a Universitatii Sapentia. Iar strada se termina in Universitatea de Arta si Design, pe care este amplasata o placa comemorativa impresionanta, neagra, care marcheaza faptul ca in acea cladire s-a nascut Mathias Corvin. In drum admir o pravalie mobila gen fast food, numita “La Trasura” pentru ca era amenajata intr-o … trasura. Continui oarecum in prelungire pe strada Vasile Goldis. Din nou puburi si iata-ma ajuns in dreptul micutului parc I. L. Caragiale – o zona mai murdara, pe care am vriut sa o traversez cat mai repede. Plimbarea a continuat stanga pe strada George Baritiu, prin dreptul Universitatii Tehnice. La capatul strazii se deschide o intersectie mare, in care traversez si fotografuez Monumentul Rezistentei Anticomuniste. Vis-a vis o cladire cu profil cilindric gazduieste Opera Maghiara sau Teatrul Maghiar de Stat. Pe partea stanga a strazii care aici se numeste Emil Isac se dezvolta unul din locurile de recreere ale clujenilor, Parcul Central. Parcul este flancat in dreapta de Splaiul Independentei, care se intinde pe malul canalului amenajat al Somesului Mic. In capatul parcului in care ma aflu se poate traversa canalul pe Podul Elizabeta, un pod metallic boltit, de structura caruia sunt legate mii de lacate. Vis-a vis pe colina de pe celalat mal al canalului se vede silueta Hotelului Belvedere, caruia i-am atribuit candva un “nu recomanda”, vezi impresii.

Trecuse o ora de cand am lasat masina in parcare, asa ca am mai dat un sms pentru a prelungi legitimitatea parcarii.

M-am intors pe Emil Isac si la stanga pe Memorandumului, pana am ajuns din nou de unde am pornit, in Piata Unirii. La finalul plimbarii mele, aici in Piata Unirii, am inghitit in sec cand am trecut pe langa monumentul Stalpi impuscati – Decembrie 1989.

O plimbare de o ora si un pic, la pas, pe principiul “mersul pe jos face piciorul frumos! ’’. Am reusit sa ajung neplouat la masina si sa ma indrept apoi spre hotel, cand norii, intelegand ca am terminat plimbarea, au primit unda verde sa dea drumul precipitatiilor pe care nu mai puteau sa le tina in ei.

Clujul este cu siguranta mai ofertant in obiective decat am prezentat eu in scurta mea plimbare. Gradina Botanica este alt loc superb ce merita a fi (re) vizitat, iar in imprejurimi Turda cu a sa salina vezi impresii cu arhitectiura futurista, Cheile Turzii vezi impresii sau vezi impresii sau virginele din Cluj, alias Cheile Turenilor vezi impresii. Mi-am permis sa atasez aceste link-uri ale altor user-i precum @costy69, @ Maya_C sau @AleDia, care mie mi-au placut atunci cand le-am parcurs.

Vizitati Clujul si sa ii uram sa devina capitala culturala europeana in 2021!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 23.04.16 23:44:07
Validat / Publicat: 24.04.16 07:24:07

VIZUALIZĂRI: 3787 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Teatrul National si Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63850 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[24.04.16 07:48:26]
»

@Dan&Ema -

Frumos articol, frumos oras. Pacat ca nu ai fost la Gradina Botanica, este splendida. M-am indragostit de ea in liceu cu ocazia unei olimpiade de biologie (am vizitat locul inaintea celei din Bucuresti de care ma desparteau doar 100 km), am revazut-o de cateva ori. mereu m-a fermecat. Clujul pentru mine are ceva aparte, magic si nu pot spune ca este doar cunoscutul efect ardelean, nu stiu, nu-mi pot explica de ce il iubesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.04.16 09:20:20]
»

@elviramvio:

Am fost la Gradina Botanica de 2 ori, dar nu de data aceasta. Chiar este deosebita. Multumesc de vizita si devot

Maya_C
[24.04.16 10:16:34]
»

@Dan&Ema - Dan, merci de vizita, mi-a facut placere sa te cunosc.

Oare la ce Claudia te gandeai tu? Denumirea latina e Claudiopolis nu Claudianopolis... E vorba intr-adevar de un Claudiu, cetatea lui Claudiu, preluat apoi in limba maghiara (Claudiu= Kolos in ungureste).

