ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

”Termopile” al secuilor la Nyerges - Complexul comemorativ al eroilor maghiari pașoptiști

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

https://www.youtube.com/watch?v=6zkPiQC4dEU

Complexul comemorativ al eroilor unguri pașoptiști din zona pasului Nyerges (judeţul Harghita) este situat în șaua omonimă care separă spre est depresiunea Cașin, iar spre vest depresiunea Ciuc. Pasul Nyerges, cunoscut și sub numele de pasul Cașin, are altitudinea de 870 m și desparte Munții Ciucului (spre nord, vf. Ferteș, 1051 m)) de masivul Ciomad (spre sud, vf. Balaj, 1074 m, masivul care cantonează lacul Sfânta Ana și tinovul Mohoș). Puteți ajunge aici venind dinspre nord (Miercurea Ciuc, la vreo 30 km), dinspre sud (Brașov - Sfântu Gheorghe - Băile Tușnad) sau dinspre sud-est (Târgu Secuiesc). Drumul național DN11B care unește zona Ciucului (comuna Cozmeni, jud. Harghita) de Târgu Secuiesc (jud. Covasna) trece exact pe lângă monumente. Indiferent din ce parte veniți, după ce ați urcat mai multe serpentine, în zona de creastă se deschide o poiana largă, iar lângă drum, pe partea sudică, se vede un monument din piatră. Vis-a-vis de monument, pe partea cealaltă a drumului, este o parcare unde puteți lăsa mașina. Urcați circa 100 m pe aleea betonată, cu trepte și balustradă, situată în partea opusă monumentului de piatră și ajungeți în parcul cu stâlpi funerari secuiești.

Nyerges înseamnă ”șa” (de călărie sau termen geografic) se pronunță ”niergheș” (cuvânt în 2 silabe, ”ie” formează un diftong)

Complexul comemorativ Nyerges marchează un emoţionant moment din istoria secuilor și anume una dintre ultimele confruntări militare din revoluţia şi războiul de independenţă de la 1848-1849. Aici şi-au găsit sfârşitul circa 200 de ostași secui care în anul 1849 au luptat în cadrul armatei revoluţionare ungare împotriva armatelor imperiale ţariste şi austriece. Astfel, după înfrângerile de la Sighişoara (şi de la Chichiş?), trupele revoluţionare maghiare de sub comanda generalului Sándor Gál erau în reorganizare în zona depresiunii Cașin.

Pentru a permite replierea și refacerea acestora, un detaşament de circa 200 de secui aflaţi sub comanda lui Tuzson János a primit sarcina apărării trecătorii Nyerges, singura dinspre vest care permitea accesul în zona depresiunii Cașin. Bravii luptători secui au avut de luptat împotriva a două imperii, respingând în vara anului 1849 mai multe atacuri ale trupelor imperiale austriece (conduși de generalul Clam Gallas) și rusești, înzecit mai numeroase. Un trădător însă arată trupelor imperiale o cărare pe valea pârâului Ügrös, singurul drum prin care aceştia au reușit să ajungă în spatele apărătorilor. Detașamentul de secui este complet încercuit și ucis în ziua de 1 august 1949, din acest motiv episodul fiind cunoscut sub numele de "Termopile al secuilor".

În cinstea lor aici s-a ridicat, lângă drum, în anul 1897 un monument de piatră de 5,4 m înălţime, opera sculptorului italian Poulini, stabilit la Jigodin (Miercurea Ciuc).

Deasupra gropii comune, situată la circa 100 m nord de monument, după anul 2000 s-a dezvoltat an de an un alt ansamblu comemorativ constând din monumente funerare în stil secuiesc. Dacă în primii ani predominau doar nişte cruci foarte simple din crengi de brad, amintind direct de crucile înjghebate pe câmpul de luptă (vezi fotografiile din anul 2006) cu timpul acestea au fost înlocuite cu stâlpi funerari și monumente sculptate (fotografii recente și video). Unele sculpturi sau desene reprezintă Ungaria Mare (foto, video) care satisfac unele nostalgii de care, zic eu, românii nu cred că ar trebui să-și facă probleme. Este un ansamblu memorial viu care crește ”de la sine”, numărul monumentelor funerare dar și calitatea artistică a acestora ora sporind an de an, mai ales cu ocazia comemorărilor din zilele de 15 martie (Ziua Maghiarilor de Pretutindeni) şi 1 august când participă foarte mulți localnici, dar și musafiri din țară și din Ungaria. Rețin un episod care ar putea fi probabil numit incident diplomatic când președintelui Ungariei i s-a interzis să aterizeze pe un aerodrom din zona Târgu Mureș, fiind nevoit să ajungă aici străbătând minunatele șosele ale patriei noastre într-o ploioasă zi de martie.

