ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2021
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Tușnad-Sat

TIPĂREȘTE URM de aici

După experiența udă din Băile Tușnad ne-am îndreptat spre Tușnad Sat sau reședința comunei Tușnad mai exact. Până să ajungem acolo am mai traversat o mică așezare Tușnadu Nou. Obiectivele turistice de vizitat au fost prima dată Biserica fortificată de pe un deal care se află deasupra Tușnadului după care am făcut o idee despre captarea și îmbutelierea apelor minerale în micul muzeu care ne descrie această activitate.

Acces Tușnad

Distanța cu plecare din Brașov este de 77 km, din Miercurea Ciuc 25 km. Din Băile Tușnad 8 km. Drumurile parcurse se numesc DN 11, DN12 sau E578. Starea drumurilor sînt bune și se mai poate accesa cu trenul.

Despre Tușnad

Comuna are în componență localitatea cu același nume, Tușnadu Nou și Vrabia. Totalul locuitorilor în 2011 au fost 867. Vedem anul ăsta câți au mai rămas. Din punct de vedere geografic Tușnad se află la o altitudine de 648 m deasupra mării. Științific se află aici: 46°12′20″N 25°54′51″E

Se scrie că prima atestare documentată ar fi prin 1421. Pe dealul din hotarul satului s-au găsit ruine din epoca de fier. Se mai scrie că și aici turcii au apărut în forma unor musafiri nepoftiți. Se mai scrie despre bătălia cu rușii în 1849, despre un incendiu major în 1882, războaiele mondiale și despre schimbări de regim în ultimele secole... în rest liniște și pace.

Biserica fortificată din Tușnad

Biserica fortificată romano-catolică s-a construit între anii 1802-1824. În acest loc pe dealul de lângă sat se afla o capelă veche din 1571. Documentele scriu că în 1667 încă exista dar s-a deteriorat definitiv în 1790. Biserica poartă hramul Sfântului Francisc de Assisi. Mobilierul și tot ce ține de amenajarea interioară a fost donația episcopului Kovács Miklós originar din acest sat.

Accesul spre biserică se poate face din două direcții, dinspre sat urcându-ne pe niște trepte de piatră sau dinspre drumul comunal către localitatea Vrabia. Zidul de incintă nu prea înalt este din piatră și tencuit. În curte am zărit morminte vechi. Biserica cu un singur turn clopotniță și acoperiș tip bulb o singură navă este încăpătoare tocmai se terminase slujba de duminică acolo iar mulțimea ieșea afară. Interiorul pare renovat și în stare bună, altarul principal, cele secundare, amvonul picturile par renovate, refăcute. Recomand o scurtă urcare pe acest deal.

Muzeul apelor minerale

Nu este greu de găsit se află la drumul național DN12. Imediat ce intrăm în localitate pe partea stângă observăm un izvor amenajat pe acoperișul căruia scrie Tușnad. La stânga de acesta observăm micuțul muzeu în formă de iurtă. Se poate parca pe partea dreaptă, în zonă sînt și ceva magazine, de souvenir, aliemntare și florărie. Pentru acces se cheamă persoana responsabilă la numărul de telefon afișat pe ușă. Apare în 2 minute 2 lei costă intrarea iar persoana este și ghid și explică toate cele de-ale apelor minerale. Minimuzeul este finanțat de Muzeul Secuiesc al Ciucului. în muzeu găsim descrise istoria apei potabile îmbutelierea lui și cultura balneoclimaterice.

Muzeul a fost înființat în 2005, exponatele s-au adunat în timp. Dar să vă povestesc observațiile personale. Pe un raft găsim toate modelele de sticlă în care s-a îmbuteliat vreodată apă minerală. Marea majoritate le cunosc din copilărie, din păcate erau și cele de plastic acolo dar și unele exemplare foarte vechi precum și vase de lut pentru păstrarea apei.

Inscripții în mai multe limbi ne descriu istoria apei minerale de la începuturi până în prezent. Se descrie trasnportul apei minerale care la început era realizat cu căruțe, cu trenurile de marfă mai târziu și cu camioane în prezent. Găsim expuse diferite scule/aparate de îmbuteliere a apei, de introducere a dopurilor. Vedem o hartă cu izvoare de apă minerală, vedem o altă hartă cu băile amenajate și neamenajate. Într-un alt colț într-o mică bibliotecă vom găsi diferite volume cărți cu descrierea apelor minerale sau producerea lor. Undeva într-un alt colț se văd niște bolovani. Nu știam cu ce se mănâncă după răspunsul primit am aflat că se încingeau și se puneau în apele de băi pentru a schimba puțin temperatura foarte joasă.

După vizita micului muzeu (doar 40 mp suprafață interioară amenajată) și o minimă atenție la documentare fiecare vizitator va știi cum se captează și se îmbuteliază o apă minerală. După aceea poate să își umple sticlele la izvorul de lângă.


[fb]
---
Trimis de AZE in 25.06.21 23:00:01
Validat / Publicat: 26.06.21 07:16:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.

VIZUALIZĂRI: 4334 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Urcând spre biserică pe niște trepte se ajunge la zidul de incintă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONE
[26.06.21 16:42:13]
»

De câțiva ani vreau să ajung la Tușnad.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.41044402122498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1