Tot referitor la nume Castrum Clus (clus=inchis) se refera la dealurile care inconjoara orasul. Pentru ca orasul e practic intr-o groapa, din mai multe locuri poti avea o panorama frumoasa. Tu ai coborat de pe Dealul Feleacului si banuiesc ca ai remarcat-o. Noaptea e cu atat mai impresionanta.

Data viitoare poti sa urci pe Cetatuie (neaparat pe jos). Si de acolo se vede frumos orasul, cu siguranta ai vazut data trecuta. Cetatuia e o fortificatie construita in perioada Habsburgica in varful unui deal. A fost cladita cu ziduri in forma de stea, un sant de aparare, 5 bastioane si 3 porti. Din vechea cetatuie au mai ramas o parte din ziduri, iar reduta a fost transformata in Turnul Parasutistilor. Acum a ramas un obicei in randul tinerilor de a-si duce iubitele la plimbare pana in varf pe cetatuie. Dupa efortul depus pe scari si fascinati de privelistea care li e asterne la picioare sunt plini de romantism.

Apoi ai abandonat plimbarea tocmai pe cand ai ajuns la Parcul Central. Acolo ai fi avut ocazia sa te plimbi cu bicicleta, cu hidrobicicleta, sa mananci vata de zahar, sa vizitezi Cazinoul. In unele seri in zona cazinoului se organizeaza cursuri de dans. Poti sa iti faci curaj si sa pasesti in universul fascinant al tangoului. Tot acolo se organizeaza festivalul luminii cand mii de lampioane isi iau zborul. Parcul e vechi de peste 180 de ani. Printre copaci ai ocazia sa vezi tineri cantand la chitara, oameni veniti cu hamacul de acasa sa citeasca in natura. Mult romantism si pe aici. Un pic mai incolo e Cluj Arena.

Neaparat de vizitat Parcul Etnografic Romulus Vuia. E primul muzeu etnografic din Romania.

Un loc special mi se pare si Bastionul Croitorilor. Acesta e unul din putinele turnuri de fortificatie ramase intacte pana in zilele noastre. Fiecare turn din zidul vechi de aparare a fost finantat de o breasla... de tamplari, cizmari, zidari... Inca mai poti simti acolo un aer medieval.

Cu siguranta nu-i un oras pe care sa-l vezi intr-o zi oricat ai fi de iute de picior. Si cu masina e mai greu ca ai multe semne de interzis, sens unic, parcarea interzisa si alte complicatii. Sunt cateva locuri de unde poti inchiria bciclete. Timid, au inceput sa se faca piste de biciclete prin oras si e o solutie buna sa vezi mai mult. Atata doar ca incep din senin si se termina cam tot asa.

bogumil
[24.04.16 11:16:17]
»

... una din misiunile laudabile ale site-ului – scrie romaneste.

Acu', înţeleg că nu foloseşti caracterele diacritice româneşti în review-urile tale, cu toate că ar fi indicat să faci asta (eu pe toate le scriu în limba română, adică cu caractere diacritice româneşti), dar atunci când faci referire la lăudabila iniţiativă a lui Cornel, chiar nu te puteai chinui să foloseşti cele 2 caractere diacritice româneşti din denumire, adică â şi ş? Păcat. Fără să vrei, ai scăzut drastic valoarea a ceea ce ai vrut să transmiţi!

SCRIE ROMÂNEŞTE!

Pe de altă parte, am locuit 4 ani în Cluj, fiind absolvent al primului Liceu în limba română din Transilvania, azi denumit "Colegiul Naţional George Bariţiu " - situat pe Emil Isac, lângă Facultatea de Construcţii, aşa că ştiu foarte, foarte bine zona pe care ai bătut-o tu la pas.

Este o parte din centrul oraşului, unde, ai ocolit "cu graţie" câteva must see-uri, de ex.: minunata Biserică Franciscană din P-ţa Muzeului, sau Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei, de pe C-tin Daicoviciu, sau chiar Muzeul Farmaciei, situat la intersecţia P-ţei Unirii cu str. Regele Ferdinand.

Ai trecut, la mică distanţă şi de P-ţa Mihai Viteazu, unde aveai de văzut statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu, sau chiar Cinema Florin Piersic etc. etc. asta ca să nu mai enumăr ce a indicat colega @Maya_C mai sus.

Nu-ţi fie cu supărare, ecoul meu se doreşte o completare a ceasului petrecut de tine prin centrul Clujului, pentru ca cei ce citesc să ştie că mai pot vedea şi altceva.

