GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Băile Nadaș (Nadas Fürdő, băi tradiționale secuiești)
Băile Nadaș, sau mai curând denumirea folosită de localnici Nadas Fürdő = Băile cu Stuf (fürdő = băi, nadas = cu stuf) se găsesc în apropiere de Băile Tușnad, pe flancul nordic al masivului Ciomad care găzduiește lacul Sfânta Ana și tinovul Mohoș și la circa 25 km sud de Miercurea Ciuc. Aceste băi, cu izvor și bazine cu apă minerală, sunt situate pe flancul vestic al dealului Haromul Mic, Băile Lăzărești, prezentate anterior, fiind aproape, pe partea estică a dealului.
Pentru a vizita Băile Nadaș trebuie întâi să ajungeți, fie dinspre sud (Băile Tușnad), fie dinspre nord (Miercurea Ciuc) la intersecția drumului european DE579 cu drumul care duce în satul Tușnadu Nou unde se află și fabrica de îmbuteliere a apei minerale ”Apemin Tușnad” (harta). Puteți ajunge aici și coborând din tren la stația CF Tușnad Sat (harta). Din această intersecție, spre sud-est duce spre Băile Nadaș un drum total nemodernizat (harta).
Eu am vizitat aceste băi în 2009 și 2010. Pentru-că drumul era destul de foarte prost, iar băile degradate, am renunțat să le mai vizitez în ultimii ani. Asta nu înseamnă că locurile nu sunt deosebit de frumoase și de interesante. Vă las Dvs. bucuria să le redescoperiți... și poate că între timp s-a schimbat ceva.
Deci din DE578, de la intersecția cu drumul spre Tușnadu Nou, porniți în partea cealaltă, spre sud-est pe un fel drum de căruță. Eu am reușit să ajung folosind un autoturism obișnuit, dar un 4x4 este mult mai indicat. Sau mai bine, mergeți pe jos. În 2009 am apreciat că ar fi 3,5 km de la intersecție la băi, dar pe hartă pare a fi mult mai puțin. Problemele de acces erau în zona mediană a traseului, terenul fiind nisipos și apa formând șanțuri în lungul drumului.
Pe timpul deplasării vă puteți delecta cu imagini de o rară frumusețe (foto, video):
- în față, spre sud, se vede impunător Masivul Ciomad: în dreapta lui este defileul Oltului de la Tușnad Băi, apoi masivul cu vârfurile în spatele cărora se află lacul Sfânta Ana și tinovul Mohoș, iar spre stânga silueta elegantă a Haromului Mare (foto), un aparat vulcanic care conservă excelent morfologia (apare ca un con vulcanic)
- în dreapta (spre vest), satul Tușnadu Nou, în spate cu munții Harghita de Sud (foto)
- în spate (spre nord) se deschide panorama depresiunii Ciucul de Jos și chiar în fundal se vede vârful Muntelui Șumuleu (cel cu pelerinajul de la Șumuleu - Miercurea Ciuc)
- în stânga (spre est) se vede micuțul deal Haromul Mic (fratele mai mic al celui mare), dincolo de care sunt Băile Lăzărești
La un moment dat faceți dreapta pe un drumeag nu foarte vizibil și în vreo 200 m ajungeți într-un fel de poiană unde sunt amenajate una sau două filogorii (paviloane de lemn cu bănci și mese), un panou turistic și de unde se intră în stufărișul din zona băilor - harta de detaliu
Băile Nadaș sunt (erau) amenajate în stilul tradițional secuiesc, din lemn, conținând următoarele:
- Poiana de la intrare cu una sau două filogorii lângă care puteți face un foc pentru picnic. Când am fost eu în 2009-2010, era o singură filogorie, dar pe harta Google (vezi harta detaliu) apar acum două construcții, una clar mai nouă. Lângă poiana, la marginea stufărișului, este un panou turistic (foto)
- Stufărișul. Un fel de poiană ca o junglă, cu stuf și papură. Se străbate pe circa 100 m pe o punte din lemn care era destul de degradată (foto, video)
- Izvorul cu apă minerală carbogazoasă (foto) situat la capătul stufărișului. Apă rece și foarte plăcută la gust.
- Băile propriu zise: două bazine, o platformă pentru plajă și un vestiar, toate făcute din lemn. Situate la circa 50 m de izvor (vezi harta detaliu). Când le-am vizitat, erau într-o stare avansată de degradare. Acum... nu mai știu. Se putea face baie doar în primul bazin din care, printr-un sistem de preaplin, apa se scurge în bazinul mai mare (foto, video). În bazine intră apă minerală foarte bună la gust... dar foarte rece. Dacă este zăpușeală, caniculă, apa poate fi suportabilă pentru baie.
Trimis de Lucien in 26.10.16 12:48:36
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Tușnad-Sat — scris în 25.06.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Tușnad — o experiență udă — scris în 22.06.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Prin Tusnad — scris în 08.03.19 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Băile Tușnad — scris în 05.02.19 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Pe pârtia de la Băile Tușnad și prin împrejurimi — scris în 20.01.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Baile Tusnad la sfarsit de septembrie — scris în 10.11.18 de julienpopa din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- May.2018 Borvizmuzeum — scris în 21.02.19 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