GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rezervatia Naturala Cheile Nerei – Beusnita
Citind pe net despre dorinta ale unui user (e drept nu pe AFA ci pe alte portaluri), de a face ceva turism prin tara, auto in principal, avand pe agenda si o tura rapida :) prin Cheile Nerei, m-am gandit ca ar fi binevenite si ceva informatii despre frumoasele si salbatice chei sapate de Nera.
Este o destinatie minunata pentru o vacanta.
Iti trebuie cam o saptamana de stat in zona pentru a vizita pe indelete toate frumusetile zonei.
Astfel pentru cazare, dupa parerea mea, cel mai indicat ar fi a alege una din pensiunile din Sasca Romana sau Sasca Montana. Aici se gasesc cateva pensiuni, unele chiar dragute, unde este recomandabil, daca doresti a-ti petrece un sejur in perioada de varf, vara, sa-ti faci rezervare din timp, pentru a nu avea surprize.
Se mai poate gasi ceva cazare si in Potoc sau mai aproape de Oravita, in Ciclova Montana.
Ce poti face in zona:
Ca si in articolele precedente discutam de trasee de o zi, cu intoarcerea seara la pensiune si discutam doar de trasee turistice marcate.
Principalul traseu de drumetie il constituie, bineinteles parcurgerea Cheilor Nerei, de o frumusete uluitoare, salbatica.
Cheile se intind practice, intre Lacul Dracului si Podul Beiului, dar, parcurgerea cheilor se face numai pe jos , cu traversarea Nerei la un moment dat direct prin apa, prin vad.
Nu este o tura usoara, traseul avand o lungime considerabila, de aprox. 20km, de mers pe jos, practic o zi intreaga.
Varianta cea mai buna mi se pare, in a te caza in Sasca Romana sau Sasca Montana, dupa cum am spus, apoi, daca grupul beneficiaza de 2 masini, se foloseste una din masini, pentru a scurta din timp si drum, traversand Sasca Montana, ajungandu-se dupa o un urcus si o serie de serpentine, cale de vreo 9km, in Carbunari, pe un drum DJ571, asfaltat demult, dar bunicel. Din Carbunari se paraseste drumul judetean, si se face stanga pe un drum forestier, spre Sopotu Nou, iar dupa inca vreo 4-5 km se ajunge in Poiana Logor, unde se poate lasa masina si pleca pe traseul propriu-zis.
Ideea este ca masina trebuie recuperată seara venind cu o alta masina de la pensiune deoarece cheile se parcurg in circuit, intorcandu-te la pensiune, pe jos, pe la Podul Beiului si Tunele.
Se mai poate alege si alte varianta de a evita un drum suplimentar in a recupera masina din Poiana Logor. Exista in localitate diverse persoane care contra unei anumite sume te “teleporteaza” in Poiana Logor cu masina lor. Acest lucru se poate rezolva discutand cu gazdele, de la pensiune.
Odata plecat pe traseu, pe Ogasul Porcului, se ajunge in Poiana lui Meliug, apoi in zona la Carlige, se traverseaza Nera direct prin apa.
Cand nu este dupa o perioada ploioasa, Nera nu este prea adanca in acea portiune, pana undeva la genunchi.
Se continua, cand la firul apei, cand cocotat undeva deasupra Nerei si se ajunge la Cantonul Damian.
In alte vremuri acesta era locuibil, te putei adaposti/inopta aici, acum este distrus, sau cel putin pana anul trecut era distrus. De la canton se merge pe un drum forestier, care si odata era circulabil auto, dar acum este surpat. Se ajunge la Podul Beiului iar de acolo, daca esti cazat in Sasca, continui pe firul Nerei, trecand succesiv printr-o serie de tuneluri sapate in stanca, 6 la numar, unele destul de lungi si … … gata ai ajuns in Sasca Romana. :) :) :)
Intr-o alta zi poti aborda ori pe varianta [e jos, pe la Tunele, ajungand la Podul Beiului, si continuand drumul de asta data in partea stanga, imediat dupa pod, spre Pastravarie.
Pe drum, drum forestier ce se poate parcurge, cu un pic de atentie si cu masina, pana la Pastravarie, se poate vedea frumoasa Cascada La Vaioaga. Se ajunge si se trece de Pastravarie, ajungandu-se la lacul de o frumusete ireala, Lacul Ochiul Beiului, cu a sa culoare verde-albastra, apoi continuand traseul se ajunge la Cascada Beusnita. Cascada, primavara cand are debit crescut, este magnifica.
O alta plimbare usoara se poate face pana la Cascada Susara, trecand prin scurtele chei ale Susarei.
Prin toate preumblarile prin aceasta zona, trebuie atentie sporita, in a nu da “nas-in-nas” cu vreo surata vipera, zona fiind cunoscuta prin densitatea mare de vipere.
Problema este in a o nu surprinde, sa se simta amenintata, atunci ea reactionand in a se apara.