Zile faine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
Mitica49
[24.04.16 16:31:44]
»

@Dan&Ema - Am citit cu plăcere articolul tău deoarece mi-a amintit de zilele petrecute în minunatul oraș transilvan și am dat votul fără reținere.

Dar, există și un dar, aș dori să continui cu două mici remarci:

1. sunt de acord cu observația lui Bogumil referitoare la utilizarea diacriticelor românești;

2. ”sa pun de o plimbare” nu este o expresie aparținând unui anume jargon (adică nu-i o expresie pretențioasă), ci ea aparține mai degrabă unui argou.

Sper ca micile mele remarci să nu producă o supărare mai mare decât ar trebui.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.04.16 17:03:14]
»

@bogumil -

... ai ocolit "cu graţie" câteva must see-uri, de ex. : minunata Biserică Franciscană din P-ţa Muzeului...

Chiar cu o grație ce i-a permis să îi facă poza cu numărul 21.

bogumil
[24.04.16 17:07:07]
»

Busted!

Am citit doar textul. P21 reprezintă foarte frumoasa Biserică Franciscană.

Foarte bună observație!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.04.16 19:55:01]
»

@bogumil:

Completarile tale ma bucura, sunt mai mult decat binevenite. Sunt cu siguranta multe obiective de vizitat in Cluj-Napoca. Eu nu mi-am propus un tur anume, ci am stabilit oarecum pe fuga si doar semi-documentat spre ce zona sa o iau, iar din mers am schimbat uneori directia la liber. Multumesc inca o data.

Referitor la diacritice imi cer scuze ca nu am facut pasul catre folosirea caracterelor romanesti. Eu am in sange ne-folosirea caracterelor romanesti, datorita business-ului care intr-un fel sau altul ma apropie de calculator si e-mailuri 24 din 24 si cu adevarat printre picaturi citesc, compun, postez, raspund pe AFA etc. Nu de putine ori o fac folosind telefonul, cum se intampla si acum. Chiar daca nu folosesc caracterele romanesti cand scriu, am vrut sa punctez ca apreciez mult initiativa lui Cornel si apreciez sincer pe cei ce "scriu romaneste". Am fost sigur ca va genera cel putin o reactie referireA mea la acest aspect, sper sa nu dezamagesc cititorii cu scrisul meu "neromanesc". Dar "niciodata sa nu spui niciodata", poate va veni o zi cand se va produce si la mine click-ul.

Multumesc pentru aprecieri si vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.04.16 19:58:22]
»

@Mitica49:

Nicio suparare, sunt deschis la orice ecouri. In fapt raspunsul meu la folosirea diacriticelor se regaseste in ecoul anterior.

Multumesc de aprecieri si de vizita.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.04.16 20:02:34]
»

@Dragos:

@bogumil:

Multumesc amandurora; am completat text in descrierea pozei.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.04.16 20:05:29]
»

@webmaster:

Rog inlocuire Claudianopolis cu Claudiopolis conform ecoului de la @ Maya_C. Multumesc.

bogumil
[24.04.16 20:10:26]
»

Dan, și eu scriu acum de pe telefon și pot scrie cu diacritice : ă, â, ș, ț, î.

Și oricum, alta era ideea, dar nu mai continui...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.04.16 22:09:36]
»

@Maya_C -

In primul multumesc raspunsului afirmativ de a ne cunoaste la Cluj-Napoca. Completarile tale sunt mai mult decat binevenite si utile. Multumesc. Si greseala referitoare la Claudiopolis mi-o asum si am rugat webmatser sa corecteze in text.

La Cetatuie am fost pe jos asa cum spui (nu de data aceasta), dar fara nicio iubita, asa ca a trebuit sa ma uit dupa iubitele altora...

Si in Parcul Central am ajuns, dar tot alta data, este un parc frumos, in care poti sa te plimbi, sa alergi, sa te odihnesti... Si aici daca ma plimb singur ajung sa ma uit dupa alti indragostiti si sa ii admir. Nu am prins cursurile de dans si nici lampioanele.

Pe Cluj Arena inca nu am fost personal, desi colegi de ai mei au ajuns de mai multe ori in scop de business, dar se pare ca sunt ite complicate de deslusit acolo pentru a putea face un business curat sau mai bine te dai la o parte. Clujul are doua stadioane superbe, sa recunoastem. Si pana la urma Clujul este singurul oras exceptand capitala care are doua echipe in divizia A la fotbal (scuzati exprimarea nostalgica), Clujul mai inseamna si baschet romanesc de top. Recent s-au consumat doua evenimente sportive de top la Cluj: meciul amical de fotbal cu super echipa Spaniei si meciul de tenis cu super echipa Germaniei. Laudabil!