În legătură cu complexul comemorativ Nyerges am realizat și un videoclip în anul 2014, prezentat la începutul articolului: youtube

Desigur că ne impresionează acești STÂLPI FUNERARI SECUIEȘTI în legătură cu care aș vrea să fac unele remarci, fără a dori să intru în polemică sau să dau vreo interpretare naționalistă.

Prima dată vi i-am arătat pe Harghita-Mădăraș, Muntele Sfânt al Secuilor: vezi impresii

Stâlpii funerari intră și în tradiția poporului român, ei regăsindu-se în unele sate din partea sudică a Transilvaniei, dar, mai ales, în partea sudică a Țării Românești. De altfel, Coloana Infinitului (Coloana Fără Sfârșit) a lui Brâncuși, monumentul din Târgu Jiu care elogiază sacrificiul armatei române în Primul Război Mondial în luptele pentru reîntregirea țării și a neamului, face trimitere directă la stâlpii funerari din Oltenia. ”Problema” este că acești stâlpi funerari sunt de origine dacică. Stâlpii funerari dacici se terminau cu o pasăre care simboliza sufletului mortului care se înalță la cer. Constantin Brâncuși le-a realizat separat: stâlpul = Coloana, pasărea = Măiastra (sculptura). Altă ”problemă” este că și secuii, de fapt, ungurii, în general, au un simbol extrem de important în tradiția lor și anume o pasăre femecată (Pasărea Turul - Turul madár), semnificând, pe scurt, strămoșii și care poate fi regăsită pe monumentele de oriunde locuiesc maghiari, din Harghita la Budapesta... De asemenea, atât la români, cât și la secui, există o veche tradiție a prelucrării lemnului. Eu aș putea exemplifica prin frumoasele porți secuiești care, vă asigur, sunt la fel fel de multe și cu nimic mai prejos ca porțile maramureșene (dar cine a auzit de porțile secuiești...). În concluzie, ca să nu mai prelungim suspansul, anumite curente naționaliste românești încearcă să acrediteze ideea că secuii sunt daci maghiarizați. Cei interesați de această ”problemă” pot găsi pe net multe informații și ”informații” suplimentare.

Pe o rază (în linie dreaptă) de 10, maxim 15 km în jurul Complexului comemorativ Nyerges pot fi văzute și alte obiective turistice prezentate anterior de mine (și localizate pe hartă):

- Băile Apor de la Balvanyos: vezi impresii

- Izvoarele Tămăduitoare de la Balvanyos: vezi impresii

- Băile Mikes din zona Balvanyos - Bixad: vezi impresii

- Mofete și alte minunății din zona Muntelui Puciosu de la Balvanyos: vezi impresii

- Băile Lăzărești: vezi impresii

- Tinovul Mohoș: vezi impresii

- Lacul Sfânta Ana și urșii de pe-acolo: vezi impresii

- Băile Cozmeni: vezi impresii

- Băile Nadaș: vezi impresii

- Băile Fântâna Sărată (Sóskút Fürdő): vezi impresii

- Castorii din zona Băile Fântâna Sărată (Sóskút Fürdő), dar și din alte părți ale bazinului superior al Oltului: vezi impresii

- Tradiția ”Omorârii Taurului” din zona Cașin cu ocazia sărbătorii de Farșang (Lăsata Secului): vezi impresii

- Băile Tușnad (în lucru...)


[fb]
---
Trimis de Lucien in 09.11.16 13:13:11
Validat / Publicat: 09.11.16 22:29:05

VIZUALIZĂRI: 5087 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Aleea care duce la parcul cu monumente funerare ridicat în ultimii ani deasupra gropii comune cu cei 200 de eroi secui căzuți în luptele din pasul Nyerges în 1849
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12150 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067953109741211 sec
    ecranul dvs: 1 x 1