In general se retrag din drum, simtind vibratiile bocancilor, cand calci pe poteca, dar nu este obligatoriu. :) :) :)
Fiind cazat in zona, pe langa aceste drumetii mai poti vizita, casa ecologica din Sasca Montana, Muzeul etnografic, bisericile vechi, se poate merge in plimbare auto (vreo 27 km) pana la Oravita unde se poate vzita Teatrul Mihai Eminescu sau Muzeul Farmaciei. Nu trebuie ratata o plimbare pe linia ferata montana Oravita-Anina - ”Semmeringul Banatean”, linie ferata care nu stiu pentru cat timp va mai ramane functionala, chiar zilele trecute parca se anunta ca nu mai opereaza decat o singura cursa zilnica dus-intors.
Este linie ferata ce tine de CFR, opereaza conform Mersului Trenurilor, in vigoare.
Langa Oravita, in Ciclova Montana, unde a existat o cunoscuta fabrica de bere in trecut, azi ruina, se poate ajunge la Manastirea Calugara.
Se poate ajunge si pana la Cascada Bigar, aflata la vreo 40km de Oravita (cascada care dupa parerea mea este frumoasa, dar nu pe masura promovarii ei. Am intalnit cascade mult mai frumoase. Chestie de gusturi :) )
Se poate vizita si Rezervatia Mulinologica de la Eftimie Murgu, dar nu mai stiu starea acestui muzeu in aer liber, fiind puternic afectat de inundatiile si viituriel de anul trecut. Aici anul trecut am avut o mica sesiune foto cu un alt frumos exemplar de vipera cu corn. :) :) :) .
Din Sasca Montana se poate face o plimbare pe Clisura Dunarii, spre Cazanele Dunarii, trecand pe langa stanca Baba Caia ce strajuieste parca din mijlocul apelor, intrarea in clisura, Se poate trece pe la castrul roman de la Pojejena sai ruinele Villa rustica (chiar langa sosea). Se pot vizita ruinele Cetatii Ladislau, pe malul romanesc si admira de departe, pe malul sarbesc, Cetatea Golubac, care spre deosebire de cetatea Ladislau, lasata in uitare su paragina, aceasta a fost restaurata. Tot in aceasta zona se itesc din apele Dunarii ramasitetele unei cetati, cetatea Drencova (Dranko). Apoi Cetatea Trikule, din care se mai vad, ca si la Dranko, doar varfurile a 2 turnuri din apele Dunarii, ajungandu-se apoi pana la Manastirea Mraconia, refacuta, ale carei ruine se mai vad jos, in albia raului, sau mi departe trecand pe la Capul lui Decebal, sculpata in stanca, ajungandu-se pana la Orsova undese poate vizita Manastirea Sf. Ana (ctitorita de Pamfil Secaru) sau Manastirea Vodita din apropierea Orsovei.
Tot in Cheile Nerei se poate face rafting, iar prin imprejurimi plimbari in voie cu bicicleta.
Eu zic, … se merita o vacanta in zona, pentru cei iubitori de natura! :)
Trimis de Testosu' in 17.05.15 09:11:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCA MONTANĂ.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.95584430 N, 21.88779020 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Un minighid de urmat pentru cei pasionati si antrenati.
Traversarea prin vadul apei, cascadele, cocotatul pe stancarii mai expuse si peisajele fac asemenea drumetii de neuitat.
Despre linia de CF semmeringul banatean a fost si un reportaj tv cum ca i se apropie sfatsitul (dureros!). Despre C Bigar ai dreptate, e frumoasa, dar a castigat popularitate de cand a castigat un concurs international ref la cascade mai ciudate si datorita photoshoparii ei ei felurite imagini care o prezinta. Si pt ca e la drumuk mare (la DN) asa cum v-am prezentat-o si eu in ianuarie parca.
Sper sa ajung si eu in Parcul Cheile Nerei Beusnita.
Pozele vorbesc de la sinr
@Dan&Ema: da, cascada Bigar a brneficiat din plin de pozitia ei. Comod, langa sosea. Pac o foto, ţac un selfie si... sus pe fcb. .
Iar Cheile Nerei sunt tare faine. Nu sunt atat de grele dpdv tehnic ci sunt lungi, e un traseu de anduranta.
@Testosu - Mi-a plăcut ce ai spus de anduranţă. Află că şi eu am făcut traseul ăsta (în secolul trecut, imediat după jumătatea lui). Mi-a făcut plăcere citind reviewuul tău să-mi amintesc de Cheile Nerei.Nu-mi mai aduc bine aminte ce am făcut pentru că nu aveam maşină şi am mers pe jos...
@Michi: sunt convins ca si mersul in grup cu trenul, autostopul si alte variante gasite pe loc avea farmecul sau, chiar daca nu era asa comod. Plus ale tineretii valuri care depaseau orice obstacol. Acum, din pacate si cei sub 30 de ani au devenit extrem de comozi. Nu generalizez, dar acesta este adevarul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Cheile Nerei, pentru iubitorii de natura si drumetii — scris în 25.08.23 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Frumusetile de pe Raul Beiu — scris în 09.12.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Drumeție de vis in Cheile Nerei — scris în 10.07.21 de @Lavi73 din AGIGEA [CT] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Lacul Dracului, cel fara fund — scris în 12.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Tunelurile de pe Cheile Nerei si „terasa suspendata” — scris în 10.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Un albastru infinit – Ochiul Bei şi mult verde crud - Cascada Beusnita — scris în 10.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La Tunele, un traseu plăcut — scris în 18.09.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