Mi-ar face placere sa citesc o prezentare a Clujului editata de tine, asa cum merita acest oras ardelean.

Multumesc pentru vizita, pentru cuvinte si pentru vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Maya_C
[25.04.16 09:56:46]
»

@Dan&Ema - mă gândesc că aş fi prea subiectivă să scriu despre oraşul meu. aşa l-aş lăuda de aţi veni toţi aici.

poate o să-i vină rândul la un moment dat. deocamdata mă limitez la locuri unde m-am simţit oaspete. la Cluj te mai aşteptăm. şi ia-o si pe Ema să te poţi plimba cu rost...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.04.16 12:59:04]
»

@Maya_C -

Asta si este ideea : sa compui un articol de sa vina toata lumea in vizita la Cluj-Napoca.

Va veni si ziua cand voi reveni in Cluj cu Ema, de data asta am fost in alte scopuri, vreau sa ma plimb cu rost...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.04.16 13:06:11]
»

@webmaster: Am descoperit doua greseli ce rog a fi corectate:

Buciuresti in loc de Bucuresti

si

Roamniei in loc de Romaniei

Multumesc

webmasterX
[25.04.16 13:11:03]
»

@Dan&Ema - corectat, în ambele locuri

Pe viitor, însă, te sfătuiesc să foloseşti funcţia SESIZEAZĂ - destinată EXACT acestui tip de sesizări (are şi avantajulcă sesizarea ajunge instantaneu la TOŢI moderatorii)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.04.16 14:07:20]
»

@webmasterX:

Ok, multumesc

liviu49
[26.04.16 15:33:12]
»

@Dan&Ema - Nu credeam ca acest articol imi va trezi atatea amintiri despre drumurile mele prin Cluj si, de ce sa nu recunosc, nostalgia unor drumuri pe strazile orasului.

Primul drum la Cluj l-am facut in primavara anului 1978, intr-o delegatie la GIGCL Cluj, pentru a prezenta niste echipamente de salubritate autoritatilor locale. Am sosit in Cluj dimineata la prima ora, dupa o calatorie de 7 ore cu rapidul Balt Orient Expres. Pentru ca nu cunosteam orasul, dar stiam ca trebuie sa ajung in str. V. I. Lenin, unde era sediul firmei la care aveam treaba, de la gara plec pe jos, pe str. Horia, pana la podul peste Somes, imi continui drumul pe Ghe. Doja, pana la Piata Libertatii, unde o iau la stanga pe str. Lenin pana la GIGCL. Prima impresie, la primul contact cu Clujul, a fost ca ma aflu in Budapesta. Fusesem cu doi ani in urma in excursie la Budapesta, in Cluj eram pentru prima data, iar asemanarea cladirilor din cele doua orase mi-a creat aceasta impresie. Incerc sa –mi amintesc cladirile mai importante pe langa care am trecut. Pe partea dreapta, pana in pod, imi amintesc de un sediu al Universitatii Babes-Bolyai (cred ca era o facultate, o cladire in forma de U) o sinagoga cu o placa memoriala pe ea, pe un colt magazinul fabricii Farmec, cladirea hotelului Astoria, chiar langa hotel o cladire veche, frumoasa, despre care nu imi mai aminte ce adapostea, iar dupa podul peste Somes, tot pe dreapta o cladire frumoasa cu niste turnuri. Dupa trecerea podului, pana la Canalul Morilor, in partea stanga se deschide Piata Mihai Viteazu. In capatul pietei, la parterul unui bloc cu 7-8 etaje era un cinematograf si alaturi agentia Tarom. Continuand drumul spre centru, pe str. Ghe. Doja (sper ca asa se numea strada de la pod pana la Piata Libertatii), pe dreapta era cladirea Postei, iar pe stanga magazinul Central, iar alaturi de el Hotelul Transilvania, care avea intrarea printr-o curte interioara. Continuam drumul si ajungem in Piata Libertatii, avand ca si cladire dominanta era Biserica Sf. Mihail, iar in spatele acesteia statuia lui Matei Corvin. Pe partea stanga era un muzeu, iar in fata statuii lui Matei Corvin, pe str Dr. Petru Groza, la parterul unei cladiri era Agentia de Voiaj CFR, la care faceam prima escala cand soseam in Cluj. Daca gaseam bilet la unul din cele doua accelerate care plecau in jurul orei 11 (unul prin Deva, Petrosani, Craiova, celalalt prin Sibiu, Rm Valcea, Pitesti) scurtam vizita cat se putea, ca sa nu scap trenul. Daca intoarcerea se facea cu rapidul Transilvania, in jurul orei 15, aveam timp sa ma mai plimb prin oras.

Dupa anul 1980 drumurile mele in Cluj au avut ca destinatie BJATM Cluj, situata la Someseni, sau la Carbochim, peste calea ferata, in piata 1 Mai langa fabrica Clujeana (daca nu ma insel, in aceasi piata se mai gasea si fabrica Somesul). De data aceasta nu mai puteam pleca la ora 11 si de cele mai multe ori ma intorceam cu trenul de noapte, avand timp suficient sa vizitez orasul. Asa se face ca, mergand numai pe jos, am putut vizita pe indelete zona centrala a Clujului, iesind de la Agentia de Voiaj, pe str Dr P. Groza in piata cu Teatrul National si spre bd. Lenin, Catedrala Ortodoxa. Imi continuam drumul pe Lenin, la stanga, apoi pe 30Decembrie, pe Calea Motilor, trecand pe langa Politehnica si Primarie, la dreapta pe str. Mihai Eminescu, traversam un parc, apoi Somesul si ajungeam in fata la Hotelul Napoca, la care am fost cazat de cateva ori, in drum spre Oradea. Continuam drumul pe malul Somesului, avand in stanga dealul Cetatuia, in varful caruia trona Hotelul Belvedere, poate cel mai frumos hotel din Cluj, unde de asemenea am dormit o data.

Cu alta ocazie, am urcat din centru pe o strada al carei nume nu mi-l mai amintesc, am ajuns pe str. Pasteur si am vizitat Gradina Botanica, despre care se spunea la acea vreme ca ar fi cea mai frumoasa din tara. Si pentru ca dintr-o singura vizita nu puteai vedea totul, am mai fost de cateva ori. Ce imi amintesc acum este o zona la intrare cu multi trandafiri, dar din cei naturali (nu ca cei de acum, din import, care au aspect frumos, dar miros deloc), care miroseau extraordinar, amenajare ca un parc dendrologic cu alei, cu un parau, cu multe statui, parca crescute printre flori si arbusti, iar undeva in spate un complex de sere, din care retin palmierii, de toate soiurile si niste plante de apa cu niste frunze ca palariile (sombrero) mexicane.

Mai retin panorama orasului vazuta de acolo de sus si daca memoria nu ma insala, i curtea gradinii, sau alaturi era un observator astronomic.

Dar iar m-am intins la vorba si depanat amintiri. Poate amintirile mele cuprind greseli de nume de strazi, cladiri. Sper ca memoria sa nu imi fi jucat multe feste si ii rog pe clujeni, sau pe cei care au fost mai de curand prin Cluj, sa ma corecteze si, in acelasi timp, sa ma ierte pentru eventualele greseli si pentru timpul cat au fost nevoiti sa ma suporte citind aceste randuri.

Va urez tuturor numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.04.16 20:19:24]
»

@liviu49:

Ma bucur ca ti-am trezit atatea amintiri despre Clujul de alta data. Se vede cat de mult ti-a placut sa faci turul obiectivelor, strazilor, cladirilor, majoritatea cu denumirile de atunci.

Si eu imi amintesc de locuri unde am fost de mult si fac mereu comparatii. Uneori regret ca locuri obiective, zone, peisaje s-au degradat sau au disparut, alteori ma bucur de noile dezvoltari.

Multumesc pentru vizita.

Si mi-ai redeschis pofta de a merge cu trenul. Poate merg macar cateva statii cu metroul. Sper sa nu cobesc sa raman fara carnet auto!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
papone
[28.05.16 01:32:39]
»

@Dan&Ema - Chit! Prietenii stiu de ce

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.05.16 09:18:07]
»

@papone -

Anul asta folosesc mult chit. La apartament am nevoie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, Dan&Ema, elviramvio, liviu49, Maya_C, Mitica49
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clujul şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079216957092285 sec
    ecranul dvs: 1 x 1